Óh, kismukk egy autodidakta szakértő. Ha ő "uralkodó tagot" mond, akkor egész biztosan a Gt. szerinti pontos jelentéssel hazsnálja a kifejezést.
cégcsoportban uralkodó felelőssége
Attól , hogy ez a kérdező az uralkodó tag kifejezést használja, még nem biztos, hogy erről van szó. :)
Egyébiránt elismert vállalatcsoport eleve úgy jöhet létre, hogy az uralmi szerződésben ennek a közös létnek olyan módját dolgozzák ki, amely a klasszikus tartósan hátrányos üzletpolitikát kizárja.
Nem? Ehhez képest a Gt. a kifejezést csakis és kizáűrólag az elismert illetve tényleges vállalatcsoportról szóló fejezetekben használja, sehol másutt.
Gt. 54. §.
Attól még hogy van uralkodó tag, abból még egyáltalán nem következik, hogy elismert vállalatcsoportot alkotnának.
Gépelési hiba. Egyéb kérdés?
Mi az a varvongy?
Minden bizonnyal. Elmondod az ellenvéleményedet is, varvongy maradsz a ...szogatás általános szintjén?
Béla! Ha a jogifórum nem létező "Tündérkéje" a hozzászólásodat visszaküldené "megfontolásra", akkor pár nap múlva is ez lenne a véleményed?
Az "uralkodó " cég nem egyszerűen annyit jelent, hogy egy társaságnak többségi tulajdona van egy másikban. És a jelentősége sem az, hogy az ilyen tulajdonosnak "kiemelt" felelőssége lenne. Sőt, az elismert vállalatcsoportként történő működés lényege épp az ellenkező hatású: hogy tudniillik szabad az irányított társaság számára "hátrányos üzletpolitikát" folytatni.
Agysebészettel hogy haladsz?
Van egy rt, amelyben szavazattöbbségi részvénycsomagjával egy kft az uralkodó. Ha az rt tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat (a kft rendre megszavazza a veszteséges beszámolókat, a rossz döntéseket stb.), akkor ezért az uraló kft felelőssége áll?
Úgy hallottam, az új Gt kiemelten kezeli az uralkodó társ felelősségét. De én csak egy helyet találtam, ahol a hátrányos határozatok elfogadását leadott szavazatával támogató "részvényes" van. Más hely is van?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02