Ha azt is szeretnéd, hogy ne emelkedjen jogerőre, akkor csak a fellebbezés van.
Azért nehéz válaszolni neked, mert nem írod le, hogy pontosan mit szeretnél, az pedig, amit leírsz arról, hogy miért nem jó neked fellebbezés, teljesen életszerűtlen.
Hagyatékátadó végzés elleni jogorvoslatok
Értem, nem azt írtam ajándékozás. Ellenben azt nem értem ennek mennyire van jelentősége a kérdés szempontjából. Egyszerűen nem értek egyet a végzéssel. Bármi miatt. Akármi miatt.
Milyen lehetőségeim vannak a fellebbezésen kívül?
Ismételten köszönöm a hozzászólásokat, észrevételeket!
Az előbb nem ajándékozást írtál, hanem "lemondást a többiek számára".
Pedig lehet, ajándékozással átadhatja az őt megillető részt. És ez nem került bele a végzésbe. Tehát a fellebbezésen kívül nincs egyéb lehetőség? Pl. mielőtt jogerőre emelkedne, hagyatéki eljárás megismétlését kérni, stb?
Köszönöm az eddigi válaszokat!
„Egyikünk lemondott a hagyatékról a többiek részére”
Azt nemigen lehet. Talán ezért hagyta figyelmen kívül a közjegyző. Másrészt, ha ez a nyilatkozat nincs benne a jegyzőkönyvben, akkor azt sem fogod tudni bizonyítani, hogy egyáltalán elhangzott.
Miért lenne problémás onnan benyújtani a fellebbezést? Csak fel lehet adni ajánlott küldeményként.
Vagy küldesz egy ügyvédnek egy hitelesített meghatalmazást és ő beadja a fellebbezést.
Jelezni bárhogy jelezheted az egyet nem értésedet, csak a bárhogy máshogy jelzés esetén ettől még jogerőre emelkedik a végzés.
A végzés tartalmától függően vannak különböző lehetőségeink?
Egyikünk lemondott a hagyatékról a többiek részére, ezt a tárgyaláson említették is. A végzésben nem ez van.
Inkább azt mondd, mi a bajod a végzéssel?
Tisztelt Szakértők!
Az alábbi ügyben kérnék segítséget:
Életvitelszerűen külföldön élek, és a haláleset óta nem voltam Magyarországon, így a hagyatéki tárgyaláson sem tudtam résztvenni. A közjegyzőt a haláleset után a jelenlegi lakcímemről értesítettem – erről bizonyíték is van – de mégis a köztünk lévő, papír alapú kommunikációnak az első lépése a hagyatékátadó végzés volt.
Két éve telefonon kértem a közjegyzőt, hogy legyenek szívesek megvárni, amíg személyesen is meg tudok jelenni a többi családtagommal együtt. Az erre vonatkozó törvényben nem találtam utalást arra, hogy a közjegyző mennyi időn belül köteles végzést hozni.
A végzésben az áll, hogy a fellebbezésnek van helye, amit a Fővárosi Törvényszékhez kell eljuttatni, melynek illetéke 10.000 HUF, de mivel fellebbezni innen csak viszonylag körülményesen tudnék 15 napon belül, ezért más megoldást keresek, amivel törvényesen időt tudok nyerni, mielőtt jogerőre emelkedik a végzés.
Kérdés: Hagyatékátadó végzés ellen a fellebbezésen kívül milyen egyéb jogorvoslattal élhetek, vagy milyen más formában jelezhetem, hogy a végzéssel nem értek egyet?
Segítségüket előre is köszönve,
K.F.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02