Szerzői jog

ObudaFan # 2007.05.02. 06:48

Vagy csak szemelvényeket közölj röviden, de azt szó szerint és forrásmegjelöléssel, vagy a szöveg teljes átformálásával, és lehetőleg még így is forrásmegjelöléssel.

Hattori Hanzo # 2007.04.29. 13:01

Még egy kérdésem lenne: Lexikonok esetében mennyire szigorú a szerzői jog? Az oldalamon ugyanis leírásokat akarok közölni néhány építészeti nevezetességről, az ehhez szükséges információkat viszont egy lexikonból veszem. Nem szó szerinti idézésről van szó, de a tartalom szemmel látható hasonlóságot mutat (bár gondolom, ezt elég nehéz megítélni, mivel tényszerű információkról van szó) A helyzetet komplikálja, hogy bár a lexikon magyar nyelvű, én angolra fordítva akarom majd publikálni az anyagot.
A kérdésem tehát, hogy mennyiben kell megváltoztatni az eredeti szöveget ahhoz, hogy ne akaszthassanak a nyakamba egy szerzői jogi pert.
Előre is kösz

Hattori Hanzo # 2006.10.24. 16:02

Az egészben az a szép, hogy egyik újság sem nagyon elégedetlenkedhet, hiszen nem lehet tudni, hogy konkrétan melyikből származik az info. A tévécsatorna meg csak nem fog beperelni, ha őket népszerűsítem :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 15:35

Szerintünk igen. A műsorújság vagy a tévécsatorna azért gondolhatja másként. :)

Hattori Hanzo # 2006.10.24. 15:29

Rendben, köszönöm.
Nekem csak filmek címei kellenek, és hogy azok mikor lesznek. Ha jól értem, ez viszont szabadon felhasználható

ObudaFan # 2006.10.24. 15:12

Arra viszont akkor alapíthat a műsorújság kiadója bármilyen jogot, ha az egyéni, eredeti jellegű, tehát ha pl. baromi egyedinek számít a "politikai vitaműsor értelmiségieknek" megjelölés.
Esetleg az adatbázis létrehozóit megillető kapcsolódó jog jöhetne még szóba, de itt azért nem egy olyan hatalmas adatbázisról van szó.

Kovács_Béla_Sándor # 2006.10.24. 15:01

Várj, várj!
Itt nem egyes műsorokról van szó, hanem a műsorrendről.
...
19.50 Özvegy tehén bosszúja fekete-fehér feliratos izlandi filmdráma
22.00 A te anyád! politikai vitaműsor értelmiségieknek
...

ObudaFan # 2006.10.24. 14:54

Igen, a szerzői és szomszédos jogok védelmét élvezik a televíziós műsorok alkotói is, a magáncélú másolás itt is megengedett, de egy weblapon való közzététel nem magáncélú.

Hattori Hanzo # 2006.10.22. 20:14

Sziasztok!
Érdekelne, hogy a TV-műsort védi-e valamiféle szerzői jog, vagy nyugodtan leszedhetem-e azt egy internetes oldalól, vagy kimásolhatom-e a műsorújságból? (egy weboldalhoz kellene)
Köszi

v-wave # 2005.09.10. 16:28

Véleményem szerint a kiindulópont az, hogy

• jogszabályok, határozatok, szabványok stb. nem állnak szerzői jogi oltalom alatt (Szerzői jogi törvény 1. § (4) bekezdés); illetve
  • a fordítás csak akkor részesül szerzői jogi oltalomban, ha az a szó szerinti nyersfordításnál alkotóbb jellegű fordítói munka eredménye.

Mivel a szabvány fordítás pont akkor jó, ha szó szerint (szöveghűen) mindent visszaad, ezért szerintem szerzői oltalom alatt sem állhat.

Ennek megfelelően leginkább azok a jogok illetnek meg, amiket az a szerződés tartalmaz, amelyben a fordítást másnak értékesíted.

Lilly # 2005.09.10. 14:57

Az lenne a kérdésem, hogy ha én mostanában lefordítok egy osztrák építőipari szabványt, ami még nincs meg magyarul, az a saját szellemi termékemnek minősül-e (szerintem igen), és milyen jogok járnak ezzel?
Köszönöm!

ObudaFan # 2005.08.28. 23:10

Egyrészt kérdés lehet, hogy a szakácskönyv mennyiben felel meg a szerzői mű fogalmának, vagyis mennyiben eredeti alkotás. Az lehet, ha a szerző nem csupán a szikár tényekre (hozzávalók, elkészítés) korlátozza a tájékoztatást, hanem saját egyéniségét is beleviszi, saját szófordulatokat, stb. használ. Persze attól, hogy nem eredeti szerzői mű, adatbázisként még kaphat jogi védelmet.
Amennyiben a fentinek megfelelő a jogsértés, az elkövető bitorlást követhetett el. Nyilván feljelentésre eljárás is indulhat. Azért a hamis vád kikerülése érdekében célszerű egy ilyen feljelentés ismeretlen tettes ellen tenni.

magyarpeter # 2005.08.28. 12:30

Nem biztos, hogy jó témában írok, de nem találtam szerzői jogi rovatot.

Szóval érdeklődés szintjén kérdezném, hogy ha magánembereket megbüntetnek azért, mert lemásolnak egy zenét vagy szoftvert, akkor megbüntethető-e valaki a szerzői jog megsértéséért egy könyv plagizálása miatt. Köztudott, hogy Stal Judit más emberek által írt szakácskönyveket adott ki saját neve alatt, jelentős hasznot termelve ezzel magának - lényegében csalással és a szerzői jog megsértésével. Mindezt előre megfontolt szándékkal, anyagi haszonszerzés céljából. Kérdezném tehát, hogy mennyiben más ez az ügy mint a CD másoláson kapott névtelen józsika ügye? Várható-e valamilyen közjogi számonkérés, vagy ezt csak az tudja kezdeményezni, aki az eretei szerző volt? Esetleg szokás szerint az ismert emberek mindent megúsznak elv alapján ebből sem lesz semmi?