Sziasztok,
hosszabb ideje Kinaban elek es nemreg hazassagot is kotottem egy kinai allampolgarral.
Mivel a hazassagkotes Kinaban tortent, megprobaltam Magyarorszagon honositani.
Elotte persze beszeltem a kinai magyar nagykovetseggel, az allando lakcimem szerint illetekes onkormanyzattal, es az V. ker. onkormanyzattal is, ahol az ilyen ugyeket intezik.
A kapott informaciok alapjan, elokeszitettem a szukseges dokumentumokat:
- kinai hazassagi anyakonyvi kivonat
- hivatalos, hitelesitett forditas
Ennek elvileg elegnek kellett volna lenni, de amikor szemelyesen is bementem a keruleti onkormanyzathoz, akkor a fentieken kovetkezoket kertek meg:
- a kinai anyakonyvi kivonat \"felulhitelesitese\" a pekingi magyar nagykovetseg altal (habar erre az V. ker. onkormanyzat szerint nincs szukseg, mert Magyarorszag es Kina kozott van erre vonatkozo egyezmeny, de ezt a keruleti onkormanyzat nem akarja elfogadni)
- a felesegemmel a keruleti onkormanyzatnal szemelyesen kell nyilatkozatot tennunk a hazassagi nevrol es az esetlegesen szuletendo gyermek csaladneverol (ez persze megint csak korulmenyes, hiszen jelenleg nem Magyarorszagon elunk)
- raadasul mivel a felesegem nem beszel magyarul, ezert meg tolmacsot is kellene magammal hoznom...
Mivel az elozetes telefonos erdeklodeseknel ezeket a plusz kovetelmenyeket egyaltalan nem kozolte a keruleti onkormanyzat, es raadasul nem is egyezik azzal az informacioval, amit az V. ker. onkormanyzattol kaptam, ezert az az erzesem, hogy a keruleti onkormanyzatnak fogalma sincs, hogy pontosan mik a kovetelmenyek, de ennek ellenere ragaszkodnak az allaspontjukhoz.
Van esetleg valakinek tapasztalata/informacioja azzal kapcsolatban, hogy:
- mire van szukseg a honositashoz?
- mi ennek a honositasi folyamatnak a menete, tenyleg szukseg van-e a felulhitelesitesre, a szemelyes nyilatkozattetelre, es a tolmacsra?
Egyszeruen nem akarom elhinni, hogy egy ilyen egyszerunek latszo ugyet igy meg lehet bonyolitani...
Elore is koszonom a valaszokat!
Udv.
Krisztian