KFT - s gondok


ObudaFan # 2006.03.28. 21:08

Ügyvezető választásánál, visszahívásánál az a tag is szavaz, aki ügyvezető.

kilenc # 2006.03.28. 07:23

Kedves Attti!

Tetszik ez a zsarolásos dolog :-((

De arról nem volt szó, hogy kié a másik 50%.
Ha ugyanis netán az ügyvezetőé, akkor Te is nyeregben vagy, hiszen a taggyűlésen összesen ketten vagytok. Ugyanakkor az ügyvezető saját ügyében nem szavazhat. Ez esetben tehát egyedül Te döntesz az ügyvezető "sorsáról". :-))

Persze az kérdés, hogy akkor utána hogyan lesz ügyvezetője a Kft-nek ...

ObudaFan # 2006.03.25. 09:12

Ha az autó a cég tulajdona, akkor nem a tiéd. Azt te jogszerűen saját célodra ezek szerint nem is használhatod, vissza kell adni a cégnek. A cégnek indokolási kötelezettsége sincs.
Az ügyvezető dönt a cég működésével kapcsolatos kérdésekről, így arról, hogy milyen beszállítóval köt szerződést. A tag nem utasíthatja, csak a taggyűlés a visszahívásra vonatkozó szabályok szerint visszahívhatja. De ehhez az 50%-od nem lesz elég.

Ha lejár az ügyvezető megbizatása, akkor az új ügyvezetőt a taggyűlés több, mint 50%-ának szavazatával lehet megválasztani, ezért tehát nélküled nem lehetséges a meghosszabbítás sem.

Attti # 2006.03.23. 23:48

Sziasztok!
Rövid történettel kezdem.
50%-os tulajdonos vagyok egy Kft-ben. A Kft.-nek 3 gépkocsija van. Az egyik autót én használom, de nem én vagyok az ügyvezető és alkalmazott sem vagyok. Az ügyvezető (aki szintén 50%-os tulajdonos)felszólított arra, hogy adjam le a kocsit, igazából nem indokolta, de gondolom az egyik rokonának szeretné átadni, mert felvette egy fix helyre, tehát a kocsi a munkába járását szolgálná. Én persze kijelentettem, hogy nem adom le, és hozzátettem, hogy a cég ügyeiben bármikor besegítek és még azt is hozzátettem, hogy azért mert ügyvezető ne gondolja magát teljhatalmú úrnak. Erre jól össze is vesztünk.
És válasz nélkül sem hagyott, azt mondta, hogy ok-ok de azt bármikor mondhatja, hogy XY-on Kft.-nek többet nem adunk megbízást; tudni kell, hogy XY. Kft.-ben van érdekeltségem.
Fenti történet miatt kicsit elgondolkoztam és az alábbi kérdésekre keresem a választ.

  • Az autót nem vettem át hivatalosan, de már fél éve használom, visszakérheti-e azért, hogy a városon belül egy dolgozónak biztosítsa a munkába járását?(a tömegközlekedés is elég jó a városban)(meg valamikor, csak az én osztalékom csökkent a bekerülési árával és a döntésben semmi jogom?)
  • XY-on Kft. megbízható alvállalkozó, csak azért, mert az ügyvezető olyan lábbal kel fel megszüntetheti-e az érvényben lévő szerződését. (nekem mint tulajdonosnak ebbe nincs beleszólásom ?)
  • Ha lejár az ügyvezető megbízása és nem szeretném, hogy továbbra is ő maradjon, a szavazategyezőség ellenére visszahívható-e? Vagy ebbe bele kell nyugodnom?
  • Egyáltalán, mint tulajdonosnak van –e beleszólásom abba, hogy kivel dolgoztatunk, honnan szerzünk be, vagy egy ügyvezető tényleg teljhatalmú úr?

    Egy kicsit hosszúra sikerült. Kérem válaszoljatok a kérdéseimre.

Előre is köszönöm.