Elővásárlási jog


ObudaFan # 2006.05.01. 06:46

Mivel a Ptk. szerint a törvényes elővásárlási jog megelőzi a szerződésben alapítottat, ezért 4. személy csak e 3 után élvezheti azt. A Gt. szerint nem lehet előre lemondani az előv. jogról, tehát azt azt kizáró társasági/szindikátusi szerződéses rendelkezés semmis.

deiure # 2006.04.30. 12:06

Sziasztok.
Az alábbi kérdésben kérnék segítséget:
Tehetnek-e egy kft. tagjai előre, általános jelleggel akár a társasági szerződésben, akár külön szerződésben olyan vállalást, hogy üzletrész értékesítése esetén nem kívánnak élni azon taggyűlési jogukkal, mely szerint egy konkrét vételi ajánlat esetén a taggyűlés megnevezhet az üzletrész megvásárlására elővásárlási jogot szerző 3. személyt?
Elővásárlási joga a Gt. szerint ugye a tagoknak, magának a társaságnak és a társaság taggyűlése által megjelölt 3. személynek van, ebben a sorrenben sőt, a Gt. tartalmaz egy olyan paragrafust is, mely szerint az elővásárlási jogról érvényesen lemondani nem lehet.
És igaz-e az az állítás, hogy 3. személy a társaság üzletrészeire elővásárlási jogot csak 4. helyen, az előbbi 3 "jogosulti kört" követően szerezhet?
Előre is köszönöm.