Közös, vagy külön vagyon

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.23. 19:33

Mindegy, hogy mi kinek a nevén van, és nem számít, hány éve házasok. Mindaz közös vagyon, amit az együttélés idej alatt szereztek.

Verängel # 2009.10.24. 07:39

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Válaszát nagyon köszönöm!!!!
Tisztelettel:
Verängel

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.26. 08:16

Nagyon szívesen. A félreértések elkerülése végett hadd tegyem hozzá: kivéve azt, amit valamelyik fél örökölt vagy ajándékba kapott.

ancsa06 # 2009.10.26. 09:34

Kedves kbs,
az alábbiakat olvasva kérdeznék én is:
házasságban élek, két hosszúlejáratú életbiztosításom van, melyeket házasságkötésünk előtt kötöttem jóval. Az egyik két év múlva, a másik 6 év múlva jár le. Úgy terveztem, hogy az egyik biztosítás után kapott pénzt az egyik, másik után kapott pénzt pedig a másik lányunk nevére nyitott számlára teszem, majdani felsőfokú tanulmányaikat, életkezdésüket segítendő. (kiskorúak még jócskán.)
Ha így a gyermekek nevére rakok pénzt, akármit, közös vagyonnak minsősülhet-e?
Köszönöm szépen!
ancsa

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.26. 11:32

Ez már bonyolultabb, de nincs jelentősége addig, amíg a házassági vagyonközösség fennáll, és nem kezdtek el veszekedni a vagyonon.

Egyébként onnan kezdve, hogy a gyereké, már értelemszerűen nem lehet házastársi közös vagyon.

ancsa06 # 2009.10.26. 11:50

Kedves kbs,
köszönöm szépen válaszod.:)Válni nincs szándékunkban, a kérdés egyelőre elméleti volt.
További szép napot:
ancsa

Verängel # 2009.10.28. 13:34

Kedves K.B.S. !
Jogi értelemben mit értünk ajándékon, mert még ezen is megy a vita a szülők között, hogy az autó ajándéknak számít-e vagy sem, hogyha kézpénzen vette apám, aminek egy részét kapta csak az a szüleitől.
Valamint ha az apám nevén van egy fél házrész ,amelynek az élvezeti joga a szüleié, azzal mi a helyzet, az közös vagy külön vagyonnak számít?
Előre is köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.28. 15:58

Az autó - az ajándékba kapott pénzre tekintettel - nem 1/2-1/2 arányban ugyan, de közös tulajdon.

Valamint ha az apám nevén van egy fél házrész ,amelynek az élvezeti joga a szüleié, azzal mi a helyzet, az közös vagy külön vagyonnak számít?

Azt én nem tudhatom. Attól függ mikor, hogyan szerezte.

Pumita # 2009.10.29. 09:26

Sziasztok!
Újabb kérdés merült fel bennem.Mikor összeházasodtunk,a ház földszintje volt kész(a falak álltak), apósomék és a férjem pénzéből épült.Azóta hogy összeházasodtunk nem engedtem ,hogy pénzt fogadjon el a férjem a szüleitől,önerőből folytattuk az építkezést.Én általában jobban kerestem,mint a férjem,aki többször munkanélküli is volt.Tehát azóta nekem több pénzem van a házban,mint neki,de minden számla az ő nevére ment,és a ház az ő nevén van.Válás esetén ,hogy lehet eldönteni,hogy mi illet meg engem a házból?Vagy minden a férjemé lesz?
Kicsit aggódok,hogy a sok pénz,munka és energia,amit a házba fektettem elúszik,amennyiben elválunk,megjegyzem nekem nincs és valószínűleg nem is lesz szándékomban elválni.
Azt mondja a férjem ,benne lenne ,hogy amennyiben az ő hibájából bomlik fel a házasságunk,akkor a fél ház a nevemre kerüljön.Ezt tegnap mondta,és én elgondolkodtam rajta.Lehet-e ilyen szerződést kötni?Tudom,hogy létezik házassági szerződés,de azt házasság alatt is lehet kötni,vagy csak előtte?És ha igen,akkor az ő hibáját részletezni kell-e,úgy értem könnyű válás esetén egymásra mutogatni,én megcsalásra,szenvedélybetegségre,agresszív magatartásra gondolok ,illetve,ha ő adná be a válókeresetet,miközben én nem követnék el ilyesmiket.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2009.10.29. 11:29

Neked is jár a házból tulajdonrész. Házassági vagyonjogi szerződést a házasság előtt, alatt, bármikor köthettek. Ha a férjed neked akarja adni a fél házrészt, hát bátran fogadd el.
Nem szükséges az egymásra mutogatás, el lehet normálisan is válni. A válóok tényleges meghatározása nem szükséges.

kisokos # 2009.10.29. 14:14

ő hibáját részletezni kell-e
Ha nem akartok ott leragadni, hogy a "te hibád!", "de nem is!", akkor érdemes részletezni. Különben majd azon megy a vita, hogy igaz ugyan, hogy megcsaltalak, de ez azért volt, mert nem törődtél velem eléggé. Tehát végül is a te hibád.
Érdemes ezt elkerülni és részletesen körülírni, hogy mit tartanak a felek a "hibának".

Pumita # 2009.10.30. 07:45

Köszi a válaszokat!

dodo16 # 2010.01.14. 11:53

van egy autóm a mi az én nevemen van. de váláskor az ex feleségemnél maradt. volt még rajta 200.000 ft hitel amit ő fizetett. egy rendőr is merősöm szerint csak úgy el lehet hozni. EZ IGAZ??? mert a bírói jegyzőkönyvben csak annyi van leírva hogy én fizetem a lakás törlesztést ő pedig a kocsit ami már lejárt a ház törlesztése válás óta 720.000 ft amit én fizettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 11:57

Kell abban a "bírói jegyzőkönyvben" lenni másnak is. Jelesül annak, hogy kinek a tulajdona az autó.

A rendőrismerős reumát nem gyógyít? Ahhoz sincs kevesebb köze, mint a joghoz.

dodo16 # 2010.01.14. 12:15

Kedves KBS

ez szerepel benne:
"Felek egyezséget kötnek arra vonatkozóan, hogy a C.. Banktól felvett 1.200.000. ft összegű gépjármű vásárláshoz nyújtott kölcsön törlesztésére kizárólagosan a felperes, míg a k...Banktól felvett 1.800.000 ft összegű lakásvásárlási kölcsön törlesztésére kizárólagosan az alperes köteles, míg a cséb biztosítást a felek közösen, fele-fele arányban fizetik." ennyi van írva és az én nevemen van. kösz a segítséget

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 12:44

Ezt én nem értem. Az egyes vagyontárgyak megszerzésére felhasznált kölcsönökből folyó tartozások megosztásáról megállapodtatok (miközben a kölcsönt nyújtó jogosult magasról tesz az ilyen megállapodásra), ugyanakkor magukról a vagyontárgyak megosztásáról nem (holott az tényleg csak rajtatok múlik)?

De akkor másképp kérdezem: egymás között, a bíróságon kívül, hogyan állapodtatok meg, kié az autó? (Nem érdekel, hogy "kinek a nevén van".)

dodo16 # 2010.01.14. 16:17

semmiféle írásos módon nem állapodtunk meg. de mondtam neki használja. DE ő is énfelém ígért dolgokat és ezeket nem tartotta be éppen ezért akarom a kocsit amiért így viselkedett és átvert.( nem hadja h lássam a gyermekeimet pedig abban is megállapodtunk)

dodo16 # 2010.01.14. 16:23

Mellesleg azt elfelejtettem mondani h azt szeretneé ha én fizetném ki a átiratás kölcségét

holdacska007 # 2010.01.14. 16:46

Tisztelt Hozzáértők!
Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban, hogy: tavaly elváltunk, most folyik a vagyonmegosztás. Még a válás előtt felvett anyósom 2M Ft-ot a saját lakására odaadta a volt férjemnek /az akkori vállalkozásához kellett/ és most szerintük 1M Ft-ot levonnak az én részemből. Lehetséges ez? Hiszen nem hogy az én, még a volt férjem aláírása sincs a szerződésen. Köszi a választ előre is.

válás közös vagyonnal

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.14. 17:16

Őszintén szólva nem azt kérdeztem, hogy írásban megállapodtatok-e, hanem hogy megállapodtatok-e egyáltalán.
No, mindegy. Ha nincs megállapdoás, akkor közös. Fele-fele.

Holdacska, a szülőtől kapott ajándék külön vagyon, tehát ezt a kétmilliót - ha nincs meg, akkor a helyébe lépett értéket - nem kell elosztani, az egészében a férjedé. Az ajándékozási szerződés szóban is érvényesen létrejön.

De azért ez nem így megy. Nincs ügyvéded?

dincsi76 # 2010.01.19. 22:37

Tisztelt KBS!

A következő ügyben kérném válaszát:
A férjemmel lakásvásárlásba fogtunk.Az önerő 1.8 millió a többi banki hitel lesz.Az önerő részben Anyósomtól és a férjem félretett pénzéből áll össze.A tulajdon lapon csak a férjem neve szerepel majd.A kérdésem a következő,ez most így is közös vagyonnak minősül,hogy az én neven nem szerepel majd a tul.lapon???
És hogyan zajlik az örökösödés?Neki 2 gyereke van,nekem 1.És ha lesz közös gyerek?
Elöre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2010.01.20. 11:06

Az önerő része az ő különvagyona, a többi közös vagyon. Ilyen arányban kell az öröklésnél is számolni a hagyatékot.

dodo16 # 2010.01.21. 10:03

azt szeretném kérdezni akárkitől h a közös vagyon mióta közös vagyon hány év házasság után??

ObudaFan # 2010.01.21. 10:41

Egy perc házasság után is, ha a házastársak akkor szerzik. Nem ettől függ, hogy valami közös, vagy külön vagyon, hanem a szerzés jogcímétől.

bj1970 # 2010.01.25. 20:27

Szeretnék kérdést feltenni egy hozzáértőhöz!

2008 októberében váltunk el a feleségemmel, a gyerekelhelyezésnek lett vége, de a vagyoni kérdést a mai napig sem rendeztük. Ingatlanvásárlásra felvettünk hitelt, amit a különélésünk után én fizettem, míg a feleségem követeléseiről tájékoztatott. Ezután nem fizettem a hiteleket (próbáltam ezzel kényszeríteni a feleségemet arra, hogy fizesse ő 4 évig a hitelek részleteit). A bank felmondta a szerződést, rendkívül intenzív tempóban 2 év alatt kell kifizetnem a hitelt, ez azt jelenti, hogy havi 200.000ft. Ha egyösszegben kifizetném, akkor a 4.800.000ft-ból 2.000.000ft-ot faraghatnék le. Ha ezt megteszem, akkor az én pénztárcámból fog hiányozni az összeg, a feleségem meg profitál belőle.
Jól gondolom én ezt? Tehát a vagyoni kérdés rendezésekor az nem kerül figyelembe vételre, hogy ez a 2.000.000ft megtakarítás az én befizetésemnek köszönhető?
Nem is beszélve arról, hogy az ő követeléseit a teljes kifizetés után még meg kell tennem, mert a követeléseiből nem enged!

Tehát, mi tévő legyek? Fizessem a részleteket, mert ha egyösszegben fizetek akkor a feleségemnek kell majd kifizetnem a megtakarított 2.000.000ft-ot?

Köszönöm!