Nagyszülők utánni örökösödés.


Gery # 2006.04.14. 16:30

Igen köszi ,

És akkor az 1.) pontban megbeszéltek úgy is működnek ha a nagyszülő a gyermekre hagyja a tulajdonát, de a gyermek örökléskor csak a haszonélvezetet tartja meg (ez pl. 5%, vagy ilyesmi )és a többiről (a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog) lemond az unoka javára. Így gyakorlatilag olyan lenne mintha az nagyszülő a gyermekre a haszonélvezett a az unokára pedig a többit hagyná?

_Lala_ # 2006.04.13. 18:44
  1. Ha a tulajdonos eladja a tulajdonjogot, de megtartja belőle a haszonélvezetet (megteheti, mert az a tulajdonjog egy része), akkor az így eladott tulajdonjog kevesebbet ér (mivel egy haszonélvezet terheli), mégpedig pont annyival ér kevesebbet, mint amennyit a haszonélvezet ér. Tehát X Ft-ot ér a haszonélvezet, Y Ft-ot a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog, és X+Y Ft-ot ér a haszonélvezet terhe nélküli tulajdonjog.

Mivel kevesebbet ér a haszonélvezettel terhelt tulajdonjog, ezután a kisebb érték után kell a kevesebb illetéket fizetni az adásvételnél. Aztán egy nap majd a haszonélvezet birtokosa meghal, és akkor a haszonélvezet megszűnik, a tulajdonos pedig "gazdagabb" lesz a haszonélvezet értékével, ám ekkor már nem kell illetéket fizetni.

  1. Létezik, de az ajándékozásnak sok esetben magasabb az illetéke, mint az adásvételnek. További probléma, hogy ajándékozás esetén azok, akik egyébként örökölték volna az ingatalant, kérhetik a kötelesrészüket az ajándékozottól (a rendes örökrész felét).
  2. Ehhez érdemes olvasgatni a pontos illetékszabályokat, mivel ez függ a besorolástól (lakó- vagy nem lakóingatlan), az értékhatároktól (ahol a % változik), és a pontos rokoni kapcsolat is számít (gyerek, unoka, testvér, stb.), így nem egyszerű megfogalmazni.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a 2 lépcsős esetén a 2. lépcső időpontja ugye előre nem tudható, emiatt pedig az érték nagy eséllyel nő, a % pedig szintén változhat.
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

alorinc: igaz, szerepelt ez a mondat is az eredeti kérdésben, de felvetettem az ötletet, hátha máskor előre gondolkoznak az illetők... :)

Gery # 2006.04.13. 15:51

Köszi a hozzászólásokat!

1.) De a "haszonélvezettel terhelt rész után kell fizetni " mondat nem volt teljesen világos számomra. Ezek szerint nem az egész után kell haszonélvezettet fizetni. A gyermeknek? Hogy van ez :-)

2.)Közbe eszembe jutott hogy hallotam olyanról is, hogy a nagyszülök ajándékba adják azt amit örökölhetnének utánnuk. Létezik ilyen?

3.) És százalékban (vagy nagyságrendekkel) mennyivel kevesebb illetékkel jár az egylépcsős öröklés a 2 lépcsőcsnél?

Köszi

alorinc # 2006.04.13. 07:51

_Lala_ !

"nagyszülők halála után hogy érdemes intézni az örökösödést, "

a kérdés ez volt, nem hipotetikus...

_Lala_ # 2006.04.12. 22:57

Van más mód is, ha az örökhagyó még él :)

Lehet pl. adásvételi szerződést kötni, a haszonélvezet fenntartásával, így eleve csak a haszonélvezettel terhelt rész után kell fizetni illetéket, ráadásul bizonyos értékhatár fölött még a százalék is kedvezőbb lehet.

alorinc # 2006.04.12. 10:08

de az ekkor fizetendő illeték magasabb lesz, mint amit a gyermeknek kéne fizetni, de alacsonyabb a kettős fizetésnél.

alorinc # 2006.04.12. 10:06

Ha jól értem amit mondasz:

Ne a gyermek örököljön, hanem egyből az unoka, hogy ne kelljen majd újra fizetni az illetéket, amikor a gyermek meghal.

Megoldható:
pl.: a hagyatéki eljárásban átruházza az örökös (a gyermek) a közvetlenül nem érdekelt örökös (unoka) javára az örökséget.

Gery # 2006.04.12. 09:42

Sziasztok,

Ilyen jellegű kérdést még nam láttam a fórumon, ha mégis volt akkor bocs.

A kérdés az lenne ,hogy nagyszülők halála után hogy érdemes intézni az örökösödést, hogy az minél kevesebb illetékkel járjon?

1.) Egyből a nagyszülők gyerekének a gyereke(unoka) javára ? Ekkor ugyanis kimarad a második (nagyszülök gyereke) lépcső (természetesen a haszonélvezet megmarad), de Én úgy tudom ez régebben működöt, a törvény most már nem engedi ezt a kiskaput.

2.) Vagy marad a 2 lépcsős öröklés 2x-es illetékkel.

3.)Esetleg van más járható út?

Előre is köszi a válaszokat!