Öröklés ismeretlen édesapám után?!


ObudaFan # 2006.03.22. 17:28

Az örökös a hagyatéki tartozásokért csak a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezôknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.
Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetôk, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levô hasznait csak annyiban lehet az örökös felelôssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektôl neki felróható okból esett el.

suti # 2006.03.22. 13:17

Nagyon köszönöm a válaszokat!
Kicsit félek, de azt hiszem belevágok...:)

monalisa1 # 2006.03.22. 10:27

Igaza van -Lala- nak, esetlegesen pozitív öröklés is kijöhet a dologból, tehát mindenképpen érdeklődj a hagyatéki eljárást lefojtató közjegyző után.

_Lala_ # 2006.03.22. 10:10

De a lényeg: az, hogy elváltak a szüleid, vagy hogy nem tartottad a kapcsolatot, önmagában nem elég ahhoz, hogy ne formálhass igényt a törvényes örökségedre.
Meg kellene keresni az önkormányzatot a hagyatéki tárgyalással kapcsolatban, hogy mikor, melyik közjegyzőnél lesz.

monalisa1 # 2006.03.22. 09:45

Az örökölt részedről lemondasz az esetleges többi örökös javára (= rendezzék ők a hagyatékot terhelő adósságot), ha rajtad kívül esetleg más örökös nincs, akkor majd örököl az állam...

monalisa1 # 2006.03.22. 09:41

Örökséget vissza is lehet utasítani, pláne ha esetlegesen adóssággal terhelt. Ezt a kinyilatkozást a közjegyzőnél kell majd megtenni a hagyatéki eljárás során. Innentől kezdve a hagyaték dolgával részedről semmi gond.

suti # 2006.03.22. 08:31

Üdvözlet Mindenkinek!

Hozzá nem értő lévén a következő kérdésben szeretnék segítséget kérni.
Az édesapám két éves korom óta, szüleim válásától kezdve nem foglalkozott velem. Gyerektartást nem fizetett édesanyámnak, és láthatásra sem jött. Emlékképeim vannak róla, semmi több, azóta nem találkoztunk, és nem is tudtam róla semmit, mivel elköltöztem szülővárosomból. Tegnap "hírét vettem", hogy elhunyt tavaly szeptemberben. Ilyenkor engem megkeresnek, mint hozzátartozóját, és értesítenek? Abban az esetben, ha volt hagyaték, engem is "megillet", függetlenül attól, hogy semmilyen kapcsolatban nem álltunk? És ha adósságot hagyott hátra, esetleg kell rendeznem? (Sajnos ez a lehetőség is fennáll, mivel nem élt józan életet, a szüleim válása is az italozás miatt történt...)
Nagyon köszönöm előre is!