Kedves Mindenki,
Jogi segítséget, ill. útmutatást szeretnék kérni. 2004-ben megbíztam egy könyvelő irodát, hogy a cég könyvelését végezze. Egy " Vállalkozási szerződést" írtunk alá mindketten, amit - most hogy érdekes lett - jobban megnézve a következőket találtam:
- Nincs érvényességi ideje a szerződésnek
- Nincs benne semmilyen ptk.-ra vonatkozó utalás.
- Időközben ügyvezető váltás történt, az új üv-vel nincs szerződés ( igaz cégek kötötték a vállalkozási szerződést )
Az van benne, hogy a felek 3 hónapos felmondással a gazdasági év végén a szerződést felbonthatják.
Időközben még 1 cég könyvelését rájuk bíztuk, itt már nem én vagyok az ügyvezető ig. és itt semmilyen szerződés nem készült.
Az első 2 év rendben ment. Ám konstans könyvelő váltás miatt ( nem kaptak fizetést ) állandóan problémák voltak a könyveléssel, a legutóbbi probléma, hogy 500 ezer forint értékű számlát veszítettek el, amit bankon keresztül utaltunk egyébként, valamint a mérleg május helyett most készült el.
Felmondtunk. Nem adja ki a könyvelési papírjainkat ( számlák, havi értesítők stb. ) csak ha decemberig fizetjük a havi díjat. Augusztus 31-ig mindent kifizettünk, szeptembertől már nem viszünk hozzájuk számlát, találtunk egy másik könyvelő céget. Hiányzik az összes számlánk,ráadásul volt egy nyugdíjas portásunk aki kilépett, és az ő papírjait sem adják ki.
Viszont kaptunk levelet, melyben leírta, hogy összeveszni a könyvelővel rossz ómen.
Kérdésem: joga van visszatartani a számláinkat? Ez nem lopás? Mit tudok tenni.
Nagyon megköszönöm az értékes hozzászólásokat, ötleteket.
Köszönöm:
Tlia