cég nyújthat cégnek hitelt?


rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.02.15. 20:32

kismukk ez az üzletszerűség fogalma

2. számú melléklet az 1996. évi CXII. törvényhez
III. Egyéb meghatározások
22. Üzletszerű tevékenység: az ellenérték fejében nyereség, illetve vagyonszerzés végett - előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésére irányuló - rendszeresen folytatott gazdasági tevékenység.

kismukk # 2006.02.15. 14:41

Továbbá, a Gt szerint cég nem nyújthat másnak hitelt a sajátmaga által kibocsátott részvények megszerzése céljából, - és még biztos több mindenre sem.

ObudaFan # 2006.01.26. 18:26

Ezt kell kiegészíteni azzal, hogy csak az üzletszerűen végzett pénzügyi szolgáltatási tevékenységet végezhet csak hitelintézet.

kismukk # 2006.01.26. 00:50

Ehhez mit szóltok? Találtam:

1996. évi CXII.tv. II. Melléklet 10.2. Pénzkölcsönnyújtás

 1. minden olyan megállapodás, amely értékpapír vételéről és határidős visszaszármaztatásáról rendelkezik és a szerződés tárgyát képező értékpapírok a vevő (hitelező) javára az ellenérték óvadéki biztosítékául szolgálnak úgy, hogy azokat az ügylet ideje alatt további ügyletben sem elidegeníteni, sem megterhelni nem lehet;
 2. pénzügyi lízing,
 3. pénzforgalmi szolgáltatások nyújtása,
 4. készpénz- helyettesítő fizetési eszköz kibocsátása és az ezzel kapcsolatos szolgáltatás nyújtása,
 5. kezesség és bankgarancia vállalása, valamint egyéb bankári kötelezettség vállalása,
 6. valutával, devizával - ide nem értve a pénzváltási tevékenységet -, váltóval, illetve csekkel saját számlára, vagy bizományosként történő kereskedelmi tevékenység,
 7. pénzügyi szolgáltatás közvetítése (ügynöki tevékenység),
 8. befektetési alap, letétkezelés,
 9. letéti szolgáltatás, széfszolgáltatás,
 10. hitel referencia szolgáltatás,
 11. önkéntes kölcsönös biztosító pénztár és magánnyugdíjpénztár részére történő vagyonkezelés,
 12. készpénzátutalás.

5. A jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás leggyakrabban a csalással találkozhat, ha a pénzintézeti tevékenység jogtalan haszonszerzési célzattal és másokat (ügyfeleket) megtévesztő magatartással párosul. Ilyen esetben azonban a tevékenység nélkülözi a gazdasági jelleget és nem az engedély, hanem a pénzügyi szolgáltatási tevékenység hiánya miatt a csalás bűntettét kell megállapítani.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.16. 21:58

lehet hogy ugyanazt monjuk
a 65.22 teáorba foglalt tevéknységet /pl. pénzkölcsönnyújtás/ nem üzletszerüen /a hpt melléklete rögzíti az üzletszerűség fogaalmát aminek a kulcs eleme a rendszeres jelleg előre meg nem határozható ügyfélkör/ kft is végezhet önnálóan
üzletszerűen viszont valóban csak pénzügyi vállalkozás vagy hitelintézet /takszöv vagy bank végezheti/ akinek a megalalpítása sőt a tevékenységei felvétele, v tisztségviselő megválasztása stb stb felügyeleti engedélyköteles
de ezt persze 3 cégbíróból 2 elsőre nem érti meg

ObudaFan # 2006.01.16. 19:05

Igen, ugyanis ez alapítási engedély, és nem működési engedély, ezt a Ctv. jól el is különíti. Tudomásom szerint csak a pénzügyi szolgáltatások, kieg. p. sz.-k alapítási engedélyesek ma már. Egyébként kft. valóban nem végezheti, de nem csak rt., hanem természetesen szövetkezet is végezheti (szövetkezeti hitelintézet).

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.16. 18:48

lotti

tőlünk is bekérték a pszaf engedélyt sőt volt olyan bíró aki csak annyit mondott ezt kft nem csak rt. gyakorolhatja
azonban a pszaf állásfoglalások tucatja fejti ki hogy csak az üzletszerűen nyújtott hitelnyújtás pszáf engedélyköteles
azaz a társaságiban utalni kell hogy a felügyelet engedélyéhez kötött tevékenységek kivételével
kismukk egyébként a legtöbb kft a megalakulása után "kölcsön adja" az alaptőkéjét

ObudaFan # 2006.01.16. 15:57

Annyira lehet kamatra - ha nem rendszeresen történik - , hogy ha a szerződés külön nem zárja ki ezt, akkor annak ellenére is kamatos hitelnek minősül, hogy a szerződésben nincs kikötve a pontos ügyleti kamat.

Két Lotti # 2006.01.16. 13:36

A teaorba-való felvételhez szerintem a bíró be fogja akarni kérni (na ezt szépen mondtam...), a pszaf engedélyt. Ha egyszeri üzleti tranzakcióról van szó, akkor nem kell vele foglalkozni.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2006.01.13. 22:25

nyújthat hitelt pszáf engedély /65.22/ csak az üzletszerűen nyújtott hitelnyújtáshoz kell azonban szerintem a teáorban fel kell venni az egyéb hitelnyújtást

azonban magát a pénzkölcsön nyújtást önmagában ennek hiányában sem tudom kizárni

kismukk # 2006.01.13. 22:04

Kérdezném, hogy egy cég nyújthat-e kamatra hitelt egy másik cégnek? Természetesen, egyik cég sem pénzügyi szervezet vagy hitelintézmény, bejegyzett tevékenységi körébe nem tartozik sem a finanszirozás, sem banki ügyletek.