Gyermektartásdíj végrehajtása

gerbera317 # 2018.04.08. 07:09

Ha valóban tanácsért fordultál a fórumhoz, én a következőket javaslom.
1) Tanulj meg magyarul.
2) Tanuld meg, hogy a jogban mindennek csak egy elnevezése van, és tilos kerülni a szóismétlést.
3) Gyt. előleget nem az önkormányzat, nem a gyámhivatal, nem a kormányhivatal nem a NAV fizet, hanem az állam.
Érdemben pedig
4) Az állam általi előlegezés előfeltétele, hogy a végrehajtás eredménytelenül záruljon. A történetéből ez csúnyán kimaradt, hogy ez megvolt.
5) A másodfok nem rendel el végrehajtást.
6) A bíróságnak (tökmindegy, hányadik fok) nem kell tudnia az állam általi előlegezésről ahhoz, hogy megállapítsa a gyermektartás díj mértékét. Azt neked kell tudnod, és amikor aztán elrendelik a végrehajtást (nem mellesleg: az elsőfokon eljárt bíróság), neked kell a vh. korlátozását kérni, hogy az előlegezés idejére ne, vagy csak a gyt-díj és az előlegezett díj közötti különbözetet kelljen fizetni.
7) Az állam által előlegezett összeget utólag az önkormányzati adóhatóság hajtja be adók módjára. Ezt az államtól nem követelheted vissza.
8) A te sarad, hogy duplán fizettél, a hanyag hallgatásodnak az az ára, hogy a gyt. jogosultjától sem követelheted vissza a pénzt. Ha egyáltalán duplán fizettél, mert én ebben sem vagyok biztos.
9) Meg ne kérdezd, mire alapozom az 1) pontot!

gerbera317 # 2018.04.07. 18:41

@Szaladin

Végrehajtás megszüntetése iránti kereset esetén
Pp. 530. § (1) A perre kizárólag a végrehajtást elrendelő járásbíróság, ha pedig a végrehajtást nem járásbíróság rendelte el, az adós lakóhelye szerinti járásbíróság az illetékes.
Neked a PKKB-n van keresnivalód, sehol másutt.

gerbera317 # 2018.04.07. 18:35

@Dorina

Jó, öntsünk tixta vizet a pohárba. :-)

Tehát két vh-lap van? Akkor az két végrehajtás. Meg tudod magyarázni, miért kettő?

Késedelmi kamatot utólag csak a vh-lap kijavításával érvényesíthetsz. A bíróságtól kitelik, hogy a kijavítás iránti kérelmet elutasítja. Elvégre a végrehajtás elrendelése is végrehajtási cselekmény, ami ellen jogorvoslatnak van (volt) helye, az erre nyitva álló határidő pedig már jócskán eltelt. Ha pedig a végrehajtás azóta a végrehajtó szerint is befejeződött, akkor ez az út már semmiképpen nem járható.

A másik lehetőség: külön végrehajtást indítasz a késedelmi kamat behajtása iránt, de senki (a bíróság sem!) nem fogja kiszámítani helyetted, mennyi a kamatkövetelésed. Arról nem is beszélve, hogy ez jogcímét tekintve nem gyermektartás díj lesz, hanem kamatkövetelés, ezért kétlem, hogy itt is költségmentesség fog megilletni. Az sem érdektelen, hogy a kamatigényed el is évülhetett. Megjegyzem, néhány ezer, esetleg tízezer forintról szól(na) a történet. Ha nem ég az orcád amiatt, hogy mindenki xarrágónak fog tartani, akkor vágj bele nyugodtan.

gerbera317 # 2018.04.07. 10:58

Késedelmi kamat viszont az ítéletben foglalt határidőtől akkor is jár, ha az ítéletben nincs róla szó.

Így igaz, de ha a vh-lapon nincs elrendelve, a végrehajtó nem számíthatja fel, illetve nem lehet tőle követelni, hogy számítsa fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.07. 07:44

Hattal alattad.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.04.07. 06:13

A tőke annyi, amennyit a bíróság megítélt. Késedelmi kamat viszont az ítéletben foglalt határidőtől akkor is jár, ha az ítéletben nincs róla szó.

gerbera317 # 2018.04.06. 20:37

Végig hülyeségeket írt. Ekkora összeget pedig csak akkor vonnak, ha még fennáll hátralék. Meg azt is tudjuk, hogy letiltásnál a 200-250e nem lehet semminek sem az 50 százaléka.

Grave7 # 2018.04.06. 16:27

A kérdező gondolom törölte magát és ezzel az összes posztja is törlődött. Nem egy jó megoldás a fórummotorban, szerintem (legalább üres poszt maradhatna).
De úgy rémlik, mintha a második hozzászólásában írta volna, hogy 200-250ezer Ft körüli összeget vonnak le tőle a két gyermeke után járó tartásdíjra. Gondolom erre írta, 45%-a megy a folyamatosra és 5% a hátralékra (legalábbis szerinte így kell számolni).

gerbera317 # 2018.04.06. 16:01

Ha nem rendelték el a kamatszámítást, akkor nincs helye kamatszámításnak. Az, hogy a letiltásban ott van a mondat, hogy "a kamtatot a munkáltató köteles kiszámítani", de nincs megadva a kamat alapja és a kamatláb, olyan, mint az 1-gyel való szorzás, vagyis figyelmen kívül lehet hagyni. Nem látom be, ezt miért nem lehet felfogni.
A kérdező folyton csak a végrehajtó letiltó ingézkedését emlegeti, holott én a végrehajtható okiratra kérdeztem rá.
És még mindig nem tudjuk, mennyi a gyerektartás mértéke. Az ugyanis, hogy "50%", nem válasz, mert ebben a topikban mindnyájan tudjuk, hogy gyermektartás esetén a letiltás a munkabér 50 százalékáig terjedhet. Csakhogy nem ez volt a kérdés. Lécci, valaki, magyarázd el a kérdezőnek, hogyan kell erre a kérdésre értelmesen válaszolni!
Igen: három eccerű kérdészre mé' nem lehet három eccerű választ adni?

OFF Azt tudja valaki, hogy amíg ezt írtam, hová lett a kérdező előző posztomra adott, ObudaFan posztja előtti válasza? ON

ObudaFan # 2018.04.06. 14:53

2014. március 15. előtt a kamatszámítás: a törvényes kamat a késedelemmel érintett félévet megelőző utolsó munkanapon érvényes jegybanki alapkamat.
2014. március 15. után a kamatszámítás: a törvényes kamat a késedelemmel érintett félév első munkanapján érvényes jegybanki alapkamat.

Tehát gyakorlatilag a teljes időszakot félévekre kell bontani és minden félévre külön kell a kamatot számolni.

(Nyilván azt is figyelembe kell venni, hogy a jegybanki alapkamat éves kamat, így félévrekre ennek a felével kell számolni.)

gerbera317 # 2018.04.06. 14:15

Lényegtelen az összeg
Ezt te csak gondolod. És ha lényegtelen az összeg (ami valószínűleg nem csekély), akkor a (valószínűleg nem létező) kamat összege miért lényeges (ld. eggyel lejjebb)? Nem gondolod, hogy fordítva ülsz a lovon?

milyen kamattal kell számolni
Miből gondolod, hogy kell kamatot számolni?

Tényleg nem akarod végre elköpni, mennyi a gyermektartás havi összege?

gerbera317 # 2018.04.06. 13:41

Csak ismételni tudom magamat: Nem lettünk okosabbak. Javaslatom: magad uram, ha értetlen a szolgád. Esetleg valaki más megsajnál itt téged, és kirugdalja belőled azt, amit nekem nem sikerült...

gerbera317 # 2018.04.06. 13:11

Nem volna hátrány, ha a kérdésedben feltett tényvázlatban csak tényeket szerepeltetnél, privát sejtékseket és baromságokat nem.
Ha segítséget akarsz kapni, akkor add elő értelmesen, hogy 1) a végrehajtás megindulásakor mennyi volt a _gyermektartás_ hátralékod, 2) egyébként mennyi a havi növekmény gyermekeknként, 3) és azóta mennyit fizettél meg a végrehajtást kérőnek.
A végrehajtási költségről, és hogy mennyit fizettél meg rá, egy szót sem.

OFF Betűt én is tudok szaporítani, nézd csak: aaaaaaaaaaaa a a aaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaaa aaaaaa. Ezt úgycsináltam, hogy rákönyököltem az "a"-betűre, közben néha nyomtam egy-egy szóközt. Jól mutat, de sok értelme nincs. Na, hát ne legyél olyan, mint én... ON

gerbera317 # 2018.04.06. 12:51

Hát, nem lettünk okosabbak. Javaslatom: magad uram, ha értetlen a szolgád.

gerbera317 # 2018.04.06. 12:08

Jó bonyolultan fogalmazol, de valószínűleg te vagy az adós. Továbbá, valószínűleg úgy indult a végrehajtás tíz évvel ezelőt, hogy már akkor volt 1 M hátralékod, ami azután is hónapról-hónapra folyamatosan növekedett. Ez mostanra 2,2 M-ra nőtt. Ez kb. 10 ezer Ft/hó gyermektartást feltételez, tehát tíz évvel ezelőtt is már százhavi elmaradásod volt. És azt állítod, hogy mindezt mostanra megfizetted.
Ha nem ezt akartad közölni, akkor javíts ki, de akkor tényleg szedd össze magadat, és fogalmazz érthetően.

Kamat? Milyen kamat? Ha az a végrehajtható okiratba nincs belefoglalva, akkor nincs helye késedelmi kamat számításának. Ha pedig meg van adva, akkor... a kamatszámítás hatodik osztály második félévi anyag.

Monte # 2018.02.26. 15:36

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.26. 15:31

Főszabályként a kereset benyújtásától visszamenőleg hat hónapra.

Monte # 2018.02.26. 15:20

Nem adtam be semmilyen igényt, mert elköltözésekor szóban megegyeztünk, és úgy volt, hogy a bontóperi megegyezésnél is vállalja azt az összeget. Pár hónapot fizetett is, de most kijelentette, hogy nem fizet. A bontóper még nincs elindítva, de az lehetséges, hogy tovább fog tartani, mint hat hónap, azért kérdeztem, hogy abban az esetben, visszamenőleg, több mint 6 hónapra jár a tartásdíj?

oligaliga # 2018.02.26. 15:02

Monte

Mikor adtad be a tartásdíj iránti igényt? Mit jelent az, hogy "a bontóper lezárultával, a tartásdíj hivatalos megítélésekor"?

Monte # 2018.02.26. 14:40

Tisztelt Szakértők, kérdésem az, hogy ha a bontóper lezárultával, a tartásdíj hivatalos megítélésekor már letelt a 6 hónap a különköltözéstől, akkor is csak 6 hónapra visszamenőleg jár a gyerektartás, vagy a különköltözés dátumától?
(Férjem nem akar gyerektartást fizetni, de azért hálisten ott nem tartunk, hogy a gyámhatóságtól kelljen támogatást kérnem.)

oligaliga # 2018.02.26. 13:57

vi55555

A Ptk. 4:214.§ (1) bekezdés szerint a kiskorú gyermek tartásra való rászorultságát vélelmezni kell. Ez a vélelem a gyermek nagykorúságának betöltése után is - legfeljebb a huszadik életévének betöltéséig - érvényesül, ha a gyermek középfokú iskolai tanulmányokat folytat.

A 4:220.§ (1) bekezdése szerint pedig a továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. Ilyen tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése.
A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

A 4:222.§ szerint pedig a továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

Magyarul: a 20. életévének betöltéséig a nagykorú gyermek rászorultságát is vélelmezni kell, ha középiskolás. A 20. életévét betöltött nagykorú gyermeknek vélelem nélkül is jár a gyerektartás, ha a szükséges tanulmányai miatt arra rászorul (pl. a 20 éves a 20. születésnapja után fejezi be a középiskolát). Ha a nagykorú gyermek továbbtanul, mint a párod lánya esetében az OKJ-s képzés, akkor is jár. A továbbtanulásról azonban a gyermeknek tájékoztatnia kell a tartásdíjat fizető szülőjét, és a szülő felvilágosítást kérhet az iskolától is, amit az köteles megadni.

ObudaFan # 2018.02.26. 06:16

Ha felsőfokú végzettséget ad az OKJ tanfolyam, akkor megalapozhatja a további tartásdíjat, ha nem, akkor nem.
Ha a gyermek az apával egyáltalán nem hajlandó kapcsolatot tartani, akkor érdemtelenség miatt lehet kérni a tartásdíj megszüntetését.

SaireyVMK # 2018.02.24. 10:59

Egy ilyen szülő mellett én is zavarban lennék. Nyilván nem olyan jó a kapcsolat.Ha nem biztos benne,hogy a gyerek iskolába jár,akkor kérni kell annak igazolását. Ha az igazolás valami okból kifolyólag nem volt megfelelő(olvashatatlan lett),úgy kérni kell újra.

Persze meg lehet próbálni azt is,hogy nem fizet, akkor a gyermektartást követelőnek kell igazolni a bíróságon,hogy jogosult a gyermektartásra és akkor majd a bíróság eldönti. Ezzel már csak az a baj,hogy vesztes pernél a perköltséget meg egyéb díjakat is ki kell fizetni.Ha meg végrehajtóig jut a dolog akkor pláne(ott is külön díjazás van még pluszba,amit szintén ráterhelnek).

(Szerintem)

vi555555 # 2018.02.23. 20:45

Kereskedelmi üzletvezető végzettséget ad.
És azt honnan lehet megtudni, hogy tényleg jár-e erre az OKJ-s képzésre?
Mert idáig is mindig azt mondta, hogy diákmunkákat végez, meg operátor is, ahová csak akkor kell bejárni amikor ő akar.
De ehhez képest az iskoláról soha semmit nem beszélt. Sőt amikor megkérdeztem, hogy ugye most fog majd májusban érettségizni, akkor zavarba volt és nem mondott rá semmit.Mint ahogy azt se tudta megmondani, hogy milyen tárgyakból kell érettségizni.
Még tavaly mutatott valami iskolalátogatási papírt, de hirtelen eldőlt a colas üvege, és persze pont az egész papírra dőlt.Véletlenül persze...
Egyébként az Apját csak akkor hívja fel, amikor eljött a 10-e és jönni kell a gyerektartásért. Pedig hívtuk már strandra, Balatonra gokartozni de valahogy sose ért rá... Ja és Apjával közös képet nem enged csinálni sosem...

ObudaFan # 2018.02.23. 16:56

vi55555

Attól függ, hogy milyen fokú végzettséget ad az a tanfolyam.