Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kft. - s kérdések

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.20. 14:07

Ha nincs eltiltva...

www.kbs-ugyved.hu

Bandika81 #   2020.10.20. 08:59

Üdv!
Kft-t alapíthat e valaki úgy, hogy kb 150 ezres TB adóssága van, a havi 7000 akárhány Ft-ok elmaradásai miatt?

wers # e-mail 2020.09.22. 06:46

SZJA= személyi jövedelem adó

A lényeg a jövedelem. Ha nincs, akkor azt nem kell bevallani, és adózni utána sem.

Ha esetleg a jövőben lenne, akkor a cég adózottan fizeti(heti), a nav pedig majd elkészíti az adóbevallás tervezetet. Ha egyet értesz vele el sem kell fogadni, bevallottad.

norbertox # e-mail 2020.09.22. 06:29

Külföldön dolgozom több éveés ott is adózom!Édesanyám halála után örököltünk egy nagyon kevés cégrészt !Magyarországon nem csináltam adóbevallást!
A kérdésem az lenne hogy ha benne vagyunk ebbe a cégbe(KFT)anélkül hogy aláirtunk volna bármit de sosem kaptunk sem emailt,sem elszámolást,sem osztalékot
akkor kötelező Magyarországon adóbevallást csinálnom és ha igen de nem csináltam számithatok e pénzbüntetésre?

Sherlock # e-mail 2020.09.21. 14:02

Viszonylag sok megoldás van, de tudni kéne, hogy valójában mit akarsz - jelenleg nem úgy tűnik, hogy tudnád.
De lehet végelszámolni így is a céget, egyszerűsítetten is.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Blade888 # e-mail 2020.09.21. 12:55

Tisztelt Fórumozók!
Adott egy egyszemélyes Kft amely 1 millió Ft törzstőke befizetéssel lett létrehozva közel 1 éve. A hiányzó 2m Ft törzstőke befizetése nem fog megtörténni az 1 év leteltéig. A Kft nem adott ki még számlát, tartozása sincs.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak a megtartásra vagy a megszüntetésre? Ha megszüntetés mellett döntök milyen lépéseket kell tenni?
Előre is köszönöm!

dipo # e-mail 2020.09.20. 13:22

Üdv!

21/2010. (V. 14.) NFGM rendeletben:
Melléklet 3. KISKERESKEDELEM (VENDÉGLÁTÁS)
1.pontja: Élelmiszerértékesítés zöldség és gyümölcs kivételével* (szükséges képesítés eladó, boltvezető)
18.pontja: Meleg és hideg ételek, cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt, italok kiszolgálása (szükséges képesítés pincér, vendéglátó eladó)

Az üzlet, ahol érdekes lesz, azzal foglalkozik, hogy pékárut, süteményt (pogácsa-rétes-sütemény) értékesít. Nincs asztal-szék a helyben fogyasztáshoz és nem is az üzletben készítik, hanem egy szomszédos épületben. Az üzletben csupán kalsszikus értékesítés zajlik (jó néha kóstolás is). Kérdésem, hogy ide elegendő a fenti jsz-ek alapján a boltvezető, eladó végzettség vagy ez már a 18. pont szerinti kiszolgálás és akkor már pincér vagy vendéglátó eladó szükséges? Mi a különbség az élelmiszer értékesítés és kiszolgálás közt illetve mi szabályozza ezt?

Sherlock # e-mail 2020.09.18. 13:43

Lehetséges, ügyvéddel - az meg úgyis tudja. Az alapításnál csak az egyéni vállalkozó lehet tag, utána lehet felosztani az üzletrészt és bevenni a másik tagot.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

Helena007 # e-mail 2020.09.18. 02:36

Sziasztok!

Érdeklődnék arról, hogy egyéni vállalkozást át lehet majd alakítani a későbbiekben társas vállalkozássá (Kft.)?

Az unokatestvéremmel webáruházindításon gondolkodunk, de az első hónapokban csak az egyikünk nevén lenne, aki KATA-s egyéni vállalkozóként lenne bejelentve.

Ha sikeres lenne a webshop (és kitermelné a cégalapításhoz szükséges 3 millió Ft-os törzstőkét), akkor pedig minél hamarabb szeretnénk társas vállalkozássá (Kft.) alakítani, 50-50%-os tulajdonjoggal.

Ez lehetséges? Ha igen, milyen úton-módon?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.31. 09:50

(Különben a cégeljárásban kötelező a jogi képviselet. Nyugodtan kérd meg az eljáró ügyvédet, tartson nektek egy gyorstalpalót társas vállalkozásból.)

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.31. 09:49

Tessék?! Nyugtass meg, hogy te nem az egyik "tulajdonos" vagy. Ugyanis aggasztó módon nem vagy tisztában a jogi személy gazdasági társaságok (cégek) szabályozásával, működésével.

A cég bevétele a cégé; a cég költségeit a cég viseli.

www.kbs-ugyved.hu

kerdezo 2222 # e-mail 2020.07.30. 23:06

Tisztelt Cím!

Szeretném tanácsukat kérni a következő helyzetben: Egy kft.-nél tulajdonos váltás lesz pl. szeptember 1-jével, viszont egy utalás az előző tulajdonos számára csak szeptember 10 körül fog megérkezni, ez az összeg az előző tulajdonos tevékenységéhez tartozik. A folyószámlához való hozzáférés pl. szeptember 1-jével megszűnik. Milyen módon tud hozzáférni ehhez az összeghez az előző tulajdonos azért, hogy a még felmerülő költségeket biztosan ebből egyenlítse ki?

Köszönöm válaszukat előre is.

Marcsás # e-mail 2020.05.26. 12:02

Igen, köszönöm, ez volt a kérdésem!:)

Rexor # e-mail 2020.05.25. 08:50

Tehát Ti nyújtotok szolgáltatást egy külföldi cégnek, és valaki a számlátok ellenértékét közvetlenül a számlavezető bankotokban fizeti meg? Gondolom a szolgáltatásról készült szerződés, gondolom a szolgáltatást elvégeztétek, tehát alapvetően nem kell plusz nyomozást végeznetek. Arról győződjetek meg, hogy hol van a teljesítés helye, illetve nincs e áfa szempontból telephelye a társaságnak, mert ez befolyásolja, hogy kell e áfát felszámítanotok vagy sem.

Marcsás # e-mail 2020.05.25. 08:35

Kedves Wers!
A kérdésem, egyrészről, hogy hol lehet utánanézni, hogy valós-e a thai cég. Másrészről van-e annak jelentőssége, hogy a mi céges bankszámlánkra egy, a thai céggel kapcsolatban nem lévő magánszemély fizetbe pénzt, a thai cég nevében itt Magyarországon.

wers # e-mail 2020.05.25. 07:53

Ti értitek a kérdést?

Marcsás # e-mail 2020.05.24. 00:08

Tisztelt Fórum!
A véleményüket kérem. Egy Kft szerződést szeretne kötni egy thaiföldi céggel. A munka bérét Magyarországon fizetik be a kft bankszámlájára. Egyrészt nem tudjuk, hol lehet megnézni a céget. Másrészről aki befizeti a bankszámlára a pénzt, annak a thai cég alkalmazottjának, megbízottjának kell lennie?
Köszönöm a segítségüket!

ObudaFan # e-mail 2020.05.11. 11:14

A vezető tisztségviselő a jogi személy tagjai, tagság nélküli jogi személy esetén a jogi személy alapítói részére köteles a jogi személyre vonatkozóan felvilágosítást adni, és számukra a jogi személyre vonatkozó iratokba és nyilvántartásokba betekintést biztosítani. A felvilágosítást és az iratbetekintést a vezető tisztségviselő a jogosult által tett írásbeli titoktartási nyilatkozat tételéhez kötheti.

A vezető tisztségviselő megtagadhatja a felvilágosítást és az iratokba való betekintést, ha ez a jogi személy üzleti titkát sértené, ha a felvilágosítást kérő a jogát visszaélésszerűen gyakorolja, vagy felhívás ellenére nem tesz titoktartási nyilatkozatot. Ha a felvilágosítást kérő a felvilágosítás megtagadását indokolatlannak tartja, a nyilvántartó bíróságtól kérheti a jogi személy kötelezését a felvilágosítás megadására.

Ha a fentieknek nem tesz eleget a vezető tisztségviselő, a cégbíróságtól lehet törvényességi felügyeleti eljárás lefolytatását kérni.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

Momo75 # e-mail 2020.05.09. 13:00

Megromlott a viszony a két fél között sajnos. Azt olvastam az interneten, hogy a éves zárásnál kérhet betekintést vagy akkor, amikor Ő akar és annyiszor az évben , ahányszor akar ? Az összes e-mailbe , szerződésbe, számlaforgalomba bele akar nézni, nem tudni mi okból.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.09. 09:34

Miért ne?

www.kbs-ugyved.hu

Momo75 # e-mail 2020.05.09. 06:56

Tisztelt Fórumozók !
Segítséget szeretnék kérni abban, ha egy Kft.-ben a tulajdonosnak 50% a részesedése, de még a törzstőke töredéke van csak befizetve és nem ügyvezető csak tag, tényleg bármikor kérhet betekintést a Kft. irataiba, szerződéseibe?
Nagyon szépen köszönöm előre is a választ.
Momo75

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.03.10. 10:07

Az első kérdésre: miért ne?
A másodikra: a tulajdonostársaknak maguk közül kell kijelölni azt, aki az üzletrészben megtestesült tagi jogokat gyakorolja. De ez a kijelölt tag természetesen meghatalmazhat nem tagot is.

Alapvetően kifelé nem különbözik a közös tulajdonú üzletrész a nem közös tulajdonútól.

www.kbs-ugyved.hu

ZsuzsannaR # e-mail 2020.03.10. 09:50

Kedves Kollégák,

az alábbi kérdésben szeretném a véleményeteket kérni, ugyanis a kutatásaim során nem találtam egyértelmű választ.
Közös tulajdonú üzletrész esetén is előfordulhat, hogy a szavazati jog a tulajdoni hányadtól eltérő mértékben illeti meg a tulajdonostársakat? Önálló üzletrész esetén ez adott, de közös tulajdonúnál nem találtam választ.
Másrészt a tulajdonostársakat a társasággal szemben képviselő személy maga is a társaság tagja kell, hogy legyen, vagy lehet külső személy is?

Köszönettel:
Zsuzsanna

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.01.22. 15:55

Akkor ez ennyi. De nem az ügyvezetésből lett a baj, hanem a tagságból. Sőt, az a vicc, hogy pont az üzletrész átruházásából.

Mondjuk, ha ez a "fizetési felszólítás" még csak a határozat közlése, akkor lehet fellebbezni (pert indítani). Más kérdés, hogy milyen eséllyel.

www.kbs-ugyved.hu

Sherlock # e-mail 2020.01.22. 11:52

Art. 60. § [Az adó megfizetésére kötelezés részesedés átruházáskor]

(1) Az adó megfizetésére határozattal kötelezhető a jogi személy tartozásaiért korlátozottan felelős, részesedését átruházó tag vagy részvényes (ide nem értve a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényesét) a jogi személytől nem behajtható adótartozás átruházott részesedéssel arányos részének erejéig, ha

  1. a tag, részvényes a részesedésének átruházásakor a jogi személyben a szavazati jogok huszonöt százalékát elérő vagy azt meghaladó részesedéssel rendelkezett, és
  2. a részesedés átruházásakor a jogi személy - késedelmi pótlék és adóbírság nélküli és nettó módon számított - adótartozásának összege a jogi személy jegyzett tőkéjének ötven százalékát meghaladja,

feltéve, hogy a tag, részvényes a b) pontban foglalt körülményről a részesedés átruházásakor tudott, vagy az arra vonatkozó információkról az adóhatóságtól tájékoztatást kérhetett volna.

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/