Névtelen bejelentésre mit tesz a GYH?


drbjozsef # 2024.03.04. 05:35

Nem.
Gyámhivatali engedély kell hozzá. A gondviselőt legfeljebb meghallgatják.
Ptk.4:9.§

Majordomus # 2024.03.03. 21:41

Ha 16 éves.szülői beleegyezéssel férjhez mehet,de erre kevés az esély.

drbjozsef # 2024.03.03. 18:42

molni11,

Ha az a kérdésed, akkor egy (leírásod szerint legfeljebb) 15 éves gyermek csak korlátozottan cselekvőképes, és a törvényes gondviselőjének, aki természetesen ezért felelősséggel is tartozik érte, bizonyos kérdésekben döntési joga van.
Egyebekben pedig nem jogi kérdés ez. Normális viszonyt kellene kialakítani, de azt törvényekkel, feljelentéssel, állami kényszerrel nemigen lehet.

molni11 # 2024.03.03. 18:34

Azt szeretném megtudni, hogy névtelen bejelentés esetén tesz-e, köteles-e tenni valamit a gyámügy?

Van egy család, ahol a gyerekek nevelését folytató anya véleményem és a legidősebb gyerek szerint (16 éves), befolyásolja és korlátozza a szabadságát, illetve tiltja a barátjától aki jelen esetben (19 éves), több mint fél éve együtt vannak. Az anya jövedelem nélkül van évek óta, az apa pedig külföldön dolgozik. 3 gyerek van. A 2 fiatal féléve együtt van, olyanokat mondanak a szülők hogy ,,túl idős hozzád, úgyis elhagy vagy megcsal, ideiglenes ez a kapcsolat stb". A lány a valentin napot Pesten a barátjánál szerette volna tölteni, ellenezték, nem engedték. Végül a lány hagyott egy levelet hogy ő mégis elmegy valentinnapozni a barátjához. Hazament kapta az ívet, elhordták mindennek azt mondták szégyent hozott rájuk és hasonlókat mesélt. Tiltották még jobban a kapcsolatukat. Elvették a telefonját. Egyik pénteken úgy döntöttek hogy ők ennek ellenére is találkoznak, nem tudják őket eltiltani. Az anya tudta hol van és kivel, ezek ellenére feljelentette őket és bejelentést tett a rendőrségen. A rendőrök hajnalba elmentek a fiú otthonába és mondták hogy haza kell mennie, mert eltűntnek van bejelentve. Másnap haza mentek a barátja haza kísérte őt. Elmentek a rendőrségre hogy megvan a lánya és hogy levegyék a bejelentést illetve a feljelentést.

A pár nem tudja mit csináljon, hogy a kapcsolatuk maradjon és működjön. Az anyaval nem lehet beszélni ellenük van, és a saját anya se tud vele beszélni.

Ez ügyben mik a lehetőségek?
Házasság?
Gyámügy?
Feljelentés?

bridgedjonas # 2006.08.20. 15:30

A rendőrség felé bejelentést lehet tenni, általános ügyiratként kezelik, ott biztosan nem kerül irattárba, az előadó megvizsgálja, hogy történt-e büncselekmény akár kiskorú veszélyeztetése, amennyiben a rendelkezésre álló bizonyítékok elegendőek, és az alapos gyanú megáll, úgy a nyomozás elrendelésére kerül sor. A bejelentést meglehet tenni helyben jkv. formályában, vagy írásban postai úton. A bejelentésre kerülő ügyeket hangsúlyozom mégegyszer nem teszik a segédhivatalba, hogy irattárba kerüljön. A kiskorú veszélyeztetése pszichikai ráhatással is megvalósítható.

nyusz66 # 2006.08.19. 07:09

Péterapó! Ezt úgy értetted, hogy nem kellene lépnünk semmit - mert a védőnő meg a gyerekorvos majd úgyis lép, ha gond van?

péterapó # 2006.08.18. 20:32

nyusz66

Van gyermekorvos és védőnő, ha tényleg fenn áll amit írsz ők biztos megteszik a szükséges és lehetséges intézkedéseket.

Üdv P.


Polgár légy, ne alattvaló!

lewho # 2006.08.11. 07:03

halkan jegyzem meg hogy a névtelen közérdekű bejelentésben foglaltak vizsgálata nem kötelezettség csak lehetőség
de ált vizgsálják a névtelent is úgyhogy bátran hajrá:)
2004. évi XXIX.tv. 142§(6)

nyusz66 # 2006.08.10. 19:26

Köszi a választ, tehát névtelenre is csinálnak valamit.

Jelen esetben nem veri a gyerekeit, vagy éhezteti, vagy ilyesmi, hanem olyan - érzelmi - környezetben neveli őket, hogy az felháborító. A gyerekeket (3 és 5 évesek) többször is felbujtotta, hogy - vele együtt - verjék az apjukat, aki ilyen-olyan gazember. Végül elindult a válás, és most a nő az édesapjához költözött, és most őt terrorizálja, és ezt a gyerekek látják is, és már részt is vesznek benne (friss eset, amikor a 3 éves így szólt a nagyapjához: "Papa, adj zabálni! Különben kidoblak az ablakon! Anya is azt mondta, hogy mostmár kidob téged az ablakon!") Az apuka végül úgy döntött, hogy elköltözik albérletbe, mert már nem bírja (a lakást bolond fejével régebben a lánya nevére iratta, haszonélvezet kikötése nélkül).

Eközben a nőnek semmi jövedelme, az apja tartja el, és fizeti a lízingelt autó részleteit.

Nekem nem rokonaim, de a férjemmel mostanában sokat beszéltünk róluk, hogy ezt a gyerekek érdekében nem szabadna hagyni, és, ha már a gyerekek apja olyan tutyimutyi, hogy nem veszi őket azonnal magához, akkor legalább a gyámügy találjon ki valami megoldást, ami jobb lenne nekik.

ObudaFan # 2006.08.10. 18:55

Sőt, ezügyben akár büntetőfeljelentést is lehet tenni, szintén névtelenül is, ugyanis kiskorú veszélyeztetése is megvalósulhat. De valószínűleg tényleg jobb a gyámhatósággal próbálkozni először.

nyusz66 # 2006.08.10. 17:38

Azt szeretném megtudni, hogy névtelen bejelentés esetén tesz-e, köteles-e tenni valamit a gyámügy?

Van egy család, ahol a gyerekek nevelését folytató anya véleményem szerint súlyosan veszélyezteti az egészséges fejlődésüket, és úgy döntöttem, hogy nem tenni semmit ezügyben bűn lenne.

A kérdés csupán az, hogy muszály-e névvel bejelentést tenni, vagy elég név nélkül - ha kimennek, úgyis látják majd a saját szemükkel, hogy miről van szó.