Kedves Hozzászólók!
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! Mostmár tisztábban látok és fogok beszélni a bácsival vagy az ügyvédjével(aki jelenleg perre szeretné vinni az ügyet), hogy zárják le az ügyet, mert értelmetlen. Többször mondtam a bácsinak,aki csak most találta meg a részvényeket,(talán itt a 30 év kóma :)),hogy mindene rá fog menni ha pereskedik, mert elég nagy cégről beszélünk. Talán ezen információk birtokában meg tudom győzni.
dolgozói részvény
(szerinte ezt normális esetben a leszámoláskor el szokták rendezni. Nyilatkozat, hogy el akarja-e adni, ha nem, akkor az utolsó kifizetéssel ezeket a részvényeket is megváltják.)
Megkérdeztem pénzügyes barátnőmet. Szerinte a dolgozói részvény külön állatfajta, az csak munkaviszonyban álló munkavállalónak lehet (vannak kivételek pl. nyugdíjazás). Munkaviszony megszűnését követően eladhatja 6 hónapon belül a cég valamelyik munkavállalójának. Ha nem, akkor ezek a részvények visszakerülnek a részvénytársasághoz. A lényeg, hogy a munkavállaló részére a részvénytársaságnak ezeket a részvényeket névértéken ki kell fizetniük.
A nagyszámú érintett miatt hirdetménnyel szokott ez történni.
A 30 év kóma feltételezem nem játszik, de feltételezem, hogy egy ilyen visszahívás esetén csak értesíteni kell valahogy a részvényeseket. Esetleg annak (igazolható?) elmaradása...?
De persze tartok tőle én is, hogy ez a hajó elment.
Ha menthető okból, önhibáján kívül...
Ha nem tudtak róla, hogy bevonták, akkor nem nyugodhatott addig a követelésük?
A névérték megfizetése iránti igény kötelmi jogi jellegű. Vagyis, ha eltelt öt év az esedékesség óta, akkor az már elévült.
Kedves Kovács_Béla_ Sándor!
Bocsánat én nem jó szót használtam. Az említett cég jogásza úgy fogalmazott, hogy a részvényt már bevonták és nem ér semmit, amit én nem tudok elhinni. A dolgozói részvényt annak idején a munkabére fejében kapta meg. Ha mást nem a névértéket meg kellene kapnia. Ráadásul neki nem is küldtek értesítést arról, hogy a részvényt bevonják és nem is írtattak vele alá semmit.
Sajnos nekem is a dolgozói részvénnyel van bajom. Nem igazán tudom milyen jogai vannak a tulajdonosának. Ráadásul úgy tűnik az ügyvédünk sincs tisztában ezzel.Perre akarja vinni az ügyet, de ez szerintem nem túl jó ötlet, mert egy elég befolyásos cégről beszélünk.
A sima részvény nekem is világos.
„ rövidebb futamidővel ”
Részvénynek futamideje? Kevered te ezt egy másik vénnyel.
Ha a részvényt bevonták, akkor a munkavállalónak vagy örökösének névértéken ki kellett fizetni. Ennek kell, hogy legyen nyoma.
„Mit jelent az, hogy egy részvényt visszahívnak?”
Van olyan, de nem úgy kell érteni, mint amikor Lady Lavender papagája megette a részvényeket.
A visszahívási jognak van díja is, meg asszem után ki kell bocsátania ugyanakkora értékben, csak mondjuk rövidebb futamidővel és alacsonyabb névleges kamattal. De nem tudom, ez dolgozói részvényre is érvényes-e.
De széttépni, kitörölni szerintem nem lehet. Szerintem.
Mit jelent az, hogy egy részvényt visszahívnak?
Tisztelt Hozzáértők!
Segtséget szeretnék kérni egy dolgozói részvénnyel kapcsolatos ügyben. Sajnos nem vagyok túl jártas a témában egyedül azt tudom, hogy a részvény nem évül el, de nem tudom mi a helyzet a dolgozói részvény ügyében. Ha egy dolgozó 1990-ben a fizetése helyett dolgozói részvényt kapott egy Rt.-től az most hogy Zrt lett a cégből ér-e valamit? A cég szerint ezeket a részvényeket már visszahívták. Persze erről tájékoztatást nem adtak és természetesen ki sem fizették az illetőt. Kérdésem az lenne ez igaz lehet? Nem ér semmit az illető dolgozói részvénye?
Köszönöm a választ!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02