IHM - M$ megállapodás: jogi képtelenség és szakmai hiba


bigblogger # 2007.01.03. 23:27

Te Sücy, milyen ofice van ingyen?
MI?
Open office?
Na ha te ezt használod, akkor inkább Linux alatt tegyed.

Sücy # 2006.12.15. 12:24

Azért ennél kicsit másabb a helyzet...
Aki akar, használjon Linuxot, az ingyé van... Szabad.
Miért ne lehetne a M$ is félig ingyen? (Azért félig, mert az Office ingyenes, az oprendszerhez viszont kell hogy legyen máshonnan licensz...)

kiskivancsi # 2006.01.03. 21:48

Kedves szajberattila, azért használják és szokták meg a windózt és a társait, mert a többinek nem engednek teret. Nem is hiszem, hogy ez demokrácia. A másik dolog, talán vegyük figyelmbe, a unix alapú termékeknek nagyobb a térhódítása az IT és a kereskedelmi vállalatokat tekintve. Akkor rákényszerítjük a közoktaásban tanuló diákokat, hogy elavult, nem teljesen versenyképes szoftvereken, ráadásul drágán tanuljanak?... hogy is van ez? valaki megint kapoot ajándékba, házat, nyaralót, autót, laptopo meg egy kis pénzt? v mi?

szajbertattila # 2004.07.15. 08:49

mint sima felhasználó tudok hozzászólni ehhez a témához, nem azért, hogy bárkit is védjek vagy támadjak, de:

  1. számítógép jó programokkal kell - van valamit amit megszoktak a hivatalokban, kellett ehhez is idő, amíg megtanulták. Ezt ismerik és elfogadhatóan működik is. A legtöbben ezt használják - a Windows-ról meg az Office csomagról van szó.
  2. ha most azt mondják, hogy állítsak át egy egész közigazgatást egy teljesen más rendszerre - akkor nem biztos, hogy olcsóbban jövök ki: meg kell venni, fel kell tetetni, üzembe állítani, meg kell szoktatni az apparátust az újhoz, amelyik örül annak, hogy ezt már tudja. Na és ehhez képest biztos lesz legalább olyan jó lesz az új rendszer, de egyáltalán nem biztos, hogy sokkal jobb, meg hasznosabb lesz az új végeredménye. nem tudom, hogy megéri -e, de az biztos, hogy sokkal több a macera vele, mint sem azzal, hogy teremtünk egy jogtiszta helyzetet X szoáltatóval. Ha a Linux lett volna hamarabb, akkor a velük.
  3. A Linux is terjeszkedik úgy tudom, és egyre elfogadottab. Biztos eljön az ideje annak, hogy nem csak az infosok szerint lesz sokkal jobb, meg stabilabb - hanem a bemegy a köztudatba is, meg egyre többen fogják tapasztalni a gyakorlatban, hogy tényléeg jó - de ma még nem ez a helyzet. Nekem pl. abszolut megfelel a Windows is, meg az Office is - akárhova megyek, mindeki ezt használja, ezt ismeri, nem kell magyarázkodni, hogy ez új, meg konvertálgatni a fájlokat - feleslegesen akadályozná a munkémat, mert nem az a legfontosabb, hogy mit használok, hanem hogy működjön.
  4. Én nem látok abban kivetnivalót hogy a MS nyert, azt meg hogy hova mennyi pénz folyt el, meg ki gazdagodott belőle - nem tudom, én nem voltam ott egy pénzátadásnál sem. Ettől még persze nem kizárt, hogy lehetett ilyen ...
SuiciD # 2004.07.15. 08:18

Drága informatikai miniszterünk a naptévében arról beszélt, hogy most kifizetik az eddig illegálisan használt szoftvereket, és után elkezdik a szabadszoftverek bevezetését. Akkor miért is kellett ennyi pénzt áldozni arra amit majd lecserélnek? Lehetett volna szimplán cserélni pl. Linuxra. A két projekt árkülömbözetéből, meg fejlesztetni lehetett volna a szükséges ügyviteli szoftvereket. Persze jogi szempontból mindkettő vitatható, az utóbbi viszont jóval olcsóbb...

Arról már ne is szóljunk, hogy pl. az UHU Linuxot fejlesztő csapat megkereste az IMH -et, de őt tojtak a fejükre.

blofeld # 2004.03.23. 15:12

Valahogy úgy lenne igazságos, a dolog ha az iskolaigazgató azt mondhatná, hogy a sw legalizációra foordítandó rá jutó összeg erejéig választhat az Mß licenszek és mondjuk Suse, vagy Uhu linux llicenszek + hardverek között.
De gondolom ilyen nincs, mindenkinek a legdrágább megoldás kötelező.
Ezek után már cserélheti is a hardvert, ha az nem felel meg az xp dögnagy erőforrásigényének.

Ráadásul jó lenne tudni, hogy konkrétan milyen eljárás szerint bonyolították a közbeszerzést. Nem hinném, hogy közzétettek volna nyílt ajánlattételi felhívást, vagy hirdetményt tárgyalásos eljárás megindulásáról...

sessionID # 2004.03.23. 15:02

Tehát IHM milliárdok ide vagy oda, elvileg bármely oktatási intézményt fel lehetne jelenteni a illegális szoftverhasználat bűncselekményének gyanújával, és ha bebizonyosodik, hogy valóban volt ilyen, mondjuk tavaly, attól a felelős még ugyanúgy rács mögé kerül?

Természetesen. Aztán elévül majd X év múlva.

Mindemellett a legnagyobb nem is ez, hanem az, hogy ezzel megfosztják a diákokat attól, hogy mást szoftverek használatát is elsajátítsák.
Ez olyan mintha az iskolákba csak olyan diákok mehetnének be, akiknek a ruháját OMO-val mosták.

A lehetőséget elvileg nem vették el tőlük, de az ms tudja, hogy ezek után senki nem fog alternatívát keresni. Pont az az egészben a gusztustalan, hogy ha a végfelhasználók nem akarták kifizetni az ms termékeket, akkor kifizetteti az állammal.

A csúcs az, hogy az EU pont most akar egy irdatlan pofont adni az msnek... (egy hírrel lejjebb)

the big cat # 2004.03.23. 14:55

Az eljárás a szokásos közbeszerzési eljárás volt. Valaki, a köz pénzét szétszórta, és közben beszerzett magának egy kisebb vagyont.

blofeld # 2004.03.23. 14:49

Tehát IHM milliárdok ide vagy oda, elvileg bármely oktatási intézményt fel lehetne jelenteni a illegális szoftverhasználat bűncselekményének gyanújával, és ha bebizonyosodik, hogy valóban volt ilyen, mondjuk tavaly, attól a felelős még ugyanúgy rács mögé kerül?

Mindemellett a legnagyobb nem is ez, hanem az, hogy ezzel megfosztják a diákokat attól, hogy mást szoftverek használatát is elsajátítsák.
Ez olyan mintha az iskolákba csak olyan diákok mehetnének be, akiknek a ruháját OMO-val mosták.

Nem lehet ennek esetleg valamilyen versenyjogi következménye?
Vagy minek minősül mindez közbeszerzés szempontjából?
Vajon milyen eljárás szerint bonyolították le?

sessionID # 2004.03.23. 14:24

Hogyan hirdethet amnesztiát az M$, A BTK és az alkotmány fölött áll?

Természetesen sehogy. Csak itt a PR jól megkeveri a dolgokat és egybemossa a polgári kártérítési (stb) felelősséget és a büntetőjogi tényállást.

Az ms most jó sok pénzért "lemondott" arról, hogy beperelje az egész magyar közigazgatást (persze ez nonszensz), valaki közben kapott egy rakás pénzt hogy aláírja ezt az ostoba szerződést. Ilyen játékot már játszottak 2000ben is, amikor a közalkalmazottak vehettek 3.000 Ft-ért windowst/officet, a különbözetet pedig az állam fizette. Butaság a javából (kivéve azoknak, akik ezen jó sok forintot keresnek). A Btk-t közben eltették a párna alá :)

Egy "picit" gazdaságosabb lett volna Linuxot vagy hasonló nyílt és szabad rendszert bevásárolni.

blofeld # 2004.03.23. 14:12

http://www.jogiforum.hu/hirek/10353

"A magyar közoktatás jogtiszta és korszerű szoftverekkel léphet az Unióba - jelentette be Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter Jeff Raikes-sel, a Microsoft Irodai és Üzleti Szolgáltatási Csoport ügyvezető alelnökével folytatott tárgyalást követően. A közoktatás informatikai korszerűsítését szolgálja és egyben szoftveramnesztiát is biztosít az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Microsoft megállapodása.

Megállapodást kötött az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Microsoft. A megállapodás a közoktatási intézmények munkaállomásain, továbbá az általános iskolai és középiskolai oktatók otthoni számítógépein biztosítja a mindenkori legfrissebb Windows operációs rendszer és Microsoft irodai programcsomagok jogtiszta használatát. A megállapodás értelmében hamarosan megkezdődik a programcsomagok telepítéséhez szükséges Microsoft Windows XP Professional frissítés és Microsoft Office 2003 Professional CD-k, valamint a kapcsolódó dokumentációk és tankönyvek kiszállítása."

egy igazán bölcs lépés:
a kormány az adófizetők pénzén segít bebetonozni az M$ monopóliumát. Milliárdok redmondba utalása árán biztosítja, hogy az oktatásban nehogy véletlenül megismerkedhessek a hallgatók a számukra esetleg jobb olcsóbb alternatívákkal!

Ráadásul a jogállam kereteit is igen érdekesen értelmezhetjük:
az illegális szoftvehasználat bűncselekmény.
Ha valaki ilyet követ/követt el, az ugyebár a BTK-ba ütközik. Mindenki kimertíti a tényállást, akár total commandert használ illegálisangyebár akár windowst?
Tehát ha jelen pillanatban illegális szoftvert használnak egy oktatási intézményben a tényállást azzal kimerítették, nem lehet meg nem történtté tenni!

Hogyan hirdethet amnesztiát az M$, A BTK és az alkotmány fölött áll? Néha büntetendő az illegális szoftverhasználat, néha nem?