Gyermekelhelyezés megváltoztatása 14 év felett


R # 2024.01.07. 08:01

Köszönöm a hozzászólást.

A probléma az, hogy évről-évre rosszabb lelkiállapotban van a Fiam, eközben az idő múlásával egyre több hazugságot mondanak neki és ami a legfontosabb; a Testvérével nem tud érdemben együtt lenni.
Félek addigra teljesen megtöri a lelkét, átmossa az agyát...

2020-ban változott a törvény, az eddigi gyakorlat kibővítése annyival, hogy ez a pár nap innentől már ottalvással egyben lenne annyira elrugaszkodott dolog? A Testvérek tudjanak együtt nevelkedni az nem szempont?

Majordomus # 2024.01.06. 21:19

R
Két hét alatt 6-7 nap elegendő kapcsolattartás és bőven több mint amit a bíróság meg szokott itélni.

Ha már 14 évet kibirtál,akkor 4 évet már húzzál ki igy.
Ha betölti a 18-at eldöntheti hogy mit akar.

R # 2024.01.06. 21:10

Tisztelt Ügyvéd úr!

Elnézést a hosszú leírásért, a kétségbeesés dolgozik bennem.
A Kisfiam 15 lesz, 2 éves korában édesanyjánál került elhelyezésre. Küzdöttem a pernél anno, sikerült ottalvásos és hétköznapi kapcsolattartást elérnem. Nagyon szoros a kapcsolatunk. Az évek alatt sikerült kicsit bővítenem is a kapcsolattartást, amit az édesanyja sosem volt hajlandó papírra vetni. A Kisfiam mindig azt mondta, azt szeretné, hogy ugyanannyit legyen velem is.
Édesanyja folyamatos manipulációnak, lelki terrornak tette ki. Igazából folyamatosan használta, hogy rajtam bosszút álljon.
Azóta született egy Kistestvére az új házasságomból, most 4 éves. Nagyon szeretik egymást, hiányoznak egymásnak.
Jelenleg a szünetek felét, hétköznapokon két délutánt és minden második hétvégén péntek estétől vasárnap estig van velünk a Nagyfiam.
Most, hogy betöltötte a 14-et terveztem a felügyeleti jog megváltoztatását közös felügyeletre és az elhelyezést 1-1 hétre változtattatni.
A Fiam az utolsó pillanatban bejelentette, hogy visszakozna, mert fél az anyjától, hogy mit kap érte, ha nyilatkozik. Hibáztam, ezen csúnyán összevesztünk. Az anyja hazaérve kifaggatta, azóta a Fiam már olyanokat mond, hogy úgysem tudna érdemben időt tölteni velünk, ha itt lenne, jó ez, ahogy van, stb.
Az édesanyja pedig fenyegetőzik, hogy én befolyásolom, stresszelem a Fiam, meg sosem fog belemenni az elhelyezés megváltoztatásába.
Mit tehetek?
Van-e egyáltalán esélyem így? Ha a Nagyfiamtól függetlenül, magam indítom meg az eljárást, meg tudják őt hallgatni úgy, hogy kiderüljön az igazság? Évek óta ezt mondja, hogy fele itt, fele ott szeretne lenni, de fél az anyjától. Sosem mondana rá nyilvánosan rosszat. Annyira összetörte a lelkét az anyja, hogy megszakad a szívem. Szeretném, ha legalább mikor velünk van felhőtlenül boldog lenne. Van esélyem megkapni, ha egyedül, nélküle indítok eljárást? Az, hogy most is két hét alatt gyakorlatilag 6-7 napot találkozunk, de ezt innentől egyben szeretném, hogy az estéket együtt tölthessük, hogy a Testvérek valóban együtt nevelkedhessenek, az szolgálja eléggé a Fiam érdekeit? Igazságügyi szakértők, mediálás, bármire nyitott vagyok. Az édesanyja egyébiránt ex gyámügyesként pontosan tudja, hogy kifelé milyen képet kell mutatnia. Brutális, nem bírom a játszmáit már én sem idegekkel. A Fiam anyja örökre elszakíthat minket egymástól? Soha nem élhetek normálisan egy fedél alatt a Gyerekeimmel együtt?

Elnézést a hosszú leírásért, köszönöm válaszát!
R

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.20. 17:06

Elég lehet.

mittehetek # 2020.10.20. 16:33

Sziasztok! Fiam most tölötte a 14.évét. 3éves volt, mikor szétváltunk az anyjától. Az első pillanattól velem szeretne élni, de tudzam, hogy nincs rá esély. Most arra kért, hogy próbáljuk meg. Van esélyünk? Elég ennyia bíróságon, ha a gyerek akarja vagy többre lesz szükség?

mittehetek # 2020.10.20. 16:31

Sziasztok! Fiam most tölötte a 14.évét. 3éves volt, mikor szétváltunk az anyjától. Az első pillanattól velem szeretne élni, de tudzam, hogy nincs rá esély. Most arra kért, hogy próbáljuk meg. Van esélyünk? Elég ennyia bíróságon, ha a gyerek akarja vagy többre lesz szükség?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.25. 15:54

Az utóbbi olcbb, gyorsabb.

hanso # 2020.01.25. 13:14

Koszonom, igen. Valoban a gyermek elhelyezeset szeretnenk megvaltoztatni.
Ebben az esetben keresetlevel a megoldas ( szuloi felugyelet rendezese ugyben?)
Vagy
Egy kerelem a egyezsegi kiserletre idezes miatt?

Koszonom a valaszt

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.23. 20:50

Akkor viszont nem a lakóhelyet akarjátok megváltoztatni.
Ha ennyire nem értetek hozzá, akkor nem kellene egy szakembert megkérni? Ügyvéd, vagy hogy hívják...

Zsolti1977 # 2020.01.23. 15:47

A bontóperes bírósági határozatban rögzítve van az, hogy a gyermeket közös döntés alapján az anyánál hekyeztük el akkor.
Most fontossá vált, hogy bírósági határozatban is nálam legyen elhelyezve, nem csak a gyakorlatban.
A gyermke már nálam él, csak bizonyos kedvezményeket nem tudok érvényesíteni, ha a bintóperes ítélet szerint az anyénál van. Ezért van szükség megváltoztatni azt.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.01.23. 15:34

Csak a lakhely? Ahhoz nem kell bíróság.

Zsolti1977 # 2020.01.23. 08:10

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni:

  • hogy az egyezségi kísérletre idézésnek van-e formanyomtatványa (kerestem de nem találtam).HA nincs akkor mi kell, hogy a tartalmi eleme legyen?

Helyzet: a volt feleségemmel közös akarattal (megegyezés írásba foglalva) szeretnénk megváltoztatni a 15 éves gyermekünk lakhelyét a bírósági ítéletben is

  • eddig nála lakott, most már nálam.

Jól tudom, hogy a fenti egyezségi kísérletre idézést kell kérnem a bíróságtól?
Csatolni kell mellé a megállapodást vagy azt majd ott kell bemutatni?

KÖszönöm a válaszokat

Dido8308 # 2019.03.18. 09:35

Nagyon szépen köszönöm!!

rigoz # 2019.03.18. 06:23

Tisztelt Dido8308!

Az utóbbira igen a válasz, feltéve, ha a szülői felügyeleti jogokat megkapja és a gyermeket Önnél helyezik el.

Először írásban kell a korábbi jogosultnak vagy meghatalmazottjának bejelenteni a lemondást, majd ha annak a tárgyában végleges és végrehajtható határozattal rendelkeztek, akkor külön határozattal rendelhetik el az Ön részére az iskoláztatási támogatás folyósítását.

Gyermekelhelyezésről a felek megegyezhetnek peren kívül is - tudtommal, annak megváltoztatását is ideértve -, ekkor egyezségi kísérletre idézést kell kérni a bíróságtól, illetve be lehet nyújtani az írásos egyezséget jóváhagyás végett, tárgyi esetben a gyámhatóság hozzájárulásával.

Ekkor nincs "herce-hurca", nemperes eljárásban, eléggé csekély illeték ellenében (mely alól kérhető mentesség, ha a létfenntartás veszélyeztetett), a jogszabályoknak megfelelő egyezséget a bíróság ügydöntő végzésével jóváhagyja, oszt' annyi.

Más megoldás sajnos, különös tekintettel arra, hogy az elhelyezés bírósági ítélettel történt, nincs, csak ez vagy a "pereskedés" arra, hogy papíron is rendeződjön a helyzet.

ObudaFan # 2019.03.18. 06:14

Egészen pontosan milyen okból kapta ő a gyámságot?

Dido8308 # 2019.03.16. 21:25

Tisztelt Fórumozók!

KB. 14 éve édesanyám kapta meg a gyámságot, bíróság által az akkor 2 éves gyermekem felett. Azóta viszont lassan 10 éve én nevelem, persze papíron minden maradt a régi, még a családit is ő kapja. Kérdésem az lenne, hogy a bíróságot kizárva, (mivel egyikünk se szeretne hercehucát, és közben édesanyám Németországba költözött ) lemondhat-e valahogy a gyámságról, családiról a javamra.
Köszönöm!

filmi # 2017.09.01. 19:32

Köszönöm a választ!

Burn Out # 2017.09.01. 19:17

a felek megállapodhatnak a bírósági döntéstől eltérően is, de ezt az eltérő megállapodásukat ebben az esetben gyámhatóságilag majd nem lehet végrehajtatni

filmi # 2017.09.01. 18:13

Mert mondjuk van egy bírósági határozat a gyerek elhelyezéséről....

Kovács_Béla_Sándor # 2017.09.01. 18:08

Miért szólna bele bárki abba, amit a szülők közösen eldöntenek?

(A jogi nyelvet pedig ne erőltesd, nagyon suta dolgok sülnek ki belőle.)

filmi # 2017.09.01. 17:20

Tisztelt Szakértők!

Párom volt felesége nevelési jelleggel szeretné párom nála elhelyezett gyermekét ideiglenesen hozzánk költöztetni. Amikor rákérdeztünk, hogy mégis mennyi időre és milyen keretek között, úgy válaszolt, hogy 3 hónapra, hogy a kislány rájöjjön, hogy milyen rossz, ha nem lakhat otthon és mi rájöjjünk milyen sok gond van vele és kivegyük a részünket a neveléséből, ne csak a kötelező láthatásokon találkozzunk a gyeremekkel.
Kérdésem; megvalósítható ez kizárólag a szülők megállapodása alapján, ilyen indokkal, a gyámhatóság, bíróság kihagyásával. Nem kell, hogy erről feljegyzés, jegyzőkönyv készüljön a hatóságok részéről? Hiszen ez véleményem szerint a gyerek elhelyezésének, családi állásának megváltozását hozza magával...
Mi a helyzet ilyenkor a gyermek után járó juttatásokkal, illetve a párom által fizetett gyerektartással?
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2017.03.16. 12:20

Persze, azt nem. Da ha a kérdező a gyerekkel együtt azt kéri, hogy ő gyakorolja a szülői felügyeletet, ő már annyi jogot enged a másik szülőnek, amennyit akar, így mégis gyakorlatilag az lesz belőle.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.03.15. 20:52

De közös szülői felügyeletet akkor se rendelhet el egyezség nélkül, ha a gyerek kéri.

ObudaFan # 2017.03.15. 20:45

De, figyelembe veszi a bíróság. 16 év felett már a gyermek akarata ellenére nem nagyon lesz semmi sem.

szellemlovas # 2017.03.14. 17:56

Köszönöm a válaszokat!
A gyerekek már 6 éve heti váltásban vannak nálunk. Ezt nem veszi figyelembe a bíróság? Vagy akkor várjunk még egy évet, amíg a kisebbek is betöltik a 16. életévüket, és akkor elég, ha gyámhatóság előtt nyilatkoznak? Az a helyzet, hogy egyre nehezebben bírjuk a kiadásokat anyagilag, és az anyuka meg természetesnek veszi, hogy minden juttatást és kedvezményt egyedül vesz igénybe, hiába feleződnek a költségek.