Nyári láthatás

derill # 2006.06.07. 07:57

deri: a jogosultnak fel nem róható okból elmaradt kapcsolattartást kötelező pótolni, tehát ha a munkáltatód nem ad szabadságot juliusban, és ezt már előre tudod, akkor kérheted, hogy a következő hónapban pótolja a gondozó szülő az elmaradt kapcsolattartást. Kérj igazolást a munkáltatódtól, hogy nem kapsz szabadságot, és kérd, hogy a gyámhivatal intézkedjen.

vakegér: lehet tudni, hogy melyik gyámhivatal volt az?

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

vakegér # 2006.05.25. 19:00

Tisztelt elkeseredett és elvált apák!Örömmel közlöm veletek,hogy létezik még a világon olyan gyámhivatal,amelyik korrekt módon jár el.Én is elvált apa vagyok,két fiam van.A dolognak a következő a lényege: született egy jogerős bírósági határozat a láthatásról az ősszel /a gyerekek az ex-nél vannak elhelyezve/.Eleinte félig-meddig sikerült ezt betartatni a volt-tal.Télen aztán kezdődtek a problémák.A gyerekek telefonja állandóan le volt merülve,láthatáskor meg sehol senki nem volt,az ex-et nem lehetett elérni.Mindez egyik hétről a másikra történt.Utólag az is kiderült,hogy a gyerekek fejét azzal is tömte,hogy én fenyegetem őt,meg hogy a gyerekektől el akarok venni mindent /mindent otthagytam,csak a fél ház van még a nevemen,de az is a gyerekeké lesz/.Hónapokig nem láttam a gyerekeket,ezért a gyámhivatalhoz fordultam segítségért.A meghallgatások után a gyámhivatal arra a következtetésre jutott,hogy igazat ad NEKEM!!!Az ex írásbeli figyelmeztetést kapott,a következő kicsellenésért már pénzbüntetéssel számolhat.Érdekes módon tegnap este már tudtam telefonon beszélni a gyerekekkel,és a hétvégi láthatás is meg van már beszélve minden érintettel...Azért néhol még nem veszett ki az igazságérzet a hivatalnokokból.

pocak # 2006.05.16. 04:27

Mindenképpen fordulj a gyámhatósághoz, egyébként sincs veszteni valód, max. nem tudnak segíteni.
Érdemes egyből az illetékes ügyintézőt megkérdezni, hogy ilyenkor mi a teendő, mert ha esetleg elmaradna a láthatás, úgyis neki kell értelmezni a végzést és végrehajtani. És lehetőleg még a napokban, hogy 31-ig lépni lehessen, ha van ötlete.
Nem ártana, ha írásba kérnéd a főnöködtől, hogy júliusban a munkáltatód nem engedélyezi a szabadságot számodra, és ezt az igazolást vinnéd magaddal a gyámügyre.

deri # 2006.05.15. 15:33

Sziasztok!
Megérkezett a válasz az exemtől.
Hát elég elszomorító. Ragszkodik a júliushoz. Újra átböngészve a végzést (ill. ő hívta fel a figyelmem a levelében) az áll benne, ha nem tudunk máj. 31-ig megegyezni a nyári láthatás időpontjában, akkor a láthatás: július első hete. Na , de nekem nem jó a július! Anno nem tudhattam hogy júliusban nem kapok szabadságot! Ennek ellenére is van jogom a gyámhatósághoz fordulni? Vagy veszett az egész ügy?

deri # 2006.05.08. 16:58

Derill! Köszönöm a tanácsot. Úgy döntöttem meg sem próbálom szóban kérni arra, hogy adja írásba a nyári láthatás időpontját. A tettek mezejére léptem és a mai nap megírtam a levelet. Reménykedve várom a válaszát! Mégegyszer köszönöm!

derill # 2006.05.06. 20:55

Deri: próbáld meg azt, hogy beszélsz az exeddel, hogy adja irásba, hogy mikor lesz a kapcsolattartás. Ha ezt nem teszi meg, irsz az exednek egy levelet (tértivevénnyel adod fel), amiben egyrészt közlöd, hogy júliusban nem tudsz szabadságra menni, ezért 8 napon belül nyilatkozzon, hogy júniusban, vagy augusztusban mikor biztosítja a kapcsolattartást, és ird bele, hogy amennyiben 8 napon belül nem kapsz választ, vagy nem ad olyan időpontot, ami nem juliusra esik, a gyámhivatalhoz fordulsz. Ha visszajön a térti, megnézed mikor vette át, és 8 napot vársz. Ha eredménytelen, akkor gyámhivatal, kéred a végrehajtást.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

pappa # 2006.05.02. 09:04

Szia Deri, szerintem profi tanácsra van szükséged, igazán jó, tapasztalt ügyvédre aki ismeri az ilyenfajta, az apa "kötelezettségeivel" operáló, mindenen uralkodni akaró anyákkal és a gyámhivatallal való célravezető kommunikációt. Az egyezség csak addig érvényes, amig a másik fél is betartja,tehát olyan egyezséget kell kötni, amit az anya k é n y t e l e n betartani. Másképp nem megy. A gyerekednek nagy szüksége van rád és sokkalta több időben, mint ahogy most lehetőségetek van együtt lenni. Irj Derillnek, ha már ügyvéd kell, és szerintem kell, akkor hozzá fordulj.

deri # 2006.05.01. 16:43

Igen Pappa, én vagyok az a focista. Sajnos az a problémám sem oldódott meg.
Elmentem akkoriban ügyvédhez, hogy tanácsot kérjek az ideiglenes intézkedés ügyében. Õ lebeszélt róla és azt mondta próbáljam megbeszélni az exemmel. Sikerült is egyezséget kötnöm vele (valószínű megijedt attól hogy ügyvédhez fordultam), hogy amíg a bajnokság tart, szombatonként történjen a láthatás, azzal a kitétellel, ha neki esetleg vasárnap valami programja van akkor mégiscsak vasárnap vigyem el. (igérte nem fordul elő sokszor) Pár héten keresztül működött is a dolog. Aztán programja lett vasárnap, aztán a következőn stb. Nem gond megoldottam, az élettársam vigyázott rá. Két héttel ezelőtt azonban az élettársam sem ért rá, és csak 3 ig tudtuk volna elvinni. Felhúzta magát, hogy nekem kötelezettségeim vannak, oldjam meg és 6-ra vigyem vissza. De mivel nem tudtam megoldani, ezért oda sem adta a kislányom. Akkor kezdődött el megint a harc és jött elő a nyári láthatás problémája.
Hát ennyi dióhéjban a közel 1 éves kálváriám.

pappa # 2006.04.30. 15:42

A joegrős végzéstől számított két évig nem tudod újrakezdeni a hercehurcát. Addig csak a gyámhivatalra hagyatkozhatsz, az ő dolguk betartatni azt, amit a biróság kimondott. A gyámhivatalban elég rossz munkaerők szoktak ülni, nehéz őket meggyőzni az igazadról, de ha kemény és következetes vagy és meg tudod nekik mutatni a jogszabályokat, akkor nem lehetetlen.
Te vagy ugye az a focista, akinek hétvégén mondjuk 9-kor odaadná a gyereket az anya, de 9 óra 15-kor már nem?
Bírj ki még másfél évet, aztán pedig fordulj egy jó ügyvédhez és rendezd a kapcsolattartást úgy, ahogy az a gyereknek és neked jó. Derill biztos vállal ilyen ügyet ha pedig vidpéken élsz akkor tud valakit ajánlani.
Magam is elkövettem azt a hibát,hogy váláskor hittem a volt feleségemnek és álmomban sem gondoltam volna, hogy egyfolytában a gyerekkel fog zsarolni. Én is pontosan úgy éreztem,mintha el sem váltam volna. Most már változott a helyzet, a kisfiam velem él, nálam van elhelyezve. De teljes nyugalmunk most sincs a volt feleségemtől.

pappa # 2006.04.30. 14:33

Deri, ebben a helyzetben azt javaslom, semmiképpen ne az exednek vigyél igazolást arról, hogy júliusban nem kapsz szabadságot. A gyámhivatal dolga végrehajtatni a biróság határozatát. Fordulj a gyámhivatalhoz azzal, persze irásban, hogy az ex nem hajlandó megegyezni a nyári kapcsolattartás idejében, ragaszkodik a júliushoz, ami neked nem alkalmas. Kérd a gyámhivatalt, hogy hivják be az exet és bírják rá, hogy júniusban vagy augusztusban adja oda a gyereket. De neki magának ne igazolgass semmit, mert még jobban elpimaszodik.

monalisa1 # 2006.04.30. 14:16

Nem tudom, de valószínüleg ügyvéd nélkül is csak le lehetne szabályozni a láthatást/kapcsolattartást ismét, és akkor ez nem kerülne külön pénzedbe. Természetesen az ex-ed együttműködése elengedhetetlenül szükséges ehhez...

Igen, rég nem arról van szó, hogy te mit és hogyan amikor nálatok van a kislány - és ő is mit és hogyan akkor -, hanem hogy a volt feleséged még mindig uralkodni akar rajtad.
Pszichológiai eset...

Te is csak egyszer éled az életedet, és JOGOD van ahhoz, hogy azt úgy és akként...

Ami a nyári láthatás dolgát illeti, nos az semmiképp sem megengedhető, hogy kategórikusan a júliushoz ragaszkodjon.

Ismét csak azt tudnám javasolni, hogy egy-két hónapra visszamenőleg olvassad vissza Pappa és Derill irásait, hozzászólásait a kapcsolattartás dolgának lerendezéséről.
(Gyámhatóság, bíróság ügymenete.)

Nem kell mindent a volt feleségednek megszabnia (...), ha nem érti a szót majd a hatóság előír neki is dolgokat!

deri # 2006.04.30. 13:44

Köszönöm segítségeteket!

Pappa:
Júliusban nem kapok szabadságot. Tehát június és augusztus lenne nekem jó. Õ meg ragaszkodik a júliushoz.
Azon gondolkodtam, hogy írásban ajánlok 3-4 időpontot és megpróbálok igazolást kérni a cégemtől, hogy júliusban nem kapok szabadságot.

Monalisa1
Nem tudom meddig lehet ezt cérnával bírni. Én közel 1 éve váltam el. Biztos vannak apák, akik ezt már évek óta csinálják. Én is csodálom a kitartásukat!
Egyik oka az volt, amiért elhagytam a feleségem, hogy elegem volt abból hogy megpróbált uralkodni rajtam, folyton írányított. Folyamatosan azzal zsarolt, hogy elválik tőlem, ha nem hagyom abba a focit (gyerekkorom óta versenyszerűen sportolok) stb. Aztán találtam valakit, aki megértő volt és elfogadott úgy ahogy vagyok. Szinte teljesen kisemmizett, de nem is érdekelt csak szabaduljak tőle. És most úgy érzem, mintha el sem váltam volna. Állandóan replikázik valamiért, miért viszem az anyukámékhoz a kislányt, miért most viszem vissza, miért van az élettársammal (holott tudja hogy nagyon jól kijönnek egymással) miért visszük el a meccsekre, miért játszik a macskánkal stb...
És most már úgy érzem, hogy soha nem szabadulok tőle, a kislányunkat felhasználva táncol az idegeimen.
Tudom, én is hibás vagyok, mert a per során nem gondoltam át, hogy igazán hogy lenne jó a láthatás, de szerintem akkor senki sem tudja azt, hogy miként lenne jó, hiszen nincs ilyesmiben tapasztalata. Én szerintem a gyermekláthatást nem is szabadna véglegesen meghatározni a válóper során. Legalább egy évnek el kell telnie mire kiforr, hogy kinek hogy lenne jó, illetve a gyermek milyen gyakorisággal igényli az apát. Ha most változtatni akarok, kezdhetem a herce-hurcát előről és nem kevés pénzbe kerül.

monalisa1 # 2006.04.30. 07:41

Deri, javaslom keressed- olvasgasd vissza ezen "öröklés és családjog" fórumon a láthatással - kapcsolattartással kapcsolatban folytatott egyes beszélgetéseket, melyekből sok hasznos tanácsot, ötletet meríthetsz az ott leírtakból.

Pappa a dolog egyik sajnálatos kárszenvedettje, és Derill a fő jogi tanácsadó.

Csodálni tudom és minden elismerésem azokért az apákért akik a tornyosuló mesterséges nehézségek ellenére kitartóan küzdeni képesek a szeretett gyermekükért, a vele való minél több időtöltésért.

pappa # 2006.04.30. 07:14

Deri, szia, értem. Tipikus kapcsolattartást akadályozó anya az exed, részvétem.
Tehát május 31-ig kell megegyeznetek az időpontban. Ha a birótoknak lett volna esze, azt is odabiggyeszti,ha a szülők nem egyeznek meg, akkor a kapcsolattartás időpontja X hónap X hete.
Annyit tudok csak javasolni, próbálj vele irásban egyezkedni. Mi a probléma? Pont azt a hetet választja ki az ex,amikor te biztosan nem kapsz szabadságot? Ilyesmi?
Ha letelik a két év, kérheted majd a kapcsolattartás újraszabályozását. Ha jól rákészülsz és pontos,végrehajtható ítéletet érsz el, nem fog tudni többé keresztbe tenni az ex.

deri # 2006.04.30. 07:06

Pappa:
A végzésben május 31 szerepel. De az exem azt modta ő adhat alternatívákat a láthatás időpontjára.
Ezért kértem a segítségeteket, hogy milyen módon szolhatok bele az időpont megválasztásába.

Kedves Monalisa1!
Mikor a válóper zajlott, igért az exem fűt-fát, hogy mindegy mi van a végzésben úgyis akkor látom a kislányom amikor akarom. Én, naív el is hittem. Természetesen minden az ő akarata szerint került a jegyzőkönyvbe. Aztán eltelt fél év és ott tesz keresztbe, ahol tud. És ez nem csak a nyári láthatásra vonatkozik, hanem a hétvégiekre is.

monalisa1 # 2006.04.29. 13:49

Azért a téli szünidő 10-12 napja és a nyári szünidő bő két hónapja közt van némi különbség (...), vagyis nyáron miért csak 1 hét van engedélyezve?!

pappa # 2006.04.28. 16:24

Az sincs benne a végzésben, hogy X időpontig kell megegyezni a kapcsolattartás idejéről?

deri # 2006.04.28. 12:42

Végzés van, de abban csak annyi áll, hogy a nyári és téli szünidőben 1 hét jár.

pocak # 2006.04.28. 12:03

Mi van a bírósági végzésben? Van egyáltalán végzésetek a láthatásról?

deri # 2006.04.28. 08:48

Sziasztok!
Újabb kérdésem lenne.
Nyári láthatás időpontját ki határozza meg? El kell fogadnom amit az exem felajánl vagy van nekem is beleszólásom?
Kérlek segítsetek milyen lehetőségeim vannak.
Előre is köszönöm!
D.Tamás