cégcsoportban uralkodó felelőssége

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.09. 17:45

Óh, kismukk egy autodidakta szakértő. Ha ő "uralkodó tagot" mond, akkor egész biztosan a Gt. szerinti pontos jelentéssel hazsnálja a kifejezést.

ObudaFan # 2007.07.09. 16:42

Attól , hogy ez a kérdező az uralkodó tag kifejezést használja, még nem biztos, hogy erről van szó. :)

Egyébiránt elismert vállalatcsoport eleve úgy jöhet létre, hogy az uralmi szerződésben ennek a közös létnek olyan módját dolgozzák ki, amely a klasszikus tartósan hátrányos üzletpolitikát kizárja.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.09. 11:31

Nem? Ehhez képest a Gt. a kifejezést csakis és kizáűrólag az elismert illetve tényleges vállalatcsoportról szóló fejezetekben használja, sehol másutt.

woodslave (törölt felhasználó) # 2007.07.09. 10:04

Gt. 54. §.
Attól még hogy van uralkodó tag, abból még egyáltalán nem következik, hogy elismert vállalatcsoportot alkotnának.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.08. 20:53

Gépelési hiba. Egyéb kérdés?

Dr.Attika # 2007.07.08. 19:22
Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.07. 15:23

Minden bizonnyal. Elmondod az ellenvéleményedet is, varvongy maradsz a ...szogatás általános szintjén?

Dr.Attika # 2007.07.07. 12:46

Béla! Ha a jogifórum nem létező "Tündérkéje" a hozzászólásodat visszaküldené "megfontolásra", akkor pár nap múlva is ez lenne a véleményed?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.07.07. 11:32

Az "uralkodó " cég nem egyszerűen annyit jelent, hogy egy társaságnak többségi tulajdona van egy másikban. És a jelentősége sem az, hogy az ilyen tulajdonosnak "kiemelt" felelőssége lenne. Sőt, az elismert vállalatcsoportként történő működés lényege épp az ellenkező hatású: hogy tudniillik szabad az irányított társaság számára "hátrányos üzletpolitikát" folytatni.

Agysebészettel hogy haladsz?

kismukk # 2007.07.07. 11:05

Van egy rt, amelyben szavazattöbbségi részvénycsomagjával egy kft az uralkodó. Ha az rt tartósan hátrányos üzletpolitikát folytat (a kft rendre megszavazza a veszteséges beszámolókat, a rossz döntéseket stb.), akkor ezért az uraló kft felelőssége áll?

Úgy hallottam, az új Gt kiemelten kezeli az uralkodó társ felelősségét. De én csak egy helyet találtam, ahol a hátrányos határozatok elfogadását leadott szavazatával támogató "részvényes" van. Más hely is van?