A másik topicba írtam választ.
Gyerektartás 18. betöltött életév után
Üdv!
Nagy Máténak hívnak, 19 éves leszel júliusban, szakiskolába járok, utolsó évfolyamom végzem, április 30.-ig tanulószerződésem van. Az iskola elvégzése után érettségi bizonyítványra szeretnék szert tenni nappali tagozaton, felnőttek középiskolájában.
Édesanyám rokkantnyugdíjas, Ő velünk él, nagymamám a gyámja, 18 éves koromig nekem is Ő volt a gyámom. Amikor betöltöttem a 18.-ik életévemet saját jogomon igényelhettem a gyerektartást. (azthiszem ilyenkor már mésként hívják.)
Azóta édesapám pert indított a gyermektartás megszüntetése iránt. 2008.ápr.7.-én lesz a tárgyalás.
Véleményeteket kérném azzal kapcsolatban, hogy kinek van esélye pert nyerni ? Illetve tudomásom szerint nekem 25 éves koromig jár a gyerektartás ha nappali tanulmányaim végzem. Valamint ápr. 30.-ig tanulószerződésem van. Jelenleg a nyugdíjfolyosító intézet visszatartja a gyerektartást. Édesapám nyugdíjas. Ők ezt megtehetik, ha nekem ápr 30.-ig tanulószerződésem van ?
A segítséget előre is köszönöm; Máté.
Sőt, akkor azt is kérhetik, hogy az anya is fizessen.
Ha külön költözik, akkor kérheti.
Jogász urak!
Akkor ezek szerint, Kata kérheti, hogy a gyermektartás díjat ő kapja meg? Bírósághoz akár ő is fordulhat, akár az apa is?
A Csjt. 66.§ (3) egyértelmű: A kötelezett választása szerint kitételt használja. A jogosult csak kérheti. Eszerint a kötelezett választ és nem a jogosult. A birói gyakorlat a bekezdés utolsó mondatára vonatkozhat, miszerint a felek viszonyainak figyelembe vételével a tartás módját ettől eltérően is meghatározhatja.
Félreértesz. A contra legem gyakorlat itt valószínűleg épp azért jött létre, mert a jogalkalmazó szerint a norma szövege (nyelvi-logikai értelmezés) nem felel meg a jogalkotó céljának (teleologikus értelmezés). És a bírák a maguk részéről akkor inkább az utóbbit követik.
Mert igaza van DrAttikának: a neylvi értelmezésből egyértelműen az jön ki, hogy a tartásra kötelezett választ.
Nem vagyok biztos benne, hogy az a jogszabály célja, hogy csak akkor nyújtson pénzbeli tartást a nagykorúnak, ha odaköltözik az eltartóhoz. Azért igen könnyű lenne kibújni tartási kötelezettség alól. A nem kívánt rokont könnyű elüldözni otthonról, aztán széttárni az embernek a kezét: hát nem kellett neki a természetbeni tartás.
A csuda tudja. Ez a kommentár - és bírósági gyakorlat - eléggé contra legem.
Annyira ezek szerint mégsem egyértelmű.
ObudaFan! nem olvastam hozzá a kommentárt, mert nagyon egyértelmű a tv. szöveg. Bár tudjuk a Csjt. a szűkszavúsága miatt bírói gyakorlattal együtt értelmezhető.
Attika, nem értek egyet, és a Csjt. Kommentár sem ért egyet:
"A kötelezett választása szerint a tartást természetben vagy pénzben szolgáltatja. A természetbeni tartás végrehajtása a jogosult ellenkezése esetén nem kényszeríthető ki. A természetbeni tartás biztosítása ugyanis azt jelenti, hogy a jogosultat a kötelezett a saját háztartásában tartja, ebből következik, hogy a jogosultnak a kötelezetthez kell költözni, ami viszont a megszokott környezet feladását jelenti. Abban az esetben, ha a jogosult pénzbeli teljesítést kér, attól a bíróság nem térhet el. "
Kata!
Ez a történet semmiben nem hasonlít a Te ügyedre.
Kata89!
Itt egy másik történet, ami nagyon hasonlít a tiédhez:
Az apa rokkantnyugdíjas, és 2 gyermeke után fizetett tartásdíjat. Tárgyalást kért a tartásdíj felülvizsgálatára, mivel a nagyobbik fiúnak önálló jövedelme van, (bár egyetemista.)
A kisebik pedik a saját bankszámlájára kapja a továbbiakban a tartásdíjat. Tehát nem az anya kapja a pénzt. A bíró 10 perc alatt elintézte az ügyet. Szerintem próbálkozhat az apád is a te közreműködéseddel.
Sok sikert!
Köszönöm a válaszokat!
A költözés nem kérdés(maradok), csak az, hogy feltétlenül anyának kell e kapnia a pénzt. Az is jobb lenne ha egyáltalán nem kéne fizetni apának semmit, csak ne anya kapja. Na mind1 végülis már csak 1 évről van szó és eltelt így 16 év csak kár, hogy most nyílt fel a szemem és most látom, hogy mennyit költ rám abból a pénzből ami végülis engem illet meg nem pl a hugomat akinek semmi köze apához....
De tényleg köszönöm a válaszokat valamivel többet tudok.
Olvasd el légyszíves a Csjt. 66.§ (3) bekezdését.
Ez alapján a tartásra kötelezett dönt, hogy a tartást saját háztartásában természetben vagy havonként pénzben szolgáltatja. Ebből az is következik, hogy Kata nem követelhet pénzbeni tartást, ha külön költözik.
De van, ha mindkét szülőtől külön költözik, a tanulményait viszont folytatja.
Kedves Kata!
Ha Neked ez a mostani együttlakás nem felel meg, akkor beszéld meg édesapáddal, hogy hozzáköltözhetsz, vagy sem. Ha igen, akkor édesapádat gyermektartásdíj fizetési kötelezettség nem terheli édesanyád irányában, sőt édesanyád köteles ezen díjat fizetni édesapádnak. Arra nincs törvényes lehetőség, hogy Te kapd közvetlenül a bármelyik szülőtől érkező tartásdíjat.
18 évesen te döntöd el, hol, kinél élsz. Ha elköltözöl édesanyádtól, akkor nem követelheti a tartásdíjat, te pedig követelheted. Ha nem költözöl el, ő követelheti azt.
Kedves olvasók!
Én egy 18 éves lány vagyok, a szüleim 2 éves koromban elváltak. Az anyukámmal élek annak ellenére, hogy nagyon rossz a kapcsolatunk. De mivel itt nőttem fel vele és a fél testvéremmel (a húgom és a nevelőapám is itt él velünk) már nem akarok elköltözni apához, talán évekkel ezelőtt kellett volna. Önálló élet kezdésére pedig még nincs lehetőségem.
Mára addig fajultak a dolgok, hogy állandóan veszekszünk és már szinte semmit nem akar venni nekem, vagy esetleg zsebpénzt adni. Nem várom, hogy mindent megvegyen nekem...stb de az utóbbi időben már mindet sajnál tőlem. Apa a válás óta rendszeresen fizeti a gyerektartást, de már közel 10 éve rokkantnyugdíjas, viszont még így is mindig jön a gyerektartás. A kérdésem az lenne, hogy van e lehetőség arra, hogy a gyerektartást ne anya kapja meg, hanem én? De még tanulok: idén érettségizem, és maradok ötöd éven. Én úgy tudom, hogy addig köteles fizetni. De anya nekem semmit nem ad abból a pénzből és csak a szükséges dolgokat veszi meg, fizeti ki (pl.: tankönyvek, osztálypénz) és különböző dolgokat a gyerektartáson felül is apa vesz meg (ruhák, stb). Úgy gondolom, hogy az a minimális ellátás anya részéről (étel, ital, víz, árram) természetes lenne, de még így is "útban vagyok neki". Tehát nem tudom, hogy hova teszi, kire költi azt a pénzt amit apa gyerektartás címén küld.
Elnézést, hogy ilyen hosszú és esetleg bonyolult lett a levelem, úgy gondolom, hogy a lényeg kivehető belőle.
Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!
Az apa önhatalmúlag akkor sem szüntetheti meg a tartásdíjfizetést, ha az már alaptalan. Tartásdíj megszüntetési pert kell indítani. Jelen esetben az anya ellen, arra hivatkozva, hogy már nem az ő házatartásában lakik a gyermek. Ezek után lehet egyezkedni a gyermekkel az oda fizetendőről.
több topicban le volt írva, de lényegében:
- amíg tanul, első hivatás megszerzéséig (második diploma pl nem)
- korlátja a tartásdíjnak, hogy a különélő szülő saját tartása terhére nem köteles, és kiskorú eltartottak is előnyben vanak.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
kiegészítem a kérdésemet:
Ha a gyermek már nem lakik otthon, de tanul még, és a barátjával él együtt, akkor van arra mód, hogy az apa törvényesen is nekik utalja a tartásdíjat? (az apa ebbe beleeygezne, ha jogilag módja van rá)
sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy elvált szülők esetén köteles-e az apa fizetni a gyerektartást iskolás gyermeke után, ha az már elmúlt nagykorú.
Egyáltalán meddig kötelezhető az apa arra, hogy fizesse a gyerektartást?
Kösz:
Andrej
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02