Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kft. - s kérdések

wers # e-mail 2020.09.22. 06:46

SZJA= személyi jövedelem adó

A lényeg a jövedelem. Ha nincs, akkor azt nem kell bevallani, és adózni utána sem.

Ha esetleg a jövőben lenne, akkor a cég adózottan fizeti(heti), a nav pedig majd elkészíti az adóbevallás tervezetet. Ha egyet értesz vele el sem kell fogadni, bevallottad.

norbertox # e-mail 2020.09.22. 06:29

Külföldön dolgozom több éveés ott is adózom!Édesanyám halála után örököltünk egy nagyon kevés cégrészt !Magyarországon nem csináltam adóbevallást!
A kérdésem az lenne hogy ha benne vagyunk ebbe a cégbe(KFT)anélkül hogy aláirtunk volna bármit de sosem kaptunk sem emailt,sem elszámolást,sem osztalékot
akkor kötelező Magyarországon adóbevallást csinálnom és ha igen de nem csináltam számithatok e pénzbüntetésre?

Sherlock # e-mail 2020.09.21. 14:02

Viszonylag sok megoldás van, de tudni kéne, hogy valójában mit akarsz - jelenleg nem úgy tűnik, hogy tudnád.
De lehet végelszámolni így is a céget, egyszerűsítetten is.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Blade888 # e-mail 2020.09.21. 12:55

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy egyszemélyes Kft amely 1 millió Ft törzstőke befizetéssel lett létrehozva közel 1 éve. A hiányzó 2m Ft törzstőke befizetése nem fog megtörténni az 1 év leteltéig. A Kft nem adott ki még számlát, tartozása sincs.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak a megtartásra vagy a megszüntetésre? Ha megszüntetés mellett döntök milyen lépéseket kell tenni?
Előre is köszönöm!

dipo # e-mail 2020.09.20. 13:22

Üdv!

21/2010. (V. 14.) NFGM rendeletben:
Melléklet 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS)
1.pontja: Élelmiszerértékesítés zöldség és gyümölcs kivételével* (szükséges képesítés eladó, boltvezető)
18.pontja: Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (szükséges képesítés pincér, vendéglátó eladó)

Az üzlet, ahol érdekes lesz, azzal foglalkozik, hogy pékárut, süteményt (pogácsa-rétes-sütemény) értékesít. Nincs asztal-szék a helyben fogyasztáshoz és nem is az üzletben készítik, hanem egy szomszédos épületben. Az üzletben csupán kalsszikus értékesítés zajlik (jó néha kóstolás is). Kérdésem, hogy ide elegendő a fenti jsz-ek alapján a boltvezető, eladó végzettség vagy ez már a 18. pont szerinti kiszolgálás és akkor már pincér vagy vendéglátó eladó szükséges? Mi a különbség az élelmiszer értékesítés és kiszolgálás közt illetve mi szabályozza ezt?

Sherlock # e-mail 2020.09.18. 13:43

Lehetséges, ügyvéddel - az meg úgyis tudja. Az alapításnál csak az egyéni vállalkozó lehet tag, utána lehet felosztani az üzletrészt és bevenni a másik tagot.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Helena007 # e-mail 2020.09.18. 02:36

Sziasztok!

Érdeklődnék arról, hogy egyéni vállalkozást át lehet majd alakítani a későbbiekben társas vállalkozássá (Kft.)?

Az unokatestvéremmel webáruházindításon gondolkodunk, de az első hónapokban csak az egyikünk nevén lenne, aki KATA-s egyéni vállalkozóként lenne bejelentve.

Ha sikeres lenne a webshop (és kitermelné a cégalapításhoz szükséges 3 millió Ft-os törzstőkét), akkor pedig minél hamarabb szeretnénk társas vállalkozássá (Kft.) alakítani, 50-50%-os tulajdonjoggal.

Ez lehetséges? Ha igen, milyen úton-módon?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.31. 09:50

(Különben a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. Nyugodtan kérd meg az eljáró ügyvédet, tartson nektek egy gyorstalpalót társas vállalkozásból.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.31. 09:49

Tessék?! Nyugtass meg, hogy te nem az egyik "tulajdonos" vagy. Ugyanis aggasztó módon nem vagy tisztában a jogi személy gazdasági társaságok (cégek) szabályozásával, működésével.

A cég bevétele a cégé; a cég költségeit a cég viseli.

www.kbs-ugyved.hu

kerdezo 2222 # e-mail 2020.07.30. 23:06

Tisztelt Cím!

Szeretném tanácsukat kérni a következő helyzetben: Egy kft.-nél tulajdonos váltás lesz pl. szeptember 1-jével, viszont egy utalás az előző tulajdonos számára csak szeptember 10 körül fog megérkezni, ez az összeg az előző tulajdonos tevékenységéhez tartozik. A folyószámlához való hozzáférés pl. szeptember 1-jével megszűnik. Milyen módon tud hozzáférni ehhez az összeghez az előző tulajdonos azért, hogy a még felmerülő költségeket biztosan ebből egyenlítse ki?

Köszönöm válaszukat előre is.

Marcsás # e-mail 2020.05.26. 12:02

Igen, köszönöm, ez volt a kérdésem!:)

Rexor # e-mail 2020.05.25. 08:50

Tehát Ti nyújtotok szolgáltatást egy külföldi cégnek, és valaki a számlátok ellenértékét közvetlenül a számlavezető bankotokban fizeti meg? Gondolom a szolgáltatásról készült szerződés, gondolom a szolgáltatást elvégeztétek, tehát alapvetően nem kell plusz nyomozást végeznetek. Arról győződjetek meg, hogy hol van a teljesítés helye, illetve nincs e áfa szempontból telephelye a társaságnak, mert ez befolyásolja, hogy kell e áfát felszámítanotok vagy sem.

Marcsás # e-mail 2020.05.25. 08:35

Kedves Wers!
A kérdésem, egyrészről, hogy hol lehet utánanézni, hogy valós-e a thai cég. Másrészről van-e annak jelentőssége, hogy a mi céges bankszámlánkra egy, a thai céggel kapcsolatban nem lévő magánszemély fizetbe pénzt, a thai cég nevében itt Magyarországon.

wers # e-mail 2020.05.25. 07:53

Ti értitek a kérdést?

Marcsás # e-mail 2020.05.24. 00:08

Tisztelt Fórum!
A véleményüket kérem. Egy Kft szerződést szeretne kötni egy thaiföldi céggel. A munka bérét Magyarországon fizetik be a kft bankszámlájára. Egyrészt nem tudjuk, hol lehet megnézni a céget. Másrészről aki befizeti a bankszámlára a pénzt, annak a thai cég alkalmazottjának, megbízottjának kell lennie?
Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # e-mail 2020.05.11. 11:14

A vezető tisztségviselő a jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személy esetén a jogi személy alapítói részére köteles a jogi személyre vonatkozóan felvilágosítást adni, és számukra a jogi személyre vonatkozó iratokba és nyilvántartásokba betekintést biztosítani. A felvilágosítást és az iratbetekintést a vezető tisztségviselő a jogosult által tett írásbeli titoktartási nyilatkozat tételéhez kötheti.

A vezető tisztségviselő megtagadhatja a felvilágosítást és az iratokba való betekintést, ha ez a jogi személy üzleti titkát sértené, ha a felvilágosítást kérő a jogát visszaélésszerűen gyakorolja, vagy felhívás ellenére nem tesz titoktartási nyilatkozatot. Ha a felvilágosítást kérő a felvilágosítás megtagadását indokolatlannak tartja, a nyilvántartó bíróságtól kérheti a jogi személy kötelezését a felvilágosítás megadására.

Ha a fentieknek nem tesz eleget a vezető tisztségviselő, a cégbíróságtól lehet törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Momo75 # e-mail 2020.05.09. 13:00

Megromlott a viszony a két fél között sajnos. Azt olvastam az interneten, hogy a éves zárásnál kérhet betekintést vagy akkor, amikor Ő akar és annyiszor az évben , ahányszor akar ? Az összes e-mailbe , szerződésbe, számlaforgalomba bele akar nézni, nem tudni mi okból.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.09. 09:34

Miért ne?

www.kbs-ugyved.hu

Momo75 # e-mail 2020.05.09. 06:56

Tisztelt Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni abban, ha egy Kft.-ben a tulajdonosnak 50% a részesedése, de még a törzstőke töredéke van csak befizetve és nem ügyvezető csak tag, tényleg bármikor kérhet betekintést a Kft. irataiba, szerződéseibe?
Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.
Momo75

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.10. 10:07

Az első kérdésre: miért ne?
A másodikra: a tulajdonostársaknak maguk közül kell kijelölni azt, aki az üzletrészben megtestesült tagi jogokat gyakorolja. De ez a kijelölt tag természetesen meghatalmazhat nem tagot is.

Alapvetően kifelé nem különbözik a közös tulajdonú üzletrész a nem közös tulajdonútól.

www.kbs-ugyved.hu

ZsuzsannaR # e-mail 2020.03.10. 09:50

Kedves Kollégák,

az alábbi kérdésben szeretném a véleményeteket kérni, ugyanis a kutatásaim során nem találtam egyértelmű választ.
Közös tulajdonú üzletrész esetén is előfordulhat, hogy a szavazati jog a tulajdoni hányadtól eltérő mértékben illeti meg a tulajdonostársakat? Önálló üzletrész esetén ez adott, de közös tulajdonúnál nem találtam választ.
Másrészt a tulajdonostársakat a társasággal szemben képviselő személy maga is a társaság tagja kell, hogy legyen, vagy lehet külső személy is?

Köszönettel:
Zsuzsanna

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.22. 15:55

Akkor ez ennyi. De nem az ügyvezetésből lett a baj, hanem a tagságból. Sőt, az a vicc, hogy pont az üzletrész átruházásából.

Mondjuk, ha ez a "fizetési felszólítás" még csak a határozat közlése, akkor lehet fellebbezni (pert indítani). Más kérdés, hogy milyen eséllyel.

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2020.01.22. 11:52

Art. 60. § [Az adó megfizetésére kötelezés részesedés átruházáskor]

(1) Az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a jogi személy tartozásaiért korlátozottan felelős, részesedését átruházó tag vagy részvényes (ide nem értve a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényesét) a jogi személytől nem behajtható adótartozás átruházott részesedéssel arányos részének erejéig, ha

  1. a tag, részvényes a részesedésének átruházásakor a jogi személyben a szavazati jogok huszonöt százalékát elérő vagy azt meghaladó részesedéssel rendelkezett, és
  2. a részesedés átruházásakor a jogi személy - késedelmi pótlék és adóbírság nélküli és nettó módon számított - adótartozásának összege a jogi személy jegyzett tőkéjének ötven százalékát meghaladja,

feltéve, hogy a tag, részvényes a b) pontban foglalt körülményről a részesedés átruházásakor tudott, vagy az arra vonatkozó információkról az adóhatóságtól tájékoztatást kérhetett volna.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

ObudaFan # e-mail 2020.01.20. 22:30

A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási eljárás alatt keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolás kezdő időpontját megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően a vezetői feladataikat nem a hitelezők érdekeinek figyelembevételével látták el, és ezzel okozati összefüggésben a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy a hitelezők követeléseinek teljes mértékben történő kielégítése más okból meghiúsulhat.

Tehát azért itt csak kellett, hogy legyen egy bírósági eljárás, ahol a felelősségedet megállapították.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

MazákJ # e-mail 2020.01.17. 23:32

Nekem a Nav-nál annyit mondtak, hogy Kft törlésénél, tartozásánál, az elmúlt 3 évre visszamenőleg akkor is előszedhetik és elszámoltathatják a volt ügyvezetőket, ha azok már eladták a részüket, és ezt be is jegyezték, ez abban az esetben is így van, ha az adásvételen ami bár nem lett bejegyeztetve,minden döntéséért felelősséget vállal?
Ebben az esetben az adásvételi felülírja az egyetemlegességet, vagy nem?