Fórum öröklés és családjog régebbi elöl     új hozzászólás


Gyermekelhelyezés megváltoztatása 14 év felett

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.20. 19:06

Elég lehet.

www.kbs-ugyved.hu

mittehetek # e-mail 2020.10.20. 18:33

Sziasztok! Fiam most tölötte a 14.évét. 3éves volt, mikor szétváltunk az anyjától. Az első pillanattól velem szeretne élni, de tudzam, hogy nincs rá esély. Most arra kért, hogy próbáljuk meg. Van esélyünk? Elég ennyia bíróságon, ha a gyerek akarja vagy többre lesz szükség?

mittehetek # e-mail 2020.10.20. 18:31

Sziasztok! Fiam most tölötte a 14.évét. 3éves volt, mikor szétváltunk az anyjától. Az első pillanattól velem szeretne élni, de tudzam, hogy nincs rá esély. Most arra kért, hogy próbáljuk meg. Van esélyünk? Elég ennyia bíróságon, ha a gyerek akarja vagy többre lesz szükség?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.25. 16:54

Az utóbbi olcbb, gyorsabb.

www.kbs-ugyved.hu

hanso # e-mail 2020.01.25. 14:14

Koszonom, igen. Valoban a gyermek elhelyezeset szeretnenk megvaltoztatni.
Ebben az esetben keresetlevel a megoldas ( szuloi felugyelet rendezese ugyben?)
Vagy
Egy kerelem a egyezsegi kiserletre idezes miatt?

Koszonom a valaszt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.23. 21:50

Akkor viszont nem a lakóhelyet akarjátok megváltoztatni.
Ha ennyire nem értetek hozzá, akkor nem kellene egy szakembert megkérni? Ügyvéd, vagy hogy hívják...

www.kbs-ugyved.hu

Zsolti1977 # e-mail 2020.01.23. 16:47

A bontóperes bírósági határozatban rögzítve van az, hogy a gyermeket közös döntés alapján az anyánál hekyeztük el akkor.
Most fontossá vált, hogy bírósági határozatban is nálam legyen elhelyezve, nem csak a gyakorlatban.
A gyermke már nálam él, csak bizonyos kedvezményeket nem tudok érvényesíteni, ha a bintóperes ítélet szerint az anyénál van. Ezért van szükség megváltoztatni azt.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.23. 16:34

Csak a lakhely? Ahhoz nem kell bíróság.

www.kbs-ugyved.hu

Zsolti1977 # e-mail 2020.01.23. 09:10

Tisztelt Fórumozók!
Azt szeretném megkérdezni:

  • hogy az egyezségi kísérletre idézésnek van-e formanyomtatványa (kerestem de nem találtam).HA nincs akkor mi kell, hogy a tartalmi eleme legyen?

Helyzet: a volt feleségemmel közös akarattal (megegyezés írásba foglalva) szeretnénk megváltoztatni a 15 éves gyermekünk lakhelyét a bírósági ítéletben is

  • eddig nála lakott, most már nálam.

Jól tudom, hogy a fenti egyezségi kísérletre idézést kell kérnem a bíróságtól?
Csatolni kell mellé a megállapodást vagy azt majd ott kell bemutatni?

KÖszönöm a válaszokat

Dido8308 # e-mail 2019.03.18. 10:35

Nagyon szépen köszönöm!!

rigoz # e-mail 2019.03.18. 07:23

Tisztelt Dido8308!

Az utóbbira igen a válasz, feltéve, ha a szülői felügyeleti jogokat megkapja és a gyermeket Önnél helyezik el.

Először írásban kell a korábbi jogosultnak vagy meghatalmazottjának bejelenteni a lemondást, majd ha annak a tárgyában végleges és végrehajtható határozattal rendelkeztek, akkor külön határozattal rendelhetik el az Ön részére az iskoláztatási támogatás folyósítását.

Gyermekelhelyezésről a felek megegyezhetnek peren kívül is - tudtommal, annak megváltoztatását is ideértve -, ekkor egyezségi kísérletre idézést kell kérni a bíróságtól, illetve be lehet nyújtani az írásos egyezséget jóváhagyás végett, tárgyi esetben a gyámhatóság hozzájárulásával.

Ekkor nincs "herce-hurca", nemperes eljárásban, eléggé csekély illeték ellenében (mely alól kérhető mentesség, ha a létfenntartás veszélyeztetett), a jogszabályoknak megfelelő egyezséget a bíróság ügydöntő végzésével jóváhagyja, oszt' annyi.

Más megoldás sajnos, különös tekintettel arra, hogy az elhelyezés bírósági ítélettel történt, nincs, csak ez vagy a "pereskedés" arra, hogy papíron is rendeződjön a helyzet.

ObudaFan # e-mail 2019.03.18. 07:14

Egészen pontosan milyen okból kapta ő a gyámságot?

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Dido8308 # e-mail 2019.03.16. 22:25

Tisztelt Fórumozók!

KB. 14 éve édesanyám kapta meg a gyámságot, bíróság által az akkor 2 éves gyermekem felett. Azóta viszont lassan 10 éve én nevelem, persze papíron minden maradt a régi, még a családit is ő kapja. Kérdésem az lenne, hogy a bíróságot kizárva, (mivel egyikünk se szeretne hercehucát, és közben édesanyám Németországba költözött ) lemondhat-e valahogy a gyámságról, családiról a javamra.
Köszönöm!

filmi # e-mail 2017.09.01. 21:32

Köszönöm a választ!

Burn Out # e-mail 2017.09.01. 21:17

a felek megállapodhatnak a bírósági döntéstől eltérően is, de ezt az eltérő megállapodásukat ebben az esetben gyámhatóságilag majd nem lehet végrehajtatni

filmi # e-mail 2017.09.01. 20:13

Mert mondjuk van egy bírósági határozat a gyerek elhelyezéséről....

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.09.01. 20:08

Miért szólna bele bárki abba, amit a szülők közösen eldöntenek?

(A jogi nyelvet pedig ne erőltesd, nagyon suta dolgok sülnek ki belőle.)

www.kbs-ugyved.hu

filmi # e-mail 2017.09.01. 19:20

Tisztelt Szakértők!

Párom volt felesége nevelési jelleggel szeretné párom nála elhelyezett gyermekét ideiglenesen hozzánk költöztetni. Amikor rákérdeztünk, hogy mégis mennyi időre és milyen keretek között, úgy válaszolt, hogy 3 hónapra, hogy a kislány rájöjjön, hogy milyen rossz, ha nem lakhat otthon és mi rájöjjünk milyen sok gond van vele és kivegyük a részünket a neveléséből, ne csak a kötelező láthatásokon találkozzunk a gyeremekkel.
Kérdésem; megvalósítható ez kizárólag a szülők megállapodása alapján, ilyen indokkal, a gyámhatóság, bíróság kihagyásával. Nem kell, hogy erről feljegyzés, jegyzőkönyv készüljön a hatóságok részéről? Hiszen ez véleményem szerint a gyerek elhelyezésének, családi állásának megváltozását hozza magával...
Mi a helyzet ilyenkor a gyermek után járó juttatásokkal, illetve a párom által fizetett gyerektartással?
Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # e-mail 2017.03.16. 13:20

Persze, azt nem. Da ha a kérdező a gyerekkel együtt azt kéri, hogy ő gyakorolja a szülői felügyeletet, ő már annyi jogot enged a másik szülőnek, amennyit akar, így mégis gyakorlatilag az lesz belőle.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.15. 21:52

De közös szülői felügyeletet akkor se rendelhet el egyezség nélkül, ha a gyerek kéri.

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.03.15. 21:45

De, figyelembe veszi a bíróság. 16 év felett már a gyermek akarata ellenére nem nagyon lesz semmi sem.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

szellemlovas #   2017.03.14. 18:56

Köszönöm a válaszokat!
A gyerekek már 6 éve heti váltásban vannak nálunk. Ezt nem veszi figyelembe a bíróság? Vagy akkor várjunk még egy évet, amíg a kisebbek is betöltik a 16. életévüket, és akkor elég, ha gyámhatóság előtt nyilatkoznak? Az a helyzet, hogy egyre nehezebben bírjuk a kiadásokat anyagilag, és az anyuka meg természetesnek veszi, hogy minden juttatást és kedvezményt egyedül vesz igénybe, hiába feleződnek a költségek.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2017.03.14. 08:01

Pontosabban elég nehéz, ha a gyerek nem akarja. (A nagyobbik esetében a szülői felügyelet gyakorlásáról nem is rendelkezhet már a bíróság.)

www.kbs-ugyved.hu

ObudaFan # e-mail 2017.03.14. 06:35

Dönteni csak a bíróság dönthet, de közös szülői felügyeletet, illetve heti váltást csak egyezség esetén lehet elérni. LEgfeljebb azt próbálhatja meg kérni, hogy a bíróság változtassa meg a szülői felügyeletet és nála helyezze el a gyermeket. Azt meg nem könnyű elérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

szellemlovas #   2017.03.13. 22:44

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni az alábbi problémával kapcsolatban:
Páromnak előző házasságából 3 gyermeke van: a legidősebb idén 19 éves lesz, jövő év nyaráig mindenképpen nappali tagozatos tanuló, a 2 kisebb két hónap múlva tölti be a 15. életévét, szeptembertől középiskolások lesznek.
Párom és volt felesége 10 éve váltak el, a bíróságon megegyeztek a gyermekek édesanyánál történő elhelyezésében, közös felügyeleti jog mellett. Ez után négy évig a gyermekek minden 2. héten csütörtöktől hétfőig voltak nálunk láthatáson. 6 évvel ezelőtt szóbeli megállapodást kötött párom a volt feleségével a láthatás megváltoztatásáról, így azóta a gyermekek felett megosztott felügyeletet gyakorolnak, azaz minden 2. héten nálunk vannak. Édesanya azóta is egyedül veszi igénybe a családi pótlékot. Párom jelezte felé, hogy mivel nemrég elég magas lett a bejelentett jövedelme, így szeretné igénybe venni a nagycsaládos adókedvezmény felét. Anyuka ebbe nem akar beleegyezni. Azt mondja azé az adókedvezmény, aki a családi pótlékra is jogosult. Sajnos szükségünk van arra a plusz pénzre, ráadásul most 7 éves, közös gyermekünk semmilyen kedvezményre nem jogosult, hiába nevelünk 4 gyermeket, ha papíron csak egyet. :(
Ebben az esetben a párom kénytelen lesz a bírósághoz fordulni az elhelyezés megváltoztatásáért, hogy végzést kapjon arról, ami egyébként a gyakorlatban 6 éve működik, vagy esetleg elég lenne a gyámhatósághoz fordulni? Milyen eséllyel döntene a bíróság a javára? Mi a teendő?
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!