nem akarok örökölni!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.17. 22:30

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya. Ha az apa nem írja alá a szerződést, akkor az nem is jön létre.

Attiláné # 2007.01.17. 19:00

Köszönöm a hozzászólást.Esetleg az anyagiakról lenne vmi információ?Személyszerint nemszivesen keresném fel aput,de gondolom ezt a részét intézheti ügyvéd.Még az is probléma hogy nemtudom apu címét sem.Valamint mivan akkor ha nemírja alá apu a szerződést?

ObudaFan # 2007.01.17. 18:40

Az egészet egy szerződésbe lehet foglalni. Nyilván ügyvédi segítséggel könnyebb a dolog.

Attiláné # 2007.01.17. 18:35

Köszönöm a válaszokat!
Lenne még pár kérdésem. Mindenképpen le fogok mondani az örökségröl amíg még apu él. Azt tudom, hogy írásos beleegyező myilatkozat kell tölle, azt nekem kell aláíratni vele, vagy intézheti ügyvéd is? Mekkora összeget jelent majd ez nekem? ( ügyvédi költség,stb.) Hogyan kezdjek a dolognak? ( örökséglemondás ) Keressek ügyvédet?
Halottam olyat, hogy valakinek meghalt az édesapja, és halála után tartozás maradt, és az örökös nem mondhatott le. Ezt nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.08. 07:55

Értesítést fogsz kapni a hagyatéki tárgyalásra. Ha nagyon biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor a területileg illetékes közjegyzőnél előtt is nyilatkozhatsz. A visszautasító nyilatkozat nem vonható vissza.

Sapi # 2007.01.08. 06:49

Sziasztok!

Épp aktuálissá vált nekem is az örökség visszautsítása sajnos, szombaton halt meg az apukám, adósságokat hagyva hátra. Lakás nincs, bérlő volt egy önkormányzati lakásban, gondolom azt nem lehet örökölni. A lényeg, hogy olvasom itt, hogy visszautsítható az örökség. Valaki el tudja nekem magyarázni, amolyan szájbarágósan, mert tök vagyok ezekhez, hogy ez hogy történik? Mikor, hova kell menni, kinek, mit kell nyiltkozni? Temetés előtt vagy temetés után?

köszi előre is a választ: Sapi

Gabesz84 # 2007.01.05. 14:46

Simáán... :)

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.05. 14:05

Ha akkor már lehet... :)

Gabesz84 # 2007.01.05. 13:43

Magyarul akkor sz*am le az egészet?De ha nyíltá válik képviselsz?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.05. 08:21

Mert a hagyatékot az öröklés megnyíltakor vissza lehet utasítani. Szóval ráér.

Gabesz84 # 2007.01.05. 06:56

Kedves KBS!

A lakás az enyém, szóval azt nem tudom örökölni, csak a pár millió mínuszt, amit meg nem akarok!Másrészről miért tartod feleslegesnek a szerződést a lemondásról?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 22:08

:O))

derill # 2007.01.04. 21:56

Sejtésem szerint a bank az alapján követelte, hogy a jogszabályt nem ismerte, az örökös meg hajlandó volt fizetni. Bankoknál már láttam érdekességeket, volt hogy kis hiján dobtam egy hátast amikor például adásvételi szerződést kötöttek a felek, és a bank adta a pénzt hozzá. Emiatt a szerződésbe beleirtam, hogy a bank részére jelzálogot jegyezzenek be, és ennek biztositására elidegenitési és terhelési tilalmat jegyezzenek be. A tervezetet (előrelátóan) elvitték a felek a banknak. A bank közölte, hogy neki nem kell az elidegenitési és terhelési tilalom, vegyük ki belőle. Kivettük. Ezután aláirták a szerződést, bevitték a bankba. Ezután a bank közölte, hogy "ja, jelzálogjogot jegyeztetünk be nekik? Akkor nem adnak kölcsönt. Vetessük le, akkor adnak". Néztünk nagyot, mondtam, hogy beszélnék a jogászukkal. Azt mondták azt nem lehet. Mondtam, jó, akkor adjanak törlési nyilatkozatot. Adtak. Egyetlen kollégám sem értette.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2007.01.04. 15:25

Tudod, az nem megy, hogy a ház (lakás) kell, de a tartozást felejtsük el. Vagy együtt vagy sehogy.

Az örökhagyó életében a vele kötött írásbeli szerződéssel lehet lemondani az örökségről - vagyis kell a beleegyezése. Amúgy az ügylet úgy felesleges, ahogy van.

Gabesz84 # 2007.01.04. 15:02

Tisztelt Egyjogász!

Azt én is szeretném tudni, hogy mi volt az az ok, ami alapján a Bank ezt megtehette.Tudok más hsonló történetet, ahol a szülők tartozását, miután autóbalestben elhunytak, a két 12-14 éves gyerek örökölte.Õk is eladták a lakást, de ez nem volt elég, utcára kerülték perrel a nyakukon, amiben a bank a további követelésit akarja behajtani.Amiről nem írtál, hogy kell e édes "jó" anyám aláírása ahhoz hogy még életében lemondjak az örökségről, akkor legalább nyugodtan aludnék.

Egyjogász # 2007.01.04. 13:23

Ptk.674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.

Kérdésem: a barátnőd miért nem utasíthatta vissza az örökséget? Ehhez nem kell, hogy más örökös legyen.

679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Így a barátnőd a házzal vagy a ház árával felelt a tarozásért. (Ha pl. nem volt kezes is.)
Jó lenne tudni, hogy mi az a jogszerű ok, ami alapján - az örökség értékén túl - a bank barátnőddel fizettette meg édesapja tartozását.

Gabesz84 # 2007.01.04. 13:11

Sziasztok!

A fórumot nézegetve már több helyen olvastam, hogy az örökös csak a hagyaták erejéig felel az örökölt adósságért.Nem tudom van e valami joghézag az ügyben, de barátnőm esetében, akinek meghalt az édesapja, az adósággal együtt a házat is örökölte, mivel nem volt más örökös és nem mondhatott le róla.A ház nem fedezte a tartozást, így a saját vagyonából kellett kiegyenlítenie a tartozást, amit a bank állítólag jogszerűen kért tőle.Fentiek tekintetében ezt nem értem.Nálam az a helyzet, hogy van egy saját nagyobb értékű lakásom.Édesanyámat vagy 5 éve nem láttam, és több milliós nagyságrendű tartozáson, kívűl nincs semmije, amit rám hagyhatna, mivel testvérem nincs.Olvastam a topicon, hogy még az örökhagyó életében le lehet mondani az örökségről.Ehhez kell az örökhagyó aláírása, vagy beleegyezése? Egyátalán akkor kire száll át az örökség, ha nincs testvérem?Másik hasonló kérdésem.Nekem nincs gyerekem (még).Ha valami történne velem végrendelet híján édesanyám örökölné a lakásomat?Segítségeteket előra is köszönöm!

derill # 2007.01.01. 04:51

Vadmacska: szülő csak törvényes képviselő, a gyám mindig 3. személy.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 19:22

Az is igaz. Még egy érv az előzetes lemondás mellett.

Egyjogász # 2006.12.18. 07:24

Az örökös az öröklés megnyílta (az örökhagyó halála) után az örökséget visszautasíthatja.
Mivel ebben az esetben az örökös a továbbiakban nem minősül örökösnek, véleményem szerint az illő eltemettetésre vonatkozó jogi szabályok nem vonatkoznak rá. (Az erkölcsi szabályokba most nem megyek bele.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 07:19

A hagyaték terhére... Annyi csak lesz...

T r a v e n # 2006.12.18. 06:55

Kedves Attiláné!

Ha édesapád elhalálozik, és nem készít végrendeletet, a törvényes öröklés rendje szerint a lemenők örökölnek utána. Azaz a féltestvéred és Te leszel a várható örökösök. Az örökhagyó illő eltemettetéséről az örökös(ök) KÖTELESEK gondoskodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 22:59

Az örökös csak az öröksége tárgyaival illetve az örökrésze erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Csak e miatt nem kell lemondani az örökségről. Amit egyébként az örökhagyóval kötött írásos szerződésben lehet megtenni.

Attiláné # 2006.12.17. 17:16

Szüleim elváltak, aput 13 éve nem láttam. Gyerektartást nem fizetett, van egy élettársa akitöl született egy gyerekük. kérdésem az lenne, ha apu meghal kinek kell eltemetnie, illetve ha adósságot hagy maga után köteles leszek-e fizetni? Amig él milyen módon lehet lemondani az öröklésröl? Most sincs részem az életében, szeretném ha halála után sem lenne.

ObudaFan # 2006.10.20. 18:54

Csak a gyámhatóság hozzájárulásával mondhat le róla, vagy utasíthatja vissza a hagyatékot a gyermekek nevében gyámként.
Saját nevében természetesen saját belátásából.