Gyekeny, ha visszautasítod a hagyatékot, természetesen a iskorú gyermekeid nevében is megteheted, ha Te vagy a törvényes gyámjuk, minderre a hagatéki tárgyaláson - majd - a közjegyő úgy is fel fogja hívni a figyelmedet. Majd mindezek után a Magyar Állam fogja a hagyatékot megörökölni. Persze későbbiekben nem tarhatsz igényt semmire, hisz már lemondtál az öröklésről. A Magyar Állammal szemben pedig a hagyatéki hitelezői igényeidet (pl: temetés) természetesen érvényesítheted, már amennyiben azt el tudják ismerni, mint igény. Tehát igazából nincs mitől tartanod, ha a hagyaték értéke éppen negatívba megy át.
nem akarok örökölni!!!!!
- 1
- 2
Lemondás, visszautasítás esetén főszabályként a lemondó/visszautasító leszármazóira száll az örökség, de őrájuk is fennáll az a szabály, hogy az örökös az örökhagyó tartozásaiért csak örökrésze erejéig felel. Nincs tehát mitől tartani.
Kedves Mancs!
A saját apám, az én hazamra akart jelzálogkölcsönt felvenni, csak azért hogy a színvonalat tarthassa! (ő sem igazán gondol a saját unokáira!!) Ezek után igyekszem,hogy minnél kevesebb gondot hagyjon rám.
kbs-miről?talán a papa és párja kaotikus életformájáról,a felhalmozódó adósságokról....
személyes tapasztalatom,-egy új kapcsolat elején voltam,és egy közös barátunk apukája átjött hozzám,és a párom igéretére hivatkozva!-aki nem igért persze hogy semmit..-kölcsön kért tőlem..."meg van beszélve!"...aztán kiderült a dolod,és a naivitásomért az apuka fiától,a barátunktól nagyon csúnya letolást kaptam...pedig csak teljesítettem a párom "ígéretét"-egyszer az életben,jó lecke volt.A fiú visszahozta az apja által kicsalt pénzt,de azóta ..meggondolom.
Ha a gyermekeid kiskorúak, akkor az örökségről lemondásod rájuk is kiterjesztő hatályát a gyámhatósággal is jóvá kell hagyatni. Abban az eljárásban bizonyítanod kell, hogy a későbbi hagyaték passzívum lesz.
Mindha megfeledkezni látszanál arról, hogy édesapád szerencsére életben van.
Miről?
esetleg nincs mód a kölcsönadókat valamilyen formában tájékoztatni?
A lemondás esetén kihathat a leszármazottakra is - feltéve, hogy a megegyezésben ezt kifejezetten kikötik. (Vagy a kötelesrészt elérő ellentételezést kap a lemondó.)
De igen.
Ha lemondok,vagy visszautasítom az "örökségem", a gyerekeimre nem száll át?
1. Ez csak az örökhagyóval kötött szerződésben lehetséges.
A nem törvényes eszközökkel eljáróó behajtók meg tesznek arra, hogy a hagyatékot visszautasítottad-e vagy nem, ha érdemesnek találják, így is úgy is eltörik a lábad.
Szóval, kedves gyekeny, nincs mit tenned, igyál inkább egy sört.
- Még az örökhagyó életében le lehet mondani az öröklésről.
- örökhagyó halála után a hagyatéki eljárásban vissza lehet utasítani a hagyatékot
Mindkettő esetén a későbbiek során előkerülő vagyontárgyak sem örökölhetők a lemondó/visszautasító fél által
3. el lehet fogadni a hagyatékot, mert a ptk 679.§ alapján az örökös csak a hagyaték tárgyaival illetve ha már azokat felélte akkor annak erejéig felel a hagyatéki tartozásokért.
Ez a 3. megoldás a gyakorlatban aggályos, mert a behajtók nem mindig jogszerűen járnak el.
Sziasztok!
Az édesapám az élettársával, aki ráadásul 10 évvel fiatalabb nála, több milliós adósságot halmozott fel.Sajnos hiába a rábeszélés, nem hagynak fel a magas életszínvonallal, és a lyukakat is "tömködni" kell, így az adósság csak nő. Végrendelet nincs, vagyontárgyak nincsenek, az adósság meg közös. Attól félek,hogy törvényes öröklés miatt az adósságot én öröklöm. Nem igazán lenne jó. Mit csináljak? Már most menjek közjegyzőhöz és utasítsam vissza az örökséget ( ami csak passzívumból áll) vagy mondjak le róla? Vagy életem végéig fizethetem? (én vagyok az egyetlen gyerek,élettersnak nincsen.) Kérlek, adjatok valami tippet! Előre is köszönöm!
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02