Igy van ahogy Béla írja. A kft. üzletrész megvásárlásával a jogok és kötelezettségek átszálnak az új tulajdonosra. Bt-nél nincs üzletrész megvásárlás, hanem tagi jogviszony keletkezése. Az ötéves elévülési főszabály szerint viszont a régi tag korlátlanul felel a társaság tartozásaiért.
Bt. eladás
No, ezért nem kft a bt!
Még ha külön kitértek volna rá a szerződésben, hogy az új beltag személyesen átvállalja a tartozásokat, akkor se. Hitelezővédelem is van a világon.
Köszi szépen Woodslave! Nekem csak az a furcsa, hogy elvileg a Bt megvásárlásával a tartozásokat is megvették. Vagy ez nem így működik??
A Gt. 104. §. alapján ugyanúgy felel 5 évig a tagsági jogviszonya alatt keletkezett tartozásokért, mint ahogy tagsági jogviszonya alatt. Itt minvel beltag, korlátlanul felel.
Sziasztok!
Egy ismerősöm jogfolytonossággal 2007. tavaszán eladta Bt-jét, amelyben beltag volt. A Bt-nek 2006. év júniusától datálódott adótartozása. Most inkasszóz az APEH. A régi beltag fél hogy rajta hajtják be. Én azt mondtam neki, hogy mivel a tartozásaival együtt vették meg a Bt-t, ezért ő már nem felel értük. Kérlek, ha valamit tudtok a felelősséggel kapcsolatosa, osszátok meg velem!
Előre is nagyon köszönöm!
Kati
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02