Gyermektartásdíj - tartozás elévülése


gerbera317 # 2020.08.03. 06:25

Édesmindegy, mert gyermektartás behajtását visszamenőlegesen legfeljebb 6 hónapra lehet elrendelni.

Anya35 # 2020.08.02. 17:44

Kérdezni szeretném hogy abban az esetben, ha a bíróság korábban az apának ítélte a fiamat de 6 évesen elvette tőle a gyámhivatal, nevelőszülőhöz került, majd 8 éves korától én nevelem (most 10 éves) akkor az apa gyerektartásra való jogosultsága a gyerek 6 éves korában megszünt ugye? Innentől számítható az 5 év elévülés a tartás elmulasztásaában?

Sherlock # 2018.10.08. 13:53
  1. A bíróságnak igaza van, mert érvényesíteni még lehetett volna vele szemben ettől függetlenül.
  2. Nem így szól a szabály, hanem hogy ha fizetett az elévült követelésre, azt nem lehet visszakövetelni (kivéve ha igen...).

De hatékonyabb szokott lenni tartási kötelezettség elmulasztása bűncselekmény miatt egyúttal feljelentést tenni (ha legalább fekete jövedelme van), mert ott úgy tudja már csak elkerülni a büntetést (vagy mérséklést érhet el), ha fizet. Persze ez utóbbi örökre tönkre is teszi a kapcsolatot (lehet hogy a gyerekkel is), ezt kell mérlegelni.

szll # 2018.09.29. 09:43

Valakinek válasza/ötlete?

szll # 2018.09.26. 13:28

Üdvözlöm! Két kérdésem lenne gyermektartásdíj-tartozás elévülésével kapcsolatban:

  1. Úgy tudom, a bírósági határozatban megállapított gyermektartásdíj-elmaradás végrehajtását visszamenőleg csak 6 hónapra lehet kérni, ennél hosszabb időszakra csak abban az esetben, ha az az adós rosszhiszemű magatartására vezethető vissza. Mi minősül itt rosszhiszemű magatartásnak? Jelen állás szerint a bíróság azt, hogy az adósnak saját bevallása szerint volt jövedelme, de nem fizette a gyermektartást, nem minősül annak.
  2. Tartozás elévülésére vonatkozóan úgy tudom, ha a tartozás az elévülési időn túli, de az adós azt elismerte (van róla elismerési nyilatkozat ebben az esetben), akkor végrehajtható - ez fennáll a gyermektartásdíj esetében is?

Köszönöm előre is a válaszokat.