illegális szoftverek cégnél


Blowfish # 2006.01.17. 18:43

Csak pár gondolatot szeretnék hozzáfűzni.

Úgy tudom hogy a büntető eljárásban törvénytelenül szerzett bizonyítékot nem lehet felhasználni és semmisnek kell tekinteni. Tehát szerintem egy ilyen felvétel abszolút módon használhatatlan lenne, továbbá még egy per lehetősőgét vonná maga után.

A főnök meg vallhatja h. jóhiszeműen nem fizetett a szoftverekért, de egyúttal felróhatóan is járt el, mert nem tájékozódott olyan körültekintéssel ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Ráadásul az esetleges vallomásotok is ellent mondana a bíróságon, és ha vélelmezik hogy te mint rendszergazda ártatlan vagy, akkor a felróhatóság duplán érvényes, hiszen feltehetően akkor te a főnököt erkölcsösen tájékoztattad hogy a szoftverek nem jogtiszták. Utána már hogy ő utasított téged a törött programok telepítésére, nem a te felelősséged. Ez nem olyan mint a háborús bűn... szerintem

Egy ilyen eljárásban szerintem a rendszergazda nem is kerül elő csak tanuként. A felelősség nem őt terheli.

Javítson aki jobban tudja mert lehet h. egy cipőben járok az előttem szólóval!


Confidentality
Integrity
Availability

idoor # 2006.01.15. 13:29

Én nem csinálnék semmit . Egy ilyen esetben a cég vezetőjének kell végig vinni a céggel szembeni eljárást akár rendörség akár a BSA vagy bárki kezdi. A magánszeméllyel szemben aki munkavállaló ez esetben a munkáltató kezdhet eljárást. Sok minden megtörténhet , de valahogy bizonyos programokról nehéz bebizonyítani , hogy a rendszergazda érdekében , az Õ hasznára lett telepítve.

pixel # 2005.04.18. 01:27

Az eon egyik cégénél dolgoztam. Ott a gépek "szerszámkönyvön" voltak, a könyv tartalmazta a rajta lévő szoftvereket

  • Win 95
  • MS OFFICE 97
  • SAP
Minden gépen ezt relepítette a rendszergazda cég. ---------------------------------------------
  • Évente 1-2 alkalommal ellenőrzés volt a gépeken, hálón, szoftvereken.
Ha találtak rajta 1-2 + szoftvert, azt feljegyezték. (de nem vizsgálták, hogy törve volt vagy nem. Bár az ott dolgozók ezekre amugy se lettek volna képesek. Többeknek 16 szinben csökkentett hálós módban ment a szoftver.

Viszont a szerszámkönyv tartalmazta, hogy minden anyagi és elkölcsi felelőséget a használót terheli.
Aprón szedetten volt mit szabad, mit nem.
Szerintem ez korrekt.

Kai A. Fenix # 2004.11.30. 10:30

Ebben big cat tudna leginkább segíteni, de véleményem szerint azzal, hogy egy ilyen társalgást felvennél magnószallagra (vagy MP3-ra) máris elegendő bizonyítékot nyújtana hogy egy esetleges ilyen jellegű pernél, ne te légy a bűnös. Sajnos nem tudsz vele olyan dokumentumot aláiratni ami kimondaná, hogy a főnököd kötelezett egy kalóz verzió felrakására, max arra hogy nem veszi meg a teljes verziót.
De ha logikusan végiggondoljuk, a cég igazgató tulajdonában van a vállalat tehát elvileg őt terhelné a felelőség, viszont nem tudom a BTK mit mond ki ezen ügyben. Továbbra is ajánlom Big Cat-et.

SarkadiMark # 2004.11.08. 11:31

Rendszergazdaként dolgozom egy cégnél, ahol bizony előfordul 1-1 illegális szoftver. A megvásárlásukról a főnököm hallani sem akar, mivel több millió forintos kiadást jelente. Egy esetleges ellenőrzés és egyértelmű lebukás után kit terhel a felelősség? A főnök nyilvánvalóan azt fogja vallani, hogy őt a rendszergazda úgy tájékoztatta, hogy "ez így jó" tehát jóhiszeműen nem fizetett érte. A rendszergazda meg ugyebár azzal fog védekezni, hogy a főnök utasította a kalózprogramok feltelepítésére stb, ha nem teszi meg az állásába került volna.
Egy ilyen helyzetben ki mire számíthat?