:P
Iratőrzés helye
Ha a Szent Koronának elég jó volt, akkor szerintem az iratoknak is elfogadják :P
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Ne vicceljetek már, politikus csizmadiák! Szerintetek be lehet jelenteni. hogy Fort Knoxban őrzöd az iratokat?
"hogyha az iratőrzés helye nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével azt be kell jelenteni az adóhatóság felé."
Pontosan így van,csak előre a könyvelő(iroda) címét kell bejelenteni a NAV felé.
Miért nem lehet? Tiltja a törvény? Úgy tudom, hogy annyi az előírás, hogy kérés esetén 3 napon belül be kell tudni mutatni.
Ne érts félre, tiszteletben tartom a gondolataidat de az adóhivatalnak a jogot kell követnie nem a dolgozóik, vezetőik egyéni gondolatait, véleményét. A törvény azért törvény hogy mindenki tehát az adóhivatal és az adózó is az alapján tevékenykedjen. Tehát Én úgy tudom a törvény nem tiltja sőt megengedi a székhelytől eltérő iratőrzést mindössze bejelentési kötelezettséget ír elő.
Amit szeretnék megtudni az az, hogy ismer-e itt bárki is olyan jogszabályt amely az iratőrzésre vonatkozik legyen az adójogszabály ptk btk vagy tudom is mi de mégis hatással van erre, azaz tiltja a külföldi iratőrzést vagy a könyvelőnél történő iratőrzést vagy a harmadik félnél történő iratőrzést?
Szerintem nem lehet ezt a szabályt olyan tágan értelmezni, hogy a cég rendelkezése alatt nem álló, harmadik személy által ellenőrzött helyen legyenek az iratok. Az fér bele, hogy ne a székhelyen, hanem valamely telephelyen, fióktelepen, a központi ügyintézés helyén őrizzék őket.
Az meg végképp nem fér bele, hogy olyan helyen legyenek, amely fölött Magyarországnak nincs joghatósága.
Nem tudok olyan szabályról hogy tilos lenne az iratokat a könyvelőnél tartani, ellenben tudok olyan szabályról hogyha az iratőrzés helye nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével azt be kell jelenteni az adóhatóság felé.
Viszont ami engem érdekelne az az, hogy az iratőrzés helye le van-e korlátozva Magyarország területére vagy nem. Illetve a felvetésed után újabb kérdés, hogy az iratőrzés helyei közül ki van-e zárva a könyvelőiroda mint az iratőrzés helye?
Honnan veszd, hogy az iratokat lehet a könyvelőnél tartani?
Az iratőrzés helye az kötelezően csak Magyarországi hely lehet vagy lehet más is?
Azért kérdem mert lehet hogy egy Szlovák könyvelőirodát bíznánk meg akik egyébként Magyar cégeket is vállalnak és ilyenkor ugye az iratőrzés helye Szlovákiában a könyvelőnél lenne.
Art. 16. § (3) Az állami adóhatósághoz be kell jelenteni az adózó:
- iratai, elektronikus alapon rendelkezésre álló bizonylatai és nyilvántartásai őrzésének helyét, ha az nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével;
17. § (3) Az (1) bekezdés a) pontjában megjelölt adózó a bejelentkezéssel egyidejűleg, az (1) bekezdés b) pontjában megjelölt adózó a bejelentkezés napjától számított 15 napon belül a 16. § (3) bekezdésében felsorolt adatok közül az állami adóhatósághoz írásban bejelenti:
- iratai, elektronikus alapon rendelkezésre álló bizonylatai és nyilvántartásai őrzésének helyét, ha az nem azonos az adózó székhelyével vagy lakóhelyével;
(Az (1) bekezdésben: a) egyéni vállalkozó, b) cég.)
Köszönöm a segítséget, ott már kerestem én is. Akkor lehet, hogy a sok székhelyszolgáltatás miatt "rászállnak" erre is külön...
Alapvetően a székhely illetve a központi ügyintézés helye. Ha ettől eltér, akkor azt be kell jelenteni az adóhatóságnak - előre, nem utólag.
Az Art.-ban kell lennie, de tudtommal eddig is megtehette ezt egy ellenőrzés folyamán. A szankció bírság lehet, a mérték is az art-ban van.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Abban kérnék segítséget, hogy január 1-től elvileg az adóhatóság bármikor kimehet a székhelyre az iratokat ellenőrizni, illetve arra a helyre, ami meg van jelölve az iratok őrzésének helyeként.
A kérdésem az lenne, hogy ez melyik törvényben található? Mik a szankciók, meddig kell ennek eleget tenni?
Köszönettel, Gabri
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02