KFT felszámolás


kira80 # 2011.02.21. 17:38

Köszönöm.
Még két kérdésem lenne.
Ha a felszámoló cégnél kérjük hitelezőként a jogerős ítélet alapján a követelésünk nyilvántartásba vételét a 40 napos határidőn belül, akkor az illeték befizetésén túl a felszámolás során lesznek még további költségeink?
Érdemes ügyvédet fogadnunk (és fizetnünk) a felszámolási eljárásban való képviseletünkhöz, vagy a nyilvántartásba vétel után már teljes egészében a felszámoló cégre vannak bízva a további lépések?
Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.21. 11:18

+1
Azzal, hogy ha két egymást követő évben nem adott le számviteli beszámolót az ügyvezető, akkor azért ez a bizonyítási teher megfordul.

ObudaFan # 2011.02.20. 17:36

kira80

Igen, nektek kell bizonyítani. És ha valaha a te kft-d csődöl be, akkor is a leendő hitelezőknek nem lesz elég pusztán azt állítani, hogy ez a csőd csalárd volt. Ezért kft. a kft., amit az üzleti forgalomban a tájékozottabb szereplők tudnak is, és ebben a tudatban hiteleznek kft-knek.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.20. 16:00

OFF
Úgy tűnik kevés felszámolóval találkoztál. Az Ő érdeke is, hogy legyen vagyon,legyen pénz.

Szerintem többel, mint te. A jelek szerint te csak a felszámoló ideáltípusát ismered, a valóságot nem. Mert a valóságban a felszámoló alkalmazott, a jövedelme nem függ a felszámolás során feltárt vagyontól. De még a felszámoló cégnek is gazdaságosabb beszedni 400 ezer forintot az alapból munka nélkül, mint rengeteget dolgozni egy évekig tartó, bizonytalan kimenetelű peren.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.20. 15:56

Ezt a kérdést saját magatoknak kell feltennetek.

kira80 # 2011.02.20. 14:26

Köszönöm az eddigi segítséget. Akkor ha jól értelmezem, keresettel kérhetem a bíróságtól annak megállapítását, hogy az adós ügyvezető a hitelezők követelését meghiúsította, és így magánvagyona is szóba jöhetne a végrehajtás során. Ezt nem lenne nehéz bebizonyítani, mert évek óta működött úgy hogy a pénzeket beszedte az előadásokból csak abból nem az alkalmazottakat meg a vele szerződésben álló cégeket fizette ki, hanem autót, szép házat vett magának.
De akkor ez a megállapítás iránti kereslet ismét egy több éves bírósági procedúrát jelenthet??? Az a baj, hogy már a végrehajtásra is alig kapartuk össze a pénzt, mert hogy az adós tartozása és a három éves pereskedés mindent felemésztett, hiába nyertük meg, sem a pénzünket nem kapjuk meg, sem a perbe ölt költségeinket. Tudom a mi érdekünk, de most megint öljünk bele egy csomó pénzt, hogy a bíróság megállapítsa, hogy az ügyvezető a hitelezőket szándékosan megkárosította?
Válaszotokat előre is köszönöm.

xdri # 2011.02.20. 13:12

Tisztelt kbs!
Úgy tűnik kevés felszámolóval találkoztál. Az Ő érdeke is, hogy legyen vagyon,legyen pénz.
Természetesen a hitelező is kutakodhat, hogy mi történt a vagyonnal, volt -e egyáltalán. Sok mindent megtehet a hitelező is ha ért hozzá! A felszámolónak meg az a kötelessége hogy értsen hozzá és megtegyen minden tőle telhetőt.

ObudaFan # 2011.02.20. 12:24

Van ilyen felszámoló is, meg olyan is, de az tény, hogy a hitelező legjobb, ha maga vizsgálja meg, van-e mód igényérvényesítésre. Például meg lehet nézni, hogy a cég adott-e le beszámolókat. Ha nem, akkor egy ilyen per jó eséllyel indítható.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.20. 12:02

Az ügyvezető (tag) magánjogi felelőssége megállapításának nem feltétele, hogy bűncselekményt kövessen el. Az a feltétele, amit ObudaFan már előtted, nagyon precízen beírt.
Az meg, hogy a felszámoló „megvizsgálja az ügyvezető polgári jogi vagy büntetőjogi felelősségét”... Nem sok ilyen felszámolót láttam. Olyat, aki széttárja a kezét, és kijelenti, hogy egyszerűsített felszámolás lesz, nos, olyat sokkal többet.

xdri # 2011.02.20. 11:57

Kedves Kira80!
A problémád nem egyedi sajnos.
Megpróbálok segíteni. Először is vedd fel a kapcsolatot a felszámolóval. A felszámoló átnézi a könyvvezetését 2 évre visszamenően lehet hogy volt vagyon, Ő megvizsgálja az ügyvezető polgári jogi vagy büntetőjogi felelősségét.
Van már arra is precedens, hogy az ügyvezetőt sima tartozás miatt elítélték csalás bű. alapján és a hitelező így fordulhatott az ügyvezető magánvagyona ellen. Esetedben a csődbűntett vagy fedezetelvonás bű-cselekmények is szóba jöhetnek.
Ha közelebb lennél szívesen segítenélek.
üdv:
www.drhalasz.eoldal.hu

ObudaFan # 2011.02.20. 11:35

De önmagában az, hogy a számlákat költségként elszámolta, ez kevés lesz.

ObudaFan # 2011.02.20. 11:34

A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási eljárás ideje alatt keresettel kérheti a bíróságtól annak megállapítását, hogy azok, akik a gazdálkodó szervezet vezetői voltak a felszámolás kezdő időpontját megelőző három évben, a fizetésképtelenséggel fenyegető helyzet bekövetkeztét követően ügyvezetési feladataikat nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látták el, és ezáltal a gazdálkodó szervezet vagyona csökkent, vagy a hitelezők követeléseinek teljes kielégítését meghiúsították, vagy elmulasztották a környezeti terhek rendezését.

kira80 # 2011.02.20. 09:27

Nekünk 1.300.000 Ft-tal tartoznak (kis kft.vagyunk, bár az összeg nem tűnik nagynak, de nekünk a megélhetésünk ment rá). Tudtommal másoknak is tartozik több tíz millióval. Egy másik cég előrébb járt és az ő kezdeményezésükre megindult a felszámolás a Jégszínház kft. ellen (már másodszor, mert előtte más néven működve játszotta el ugyanezt). Mi most csatlakozunk hitelezőként az eljáráshoz, de nem sok remény van, mert pénze, vagyontárgya a cégnek nem igen van (már mindent "kimentett"). Nem tudok afölött napirendre térni, hogy egy ember ezt büntetlenül megteheti. Ráadásul azokat a számlákat, melyeket tőlünk befogadott és kifizetés ugyebár nem történt, költségként elszámolt. Ezzel sem lehet valamit kezdeni? Sajnálatra méltó az is, hogy a magyar bírósági rendszer is az ilyen csalóknak kedvez, mert a három éves pereskedés végére, mely az ő időhúzásával és a bíróságok "ügyintézésével" telt, pont akkorra született meg az ítélet mire már felszámolás alá került a cég. Minket ez a hosszúra nyúlt pereskedés miatt is kár ért, mert ha előbb született volna ítélet, talán még lehetett volna valamit kezdeni...Milyen eszközzel lehet azt megakadályozni, hogy ez az ember újabb céget alapítson, majd újból eljátssza ezt.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.19. 19:33

Hitelező vagy? Mekkora követeléssel, és hogy hívják az adós céget?

kira80 # 2011.02.19. 19:10

Szeretnék segítséget kérni. A kft. felszámolás alatt van, mert jogerős bírósági határozat alapján sem fizette ki tartozásait. Az illető ügyvezető „eltűnőben“ van, igyekszik vagyontárgyait eltüntetni, számláit kiüríteni. Már a második kft.-vel teszi ezt, egy korábbit már hagyott felszámoltatni, a hitelezők nem kapták meg pénzüket, majd más néven új kft.-t hozott létre és ezzel ismét ezt teszi. Kérdésem, hogy ha most megint eltűnik, a tartozásait a kft. vagyona hiányában ismét nem rendezi (magánvagyona terhére tudtommal végrehajtás nem vezethető), akkor büntetlenül ismét létrehozhat más néven egy újabb kft.-t? Ezt a végtelenségig meg lehet tenni, hogy ugyanaz a személy más-más néven kft.-ket alapít, tartozásokat halmoz fel, majd lelép? Hogy lehet ezt megakadályozni, hogy ha már mi nem jutunk a pénzünkhöz, más embereket ne tegyen tönkre?

Klara81 (törölt felhasználó) # 2011.02.19. 18:29

Szeretnék segítséget kérni. A kft. felszámolás alatt van, mert jogerős bírósági határozat alapján sem fizette ki tartozásait. Az illető ügyvezető "eltűnőben" van, igyekszik vagyontárgyait eltüntetni, számláit kiüríteni. Már a második kft.-vel teszi ezt, egy korábbit már hagyott felszámoltatni, a hitelezők nem kapták meg pénzüket, majd más néven új kft.-t hozott létre és ezzel ismét ezt teszi. Kérdésem, hogy ha most megint eltűnik, a tartozásait a kft. vagyona hiányában ismét nem rendezi (magánvagyona terhére tudtommal végrehajtás nem vezethető), akkor büntetlenül ismét létrehozhat más néven egy újabb kft.-t? Ezt a végtelenségig meg lehet tenni, hogy ugyanaz a személy más-más néven kft.-ket alapít, tartozásokat halmoz fel, majd lelép? Hogy lehet ezt megakadályozni, hogy ha már mi nem jutunk a pénzünkhöz, más embereket ne tegyen tönkre?

fruttika # 2011.01.18. 13:46

Emailban küldtem egy kissé bővebb anyagot.

fruttika # 2011.01.18. 13:31

Mit kellene még tudni hozzá?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.18. 10:52

Nem tudom, nem ismerem a részleteket, az a tényállás, amit előadtál, nem elég, és nagyon zavaros is.

fruttika # 2011.01.18. 10:30

Tehát gyakorlatilag patthelyzetben vagyok? Vagyis beleestem abba a kabátlopási helyzetbe, amikor engem lopnak meg, és még többet is el akarnak venni tőlem, és rá kell bólintanom?

fruttika # 2011.01.18. 10:29

Tehát gyakorlatilag patthelyzetben vagyok? Vagyis beleestem abba a kabátlopási helyzetbe, amikor engem lopnak meg, és még többet is el akarnak venni tőlem, és rá kell bólintanom?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.18. 09:13

Nincs hozzá jogcímed, nem vagy hitelező. Ahhoz pedig nincs kellő részesedésed, hogy a taggyűlésen egyedül megszavazd a felszámolást.

A többi egy meglehetősen nagy katyvasz, kezdjük ott, hogyan rendelkezhet a másik tag a cég vagyonával, ha egyszer te vagy az ügyvezető. Másrészt nem vagyok benne biztos, hogy mit nevezel pénztárhiánynak, de ha azt, amit én, akkor még bűncselekménnyel, sikkasztással is gyanúsíthatnak.

fruttika # 2011.01.18. 09:03

2003-ban, egy meglévő kft jogutódjaként létrehoztunk az én 30%-os tulajdonjogommal egy másikat, amiben én lettem az üv. Első évben -290e Ft-tal zártunk. 2008-ban a pénztárhiányunk elérte az 1.2 millió Ft-ot. Ebbe a cégbe a többségi tulajdonos volt bejelentve, először btto 134.000 Ft-ra, majd minimálbérre. A mandátumom alatt egy fillér járulékot sem fizettünk, nem keresett annyit a cég. Én többször kezdeményeztem az üv. pozícióm leadását, minden alkalommal ellenállásba ütköztem. A cég pénzügyeit a többségi tulajdonos intézte, élve teljeskörű vétójogával. 2008 év elején megalakult egy új cég, a régit parkolópályára téve. Ebben már nem én lettem az üv, nem vállaltam. Ezen év harmadik negyedében, mint utóbb kiderült, egy ügyes húzással a többségi tulaj közel 3 millió Ft-ot áttolt az előző cégre, így 4 millió Ft pénztárhiányt generálva abban. Erről én semmit sem tudtam, csak azt vettem észre, egyre rosszabb a viszonyunk. Ez odáig fajult, hogy 2009-ben kirántotta alólam az új céget. Elvitt mindent, ami a cég működtetéséhez szükséges.
Mivel nekem 2008-ban az üv mandátumom lejárt, háromszor kezdeményeztem taggyűlést, végül 2009 decemberében létre is tudott jönni, ami komoly botrányba fúlt. Hangfelvétel is van róla. Gyakorlatilag nem tudtam leiratni magamról az üv.
posztot. 2010-ben, szintén egy taggyűlés alkalmával, felajánlottam neki, hogy vigye mindkét céget, nem támasztok követelést,hagyjuk egymást békén. Szintén botrányba fulladt. Ma ott tartunk, hogy perrel fenyegetőzik abban az esetben, ha nem vállalom fel azt, hogy a saját költségemen a nevére íratok mindent, ráadásul a 4 millióért is vállalom a teljeskörű felelősséget.
Tudom, hogy követtem el hibákat, ennek ellenére nem akarom hagyni, hogy minden bőrt lehúzzon rólam. Ezért gondoltam, hogy felszámolási eljárást kérek mindkét cég ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.01.18. 07:55

Kicsit konkrétabban, ha lehetne...

fruttika # 2011.01.18. 00:41

Sziasztok! Milyen feltételekkel és következményekkel kérhetek felszámolást az én 30 %-os tulajdonú kft-m ellen?