Gyermektartásdíj végrehajtása


kriszta69 # 2006.07.12. 07:49

Sziasztok!

Remélem, jár erre még valaki, és választ kapok a kérdésemre.
11 éve váltunk el, de exem a közelmúltban kezdeményezte a tartásdíj csökkentését - végül a bíróságon egyezséget kötöttünk.
Azonban így is van a volt férjemnek tartásdíj hátraléka, amit nem akar kifizetni. A per során úgy nyilatkozott, hogy nincs ingatlan a nevén, azonban sikerült beszereznem egy ennek ellentmondó földhivatali "papírt".
Kérdésem: kérhetem-e hátralékának végrehajtását, és ha igen, annak mi a módja? Kihez, melyik bírósághoz kell benyújtani, mit kell benne leírni, stb.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Kriszta


Kriszta

monalisa1 # 2006.07.12. 07:59

Az hogy ingatlan van a nevén még nem egyenlő azzal, hogy a havi jövedelme megnövekedett...

Így a tartásdíjcsökkentés akár jogos, megalapozott is lehet.

Aztán vizsgálni kellene azt is, hogy a díjhátralék mi okból keletkezett: lehet hogy időközben elvesztette a munkáját (!) és átmenelileg nemigen van miből fizetnie.

Ahhoz a bírósághoz kell ill. lehet fordulni ahol a tartásdíj ügye elbírálást nyert.

Szerintem.

méhecske # 2006.07.12. 08:50

Kedves Kriszta!

A tartásdíj nem fizetése nem polgári, hanem büntető jogi dolog. Tehát nem a bíróságra kell menni az elmaradt tartásdíj miatt, hanem a rendőrségen kell feljelentést tenned elsősorban. Oda behívják az exedet, ujjlenyomatot vesznek , lefényképezik stb, minden olyan "Jó" dologban részt vesz, ami egy rendőrségi feljelentéssel együtt jár. Ott még meg lehet egyezni, de ha tagadja ezt az egészet, akkor a rendőrség hivatalból tesz feljelentést a bíróság felé, és perré alakul az egész. Csak 6 hónapra visszamenőleg kérheted az elmaradt tartásdíjat.
Üdv

kriszta69 # 2006.07.12. 08:50

Kedves Monalisa!

Először is köszönöm, hogy ilyen gyorsan reagáltál.
Tartásdíj-ügyben egyezséget kötöttünk, azzal nincs gond: a százalékos mértéket felmelték gyerekenként 25%-ra, a minimumösszeget viszont csökkentették a jelenlegi hivatalos jövedelmének 50%-ára (remélem, érthető). Az más kérdés, hogy a magasabb jövedelmet biztosító munkahelyét ő hagyta ott, és helyezkedett el - papíron - alacsonyabb jövedelemért, és hiába kértem a bíróságot, nem voltak hajlandók megvizsgálni a vagyoni helyzetét és az életvitelét (külföldi nyaralások és hosszú hétvégék, lovak tartása, stb.). De kompromisszumot kötöttünk, mert elegem volt a pereskedésből.
Viszont van tartásdíj-hátraléka: a csökketésre vonatkozó kérelme időpontjától kell ugyan kevesebb tartásdíjat fizetnie, de még így is felhalmozódott egy - számomra - jelentős összeg, amit ő is elismer, de nem akar kifizetni. A bíróság azonban nem rendelkezett arról, hogy ehhez hogyan és mikor juthatok hozzá.

Még egy kérdés: azt már tudom, kihez kell fordulnom, de mit kell írnom? Végrehajtás iránti kérelmet, vagy mi ennek a hivatalos neve? (tartalommal majd megtöltöm, az sajnos nem gond...)

Köszönöm:
Kriszta


Kriszta

kriszta69 # 2006.07.12. 09:00

Kedves Méhecske, szinte egyszerre írtunk!

Fizet tartásdíjat, de tavaly április óta kevesebbet az akkori minimumnál. Júniusban kérte, hogy csökkentsék a tartásdíjat, mert - mint előző írásomban is látod - csökkent a jövedelme. Ennek az ügynek lett most vége - a megállapodásunkkal.
Viszont tavaly április és június között a korábbi és a mostani tartásdíj különbözetét, valamint - mivel januárban emelkedett a bére, és most ebből állapították meg a tartásdíj minimumát - a június és december közötti időszaknak pedig a fizetésemelkedésből adódó tartásdíj-különbözetet kellene kifizetnie.
Erre hogy vonatkozik a 6 hónap?

Remélem, érhető, amit írtam, válaszodat előre köszönöm!

Kriszta


Kriszta

méhecske # 2006.07.12. 09:14

Érthető:) Talán, hangsúlyozom, hogy talán - így kellene leírnod a feljelentésben is, kiegészítve az összegekkel. De amikor beadod (szerintem személyesen), akkor egy ottani hozzáértőtől kérdezd meg, hogy jól írtad-e le.
Vagy előbb érdeklődd meg,hogy ne dolgozz fölöslegesen.

monalisa1 # 2006.07.12. 09:50

Kriszta: minden bíróságon heti egy alkalommal van un. panasznap, menj be és ott jegyzőkönyvbe mondva a dolgokat kész is a szükséges beadány. Meg segítenek a megfogalmazásban is - mert minden egyes eset más.

Díjtalan.

kriszta69 # 2006.07.12. 11:03

Kedves Méhecske és Monalisa!

Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket és az ötleteket!

Sziasztok!

Kriszta


Kriszta

monalisa1 # 2006.07.12. 11:25

Ha semmiképpen nem akarja rendezni a tartásdíj elmaradását, kérni kell a bíróságot hogy vagy a különbözetet arányosan elosztva tiltassa le a fizetéséből - bármennyire is kevéske (...), vagy a tárgyalás napjára FRISSEN beszerzett tulajdoni lappal igazolva a nevén szereplő ingatlant, az elmaradt összeggel terheljék meg azt.

Meglásd az utóbbi hatni fog rá...

monalisa1 # 2006.07.12. 11:29

Végső soron azért is hatni fog rá, mert ha bármikor is el akarja adni az ingatlant, a vételárból KÖTELES lesz rendeznia tartozását.

Sőt, mível nem per- és terhelés nélküli lesz az az ingatlan (...) addig vevő sem akad majd rá amíg a bíróságtól a zárlati feloldást meg nem kapja.

Kellemetlen lesz ez neki...

bootmaker # 2006.07.12. 11:45

Üdv
Én is feltennék pár kérdést a gyermektartással kapcsolatban.
Mi van abban az esetben, mondjuk ha egy köztisztviselőnek, közalkalmazottnak pl. a fizetéséből tiltanak le X% gyermektartást.
Tegyükl fel hogy felmondanak neki, megkapja az X havi végkielégitést, ami tk. arra van, hogy egy darabig a megélhetése biztositva legyen.
Amikor ezt a pénzt számfejtik neki gondolom ebből is levonják a megfelelő %-nyi gyermektartást, azaz a jogosult előre megkapja X havi pénzt.
Na de mi van akövekező hónapban amikor nem érkezik hozzá a gyerektarás, mert nincs munkahely?
Kérheti e az anya ezt a biróságon, hogy neki abba a hónapokba is járna amig a kötelezett nem dolgozik, tehát az előre kifizettett hónapokra duplán kaphatja-e meg a pénzt.
A másik kérdés: Hogyan áll a biróság az olyan kérelmekhez, hogy mivel beiskolázás, beteg a gyerek sok a gyógyszer, sokat volt az anya tápénzen kevés a fizetése, ilyen alkalmakra az elvál gyermektartásra kötelezett adjon még külön pénzt a megegyezett havi fix mellé.

Köszi
B

ObudaFan # 2006.07.12. 18:38

Még külön pénzt a végrehajtási eljárásban nem lehet kérni, mert ott a már megszületett ítélet végrehajtása történik. Ha beiskolázás, beteg a gyerek sok a gyógyszer, sokat volt az anya tápénzen kevés a fizetése, és mindezek a körülmények az ítélet óta következtek be bizonyíthatóan, akkor pert lehet indítani a tartásdíj felemelése iránt - legfeljebb 6 hónapra vissza, illetve a jövőre nézve.
Arra nézve is az ítélet rendelkezései az irányadók, hogy olyan külön juttatásból, mint a végkielégítés, kell-e külön %-ot vonni, de általában nem, csak az alapilletményből. Azt meg az ítéleten megállapított fix összeg garantálja, hogy a következő hónapokban is legyen tartásdíj.

bootmaker # 2006.07.13. 19:05

Köszi az infót.

Persze az a betegség nem tartós fogyatékosság, csak mondjuk havonta megfázik a gyerek és nem mehet közösségbe.

B

ObudaFan # 2006.07.13. 19:45

Azért ez alighanem bele van számolva az eredeti tartásdíjba. Ezért felemelést kérni reménytelen.

pocak # 2006.07.14. 05:35

Méhecske, hogy te milyen rosszindulatú nőszemély vagy!
És ráadásul még nincs is igazad.
A tartásdíj nemfizetés, illetve hátralék elsősorban polgári jogi, azon belül végrehajtási dolog, nem pedig büntető.
Hosszan tartó nemfizetés esetén lehet csak büntető feljelentést tenni érvényesen, akkor is csak akkor, ha a mulasztás bizonyíthatóan felróható a kötelezettnek.
Így sem az ideiglenes nemfizetés esetén nem állja meg a helyét a büntető feljelentés, sem pedig akkor, ha rendszeres fizetés történik, csak a megállapítottnál kevesebb összegekben.
A mulasztás pedig nem róható fel a kötelezettnek, ha a keresőképtelensége vagy jövedelemcsökkenése tőle független, objektív ok miatt következett be, illetve mindaddig nem róható fel neki, amíg a jogosult nem tesz lépéseket jogosultságának érvényesítésére.
Tehát ha végrehajtási eljárás elindítása nélkül/ helyett egyből feljelentést akar tenni, jogilag nem lesz eredményes, és erkölcsileg is meglehetősen kifogásolható.
Pláne az erre való buzdítás!

méhecske # 2006.07.14. 08:55

Kedves pocak!
Először is, ki mondta Neked, hogy nőszemély volnék? Másodszor!
Mivel keresztülmentem ezeken a dolgokon, talán tudhatom, hogy miről szól ez az egész. De Te csak élj abban a hiszemben, hogy mindenkinél mindent jobban tudsz

ObudaFan # 2006.07.15. 09:19

Az követi el, aki jogszabályon alapuló és végrehajtható hatósági határozatban elôírt tartási kötelezettségét önhibájából nem teljesíti. Azért ebbe beletartozik az is, aki huzamosan jóval kevesebbet fizet.

bootmaker # 2006.07.15. 11:03

ObudaFan
"Azért ez alighanem bele van számolva az eredeti tartásdíjba. Ezért felemelést kérni reménytelen"

3 éve közös magállapodás volt 15000 ft ról amit a biróság jóváhagyott.
Most az ex többet kér, mondjuk 18, legyen.
De ez mellett még külön kér a beiskolázásra + arra hogy sok volt a kiesése a táppénz miatt.
Mondjuk olyan tételek amit külön fizet az ember, pl. ovodai uszás, angol, kirándulások, amit mondjuk én azaz a kötelezett fizet.
Az azért beszámitható a gyerek tartásába?
Na nem úgy hogy azt levonja az ember a köv, hónapban, hanem mint hivatkozási alap arra hogy az ember nem csak a szigoruan megállapodott összeggel járul hozzá a gyerek tartásához.

Másik kérdés, iskolai beiratáskor kell a kölönélő szülő aláirása?
Az anyuka szerint nem, de mintha úgy rémlene hogy igen.
Akkor ha kell, hogyan lehetett beiratni?
Na jó ez csak költöi kérdés volt, el tudom képzelni hogyan.

B

kiábrándult # 2006.07.17. 05:26

Beíratáskor sehol nem kérik mindkét szülő aláírását.

bootmaker # 2006.07.17. 13:26

Nem? köszi az infót.
Akkor viszont nem értem hogyan valósul meg a különélő szülő azon joga, hogy beleszólhat a gyermek sorsát érintő lényeges kérdésekbe, pl. az iskolaválasztásba.

B

monalisa1 # 2006.07.17. 13:42

Pl. hogy ha nem ért vele egyet nem írja alá az iskolaválasztási jelentkezési űrlapot, amit tudtommal mindkét szülőnek láttamoznia kell.

monalisa1 # 2006.07.17. 13:44

Én úgy todom, hogy mindkettőjüknek alá kell írnia, ha netán tévednék bocs.

Bár pl. az útlevél kiváltásához is mindekettőjük aláírása szükséges.

bootmaker # 2006.07.17. 15:26

No akkor mi az igazság, alá kellene csak az iskola nem törödik vele?

B

monalisa1 # 2006.07.17. 17:17

Úgy egy hónapja az egyik topicban hasonló volt a téma, és ott végül is azzal zárult a beszélgetés, hogy a külön élő szülőnek igen is beleszólási joga van abba, hogy a gyereke hová legyen beiratva vagy hová ne. (Természetesen messzemenően a gyerek érdeit figyelembe véve: legjobb iskola, megfelelő tagozat stb.)

Tehát ott az jött le a dologból: az apával is alá kell íratni a jelentkezési lapot.

Csak mint egy laikus emkékszek vissza.

monalisa1 # 2006.07.17. 17:33

Azt hogy egy iskolában mennyire nézik át: mindkét szülő aláírta-e a jelentkezési lapot, fogalmam sincs.

Vélem nem "dolgozatírási" alaposságú a kérdés hanem a két szülő közti kapcsolat a közös gyerekük "közös" nevelése dolgában.