névviselés - válás után

ObudaFan # 2008.01.07. 16:52

Viszont, ha nem -né toldatos volt, akkor lehetséges.

ObudaFan # 2008.01.07. 16:52

Újabb házasságkötés esetén a feleség volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.

monalisa1 # 2008.01.06. 18:04

Valamért nem jön be...
Amúgy a csjt. 25. § (1) (2) (3)
26. § (1) (2) (3) bekezdések foglalkoznak a névviseléssel, illetve a névváltoztatással.

Az anyakönyvi hivatalba kell kérelmet előterjeszteni, a költség 10 ezer forint.

monalisa1 # 2008.01.06. 18:00

A névváltoztatásról általában:
http://www.magyarorszag.hu/…yleirsa.jogi

Júlia 73 # 2008.01.06. 00:33

Második házasságomat bontották fel. Szeretném a nevemet megváltoztatni, de nem a lánykori nevemre, hanem az előző házasságom ideje alatt használt nevemre (nem -né toldalékos!). Az a férjem időközben elhunyt (a válásunk után nem változtattam nevet, csak az új házasságkötéskor).
Indokom: az abból a házasságból született gyermekem azt a nevet viseli, ill. a többség azon a néven szólít a mai napig.

vanek # 2006.08.05. 10:14

Köszönöm mégegyszer mindenkinek!
Számomra hihetetlen, hogy egy két hetes csöppség esetében máris ilyen dolgok merüljenek fel. A legszörnyűbb az egészben hogy már három napja nem is láthattam a picit, "kedves" párom (mű)veszekedése után nem hajlandó tudomást venni rólam.
Gyakorlatilag kisajátítja a gyereket. Találgatni nem akarok az okról, megbeszélni pedig sajnos nem lehet vele egyenlőre. Elfogadhatatlannak tartom azt a hozzáállást, hogy "apa nélkül is fel tud nőni a gyerek".
Amikor megtudtuk hogy állapotos, akkor közösen megbeszéltük hogy igen, kell ez a gyerek, mindketten vállaljuk! Ha valami miatt nem működik a közös életünk (megjegyzem, minden egyik pillanatról a másikra történt, tényleg fogalmam sincs róla hogy mi van a háttérben), attól még annak a gyereknek igen is van apja, és anyja is!
Hülye egy helyzet, rendkívül el vagyok keseredve...:(

Vadalma # 2006.08.04. 14:22

megnézvén a jogtárat:

Közös házassági nevet viselő házastársak gyermeke csak a szülők közös házassági nevét viselheti. (Te erre gondoltál, _Wasp_)

A saját nevüket viselő szülők megállapodása alapján a gyermek az apa és az anya családi nevét együtt is viselheti, azzal, hogy a gyermek családi neve így is legfeljebb kéttagú lehet.

Pocak pedig jól gondolja- ha a szülők nem tudnak megegyezni, a gyámhatóság jogosult a gyermek nevét megállapítani.

_Wasp_ # 2006.08.04. 13:50

Meg kellene néznem (sajna melóhelyen nincs jogtár) de a közös családinév gyereknél nem csak akkor lehetséges, ha a szülők házasságkötésükkor így választottak nevet?

Ez ebben az ügyben esélytelennek tűnik...

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

nyusz66 # 2006.08.04. 13:38

Ha tényleg a nagyszülők vannak a háttérben, valóban érdemes felajánlani az anyának, hogy mindkettőtök vezetéknevét kapja a gyerek, mondjuk kötőjellel. Így a nagyszülők is örülhetnek, és mindenki jól jár.

pocak # 2006.08.04. 07:32

Lehet, hogy nem voltam elég egyértelmű, de az agonizálást természetesen én is a párodra értettem, nem rád. Ezért is írtam a végére, hogy ez nevetséges a részéről.

Elméletileg még külön élő szülőként is jogod van a gyereked nevének a meghatározásához, jobban mondva beleszólási jogod van, mert nem te egyedül vagy jogosulét a meghatározásához, hanem mindkét szülő egyformán.
Én úgy gondolom (aztán javítsanak ki, ha tévedek), hogy ha nem juttok ketten közös nevezőre, akkor a gyámhivatalhoz fordulhattok, aki egyezség hiányában dönteni fog a gyerek nevéről. Mivel Magyarországon zömében az az általánosan elfogadott egyelőre, hogy a gyermek az édesapja családi nevét veszi fel, így szerintem jó esélyed van egy ilyen gyámhivatali döntésre.
De akár mindkettőtök családi nevét is viselheti a gyermek, erre is van lehetőség.

vanek # 2006.08.04. 03:59

Köszönöm szépen a válaszokat mindenkinek!
Kedves "pocak", nem én aginázálok az adósság-problémán, hanem a párom. Most, hogy tisztul a kép, kezdem belátni hogy ez csak mellébeszélés a részéről, valami más lehet a háttérben.
Hogy én vagyok-e az apja?! Eddig biztos voltam benne...
Ezért is szeretnék a végére járni a dolognak, ha enyém a gyerek akkor pedig ragaszkodom ahhoz, hogy az én családnevemet viselje! Azt gondolom ez nem szorul különösebb magyarázatra, egy "normális" kapcsolatban fel sem merülhetne ilyen probléma.
Ha én adom be az apasági keresetet, és a bírósági eljárás végén kiderül hogy én vagyok az apa, akkor a nevemre kerülhet a gyerek?

ObudaFan # 2006.08.03. 16:46

Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezôknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Ha a gyermek apja sem az anya házassági köteléke vagy utólagos házassága, sem teljes hatályú apai elismerés, sem pedig reprodukciós eljárás alapján nem állapítható meg, az apaságot bírósági úton lehet megállapítani. A bíróság a gyermek apjának nyilvánítja azt a férfit, aki az anyával a fogamzási idôben nemileg érintkezett, és az összes körülmény gondos mérlegelése alapján alaposan következtethetô, hogy a gyermek ebbôl az érintkezésbôl származik.
Az apaság bírósági megállapítását az apa is kérheti.

Az apaság megállapítására irányuló keresetet az apának a gyermek ellen kell megindítania.
Ha az apa a gyermeket a magáénak ismeri el, és azok az érdekeltek, akiknek hozzájárulására a nyilatkozat hatályához szükség van, a tárgyaláson jelen vannak, figyelmeztetni kell ôket, hogy hozzájárulásukat a tárgyaláson szóval is megadhatják. Az apa elismerô nyilatkozatát az egyéb érdekeltek hozzájárulásával együtt külön jegyzôkönyvbe kell foglalni s azt velük alá is kell íratni.
A tárgyaláson jelen nem levô érdekelteket megfelelô határidô kitûzésével fel kell hívni, hogy hozzájáruló nyilatkozatukat a megszabott alakban mutassák be, vagy a bíróságnál mondják jegyzôkönyvbe.
Elismerés esetében az apát fel kell hívni a törvényben megkívánt korkülönbség igazolására. A gyámhatóság részérôl szükséges hozzájárulás vagy megerôsítés iránt a gyámhatóságot hivatalból kell megkeresni.
Az elismerésrôl felvett jegyzôkönyvet az elôbbi rendelkezések szerint megszerzett okiratokkal kiegészítve - a per tárgyalásának egyidejû felfüggesztése mellett - át kell tenni az illetékes anyakönyvvezetôhöz. Ha az apát az anyakönyvbe bejegyezték, a pert meg kell szüntetni. Ha az elismerô nyilatkozat alapján az apát az anyakönyvbe nem jegyzik be és az ennek okául szolgáló hiány nem pótolható, a bíróság a per felfüggesztését megszünteti, és a tárgyalást folytatja.
A gyermek anyját, ha a perben félként vagy beavatkozóként nem vesz részt, tanúként kell kihallgatni; kihallgatása csak akkor mellôzhetô, ha cselekvôképtelen, vagy kihallgatásának más elháríthatatlan akadálya van.

_Wasp_ # 2006.08.03. 12:18

A probléma itt a névviselés. Az szerintem sehogy nem fog menni, hacsak meg nem egyezel az asszonnyal.

Amíg az apaság nincs megállapítva, sem jogod, sem kötelezettséged nem keletkezik. Viszont, ha 6 hónap múlva megállapíttatja az anya az apaságot (Jut eszembe: biztos, hogy te vagy az apa? Na mindegy, ez nem idevágó) akkor visszamenőlegesen ki kell azért fizetned a tartásdíjat.
(Habár erről még nem volt szó. De kizárt szerintem, hogy ne is legyen. Gondolj bele: a gyerek 10 éves koráig az anya bukik átlagos tartásdíj mellett 5-10M Ft-ot, ha nem jelent be téged mint apát, és nem kér tartásdíjat)

_Wasp_

és felesleges megoldása

pocak # 2006.08.03. 11:41

Ahogy Wasp írta, az adósság miatt nem kell aggódni, mert csak akkor örökölhet adósságot, ha vmilyen formában vagyont is örököl, és akkor az örökölt vagyon erejéig felel a gyerek az adósságért, magyarul a legrosszabb esetben max. nem örököl semmit.
Másrészről az örökséget vissza is lehet utasítani.

Harmadrészről, hogy lehet a gyerek születésekor ilyenen agonizálni? Amíg az a gyerek ténylegesen öröklési helyzetbe kerül, még annyi minden megváltozhat. Addig még nyugodtan rendezheted akár az adósságodat. Akármi történhet, ilyen az élet. Ez az elgondolás és érv az anya részéről egyszerűen nevetséges.

Apaság megállapítása iránt az apa is indíthat pert az illetékes bíróságon.

_Wasp_ # 2006.08.03. 11:24

nem örökölhet adósságot. Illetve csak az örökrész erejéig felel az örökhagyó adósságaiért. Tehát nem lehet minuszos.

_Wasp_

és felesleges megoldása

vanek # 2006.08.03. 10:02

Szép napot mindenkinek.
Szeretnék segítséget kérni, nagyon elkeseredett vagyok. Próbálom röviden leírni a problémám: alig két hete született gyermekünk a párommal. Nem vagyunk házasok, és élettársi kapcsolatban sem élünk. Amikor biztossá vált a terhesség, megbeszéltük hogy mindketten vállaljuk a gyereket. Ahogy közeledett a szülés időpontja, akor jutott eszünkbe az apaság-dolog, vagyis az hogy én apasági nyilatkozatot tegyek. Ebbe a párom is belegyezett. De nagyon sokat volt beteg a picivel, eléggé problémás volt a terhesség egésze, így ez elmaradt. Megbeszéltük hogy szülés után megtesszük az apasági nyilatkozatot, és a nevemre kerül a gyerek. (a párom nevére anyakönyvezték születéskor) Tegnap viszont kibökte, hogy ő mégsem akarja hogy a nevemre kerüljön a baba, és nem hajlandó aláírni az apasági nyilatkozatot sem! Arra hivatkozik, hogy mivel adósság van a nevemen, ezt szerinte örölökhetné a pici (...), ezért nem akarja ezt. A háttérben persze más áll, ezt meg én tudom. (szülői "lefizetés a "névhasználatra")

• Valóban örökölhet-e e gyermek bármiféle magán-adósságot, a halálom után?
  • Mit tehetek ebben a helyzetben hogy bizonyítsam az apaságom, és a nevemre kerülhessen a gyerek?

Tisztelettek kérem, hogy segítsen ha tud valaki! Köszönöm előre is.

lilei # 2006.08.01. 16:36

Köszönöm a sok hozzászólást.Sajna ezt nekem kell elviselnem egyedül.Amúgy egy iszákos ember akivel összeállt,néha dolgozik valamit...meg gondolom ennyi gyerek után a nő is kap pénzt.:((

Kála # 2006.08.01. 07:07

Már bocs, de aki a -né toldat miatt házasodik...

De nem is ez a lényeg, hanem amit Vadalma is idézett a jogszabályból - amíg nem megy ismét férjhez a hölgy, jogszerűen használhatja a volt férj nevét - és nincs indoklási kötelezettsége, hogy miért. De még egy kis kiegészítés:

Csjt. 26. § (1) A házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után a házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől el kívánnak térni, ezt a házasság megszűnése, illetve érvénytelenné nyilvánítása után az anyakönyvvezetőnek bejelenthetik. Ilyen esetben sem viselheti azonban a volt férje nevét a volt feleség a házasságra utaló toldással [25. § (1) bekezdés b)-c) pont], ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte.

monalisa1 # 2006.08.01. 06:52

Elfogadom.

Amúgy a legtöbb nő azt akarja, hogy a párja neve alapján legyen meg neki a né-toldat, valamint gyermeket is szeretne.

Nos itt a gyerek már megvan, szerencsésen több is.

Az hogy mindezek ellenére mindmáig mégsem házasodtak össze, annak vélem valami egzisztenciális oka lehet...

Kovács_Béla_Sándor # 2006.08.01. 05:45

Ne ítélj, hogy ne ítéltessél... :)
Pláne ne a konkrét eset összes körülményeinek ismerete nélkül.

monalisa1 # 2006.07.31. 22:32

És akinek már négy gyereke van ugyanazon anyától akkor miért nem házasodnak össze?!

A gyerkeit egyedül nevelő anya titulus alapján, talán az ilyen-olyan szociális többletjuttatás okán...

lilei # 2006.07.31. 18:31

igen valóban csak élettárs az ój kapcsolat, de már 4!!! gyermek születeett belőle és még mindíg a férjem né-s toldalékos nevét viseli.Azért ez röhej...nem?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.07.31. 11:15

És itt amúgy is csak új - bár bőséges gyermekáldást eredményező- élettársi kapcsolatról van szó.

Vadalma # 2006.07.31. 10:58

Csjt. 26. § (3) Újabb házasságkötés esetén a feleség volt férje nevét a házasságra utaló toldással nem viselheti tovább, és ez a joga akkor sem éled fel, ha újabb házassága megszűnt.

vagyis a toldatos név nem vihető tovább. minden más verzió igen.

Sasfioka # 2006.07.31. 10:41

Nem úgy van, hogy csak az újraházasodásig használhatja a férjezett nevét az elvált asszony???

SF