Kültag még mindig.De nem szeméylesen közreműködő, viszont nála volt az üzlet kulcsa, míg öcsém vizsga miatt itthon volt. Ezalatt pakolta ki a boltot. Megnéztem a Btk.-t, 2MFt felett jelentős értékre elkövetett sikkasztás esete áll fenn (hála a válaszoknak, megtaláltam),vagyis felső büntetési tétel 5 év, 2008.októberében évül el. Úgyhogy valamit lépnem kell.
Elmaradt árbevétel
Egyáltalán tag volt ő? Mert ha nem, akkor nem is tagi kölcsön. :)
Mondjuk jelentősége nincs sok.
Családi okok miatt nem léptem eddig. Az öcsémmel közös gyermekük született, az illető az öcsém menyasszonya volt.
Mivel sejtettem, hogy ez büncselekmény részéről, gondoltam adok neki esélyt, hogy megegyezzünk. A tőle nyáron érkezett levélből viszont egyértelműen kiderült, hogy nem kíván megegyezni. Innentől nem mondhatja senki, hogy nem voltam elég türelmes.2003.októberében történt a dolog, ezek szerint még határidőben vagyok.
No, igen. Az az értéktől függ. De azt hiszem ez már jelentős érték, és akkor öt év a maximum. Ha mégsem lenne meg a jelentős érték, akkor elévült. Egyébként is jó lesz sietni, mert 5 év alatt még a polgári jogi igények is elévülnek.
Tényleg, eddig mire vártatok?
Köszönöm a választ!
Ezzel kapcsolatban: sikkasztás büntetési tétele mennyi?(Csak végső esetben tennék feljelentést.)
A taggyűlésen szavazhat-e az őt érintő ügyben?(Hatan vagyunk összesen a cégben.)
Köszönöm!
Ez csak látszólag egy kérdés, valójában legalább kettő. De inkább három.
- Ha a rokon tagi kölcsönt nyújtott, azt elvileg vissza is követelheti, bár, ha jól értem nem ezt teszi, hanem egyszerűen kivette azt, amiről úgy gondolja, hogy az övé.
- Rosszul gondolja, büntető feljelentést lehet tenni ellene; a minősítés vélhetően nem lopás lesz, hanem sikkasztás.
- Természetesen vissza lehet követelni tőle mindazt, amit elvitt, hiszen az a társaság tulajdona. Más kérdés, hogy beszámíthatja a kölcsönt.
- Kártérítést is lehet tőle követelni, aminek része, fő eleme lehet az elmaradt bevétel.
- Ha tagi kölcsönt nyújtott, akkor nyilván belépett tagnak. A tagokkal szembeni követelések érvényesítése a taggyűlés kizárólagos hatásköre.
2003-ban megengedtem egy rokonnak, hogy cégemen belül elindítson egy üzletet. A készlet beszerzésére, egyéb költségekre 3,5MFt tagi kölcsönt nyújtott az illető. Ennek ellenére 4 hónap üzemelés után a boltot egyszerűen bezárta, a készletet saját lakására szállította, és követelte a 3,5MFt visszafizetését. Függetlenül attól, hogy szerintem többrendbeli lopást követett el,beperelhetem-e elmaradt árbevételért, hiszen a készletet, amiből a tagi kölcsön visszafizethető lett volna önkényesen elszállította.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02