Közös, vagy külön vagyon

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.26. 23:43

Nyugi. Nemigen szokta a másodfok a gyermekelhelyezési döntést megváltoztatni. A tartásdíjra pedig kérhetsz végrehajtást, sőt, fel is jelentheted a mulasztásáért.

atrask # 2010.11.27. 13:07

kbs!
Köszönöm! :)

könyvmoly # 2010.11.28. 09:47

Kedves Kovács Béla Sándor!
Az alábbi ügyben kérném a segítségét.
Nővérem nyolc éve együtt lakik egy férfival.
Ellátásért és, hogy legyen hol laknia.Nem volt bejelentve. A nyolc év alatt munkaviszonya nem nagyon volt évente egy két alkalom pár hét. Közös vagyonuk nincs nem vitt semmit a ruháin kívül és azóta sem gyarapította a közöst Némi segítséget nyújtott az építkezés alatt nem vitte túlzásba. A kérdésem az mivel a nővérem véget akar vetni a közös együttélésnek a sok idegeskedés vita veszekedés és a végén bántalmazás miatt kell e a férfinek valamilyen pénzbeni vagyoni lakhatósági térítést adnia ha elmegy. A ház a nővérem gyermekével közös nincs más tulajdonos haszon élvező.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel könyvmoly.

ObudaFan # 2010.11.28. 10:21

Azt biztosan nem. De ha élettársak voltak, akkor azért szerzés arányában az együttélés alatt szerzett vagyon közös, és a háztartási munkát is figyelembe kell venni a szerzés arányának meghatározása során.

könyvmoly # 2010.11.28. 10:48

ObudaFan Köszönöm a gyors választ.
könyvmoly

ObudaFan # 2010.11.28. 10:59

Nincs mit.

Kriszti24 # 2010.11.30. 16:00

Szép estét! Az után érdeklődnék, hogy ha valaki köt egy élet-, és baleset biztosítást a saját nevére x évre, és ő fizeti havonta a folyószámlájáról a díjat - 11.000.- Ft-ot, eltelik 6 év, és időközben tönkremegy az élettársi kapcsolata. A 6. évben a biztosító erre a biztosításra 157.000.- Ft-ot kifizet, amit felvesz az illető. Az élettárs követeli a felét, azon a jogcímen, hogy közös a dolog, mert együtt éltek ez idő alatt. Kérheti a felét az összegnek?

monalisa1 # 2010.11.30. 16:09

Azt hogy élettásak voltak bizonyítani is kell, pl. a férfi - nő "összebútorzása" még nem jeleni a közös gazdálkodást is. (Ne keverjük össze a házassági vagyonjogi dolgokkal.)

monalisa1 # 2010.11.30. 16:11

Még akkor sem ha a párkapcsolatból netán közös gyermek született.

Kriszti24 # 2010.11.30. 16:12

Köszönöm Monalisa1 a válaszod. Milyen bizonyíték kell az együttélésre? Mert hivatalosan 2006-ban lett egy lakcímük. A biztosítás 2003-ban köttetett és 2009-ben történt kifizetés illető részére. Persze illető ki van akadva, hogy milyen jogon követeli volt élettárs felét az ő biztosításának. Bizonyítani tudja, hogy sokkal több jövedelme volt x idő alatt. Van erre bármi joga a volt élettársnak?

monalisa1 # 2010.11.30. 16:45

Szerintem egyértelműen különvagyon. (Amúgy egy élettársi/életközösségi kapcsolat megszakadásakor a közös dolgok osztozkodásánál a szerzés aránya szerint kell eljárni.)

monalisa1 # 2010.11.30. 16:50

(Magánmegjegyzés: nekem soha nem tetsző amikor két ember x időt együtt élt aztán a szétváláskor holmi pár tízezer forintos követeléssel áll elő egyik/másik - kicsinyességnek tartom.)

Toncsi60 # 2010.12.01. 15:39

Szép estét! 2 éve válok a férjemtől. A házasságunk előtt a saját különvagyonomból vásároltam egy családi házat,és egy telket,de elkövettem azt a hibát hogy a telket az ő nevére írattam.3 évi együttélés után eladtam a házat és vásároltam egy másikat.Az adásvételi szerződést két névre
írattam /az ő nevére és az enyémre/. A házasságunk alatt ő nem dolgozott sőt inkább adósságokat csinált.Ő mégis vagyonmegosztással állt elő a bíróságon. Én mindent tudtam bizonyítani hogy az én különvagyonomból van.Az a kérdésem hogy az hogy én vettem az ingatlanokat és az ő nevére írattam nem számít-e ajándékozásnak?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.01. 15:47

De.

monalisa1 # 2010.12.01. 17:04

Toncsi60

Ptk. 582. § (3) bekezdés: "Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor, ha az a feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghíusult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor."

Itt balra a "Szolgáltatások" menűsor - törvénytár rovatban megtalálod a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) idézett bekezdését.

Ügyvédre szükséged lesz.

monaLuis
laikus hozzászóló

Toncsi60 # 2010.12.02. 17:48

Azt elfelejtettem leírni hogy van ügyvédem. Neki is elmondtam és a bizonyítékot is megmutattam és oda adtam neki amik bizonyították azt hogy az ingatlan vásárlás a különvagyonomból történt, valamint tanú vallomás is alátámasztja. Nem értem hogy miért nem tájékoztatott az ügyvédem erről a lehetőségről hogy ez különvagyonnak számít. Ha erről tájékoztatott volna akkor már rég lezárult volna a per,mivel akkor nincs vagyon megosztás. És ezért pénzt kér az ügyvéd. Mi a teendő ilyenkor?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.02. 17:54

Kérdezted, hogy ajándékozásnak számít-e. Igen, az a gesztus, hogy a nevére írattad, ajándékozásnak számít.

Vagy megelégszel a telek felével, vagy pert indítasz az ajándék visszakövetelésére.

agikala # 2010.12.23. 15:46

Üdvözlet!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Szüleim 33 év után úgy néz ki válni fognak (ezt azért írom így mert még egyik sem merte beadni a válási papírokat).
Lényeg hogy van egy kb.20 milliót érő házuk de e mellett
egy 10 milliós jelzálog is a házon.
egyik kérdésem :úgy halottam hogy addig el sem adhatják a házat míg rajta van a jelzálog! Ez igaz?Másik kérdésem:Édesanyám apukája 6 éve meghalt,( anyának van egy bátyja is) vagyis egy negyed rész a házból az apai rész az övé.Édesapám igényt akar tartani a váláskor ennek a negyed házrésznek a felére,mert szerinte ez még közös vagyon .megteheti?Ha igen valamilyen lépéssel megtudnánk-e akadályozni? köszi

monalisa1 # 2010.12.23. 16:54

A jelzáloggal terhelt ház eladásakora a vételárból 10 M Ft a tartozás rendezésére megy, a másik 10 M Ft-nak fele-fele a közös vagyon megosztásaként. (Mivel az adásvételnél ügyvédre szükség lesz, a részleteket majd tőle.)

Anyukád örökölte azt a házrészt = különvagyona.

monaLius
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2010.12.26. 09:46

addig el sem adhatják a házat míg rajta van a jelzálog! Ez igaz?

Ha van elidegenítési és terhelési tilalom is rajta, akkor igaz.

Másik kérdésem:Édesanyám apukája 6 éve meghalt,( anyának van egy bátyja is) vagyis egy negyed rész a házból az apai rész az övé.Édesapám igényt akar tartani a váláskor ennek a negyed házrésznek a felére,mert szerinte ez még közös vagyon .megteheti?

Nem, az különvagyon.

Jocó1965 # 2011.01.26. 16:47

Üdvözletem Mindenkinek!

A következő kérdéseim volnának:

1.A munkáltató által kifizetett jutalom különvagyonnak számít-e?

2.Helyes-e a párom azon álláspontja,miszerint a házasságunk alatt a különböző szerencsejátékokra-totó,lottó stb.-költött összegeket úgy tekinti,mintha elvettem volna a családtól,ezáltal kb.ugyanennyit magának vindikál különvagyon címen!
(A házasság alatt mindig mindent én fizettem-ezt nem is tagadja-és soha egy fillért se kellett kölcsönkérnie,hogy az én "hobbimat" "helyrehozza".)

Köszönöm a válaszokat!

pazs # 2011.01.26. 17:21
  1. nem (ha a házasságod alatt kaptad)
  2. nem, nincs igaza.
Jocó1965 # 2011.01.26. 17:47

Köszi a választ PAZS!

Anocsa # 2011.02.16. 16:16

Sziasztok! Még új vagyok a fórumon, de remélem, tudtok nekem segíteni. Lenne pár kérdésem az örökléssel kapcsolatban.

1.házastársak esetén, ha nincs gyerek, akkor ki örökli a külön vagyont és a közös vagyon 50%-át?

2.az örökösödési illetékmentesség tényleg csak az egyenes ági örökösökre vonatkozik?

3.végrendelettel minden vagyonról (külön vagyon és a közös vagyon 50%) lehet szabadon rendelkezni?

4.a házassági szerződés érvényes alapja lehet öröklésnél?

Most csak ennyi. Köszi a válaszokat.

ObudaFan # 2011.02.16. 16:30
  1. Ha nem ági vagyonról van szó (hogy ági vagyon legyen, az csak a különvagyon tekintetében fordulhat elő), akkor a házastárs.
  2. 20M Ft értékig a házastárs is.
  3. Igen, de az esetleges kötelesrészt ez nem érinti.
  4. A házassági szerződés az öröklés szempontjából legfeljebb annyiban jelentős, hogy figyelembe kell venni annak meghatározásánál, hogy egyáltalán mi tartozik a hagyatékba.