Vagy csak szemelvényeket közölj röviden, de azt szó szerint és forrásmegjelöléssel, vagy a szöveg teljes átformálásával, és lehetőleg még így is forrásmegjelöléssel.
Szerzői jog
Még egy kérdésem lenne: Lexikonok esetében mennyire szigorú a szerzői jog? Az oldalamon ugyanis leírásokat akarok közölni néhány építészeti nevezetességről, az ehhez szükséges információkat viszont egy lexikonból veszem. Nem szó szerinti idézésről van szó, de a tartalom szemmel látható hasonlóságot mutat (bár gondolom, ezt elég nehéz megítélni, mivel tényszerű információkról van szó) A helyzetet komplikálja, hogy bár a lexikon magyar nyelvű, én angolra fordítva akarom majd publikálni az anyagot.
A kérdésem tehát, hogy mennyiben kell megváltoztatni az eredeti szöveget ahhoz, hogy ne akaszthassanak a nyakamba egy szerzői jogi pert.
Előre is kösz
Az egészben az a szép, hogy egyik újság sem nagyon elégedetlenkedhet, hiszen nem lehet tudni, hogy konkrétan melyikből származik az info. A tévécsatorna meg csak nem fog beperelni, ha őket népszerűsítem :-)
Szerintünk igen. A műsorújság vagy a tévécsatorna azért gondolhatja másként. :)
Rendben, köszönöm.
Nekem csak filmek címei kellenek, és hogy azok mikor lesznek. Ha jól értem, ez viszont szabadon felhasználható
Arra viszont akkor alapíthat a műsorújság kiadója bármilyen jogot, ha az egyéni, eredeti jellegű, tehát ha pl. baromi egyedinek számít a "politikai vitaműsor értelmiségieknek" megjelölés.
Esetleg az adatbázis létrehozóit megillető kapcsolódó jog jöhetne még szóba, de itt azért nem egy olyan hatalmas adatbázisról van szó.
Várj, várj!
Itt nem egyes műsorokról van szó, hanem a műsorrendről.
...
19.50 Özvegy tehén bosszúja fekete-fehér feliratos izlandi filmdráma
22.00 A te anyád! politikai vitaműsor értelmiségieknek
...
Igen, a szerzői és szomszédos jogok védelmét élvezik a televíziós műsorok alkotói is, a magáncélú másolás itt is megengedett, de egy weblapon való közzététel nem magáncélú.
Sziasztok!
Érdekelne, hogy a TV-műsort védi-e valamiféle szerzői jog, vagy nyugodtan leszedhetem-e azt egy internetes oldalól, vagy kimásolhatom-e a műsorújságból? (egy weboldalhoz kellene)
Köszi
Véleményem szerint a kiindulópont az, hogy
- jogszabályok, határozatok, szabványok stb. nem állnak szerzői jogi oltalom alatt (Szerzői jogi törvény 1. § (4) bekezdés); illetve
- a fordítás csak akkor részesül szerzői jogi oltalomban, ha az a szó szerinti nyersfordításnál alkotóbb jellegű fordítói munka eredménye.
Mivel a szabvány fordítás pont akkor jó, ha szó szerint (szöveghűen) mindent visszaad, ezért szerintem szerzői oltalom alatt sem állhat.
Ennek megfelelően leginkább azok a jogok illetnek meg, amiket az a szerződés tartalmaz, amelyben a fordítást másnak értékesíted.
Az lenne a kérdésem, hogy ha én mostanában lefordítok egy osztrák építőipari szabványt, ami még nincs meg magyarul, az a saját szellemi termékemnek minősül-e (szerintem igen), és milyen jogok járnak ezzel?
Köszönöm!
Egyrészt kérdés lehet, hogy a szakácskönyv mennyiben felel meg a szerzői mű fogalmának, vagyis mennyiben eredeti alkotás. Az lehet, ha a szerző nem csupán a szikár tényekre (hozzávalók, elkészítés) korlátozza a tájékoztatást, hanem saját egyéniségét is beleviszi, saját szófordulatokat, stb. használ. Persze attól, hogy nem eredeti szerzői mű, adatbázisként még kaphat jogi védelmet.
Amennyiben a fentinek megfelelő a jogsértés, az elkövető bitorlást követhetett el. Nyilván feljelentésre eljárás is indulhat. Azért a hamis vád kikerülése érdekében célszerű egy ilyen feljelentés ismeretlen tettes ellen tenni.
Nem biztos, hogy jó témában írok, de nem találtam szerzői jogi rovatot.
Szóval érdeklődés szintjén kérdezném, hogy ha magánembereket megbüntetnek azért, mert lemásolnak egy zenét vagy szoftvert, akkor megbüntethető-e valaki a szerzői jog megsértéséért egy könyv plagizálása miatt. Köztudott, hogy Stal Judit más emberek által írt szakácskönyveket adott ki saját neve alatt, jelentős hasznot termelve ezzel magának - lényegében csalással és a szerzői jog megsértésével. Mindezt előre megfontolt szándékkal, anyagi haszonszerzés céljából. Kérdezném tehát, hogy mennyiben más ez az ügy mint a CD másoláson kapott névtelen józsika ügye? Várható-e valamilyen közjogi számonkérés, vagy ezt csak az tudja kezdeményezni, aki az eretei szerző volt? Esetleg szokás szerint az ismert emberek mindent megúsznak elv alapján ebből sem lesz semmi?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02