Ez az ügy nem a gazd.véd-i alosztályra tartozik? (Nem tudom, csak kérdem.) A VIII. ker-ben találtam a BRFK ezen alosztályát.
Róka fogta csuka...
Akkor legyél határozottabb, és ne erről tájékoztasd, hanem arról, hogy véleményed szerint hibázott. Ugyanakkor ha ő volt az ellenjegyző ügyvéd az üzletrész-adásvételinél, akkor véleményem szerint nem segíthet, mert a vevő is ügyfele volt ebben az esetben.
:) nem pont erre gondoltam.
Igazából nem akarom bántani, de gondoltam, ha már tájékoztattam a feljelentés tényéről, legalább segít. Véleményem szerint tényleg hibázott!
Hát hogy mi legyen vele, azt rád bízom. Ott az iletékesség nem kérdés, mert csak egy Budapesti Ügyvédi Kamara van.
Pont ezt szerettem volna elkerülni, hiszen ez az egész 2004. december végén kezdődött....és szeretném, ha minél előbb lezárulna!
Most egyébként az ügy egy vidéki cégbíróság előtt van.
És mi legyen az eljáró ügyvéddel? (Akit egyébként tegnap faxon tájékoztattam arról, hogy feljelentést teszek az ügyfele ellen.)
Véleményem szerint az V. ker. rk., de ha a feljelentést nem a hatáskörrel és illetékességgel rendelkezô ügyésznél, illetve nyomozó hatóságnál tették, a feljelentést ez is köteles átvenni, illetôleg jegyzôkönyvbe foglalni, és az eljárásra jogosultnak megküldeni, csak ezzel valamennyire lelassul az eljárás.
Most már csak egy kérdésem lenne: Budapesten hol (Fővárosi Bíróság mint Cégbíróság lett volna az illetékes).
Igen, az az rfk. az illetékes, ahol a bűncselekményt elkövették. Mulasztás esetén ez nem más, mint az a hely, ahol az elmulasztott magatartást tanúsítani kellett volna.
Tehát, ahol elmulasztották a bejelentést (vált.)?
Ismerős azt is javasolta, hogy az ügyvéd ellen is tegyem meg a kamaránál a bejelentést, ugyanis ő is mulasztott (nem is keveset).
Köszönöm a segítséget!
Ha a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztására gondolsz, akkor az az illetékes cégbíróság szerint illetékes rfk-ra tartozik, mert ott valósult meg a tiszta mulasztásos bűncselekmény. Egyébként meg tedd meg akárhol, azán majd ők átteszik az ügyet.
Íme a cégbírósági végzés (2):
"....felhívja a társaság jogi képviselőjét, hogy a végzés kézbesítésétől számított 30 napon belül - elutasítás terhe mellett - az alábbi hiányokat pótolja:
1/ Csatoljon tagjegyzéket.
2/ Csatolja az új ügyvezető címpéldányát."
(3) újabb végzés:
"A bíróság a cég 2005. február 22. napján benyújtott változás bejegyzése iránti kérelmét elutasítja."
Nekem rögtön lenne 1-2 kérdésem:
1.) Az ügyvéd mi a fenét keresett a cégbíróságon 2005. február 22-én a 2005. január 12. napján kelt társasági szerződés módosítással?
2.) Hogyhogy nem volt ott a tagjegyzék?
Mert az ügyvéd állítása szerint az ügyfél akkor ment el intézni az aláírási címpéldányt, amit neki kellett volna bevinni a cégbíróságra. (Volt már cégem, de egyszer sem én mentem a cégbíróságra intézkedni, pedig tudom hol van és mi az ügymenet.)
3.) A "kedves" ügyvéd úr miért nem tájékoztatott arról, hogy a cég változásbejegyzését elutasították? (erről ő 2005.jún.15-én tudomást szerzett)
4.) A mobilszolgáltató hogy a fenébe adott ki az én 2005.01.05. napján kikért cégkivonatom alapján az új tulajdonosnak előfizetéses telefont - igaz, minden oldalt olvashatóan alá is írt - és gondosan becsatolt egy 2005. január 18-án készült aláírási címpéldányt.
Na, ezért teszem meg a feljelentést!
Csak ezzel is van egy bibi: felhívtam a rendőrséget, hogy illetékességből hova tartozik az ügy. Sajnos nem tudják, hogy a székhely szerinti rendőrségre vagy az "elkövető" lakhelye szerinti rfk-ra tartozik.
Úgy látom, ennek az ügynek soha nem lesz vége.... :(((
Rite Csillaggal!
Nem találtam sajnos az említett EBH-t. Be tudnád másolni vagy elküldeni e-mail-en?
Köszönöm!
Vlenke
A táppénznek csak annyi köze van az egészhez, mivel nem fogadták el a vált.bejelentőt (T/02?) nyomtatvány, ezért a tb-nél még úgy tudják, hogy még mindig alkalmazásban van a párom, ezért elutasították a táppénzigényét. CSatolhattam én mindenféle papírt (üzl.ad-vét., lemondó nyil., stb.), nem érdekli őket, 5x utasították el a táppénz kifizetési kérelmünket. Egyébként arra hivatkoznak, hogy előbb a kft-t kell "jogilag" lerendezni és majd utána...
Az utolsó felvetésedre én is kíváncsi lették: miért vesz valaki úgy céget, hogy aztán be sem jegyezteti a változást és miért vásárol arra cégre előfizetéses telefont, hogy tisztában van vele, hogy a mi adatainkkal való visszaélés miatt büntetőeljárás lesz folyamatban?!
A törlési eljárásnak szerintem nincs akadály - leszámítva azt, hogy a cégbíró vakarózik. :(
Még mindig várom a jó ötleteket: mihez kezdjünk???
Köszönöm!
nem tudom hogy mi köze táppénzhez annak hogy van e üzletrészem vagy sem...
gondolom ügyvezető is voltál? és lehet hogy ezt munkaviszonyban láttad el?
egyébként ha igen akkor ott hibaát követttél el mert ha lemond valaki a veztető tisztségéről ilyenkor a munkaviszonyát is felmondással jkell megszüntetnie de mindegy
a héten kaptem két végzést pedig egy változásbejegyzési kérelemmel jelentettem be a változásokat, egy közgyűlés eseményei voltak és mégis két külön végzésre bontották a változásokatt /1 végelszámolás, 2 tagokkal kapcsolatos változás/
sztem nem vagy tag de ezt már kifejttettem /cb felé, a társaság felé hatályos a változás/furcsa lenne ha az szavazgatna aki már megvált a részesedéstől a társaságban
a cégbíróságon például az ügyvezető váltáskor /ami a bejegyzési hatályát tekintve hasonló a tagváltozáshoz/ azt is nézik hogy ki és mikor adja az ügyvédi meghatalmazást ha egy ügyvezetőt a közgyűlés azonnali hatállyal visszahív akkor egy másnap kelt ügyvédi meghatalmazást már csak az újjonnan választott ügyvezető írhat alá
egyébként szerintem a törlési eljárás is megálhat, te nem vagy ügyveztő, a lakásodon a cég nem található hiába van oda bejegyezve és az új ember nincs meg
egyébként arra azért kiváncsi vagyok kivesz úgy kft-t hogy az sem érdekli hogy mi van vele?
"Az aláírási címpéldány csatolása csak az ügyvezetőkénti bejegyzését akadályozza, attól még tagként be kell jegyezni." Én tényleg nem értem - pedig próbálom -, hogy most tag vagyok vagy nem???
ObudaFan!
Engem nem kötelezhet a cégbíróság új ügyveztő választására! Hogy a fenébe tenné?!?
Kedves RiteCsillaggal!
Én már mindenhova becsatoltam a cégbírósági végzést, az üzletrész adásvételi szerződést, a megállapodást, a társ.szerz. mód-t, de SEHOL nem fogadták el, mégpedig azért, mert a cégbíróság még nem jegyezte át. Legnagyobb harcot a tb-vel vívom. Havonta váltunk 1-1 levelet, 2004. évre szóló táppénzt nem fizetett ki arra hivatkozással, hogy a cégből nem vagyunk kijelentkezve! Legutóbb személyesen mentem be az ügyfélszolgálatra, ahol szintén csak a kezét tárta szét a hölgy..."Õ erről nem tehet", én sem.
Az EBH-t pedig holnap megnézem.
obudafan
volt hasonló ügyünk egy bt estében
szinte pont ugyan ez
az adásvételi szerződéssel megtörténik az átruházásnak nem feltétele a cégbírósági bejegyzés /nem úgy mint az ingatlan esetében/
ez esetben a cb az ilyen tulajdonosokat quasi tulajdonosnak tekinti
azaz a változás befelés /tagok/ valamint a cégbíróság irányában azonnal hatályos /tehát az új tag gyakorolhatja a tulajdonosi jogokata a társaságnál/azonban kifelé harmadikszemélyek irányában csak a bejegyzéssel válik hatályossá
persze ha vlenke ezen átruházsáról szóló tényt tudomására hozza és bizonyítja a harmadik személyeknek /pl apeh/ akkor már ők sem hivatkozhatnak a cégjegyzékre fenntartás nélkül
nézd meg az ügyvetők tag változásokkal kapcsolatos bírói gyakorlatot pl. EBH 2004.1145
Ezt pedig meg lehet tenni tvességi felüyeleti eljárás nélkül is.
Csak mivel jelenleg továbbra is te vagy a tag, a cégbíróság nem tud mást tenni, mint a tvességi fügyeleti eljban téged meg a párodat kötelez, hogy válasszatok már ügyvezetőt.
Ja! 1.) A cégből való kijelentkezés az új tulajdonos nélkül lehetetlen. Persze, ha majd megszűnik a cég, akkor sem lesz jobb a helyzet, hiszen a járulélok vkinek be kéne majd fizetni utánam. 2.) Amit Rite Csillaggal írt, azt már megtettem, először aug-ban, majd okt-ben kértem a cégbíróságot, hogy kötelezze a céget a törv. műk. helyreállítására. Azóta intéződik...
(Igaz, az ügyészséget és a bü.feljelentést még nem tettem meg.)
Amennyiben úgy érzed, bármi lényeges dolgot kihagytam, kérdezz nyugodtan, válaszolni fogok!
Köszönöm addig is a segítségeket!
Nem értek egyet azzal, hogy a tagváltozás bejegyzése deklaratív hatályú lenne. A Ctv. szerint a cég tagjait (tulajdonosait) érintô változás a cégjegyzékbe történô bejegyzéssel, de a változás idôpontjára visszamenôlegesen válik hatályossá. Bejegyzés nélkül nem. Természetesen a cég megszüntetése az üzletrész-adásvételi szerződés megszegése, csakhogy a vevő magatartása után ez a szerződésszegés nem felróható.
rite csillaggal nagyon szépen összefoglalta, hogy mit tehetsz.
A "kellemetlenséggel" nem akartam a problémádat lekicsinyleni, de szerintem nem akkora a baj mint amekkorának gondolod. Ha van érvényes adásvételi szerződésed akkor a Kft már nem a tiéd, gondolom ha te voltál az ügyvezető akkor már lejárt a megbízatásod. Tehát a cégnek érkező küldeményeket nem kell (és nem is szabad) átvenned. A cég nevében nyilatkozatot, bevallást nem kell (és nem is szabad) tenned. Végrehajtást csak a társasági vagyonra vezethetnek. Büntető eljárás, gondolom csalás miatt, az új tulajdonos ellen folyik (gondolom). Az pedig, hogy esetleg tanuskodnod kell, nálam a kellemetlenség kategóriába tartozik.
Egyébként elég sok részletet kihagytál. Tanácsot a "képzett jogászok" csak akkor tudnak adni, ha ismerik a tényállást.
Írtad, hogy a törvényességi felügyeleti eljárás folyamatban van. Előbb-utóbb a céget hivatalból törlik.
És még egy apró probléma: megjelent a végrehajtó a cég tartozás miatt. Bár megjegyzem, ez csak hab a tortán.
Azt viszont nem értem, hogy képzett jogászok nem tudnak tanácsot adni ebben az ügyben. Azt meg egyenesen siralmasnak tartom, hogy a cégbíróság ennyire tesze-tusza.
Naívan arra gondoltam, mielőbb - jogi segítséggel - lezárnám ezt az ügyet, békésen, tisztességesen, nem idegtépően évekig pereskedve, de be kell látnom ez az út ma Magyarországon nem lehetséges. :(((((
Ezen "kellemetlenségek" a "bajaim":
- a postát nem vehetem át, mivel nem vagyok az átvételre jogosult, de a hatóság már megtalálta a kiskaput: újraküldi név szerint nekem :( - azt ugye kénytelen vagyok átvenni, minekután pontosan vagyok mindenről informálva,
- a büntetőeljárást leszámítva, hogy a nevemben vettek telefont és azóta én magyarázkodom, hogy nincs és sosem volt Pannonos előfizetésem,
- a felszólításokra reagálni, hogy nem tehetek a cég nevében semmiféle bevallást, mivel nem vagyok aláírásra jogosult, de minden esetben azért pénzbírsággal fenyegetnek :(
- az, hogy teljesen törvényellenesen működik az én nevemmel fémjelezve a társaság
- az, hogy 1 éve nem tudom azt elérni, hogy végre a cégbíróság megszüntesse a céget hivatalból (mivel tul.képpen 1 éve "működik" az én nevem, lakcímem alatt, úgy, hogy nincs ügyvezető a cégbíróságra bejelentve).
Soroljam még?
A tagváltozás bejegyzése deklaratív aktus. A változás tehát a az üzletrész adásvétellel létrejön, a bejegyzés ezt csak deklarálja. Álláspontom szerint tehát nem hozhatsz a társaság megszüntetését kezdeményező határozatot. (Ami egyébként 3/4-es taggyűlési határozatot igényel a Gt. szerint)
A székhelyváltozás bejegyzése viszont konstitutív. A székhely a bejegyzéstől változik, addig a házatok a cég székhelye, és el kell tűrnöd, hogy oda kézbesítsenek. De ezen a kellemetlenségen kívül nem értem, hogy mi a probléma?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02