Vagyonmegosztás

ObudaFan # 2007.02.26. 16:16

Megtévesztésre hivatkozva bármilyen megállapodást a megtévesztésről való tudomásszerzést követő egy éven belül lehet megtámadni. Ha viszont már az egyezségkötéskor tudtál erről az aránytalanságról, akkor természetesen nem lehet szó megtévesztésről, ebben az esetben pedig megtámadásnak - a teljesítéstől számított egy éven belöül is - csak akkor lehetne helye, ha feltűnően értékaránytalan lenne a megállapodás. Ez itt szinte biztosan nem áll, a gyermekekre is tekintettel.

Édesapád tehetne közjegyző előtt egy ilyen nyilatkozatot. De nem ártana, ha érdektelen személyek is tennének, akik szintén tudnak erről.

SadBoy # 2007.03.05. 15:09

Tanácsot szeretnék kérni!
Közös megegyezzéssel váltam el. 2 gyermekem feleségemnél marad. Fizetésem 40%-a a gyerektartás, egyenlőre fogalmam sincs, miből kezdem újra. Jelenleg egy házban lakunk, úgy egyeztünk meg, hogy eladjuk, külön költözünk. A ház közös tulajdonú a volt feleségemmel. A közös megegyezés szerint fele-fele arányban osztanánk el a házunkért kapott pénzt.
Sajnos az utolsó hónapokban elmérgesedett a helyzet, egyetlen normális szót sem tudunk váltani. Fenyegetőzik, hogy az ő szülei több pénzt adtak a házba, az is felmerült, hogy az első lakásunkat az ő szülei vették (tulajdoni lapon az is közös tulajdonú volt)
Kérdésem az, hogyha a ház tulajdoni lapján 50-50% szerepel,a bírósági határozatban pedig az, hogy megegyeztünk az ingatlan 50-50%os elosztásában, komolyan kell-e vennem a fenyegetéseit? Van-e valamilyen jogi alapja, hogy a házunk több mint a felét elvegye tőlem? Igy is lehetetlen az újrakezdés, nem akarok az utcára kerülni, segitséget szeretnék kérni, hogy meg tudjam védeni a maradék vagyonomat. Köszönöm.

Dr.Attika # 2007.03.05. 15:19

Nincs lehetősége. Mind a határozat, mind a telekkönyv 50-50%-ot ír, így a vételár elosztása is ez alapján történik. Nem kell vitatkozni. Az adásvételi szerződést ilyen feltételekkel szabad megkötni.

SadBoy # 2007.03.05. 16:30

Nagyon köszönöm a válaszát!

amatőr # 2007.03.05. 16:45

Sajnos téves, amit Dr. Attika írt.

Ha a volt feleséged el akar térni a bíróság által jóváhagyott jogerős egyezségben foglalt megegyezéstől (közös értékesítés, vételár fele-fele arányú elosztása) megteheti, ugyanis az egyezségetek nem végrehajtható.

Más kérdés, hogy ha ő időközben az egyezséghez képest meggondolta magát, neki kell pert indítania a közös tulajdon megszüntetése - a tulajdoni lapon szereplőtől eltérő tulajdoni hányadok megállapítása - iránt és minden egyes különvagyoni hozzájárulást, igényt neki kell a perben bizonyítania.

Ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy csak a már megállapodott feltételekkel írd alá az adásvételi szerződést. Ha az exed el akar attól térni, úgyis pereskednie kell.

Dr.Attika # 2007.03.05. 17:00

Már miért nem végrehajtható?Bírósági ítéletben megerősített egyezségnek ua. a joghatása, mint a jogerős határozatnak.
De nincs jelentősége, mert a házassági vagyonközösség szerint a feleségé a férj 50%-nak a fele, a férjé meg a feleség részének a fele. 50-50% esetében ez 50-50%.

amatőr # 2007.03.05. 17:35

Önkéntesen valóban végrehajtható - ha a felek tartják magukat ahhoz, amiben az egyezségben megállapodtak -, de végrehajtás útján nem kényszeríthető ki. Ugyanis a Ptk. 148. §-a nem ismeri a közös tul. megszüntetésének azt a módját, hogy "közös értékesítésre kötelezés."

Dr.Attika # 2007.03.05. 17:49

"amatőr"!
A közös tulajdon kapcsán a bíróság az egyeszség jóváhagyásával eldöntötte, hogy a felek 50-50%-ban tulajdonosok. Ezen nincs mit végrehajtani, mert ez egy megállapítási határozat. A közös tulajdon megszüntetésére irányuló pert most kell megindítani. Itt lép be a megszüntetésre vonatkozó 3 variáció. A kérdező problémája az, hogy a feleség utólag vitatja az 50-50%-os arányt és magának többet akar. Ez az ami nem megy a "res judicata" miatt.

balazs01 # 2007.03.06. 12:38

Tanácsot szeretnék kérni!
A tények: Adott egy ingatlan 50-50%-os tulajdonviszonyokkal volt férj és feleség között.
A bíróságra vagyonmegosztásként került az ügy.
A volt feleség kéri a tulajdonának megváltását a volt férjtől. 20 évi házasság után, minden addig vásárolt ingatlan 50-50%-ban került a nevükre. A volt férj, most a bíróságon előállt egy olyan papírral, hogy neki kölcsönszerződése van a szüleivel, és az ő segítségükkel vásárolták annak idején az ingatlant, ami közös névre került. Így ő különvagyoni igényt jelentett be.
Mondanom sem kell, ilyen szerződés csak utólag született és a szülők nem is segítettek a vásárlásban.
Hogy lehet ezt bizonyítani?
Egy ilyen szerződés csak ügyvéd által hiteles, vagy ilyen megállapodástbárki írhat a szüleivel?
És hol található egyáltalán ilyen ügyvéd, aki ilyet írna utólag???? Ezt azért erősen kétlem!
A bíróságon ez mennyire bizonyíték?

Dr.Attika # 2007.03.06. 14:39

Semennyire. Ez olyan primitív, sokszor eljátszott trükk. Okmány szakértő secc-perc alatt megállapítja, hogy mikor készült az okmány. Kérni kell okmány szakértő kirendelését és a szülőket be kell idéztetni tanúként. A tárgyaláson 5 perc alatt meg lehet dönteni az egész kölcsön szerződés mesét.

SadBoy # 2007.03.06. 15:30

Dr. Attika, amatőr!

Tehát az exnek mindenképp pert kell ellenem inditania, ha többet akar.
A gyerekek miatt is gondoltam, hogy arra hivatkozhat-e, hogy nála maradtak?
Ha ezután én kérem perben a közös vagyon megszüntetését, megoldható-e, hogy 50-50% különvagyonnak itéli ennek során a bíróság, és azután az én részemet eladhatom az ő belegyezése nélkül ?

SadBoy # 2007.03.06. 15:37

Ha jól értem Ptk 148 §-t, nekem akkor kell csak a közös vagyon megszüntetésére irányuló pert indítanom, ha az ex nem akarja eladni a házat, mivel közös vagyon esetén erre nem kötelezhető.

erzsokae # 2007.03.06. 15:50

No de én úgy tudom, hogy ezt a nemadomelt sem lehet a végletekig húzni. valami úton-módon igenis kötelezhetik, hogy a közös tulajdon megszűnnjön. Úgy tudom, ha nagyon nem adja, akkor ki kell téged fizetnie. Elvégre nem hiszem, hogy valakit egy életre el lehessen lehetetleníteni azáltal, hogy nem fér a pénzéhez hozzá.
Én azért még azt meglobogtatnám előtte, hogy a tulajdonrészemet el tudom adni ha akarom, és nem biztos, hogy az új lakók neki szimpatikusak lesznek. Sokkal hatásosabb, mint pereskedni.
No de vigyázat!! Kizárólagos lakáshasználatot kérhet ilyen- olyan okra hivatkozva!!! Mindenképp érdemes egy ügyvédet megkeresni szerintem!!

amatőr # 2007.03.06. 20:28

SadBoy!

(Don't be sad!:-)))

Ha pert indítasz az ingatlan közös tulajdonának a megszüntetése iránt (nem pedig a közös vagyon megosztása iránt, mert az más kategória), ott alapesetben a bíróság az ingatlan-nyilvánatartásba bejegyzett tulajdoni hányadokból (1/2-1/2) fog kiindulni.

A közös tulajdon megszüntetésének három módja lehetséges- bírósági úton -:

1. természetbeni megosztás,
  2. magához váltás (az egyik tulajdonostárs a másik tulajdoni hányadát megváltja, "kifizeti"),
  3. árverés.

Következésképp azt nem kérheted, hogy a bíróság ítéljen meg 50-50 % "különvagyont" és "engedje meg", hogy Te a részedet eladd az exed beleegyezése nélkül, mert a közös tulajdon megszüntetésének ilyen módja nincs.

Ha Te indítasz pert, abban az exed viszont kérheti azt, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy - ilyen, olyan, amolyan oknál fogva pl. szülői ajándék) - őt a földhivatalban bejegyzettnél nagyobb tulajdonrész illeti meg.

amatőr # 2007.03.06. 20:34

Jól érted a Ptk. 148-at (bár ingatlan közös tulajdonának megszüntetéséről beszélünk még mindig, és nem közös vagyonról), Neked szvsz akkor áll érdekedben a pert megindítani, ha az exed esetleg évekig nem akarja eladni a házat azokkal a feltételekkel, amiben megegyeztetek, vagy nem olyan arányban akarja elosztani az eladási árát, mint amiben megállapodtatok és Neked szükséged van a házrészed árára.

balazs01 # 2007.03.09. 07:03

Dr Attika, köszönöm válaszát!
A szülők nyilván azt fogják vallani, hogy ők adták a pénzt.

SadBoy # 2007.03.31. 14:44

Az én válásom is egyre "szebb"
Kezd balazs01-hez hasonlítani.
Volt feleségem, akivel még sajnos egy házban lakunk, mivel nincs vevőnk, ellopta tőlem a számlákat, a házunk építése során építőanyagokra kifizetett összegekről. Mindegyiken az én aláírásom van.
Egy héttel előtte volt anyósom megfenyegetett, hogy be tudja bizonyítani, hogy ők sokkal több pénzt adtak a házunk építésébe, így a lányának több jár.
Gondolom most készülnek a hamis számlák, vagy valami hamis ajándékozási papir....
Valaki találkozott már ilyen sztorival?

Dr.Attika # 2007.03.31. 15:20

balázs01!
Ha azt vallják sem történt semmi. Bizonyítani is kell.

Kriszti69 # 2007.04.08. 11:51

a

Kriszti

Kriszti69 # 2007.04.09. 20:17

Sziasztok Krisztina vagyok!

Tanácsot szeretnék kérni az alábbiakban:

Volt férjemtől több éve válok.
Követeli az ingatlanom 1/3 részét, vagy ha fizetni nem tudok, akkor írassam rá az 1/3 részt.
Ezt az ingatlant a szüleimtől kaptam, még házasságkötésünk előtt, ők örökölték, de rám íratták.
A házat átépíttettem, de alapterület növekedés nem történt.
A költségekre én vettem fel kölcsönt, és én is fizetem vissza, mivel volt férjemnek 1999 óta nem volt munkaviszonya.
Minden költséget én fizettem még a mobil számláját is, erről megvannak a számlák, folyószámla kivonatok.
Sajnos építettünk egy kőművessel közösen egy garázst fele-fele arányban (én a szüleimtől kapott pénzből, ő az örökségéből fizette) kb. 1, 5 m Ft-ba került összesen. Én mondtam neki, hogy bontsa le, építse fel ott, ahol jelenleg lakik az élettársával együtt.
Az én részemet is neki adom de ehhez nem fűlik a foga, mindenképpen pénzt akarna.
Még azzal is megpróbálkozott, hogy kijelentsen az ingatlanomról.
Milyen esélyeim vannak?
Van egy 14 éves kislányunk is, aki velem lakik, jelenleg azzal próbálkozik a volt férjem, hogy elvegye a gyereket, hogy így szerezze meg a lakásomat jelenlegi élettársának, van 2 gyereke.
Még egy dolgot meg szeretnék jegyezni.
Volt férjem élettársa a Markó utcában dolgozik, írnok.
A másodfokú tárgyalás, ha odáig jut a dolog, akkor ott lesz, mit tudnék tenni, hogy ne tudjon bekeverni nekem, mert mindenre képesek.
Előre is köszönöm a tanácsokat.

Üdvözlettel: Kriszti

E-mail: laptop3@freemail.hu

Kriszti

monalisa1 # 2007.04.09. 21:35

Alapból: egy házassági vagyonközösség esetén akkor is fele - fele minden ha csak az egyikőjüknek van jövedelme.

Természetesen a házasság előtt már meglévő különvagyon az a továbbaikban is az marad, ha csak rá nem iratta, neki nem ajándékozta.

Annak ellenére hogy a ház átépítésével kapcsolatos számlákat kizárólagosan te álltad, ettől a vagyonosodásotok közös...

A garázs is mint vagyoni érték megfelezendő.

Vélem joggal köveleti a részét az ingatlanból, és az 1/3-ad arányosnak mondható.

Ha nem akarod kifizetni, bírósági úton kikényszeríthető a kényszerértékesítés, mert valaki örök időkig nem ülhet a másik pénzén.

Javaslom újabb kölcsön felvételé t (...), melynek összegével magadhoz válthatod a részét.

Ami a kislányod esetleges elperlését illeti, ezt ő sem gondolja komolyan...

Ellenben követelj tőle gy.tartásdíjat, még akkor is ha a jelenben esetleg nem tud teljesíteni. (Majd ha a későbbeikben lesz bármilye is, a tartozás arra érvényesíthető., arra ügyelj, hogy időről időre tértivevényes levélben felszólitsd a fizetésre, mert így a követelés nem évül el...)

Ami a barátnőjét illeti, a bíróság elnökének írt levélben tudassad az összeférhetetlenséget, és ő majd intézkedik arról, hogy megfelelő bírósi tanácshoz kerüljön az ügyetek.

Én csak mint laikus hozzászóló.

monalisa1 # 2007.04.09. 21:40

Ha az ingatlanból ki akar jelenteni: mível a kijelentőt nem te írod alá (...), az okirathamisítással büncselekményt követne el.

Kriszti69 # 2007.04.09. 21:47

Köszönöm a gyors válaszodat.

:-)

Kriszti

monalisa1 # 2007.04.09. 21:56

Várd meg amíg majd még jogász is hozzászól!

ObudaFan # 2007.04.10. 14:15

Ugye, nem tudjuk, hogy az ingatlan értékéhez képest milyen értékű volt a felújítási, beruházási munka, természetesen ez szakértői kérdés. Azért a garázzsal együtt is elsőre az 1/3 nekem soknak tűnik.
A gyermek vonatkozásában ha eddig nálad volt, és eddig ezt nem kifogásolta, az elhelyezés megváltoztatására már igen kicsi az esélye.