BT személyes közreműködés


Cica*Mica # 2006.04.06. 20:55

A kültagnak miért csak akkor keletkezik járulékfizetési kötelezettsége, ha dijazás ellenében van személyes közreműködés? Erre tudnál valami tv hivatkozást?

Én csak ezt találtam az APEH tájékoztatóban:

Társadalombiztosítási szempontból társas vállalkozónak minősül: a betéti társaság bel- és kültagja,

A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége:

  1. gazdasági társaság, ... esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnéséig tart..

Alapesetben a tagsági jogviszonyban munkát végző tag után, - mint ahogy minden társas vállalkozó után, - (a Tbj. 27. §-a alapján), a személyes közreműködésre tekintettel kifizetett (elszámolt) járulékalapot képező jövedelem, de legalább havi átlagos szinten a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér (2006. január 1-jétől 62 500 Ft) után kell bevallani, megfizetni a társadalombiztosítási, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot.

...és itt jön, ha van legalább 36 órás stb stb. akkor nem kell a minimálbér után megfizetni a járulékokat, csak a ténylegesen kifizetett jöv. után. De ez esetünkben nem él.

Szóval ...???

ObudaFan # 2006.04.06. 19:02

Tekintettel arra, hogy a kültagnak adó- és járulékkötelezettsége csak akkor van, ha a személyes közreműködést ellenérték fejében végzi, ezért az ingyenes munkát nem vizsgálja senki.

Cica*Mica # 2006.04.06. 13:43

Adott egy Bt, egy bel és egy kültaggal. A beltagnak főállású munkahelye van, a kültagnak semmi. A társasági szerződés szerint a kültag nem kötelezett személyes közreműködésre.
A probléma: olyan tevékenységet csinál a bt (nem engedélyköteles), amihez a beltagnak nincs képesítése, nem ért hozzá csak a kültag. Hogyan bizonyítható, vizsgáltahó a személyes közreműködés. Azt már hallottam, hogy ha számlán, szerződésen vagy egyéb bizonylaton megtalálják a kültag aláírását, akkor azt már személyes közreműködésnek minősítik = elmaradt járulékok, bírság stb.
Egyéb más módon vizsgálják-e, hogy egy társaság bizonyos tevékenységéhez (ez esetben számítástechnika ) igénybe vesz e szakértő ember segitségét, és azt milyen formában (pl. van e munkaszerződés, megbizási vagy csak sziveségből segit egy családtag ).
Köszönöm.