Könyvelő cég visszatartja a papírokat

ObudaFan # 2008.04.28. 19:13

Vissza kell, hogy adja. Más kérdés, hogy másolatokat megtarthat.

Ati321 # 2008.04.25. 19:18

Könyvelőt váltottam, az új könyvelő kéri az előző könyvelő által kezelt összes dokumentumot,adatbejelentőt, adóbevallást stb., aki viszont olyasmire hivatkozik, hogy azért tartja magánál a papírokat, mert ha őt(?)ellenőrni az APEH akkor be tudja mutatni azokat. Nem értem mi köze lenne neki ezekhez a papírokhoz, miután nem könyvel nekem tovább? Nem kellene átadnia ezeket? Miután megnéztem a törzsadataimat kiderült, hogy nem lett megjelölve az iratmegörzés helye sem. A szig. számadású nyomtatványok nyilvántartó lapján pedig egy olyan számlatömb azonosítót találtam, amelyet biztosan nem én vettem!? Lehet, hogy valamit "összekevert" és ezért tartja magánál az iratokat! Hogyan jussak hozzá az irataimhoz? Joga van-e magánál tartani ezeket? És ha igen meddig?

tlia # 2007.10.17. 16:32

Gondoltam beírom a fejleményeket is. Szóval írtunk ismételten levelet a könyvelőcégnek, mert egyrészt még szeptemberben is úgy működtek - ráadásul teljesen rosszul - mintha még mindig ők könyvelnének minket, tehát bevallásokat küldtek be, mint már írtam teljesen rosszul, és várják a számlákat.

Na szal írtunk nekik, hogy nem tekintjük őket könyvelőnkenk, mint ahogy már X-edjére leírtuk és amennyiben nem adják vissza a papírjainkat, a rendőrségen feljelentjük, és rendőri kísérettel - merthogy van ilyen, megtudtuk - hozzuk el a papírokat.

Tegnap kaptunk egy válaszlevelet, hogy a jövő hétre kinyomtatják és összeállítják?? az anyagunkat. Kíváncsian várom a jövő hetet.

ObudaFan # 2007.09.17. 10:46

Az okiratok kiadására indíthatsz pert, már csak azért is, mert ez neked kárt okozhat, és a károkozástól eltiltásra lehet perelni. Ebben a perben lehet ideiglenes intézkedésként is kérni a kiadásra kötelezést, ami azért gyorsan megvan.

tlia # 2007.09.16. 11:56

Azért ez isteni:(( Jogtalanul magánál tartja a számláimat, amihez semmi köze, és még csinálni sem tudok semmit, csak majd ha kár lesz, amit persze először nekem kell kifizetni, mert az Apehnek mondogathatom én a magamét....

ObudaFan # 2007.09.14. 15:35

Nyilván amíg konkrét kár nincs, a kártérítési igénnyel csak fenyegetni lehet.

tlia # 2007.09.13. 21:11

Ha évvége után sem adja vissza, arra gondoltam. Ugyanis akkor lejár a 3 hónap, valamint a gazdasági év vége is van.

ObudaFan # 2007.09.13. 19:24

Amíg nincs kár, addig mire pereled?

tlia # 2007.09.13. 19:07

Ma voltunk az irodában, ahol az üv. természetesen nem volt ott, és irattunk az egyik könyvelővel egy feljegyzést, hogy ő ( a könyvelő ) nem adta át a számlákat, mert erre kapott utasítást a főnökétől.

Azért ez elképesztő. A jelenlegi könyvelő nem tud dolgozni, mert az előzményt nem adja ki a könyvelő iroda.

Kár még egyenlőre nem ér, pusztán annyi, hogy nem tudják könyvelni az azóta keletkezett számlákat. De mi van ha dec. 31. után sem adja vissza a számláinkat?? Egyáltalán önhatalmúlag hogy tehet meg ilyet egy iroda???

Beperelhetem, de mire tárgyalás stb. az fél év minimum...ő meg röhög a markában.

ObudaFan # 2007.09.13. 17:24

Sikkasztás nem merülhet fel, mert a számla a büntetőjog szempontjából nem minősül értékkel bíró dolognak. Sikkasztás szempontjából ugyanis - hacsak nem névre szóló értékpapírról van szó - az okirat értéke nem a benne foglalt jog értéke, vagy az az érték, ami a visszaadás hiányában kárként éri a másikat, hanem az egyszerű verum rei pretium, egy számla esetén ez kb. 50 fillér.

Okirattal visszaélés sem valósul meg, mert az csak jogellenes elvétel, megsemmisítés, megrongálás, eltitkolás esetén valósulhat meg. Itt a könyvelő nem titkolja el az okirat létét, csak nem adja vissza. Meg sem semmisítette, meg sem rongálta, a megszerzés viszont még jogszerű volt. Így okirattal visszaélés sem valósul meg.

Mondom, esetleg számvitel rendjének megsértése.

Dr. Schlotthauer Péter (törölt felhasználó) # 2007.09.13. 09:00

Véleményem szerint a számlák jogellenes visszatartásával kapcsolatosan felvetődhet a visszaélés okirattal vétségnek, illetve a sikkasztás bűntettének az alapos gyanúja.

A hivatkozott számlák a megbízási szerződés alapján a könyvelőre, lettek bízva, aki azzal sajátjaként rendelkezett (megtagadta azok visszaadását).

A számlák kiadásának kérésekor célszerű finoman erre is hivatkozni – ”esetlegesen, felvetődhet a büntetőjogi felelősség kérdése sikkasztás vonatkozásában is”. Természetesen nem szabad büntetőeljárás megindításával fenyegetőzni a számlák ki nem adásának az esetére, mert az a fenyegetőző vonatkozásában vethetne fel egyéb büntetőjogi konzekvenciákat.

drschp@drschp.hu

ObudaFan # 2007.09.12. 17:14

Esetleg számvitel rendjének megsértése vonatkozása lehet, én mégis azt mondanám, hogy szerintem ez nem büntetőügy, kártérítési pert kell indítani a bíróságon.

tlia # 2007.09.11. 19:36

Köszönöm szépen a választ.

A felmondásban részletesen leírtuk, hogy nem vagyunk elégedettek a szolgáltatással, kb. 500 ezer forintnyi számlát elveszítettek, amivel természetesen a mi bevételünk nő, valamint önrevíziót kell beadni mert májusig nem készült el a mérleg. Jelzem ez a cég aminek nem készítették el a mérlegét, egy új kis cég, alig volt számla, bevétel.

A másik cégnél veszítették el a számlát, valamint a könyvelést sem jól csinálták, duplán könyveltek le egy dolgot, volt amit kihagytak, még szerencse hogy mi is vezetünk a cégnél egy saját könyvelést.

Mi is leírtuk az ügyvezetőnek, hogy ki kell adnia a számláinkat, röviden válaszolt, hogy nem adja ki, csak ha dec.31-ig még fizetjük a havi díjat.

Kérésem: ez kihez tartozik jogilag? Rendőrség? Bíróság? Hogy kaphatom vissza a számláimat?

ObudaFan # 2007.09.11. 18:19

A számlákat ki kell adniuk, a ki nem adással okozott kárért felelnek.

Ti viszont jogellenesen mondtátok fel a szerződést. Ez így egy határozatlan időre létrejött szerződés, ami a felmondási jogot korlátozta. A szerződés - a nevével ellentétben - megbízási szerződés. Tartós megbízás esetén a felmondás joga korlátozható. Ebben az esetben sem a 3 hónapos felmondási időt, sem azt nem tartottátok be, hogy gazdasági év végére lehet felmondani, így a könyvelő cég a hosszabbra követelhet megbízási díjat, vagyis a gazdasági év végéig. Semmi jelentősége, hogy ügyvezető-váltás történt.

Ha valamilyen szolgáltatásukkal nem voltatok elégedettek, természetesen az ezt részletező, a hibás teljesítésre való hivatkozást részletesen indokló felmondás lehetett volna azonnali hatályú is, és akkor nem állna fenn ez a helyzet, de, ha jól értem, nem részleteztétek mindezt a felmondásban, ezt pedig utólag pótolni nem lehet.

tlia # 2007.09.11. 16:23

Még annyit, hogy felfogásunk szerint ez 2 ügy.

Az egyik a felmondás, a másik ügy az, hogy ő jogtalanul/törvényellenesen visszatartja a cégünk papírjait.

A felmondásnál hogy ragaszkodhat 3 hónaphoz, ha nincs a szerződésen érvényesség. Melyik év 3 hónapjához ragaszkodik? És én miért nem mondhatom fel a szerződést ha nem vagyok elégedett a munkával?

A papírok visszatartása az nem büntetőjogi kategória? Hová menjek, kihez hogy visszakapjam a jogos tulajdonom? Ez rendőrségi ügy?

Huh, lehet hogy kicsit sokat kérdeztem....

tlia # 2007.09.11. 15:33

Köszönöm szépen válaszod.

A könyvelők nem kaptak fizetést a könyvelő cégtől, ( könyörögtek a könyvelők hogy kp-ben fizessünk, mert akkor lesz fizetésük )ezért volt a sok könyvelő váltás, ezt mint az egyik okot írtam, a lényeghez annyi köze van, hogy volt olyan félév, hogy 3 könyvelő könyvelt.

A felmondást már aug. 31-el megírtuk, erre írta a könyvelő cég üv.-je aki ebben az egész ügyben elképesztő hozzáállást tanúsít, hogy csak dec.31-el mehetünk el a cégtől, addig nem adja ki a papírjainkat. Az Apeh fele meg ugye a cégünk köteles a számlákat igazolni.

Az ügyvezető azt mondja, bizonyítsuk be, hogy ők veszítették el a számlát, mert számára az nem bizonyíték, hogy én hülye lennék nem elszámolni költségként, meg az sem, hogy azelőtt soha nem tűnt el egyetlen egy számla sem.

Egyszerűen nem tudom, hogy tudnék a saját tulajdonú számláinkhoz hozzájutni, és mivel rossz munkát végeztek, ezért én úgy gondolom, bármikor felmondhatok nekik.

Én még ilyet nem is hallottam, egyszerűen meg vagyok lőve.

Rexor # 2007.09.11. 15:21

Nincs joga visszatartani aszámlákat, sőt ha kárt okozott jogotok van kártérítést követelni. Azt nem értettem, hogy "nem kaptak fizetést". Ez at jelenti, hogy Ti nem fizettetek nekik, vagy ők nem fizettek a könyvelőknek? Jvaslom ezt fektessétek írásban, egyrészt azonnali hatállyal felmondtok, másrészt követeletek kártérítést tőlük (pl. az 500 eFt értékű számla iletve költségként való elszámolása miatt). Ha továbbra sem hajlandó kiadni a számlát, akkor az ebből fakadó minden kárért (pl. hiányzó bevallások, elmulasztott határidők) is ők lesznek felelősek.

tlia # 2007.09.11. 14:54

Kedves Mindenki,

Jogi segítséget, ill. útmutatást szeretnék kérni. 2004-ben megbíztam egy könyvelő irodát, hogy a cég könyvelését végezze. Egy " Vállalkozási szerződést" írtunk alá mindketten, amit - most hogy érdekes lett - jobban megnézve a következőket találtam:

1. Nincs érvényességi ideje a szerződésnek
  2. Nincs benne semmilyen ptk.-ra vonatkozó utalás.
  3. Időközben ügyvezető váltás történt, az új üv-vel nincs szerződés ( igaz cégek kötötték a vállalkozási szerződést )

Az van benne, hogy a felek 3 hónapos felmondással a gazdasági év végén a szerződést felbonthatják.

Időközben még 1 cég könyvelését rájuk bíztuk, itt már nem én vagyok az ügyvezető ig. és itt semmilyen szerződés nem készült.

Az első 2 év rendben ment. Ám konstans könyvelő váltás miatt ( nem kaptak fizetést ) állandóan problémák voltak a könyveléssel, a legutóbbi probléma, hogy 500 ezer forint értékű számlát veszítettek el, amit bankon keresztül utaltunk egyébként, valamint a mérleg május helyett most készült el.

Felmondtunk. Nem adja ki a könyvelési papírjainkat ( számlák, havi értesítők stb. ) csak ha decemberig fizetjük a havi díjat. Augusztus 31-ig mindent kifizettünk, szeptembertől már nem viszünk hozzájuk számlát, találtunk egy másik könyvelő céget. Hiányzik az összes számlánk,ráadásul volt egy nyugdíjas portásunk aki kilépett, és az ő papírjait sem adják ki.

Viszont kaptunk levelet, melyben leírta, hogy összeveszni a könyvelővel rossz ómen.

Kérdésem: joga van visszatartani a számláinkat? Ez nem lopás? Mit tudok tenni.

Nagyon megköszönöm az értékes hozzászólásokat, ötleteket.

Köszönöm:

Tlia