Kft. - s kérdések


Szunnyancs # 2009.07.18. 10:05

Köszönöm a válaszokat. :))

És az nem feltűnő, hogy létrejött egy kft, amiben effektíve nem dolgozik senki, mégis termel? Mert akkor ilyen mintákkal ilyen kft-k jönnek létre, nem? Olyan sort sem találtam benne, hogy ki lesz alapból a munkáltatói jogok gyakorlója, vagyis kinek lenne joga felvenni megbízással vagy munkaviszonnyal egy ténylegesen dolgozó személyt majd.
És az ügyvezetőt sem tudjuk megjelölni,hogy ingyen vagy juttatásért látja el. Alapértelmezés erre nincs? ("Ha a társasági szerződés másképp nem rendelkezik...")

Ha mindez lehetetlen az előregyártott lapon, akkor mire jó? Hogy létrehozzak így egy kft-t és másnap módosíttassam a társasági szerződést? Mert így még mindig olcsóbb lenne, mint egyből kipengetni a 100e Ft illetéket.

Bocsánat, hogy túlbonyolítom és értetlenkedem, de nem látom a "könnyebbségét" ennek az egyszerűsített lapnak.

ObudaFan # 2009.07.18. 12:03

A kft-ben nem kell, hogy bárki személyesen közreműködjön ahhoz, hogy a kft. működni tudjon. A munkáltatói jogok gyakorlója a cég képviselője, egyébként meg az egyes munkaszerződésekben meg lehet határozni az adott szerződésre vonatkozóan. Meg úgy általában nem minden, a társaság működésével kapcsolatos kérdést a tsz-ben kell rendezni, csak azokat, amiket a jogszabály előír. A kft-k túlnyomó többsége tekintetében ez a szerződésminta teljesen elegendő.

Szunnyancs # 2009.07.18. 12:33

Értem.
Nem akarok okosabb lenni, mint a jogalkotók. Ha ez elég, hát biztosan elég. ;))

Köszönöm a válaszokat.

ObudaFan # 2009.07.19. 14:35

Nincs mit.

Andrea83 # 2009.07.23. 12:11

Üdv Mindenkinek!

Az alábbi ügyben kérnék tanácsot:

Adott egy Kft. 3 taggal, az alábbi megoszlásban: 71%, 27% és 2% (ügyvezető). A 27%-os tulajdonrésszel rendelkező tag a tőkéjének mintegy 2/3-át (vagyis a teljes 18%-át az üzletrészének) ki kívánja venni. Ez ugye tőkeleszállítást eredményezne, azonban a másik két tag felajánlotta neki (vagyis azt akarják), hogy a fennmaradó 9%-át is odaadná neki, mivel ezt az összeget tekintve a társaság azzal gazdálkodni nemigen tudna, tehát feleslegesnek tartja a további tagságát, illetve ez a tag egyébként sem mutat már túl nagy érdeklődést a Kft. iránt. Érdeklődnék, hogy milyen megoldások elképzelhetőek, miután olvastam hogy Kft. esetében tagkiválás nem lehetséges. Érdemes először mondjuk tőkeleszállítást eredményezni aztán a fennmaradó összeget megvásárolnia az egyik tagnak, vagy a társaságnak (ez utóbbi "egyszerű" megoldásnak tűnik, de a társaság vagyonrészében az ügyvezető szavaz?)? (alapvetően a tagok nem kívánják, ill. nem tudják a 3. tag részét megvásárolni, ezért alakult ilyen bonyolulttá)

Előre is köszönöm a segítséget.

Rexor # 2009.07.23. 12:19

Inkább azt javasolnám, hogy a társaság vásárolja meg a 3. tag üzletrészét, majd vonja ezt be (ennek is ugyanazok a szbályai és a következményei mint a tőkelezsállításnak).

Andrea83 # 2009.07.23. 19:26

Kedves Rexor! Köszönöm a választ. Bevonnni mindenképpen szükséges lenne, vagy esetleg járható út az is, ha a társaság felvásárolja a 3. tag részét, azt nem vonja be, hanem marad a törzstőke eredeti összege, immáron az eredeti 3. tag nélkül?

Dr.Attika # 2009.07.23. 19:47

Kedves Andrea! A korlátolt felelősségű társaságból nem lehet tőkét kivenni. A Kft üzletrészt lehet csak adni és venni. Én nem javaslom, hogy a társaság vásárolja meg a kilépni szándékozó tag üzletrészét. Gondoljon bele. Valaki el akar adni valamit. Nincs rá vevő. Mit csinál? A Kft. üzletrész is így működik. Általában a "káefték " veszteségesek. Nem is arra találták ki, hogy nyereségesek legyenek, hanem arra, hogy megélhetést nyújtson a családnak, barátoknak stb. az alapítóknak.

Azt javaslom, hogy -ha már alapításkor nem tette- vegye be magát egy könyvtárba és próbáljon meg mindent megtudni egy korlátolt felelősségű társaságról. Annak alapításának következményeiről, alapítók, ügyvezetők felelősségéről, a megszüntetés módozatairól és így tovább.

Andrea83 # 2009.07.24. 07:22

Kedves Attika! Többé-kevésbé tisztában vagyok a jogi hátteret illetően, de ezzel a területével nem. És nem is gondoltam, hogy szükséges lesz. Én is tag vagyok, és nem a kilépni szándékozó, azonban ha a 3. tag azt mondja, hogy neki márpedig kell a pénz és kész, nekem célom feszültségmentesen megoldani a problémát, mindezt úgy hogy sem én, sem a másik tag nem képes megvásárolni a 3. tag részét, ez azonban őt nem érdekli, mivel neki "kell a pénz és kész"...mind1. Köszönöm a segítséget.

ObudaFan # 2009.07.24. 07:36

Ha megvan erről a megegyezés a tagok között, akkor valóban az üzletrész megvásárlása lehet a legjobb megoldás.

bpmdiamond # 2009.07.30. 15:10

Tisztelt Fórumozók!

Ide is bemásolnám a kérdésemet, hátha a másik topicban valakinek elkerüli a figyelmét.

A társáságban nekem van 25%-om és én vagyok az ügyvezető, van egy tag, akinek 25%-a van és „semleges“ és van egy akinek 50%-a.
Az 50%-os tulajdonos nélkülem hoz meg döntéseket, költi a társaság pénzét és olyan alapvető hibákat csinál, hogy kezdem azt hinni, hogy szándékos. A szép szó nem használ, 3 hónapja szenvedek a dologgal. Pár napja már mondtam, hogy én kiszállok az egészből, vegye át az ügyvezetést, én nem adom a nevemet ilyenhez. A százalékot megtartanám, de nem kérek osztást, egy esetleges eladásnál (erre próbálok koncentrálni) viszont kérem a részemet.
Az ügyvezetést nem akarják, hogy lemondjam, én pedig nem szeretnék felelősséget vállalni olyan tevékenységért, ami számomra amatőr.
Azt mondták, hogy mondjak le a részemről, ha nem akarok részt venni a munkában, amit viszont nem szeretnék, ugyanis nem kevés dolgot fektettem ebbe az üzletbe.
Mit tudok tenni, ha ilyen vitás kérdések merülnek fel ill. hgyan tudom korlátozni a magasabb százalékkal rendelkező tagot? Igazolni tudom, hogy a hozzá nem értése miatt van nem kevés elmaradt hasznunk. Ha nem sikerül, a beleegyezésük nélkül ki tudok szállni az ügyvezetésből?

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdvözlettel

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.30. 15:53

nélkülem hoz meg döntéseket, költi a társaság pénzét
És ezt itt így hogy?

bpmdiamond # 2009.07.30. 16:10

Konkrétan ugye van jópár dolog, amihez nem kell az aláírásom. Pl. eszközök vásárlása. Elmondom, hogy felesleges ennyiért megvenni valamit, mert nem hozza vissza az árát, szerinte meg igen, ezért elmegy és megveszi. Majd felírja költségnek. Gyerekes dolog, hogy nem működik a kommunikáció, de jelenleg ez a helyzet és mivel képtelen vagyok rá hatni, ezért szeretnék rajta változtatni.
Eddig az összes munkahelyemen vagy cégemben működött a "KÖZÖS DÖNTÉSHOZATAL", itt egyszerűen nem, meg is van az eredménye...
Természetesen nem kötelező együtt dolgoznunk és viheti a céget, csak ezesetben szeretném látni, hogy valamit kapok az eddigi munkámért és a beletett dolgaimért...

ObudaFan # 2009.07.30. 17:21

Lemondhatsz az ügyvezetésről, és ehhez nem kell lemondanod az üzletrészedről. Csak kérdés, hogy fog-e az érni valamit, ha így mennek a dolgok.

bpmdiamond # 2009.07.30. 19:06

Köszönöm a válaszodat!

Tudom, vagyis gondolom, csak annyira idegesít a dolog, hogy kitaláltam valamit, amiből lehetett volna nem keveset nyerni és baromi sok ídőt és energiát fordítottam az egészre, majd egy rosszul megválasztott "társ" ezt tönkreteszi és jogilag semmit nem tudok csinálni, úgy hogy részesedésem is van és ügyvezető is vagyok....

ObudaFan # 2009.07.30. 19:09

Ne haragdj, de idejében kellett volna jogász segítségét kérni. Azért még mindig elmehetsz a társasági szerződéssel ügyvédhez, de valahogy nem hiszem, hogy olyan nagyon be lennél biztosítva.

bonafides # 2009.07.31. 09:42

Tisztelt Óbudafan!Tisztelt Fórumozók!

Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni.
Egy barátom Libanonban él jelenleg, és ott szeretett volna kft-t alapítani, de horribilis ügyvédi munkadíjakról kapott ajánlatot a helyi ügyvédekről. Hozzám fordult, hogy mennyibe kerülne mindez itthon.

Általános felvilágosítást a helyi viszonyokról tudtam neki adni, de azt nem tudom, hogy:

  • Eu-n kívüli országban lévő fióktelepet meg lehet e jelölni a társasági szerződésben?

Megalapítható egyáltalán ez a cég itthon? A cég a tevékenységet is kizárólag külföldön végezné.

Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.07.31. 10:04

Nem, nem.

bonafides # 2009.07.31. 10:39

Tisztelt KBS!

Sejtettem.Köszönöm a gyors választ.

bonafides # 2009.07.31. 10:39

Tisztelt KBS!

Sejtettem.Köszönöm a gyors választ.

nemeli # 2009.08.12. 20:55

Tisztelt Fórumozók!
Megmondaná valaki, hogy mostanság mennyi az ügyvéd díja egy telephely bejegyzés, vagy cégbírósági módosítás esetén?
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.13. 07:01

Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.

Natti # 2009.08.29. 20:15

Tisztelt fórumozók?
Kft-t alapítanánk, és a székhellyel kapcsolatosan arra gondoltunk, hogy bérlünk egy nagyobb lakást, és egy részében laknánk, egy szoba pedig lenne az iroda.
Megoldható-e ez így, és ha igen, az irodának kinevezett helyiségre a költségek elszámolhatóak-e.
Szíves válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Natti

ObudaFan # 2009.08.30. 09:38

Megoldható. Az számolható el, ami a kft. költsége.

enik # 2009.09.03. 07:48

Tisztelt Fórumozók!

Szerintetek, ha a kft. tagja eladja az üzletrészét, akkor a tagi kölcsön visszakövetelésének a joga is átszáll az üzletrész megszerzőjére?
Az üzletrész átruházási szerződésben erről egy szó sincs, illetve a vételár megállapításánál is figyelmen kívül hagyták a tagi kölcsönt.