Elmaradt árbevétel

boncsa # 2007.11.30. 15:28

Kültag még mindig.De nem szeméylesen közreműködő, viszont nála volt az üzlet kulcsa, míg öcsém vizsga miatt itthon volt. Ezalatt pakolta ki a boltot. Megnéztem a Btk.-t, 2MFt felett jelentős értékre elkövetett sikkasztás esete áll fenn (hála a válaszoknak, megtaláltam),vagyis felső büntetési tétel 5 év, 2008.októberében évül el. Úgyhogy valamit lépnem kell.

ObudaFan # 2007.11.30. 15:18

Egyáltalán tag volt ő? Mert ha nem, akkor nem is tagi kölcsön. :)
Mondjuk jelentősége nincs sok.

boncsa # 2007.11.30. 14:51

Családi okok miatt nem léptem eddig. Az öcsémmel közös gyermekük született, az illető az öcsém menyasszonya volt.
Mivel sejtettem, hogy ez büncselekmény részéről, gondoltam adok neki esélyt, hogy megegyezzünk. A tőle nyáron érkezett levélből viszont egyértelműen kiderült, hogy nem kíván megegyezni. Innentől nem mondhatja senki, hogy nem voltam elég türelmes.2003.októberében történt a dolog, ezek szerint még határidőben vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 14:03

No, igen. Az az értéktől függ. De azt hiszem ez már jelentős érték, és akkor öt év a maximum. Ha mégsem lenne meg a jelentős érték, akkor elévült. Egyébként is jó lesz sietni, mert 5 év alatt még a polgári jogi igények is elévülnek.
Tényleg, eddig mire vártatok?

boncsa # 2007.11.30. 13:51

Köszönöm a választ!
Ezzel kapcsolatban: sikkasztás büntetési tétele mennyi?(Csak végső esetben tennék feljelentést.)
A taggyűlésen szavazhat-e az őt érintő ügyben?(Hatan vagyunk összesen a cégben.)
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2007.11.30. 13:43

Ez csak látszólag egy kérdés, valójában legalább kettő. De inkább három.

• Ha a rokon tagi kölcsönt nyújtott, azt elvileg vissza is követelheti, bár, ha jól értem nem ezt teszi, hanem egyszerűen kivette azt, amiről úgy gondolja, hogy az övé.
  • Rosszul gondolja, büntető feljelentést lehet tenni ellene; a minősítés vélhetően nem lopás lesz, hanem sikkasztás.
  • Természetesen vissza lehet követelni tőle mindazt, amit elvitt, hiszen az a társaság tulajdona. Más kérdés, hogy beszámíthatja a kölcsönt.
  • Kártérítést is lehet tőle követelni, aminek része, fő eleme lehet az elmaradt bevétel.
  • Ha tagi kölcsönt nyújtott, akkor nyilván belépett tagnak. A tagokkal szembeni követelések érvényesítése a taggyűlés kizárólagos hatásköre.
boncsa # 2007.11.30. 12:37

2003-ban megengedtem egy rokonnak, hogy cégemen belül elindítson egy üzletet. A készlet beszerzésére, egyéb költségekre 3,5MFt tagi kölcsönt nyújtott az illető. Ennek ellenére 4 hónap üzemelés után a boltot egyszerűen bezárta, a készletet saját lakására szállította, és követelte a 3,5MFt visszafizetését. Függetlenül attól, hogy szerintem többrendbeli lopást követett el,beperelhetem-e elmaradt árbevételért, hiszen a készletet, amiből a tagi kölcsön visszafizethető lett volna önkényesen elszállította.