Különböző állampolgárságú zsülők gyereke

Blasius Key # 2006.05.19. 10:08

Sziasztok!

Arra volnék kíváncs, h. magyar állampolgár apa és külföldi áp. anya esetén a gyerek kettős v. magyar áp. lesz-e, továbbá hol találok (jog)forrásokat arra vonatkozólag, h. ilyen esetben a családtámogatási juttatások (gyes stb.) melyik állam joga szerint, melyik szülő után járnak?

Köszönöm!

ObudaFan # 2006.05.21. 09:14

Az attól függ, hogy a másik állampolgárság melyik állam állampolgársága. A gyermek a magyar állampolgárságot születéssel mindenképp megszerzi, a másikat viszont az adott állam joga szerint, és vannak olyan államok, amelyek állampolgárságát a nem az adott államban születő gyermek akkor sem szerzi meg, ha valamlyik szülő az adott állam állampolgára. A Magyarországon élő kettős állampolgár gyermekekre a magyar állampolgárokra vonatkozó szabályok a támogatás tekintetében is irányadóak.

Blasius Key # 2006.05.22. 13:55

Köszi Fan, kicsit konkretizálnám: tehát a barátnőm szlovák áp. és ezért kérdeztem, h. a majdani gyerek milyen áp lesz.
Akkor pl. a gyes meg hasonlók utánam járna a gyereknek v. az anyja után? Ezt nem értem egészen...

monalisa1 # 2006.05.22. 16:15

Pedig ObudaFan válasza egyértelmű mind az állampolgárságra mind a magyar állampolgárokat megillető támogatásokra vonatkozóan.

Szülessen meg az a baba Magyarországon, aztán nem lesz gond a mama - papa jelen külön állampolgársága okán.

Sok erdélyi nő is ide "jár" szülni.

derill # 2006.06.07. 08:03

Ha a gyerek Magyarországon fog élni, akkor a személyes joga magyar lesz, de ha szlovákiában, akkor meg kell nézni, hogy a szlovák jog szerint mi (szerintem és a logika szabályai szerint a szlovák jog). 1979. évi 13. tvr.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu