ügyészség és cég


ObudaFan # 2005.11.29. 20:39

Csak nehéz lenne a jogági meghatározás, mert ez leginkább a közig. szankciókhoz hasonlít, viszont nem közig. szerv szankcionál. Ugyanakkor a cégbíróság is alkalmaz olyan szankciókat, amik közig. szankciókhoz hasonlítanak (angolszász országokban meg a cégnyilvántartást is közig. szervek végzik).

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.29. 18:23

ez szerintem is így van
érdekes lenne ha egy jogi személynek a szó valódi értelmében büntetőjogi felelőssége lenne
szerintem más módon is el elhetne jutni ezen eredményhez
ezen módszerrel az a baj hogy összezavarja az alapvető fogalmakat ez jelllemző a mai jogalkotásra egyszerre keverednek az egymással ellentétes elemek
egyébként érdemes lenne mélyen beleásni magunkat a témába

ObudaFan # 2005.11.28. 21:01

Nem nevezném büntetőjoginak, de maga a szabályozás érthető. Viszont a név nem, annak ellenére, hogy célszerű a büntetőeljárásban rendelkezni a cégről. De attól még a polgári jogi igény sem büntetőjogi igény.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.28. 19:18

obudafan te hogy viszonyulsz a jogi személy "büntetőjogi" felelősségéhez?

nálam itt szakadt el a cérna...

ObudaFan # 2005.11.28. 18:04

Cégekkel szemben törvényességi felügyeleti eljárást nem az ügyészség, hanem a cégbíróság kezdeményez, az ügyészségnek ilyen hatásköre nincs.

Bár ma már a magyar jogban is létezik a jogi személyek büntetőjogi felelőssége, de ez is azt jelenti, hogy a cég vezetője, vagy tagja, mint természetes személy ellen indult büntetőeljárásban az eszközül használt jogi személlyel szemben is szankciókat lehet alkalmazni.

kismukk # 2005.11.28. 12:11

Milyen esetekről tudtok, amikor az ügyészség hivatalból kezdeményez (büntető vagy egyéb) eljárást a cég ellen? (Gondolom, ilyesmire is nekem kellene felhivnom a figyelmét...) És mikor fordulhatok én, mint mondjuk kisrészvényes az ügyészséghez?