nem akarok örökölni!!!!!

gyekeny # 2006.10.11. 08:30

Sziasztok!

Az édesapám az élettársával, aki ráadásul 10 évvel fiatalabb nála, több milliós adósságot halmozott fel.Sajnos hiába a rábeszélés, nem hagynak fel a magas életszínvonallal, és a lyukakat is "tömködni" kell, így az adósság csak nő. Végrendelet nincs, vagyontárgyak nincsenek, az adósság meg közös. Attól félek,hogy törvényes öröklés miatt az adósságot én öröklöm. Nem igazán lenne jó. Mit csináljak? Már most menjek közjegyzőhöz és utasítsam vissza az örökséget ( ami csak passzívumból áll) vagy mondjak le róla? Vagy életem végéig fizethetem? (én vagyok az egyetlen gyerek,élettersnak nincsen.) Kérlek, adjatok valami tippet! Előre is köszönöm!

ah.lorinc # 2006.10.11. 08:40
  1. Még az örökhagyó életében le lehet mondani az öröklésről.
  2. örökhagyó halála után a hagyatéki eljárásban vissza lehet utasítani a hagyatékot

Mindkettő esetén a későbbiek során előkerülő vagyontárgyak sem örökölhetők a lemondó/visszautasító fél által

3. el lehet fogadni a hagyatékot, mert a ptk 679.§ alapján az örökös csak a hagyaték tárgyaival illetve ha már azokat felélte akkor annak erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Ez a 3. megoldás a gyakorlatban aggályos, mert a behajtók nem mindig jogszerűen járnak el.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.11. 09:56

1. Ez csak az örökhagyóval kötött szerződésben lehetséges.

A nem törvényes eszközökkel eljáróó behajtók meg tesznek arra, hogy a hagyatékot visszautasítottad-e vagy nem, ha érdemesnek találják, így is úgy is eltörik a lábad.

Szóval, kedves gyekeny, nincs mit tenned, igyál inkább egy sört.

gyekeny # 2006.10.14. 19:41

Ha lemondok,vagy visszautasítom az "örökségem", a gyerekeimre nem száll át?

tomas64 # 2006.10.14. 21:10

De igen.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.15. 08:04

A lemondás esetén kihathat a leszármazottakra is - feltéve, hogy a megegyezésben ezt kifejezetten kikötik. (Vagy a kötelesrészt elérő ellentételezést kap a lemondó.)

Szöszi22 # 2006.10.15. 15:30

esetleg nincs mód a kölcsönadókat valamilyen formában tájékoztatni?

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.15. 16:08

Miről?

mancs # 2006.10.15. 17:24

Mindha megfeledkezni látszanál arról, hogy édesapád szerencsére életben van.

tomas64 # 2006.10.15. 17:40

Ha a gyermekeid kiskorúak, akkor az örökségről lemondásod rájuk is kiterjesztő hatályát a gyámhatósággal is jóvá kell hagyatni. Abban az eljárásban bizonyítanod kell, hogy a későbbi hagyaték passzívum lesz.

Szöszi22 # 2006.10.16. 04:11

kbs-miről?talán a papa és párja kaotikus életformájáról,a felhalmozódó adósságokról....
személyes tapasztalatom,-egy új kapcsolat elején voltam,és egy közös barátunk apukája átjött hozzám,és a párom igéretére hivatkozva!-aki nem igért persze hogy semmit..-kölcsön kért tőlem..."meg van beszélve!"...aztán kiderült a dolod,és a naivitásomért az apuka fiától,a barátunktól nagyon csúnya letolást kaptam...pedig csak teljesítettem a párom "ígéretét"-egyszer az életben,jó lecke volt.A fiú visszahozta az apja által kicsalt pénzt,de azóta ..meggondolom.

gyekeny # 2006.10.18. 09:26

Kedves Mancs!

A saját apám, az én hazamra akart jelzálogkölcsönt felvenni, csak azért hogy a színvonalat tarthassa! (ő sem igazán gondol a saját unokáira!!) Ezek után igyekszem,hogy minnél kevesebb gondot hagyjon rám.

ObudaFan # 2006.10.18. 18:00

Lemondás, visszautasítás esetén főszabályként a lemondó/visszautasító leszármazóira száll az örökség, de őrájuk is fennáll az a szabály, hogy az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak örökrésze erejéig felel. Nincs tehát mitől tartani.

Vadmacska # 2006.10.20. 06:00

Gyekeny, ha visszautasítod a hagyatékot, természetesen a iskorú gyermekeid nevében is megteheted, ha Te vagy a törvényes gyámjuk, minderre a hagatéki tárgyaláson - majd - a közjegyő úgy is fel fogja hívni a figyelmedet. Majd mindezek után a Magyar Állam fogja a hagyatékot megörökölni. Persze későbbiekben nem tarhatsz igényt semmire, hisz már lemondtál az öröklésről. A Magyar Állammal szemben pedig a hagyatéki hitelezői igényeidet (pl: temetés) természetesen érvényesítheted, már amennyiben azt el tudják ismerni, mint igény. Tehát igazából nincs mitől tartanod, ha a hagyaték értéke éppen negatívba megy át.

ObudaFan # 2006.10.20. 18:54

Csak a gyámhatóság hozzájárulásával mondhat le róla, vagy utasíthatja vissza a hagyatékot a gyermekek nevében gyámként.
Saját nevében természetesen saját belátásából.

Attiláné # 2006.12.17. 17:16

Szüleim elváltak, aput 13 éve nem láttam. Gyerektartást nem fizetett, van egy élettársa akitöl született egy gyerekük. kérdésem az lenne, ha apu meghal kinek kell eltemetnie, illetve ha adósságot hagy maga után köteles leszek-e fizetni? Amig él milyen módon lehet lemondani az öröklésröl? Most sincs részem az életében, szeretném ha halála után sem lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.17. 22:59

Az örökös csak az öröksége tárgyaival illetve az örökrésze erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért. Csak e miatt nem kell lemondani az örökségről. Amit egyébként az örökhagyóval kötött írásos szerződésben lehet megtenni.

T r a v e n # 2006.12.18. 06:55

Kedves Attiláné!

Ha édesapád elhalálozik, és nem készít végrendeletet, a törvényes öröklés rendje szerint a lemenők örökölnek utána. Azaz a féltestvéred és Te leszel a várható örökösök. Az örökhagyó illő eltemettetéséről az örökös(ök) KÖTELESEK gondoskodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 07:19

A hagyaték terhére... Annyi csak lesz...

Egyjogász # 2006.12.18. 07:24

Az örökös az öröklés megnyílta (az örökhagyó halála) után az örökséget visszautasíthatja.
Mivel ebben az esetben az örökös a továbbiakban nem minősül örökösnek, véleményem szerint az illő eltemettetésre vonatkozó jogi szabályok nem vonatkoznak rá. (Az erkölcsi szabályokba most nem megyek bele.)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.12.18. 19:22

Az is igaz. Még egy érv az előzetes lemondás mellett.

derill # 2007.01.01. 04:51

Vadmacska: szülő csak törvényes képviselő, a gyám mindig 3. személy.

dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu

Gabesz84 # 2007.01.04. 13:11

Sziasztok!

A fórumot nézegetve már több helyen olvastam, hogy az örökös csak a hagyaták erejéig felel az örökölt adósságért.Nem tudom van e valami joghézag az ügyben, de barátnőm esetében, akinek meghalt az édesapja, az adósággal együtt a házat is örökölte, mivel nem volt más örökös és nem mondhatott le róla.A ház nem fedezte a tartozást, így a saját vagyonából kellett kiegyenlítenie a tartozást, amit a bank állítólag jogszerűen kért tőle.Fentiek tekintetében ezt nem értem.Nálam az a helyzet, hogy van egy saját nagyobb értékű lakásom.Édesanyámat vagy 5 éve nem láttam, és több milliós nagyságrendű tartozáson, kívűl nincs semmije, amit rám hagyhatna, mivel testvérem nincs.Olvastam a topicon, hogy még az örökhagyó életében le lehet mondani az örökségről.Ehhez kell az örökhagyó aláírása, vagy beleegyezése? Egyátalán akkor kire száll át az örökség, ha nincs testvérem?Másik hasonló kérdésem.Nekem nincs gyerekem (még).Ha valami történne velem végrendelet híján édesanyám örökölné a lakásomat?Segítségeteket előra is köszönöm!

Egyjogász # 2007.01.04. 13:23

Ptk.674. § (1) Az örökös az öröklés megnyílta után az örökséget visszautasíthatja. Az államot mint törvényes örököst az örökség visszautasításának joga nem illeti meg.

Kérdésem: a barátnőd miért nem utasíthatta vissza az örökséget? Ehhez nem kell, hogy más örökös legyen.

679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

Így a barátnőd a házzal vagy a ház árával felelt a tarozásért. (Ha pl. nem volt kezes is.)
Jó lenne tudni, hogy mi az a jogszerű ok, ami alapján - az örökség értékén túl - a bank barátnőddel fizettette meg édesapja tartozását.

Gabesz84 # 2007.01.04. 15:02

Tisztelt Egyjogász!

Azt én is szeretném tudni, hogy mi volt az az ok, ami alapján a Bank ezt megtehette.Tudok más hsonló történetet, ahol a szülők tartozását, miután autóbalestben elhunytak, a két 12-14 éves gyerek örökölte.Õk is eladták a lakást, de ez nem volt elég, utcára kerülték perrel a nyakukon, amiben a bank a további követelésit akarja behajtani.Amiről nem írtál, hogy kell e édes "jó" anyám aláírása ahhoz hogy még életében lemondjak az örökségről, akkor legalább nyugodtan aludnék.