ügyvezetői alkalmatlanság?

lacesz # 2007.08.29. 22:17

Két kérdésem lenne a témában:

1. Hogyan bizonyítható egy ügyvezető alkalmatlansága a bíróságon? Mit kell ehhez bizonyítani? És milyen indokkal lehet elindítani egy ilyen procedúrát? Kell egyáltalán indok?
  2. Ha én 25%-os tulajdonos vagyok egy cégben és ellenem ad be az 50%-os tulajdonos, akkor ha én is beadok egyet ellene (és a másik, 25%-os tulajdonos is mellettem van), akkor mi történik? MI kell ahhoz, hogy "bíróságra járhassak"? Feljelentés indoklással?

Lacesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 07:04

Az alkalmatlannak tartott ügyvezetőt vissza kell hívni. Az alkalmatlanság kimondása nem a bíróság dolga.

Azt sem értem, hogy miért perelgetnétek egymást keresztbe-kasba. Csak úgy, kitolásból?

lacesz # 2007.08.30. 09:20

Sajnos "csak úgy, kitolásból". Én eddig nem foglalkoztam ilyennel, mert a cég ügyeit próbáltam intézni, de kiderült számomra, hogy az üzlettársam magának akarja az egészet és inkább lerombolja, csak Õ ülhessen a romok tetején. Tehát az ügyvezetői alkalmatlanság kimondásához mi kell? Vagyok én 25%-kal és az üzlettársam 25%-kal. Ennyi elég? De akkor ezzel az erővel Õ is lemnodathat engem a saját 50%-ával (igaz, ő egyedül lenne ellenem). És milyen indokok kellenek?

Lacesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 09:54

Mindenki ügyvezető?
Gondolom, többségi határozat kell az ügyvezetők visszahívásához. Indoknak elég, hogy csak. Igaz, ha határozott időre szólt a megbízás, akkor fizetni is kell.

lacesz # 2007.08.30. 10:05

Többségi határozat nem születhet, hiszen a visszahívandó ügyvezetőnek 50%-os részesedése van a cégben. Gondolom a szavazati aránya is ennek megfelelően alakul. Vagy Õ egy szavazatot jelent kettővel szemben? Nem hiszem..
Igen, mindhárom tag ügyvezető a cégben (hülyeség, tudom). A megbízás határoztalan időre szól.

Lacesz

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.30. 10:59

Akkor nem tudtok senkit visszahívni az 50%-os tulajdonos egyetértése nélkül, őt magát különösen nem.
Ha jól olvastam a másik rovatban, rövidesen megoldódik ez a gondotok.

lacesz # 2007.08.30. 13:02

Igen, mert rövidesen csődbe megy a cég. A legdurvább, hogy simán elkerülhető lenne, mert el tudnánk adni a cég vagyonát, ami fedezné a veszteséget. De nem tehetem meg, mert az nem törvényes. Majd a felszámoló biztos... Viszont az segít-e a cég normálisan gondolkodó tagjain, ha ők felszólítják a másik tulajdonost a cselekvésre, leírva, hogy hogyan gondolják az adósságok rendezését? És ha nem cselekszik, lehet-e később felelősségre vonni emaitt?

Lacesz

ObudaFan # 2007.08.30. 13:07

Ügyvezető bírósági visszahívására nincs lehetőség. A taggyűlésen vissza tudjátok hívni, mert saját ügyében nem szavazhat, de akkor meg nem fogtok tudni új ügyvezetőben megállapodni. A tagkizárási per jöhet még szóba, de annak minden alakiságát meg kell tartani, legelőször is taggyűlésen el kell azt határozni.

lacesz # 2007.08.30. 13:17

Ha visszahívjuk taggyűlésen, akkor marad még két ügyvezető (mert a cégben minden tulajdonos az), tehát annak nincs akadálya. Viszont ezzel az erővel Õ is visszahívhat bárkit, hiszen a felosztás 50-25-25. Ha én vagyok 25% és nem szavazhatok, akkor a másik 25%-os tulaj hiába szavaz ellene, ha ő visszahívásom mellett szavaz, akkor vége, mert 50% áll szemben 25%-kal. Jól értem ezt?

Lacesz

ObudaFan # 2007.08.30. 13:26

Jól, ezért mondtam, hogy a tagkizárási per vezethet eredményre.