albérleti szerződés

Szomorú örökös # 2025.09.29. 06:55

eulimen

Engedelmeddel a sok badarságból erre az egyre reagálnék:
nem adhatnánk tanácsot azoknak sem, akik lakott területen 70nel lettek bemérve

Ha valaki ezt elköveti és utána idejön ártatlan ma született bárányként - holott soha sehol nem mondták nekik, hogy gyorsan kell hajtani - hogy miként lehetne ezt megúszni, akkor arra egyetlen válasz van: SEHOGY! Viszont többnyire azok kezdenek el írogatni, akik mindenféle kibúvót keresnek, hogy miként lehetne kibújni a felelősség alól. De a válasz mind jogi, mind erkölcsi alapon ezekre is ugyanaz. ;-)

eulimen # 2025.09.29. 06:47

@usesoli
A rendkivüli vagy azonnali felmondás kérdésre nem kaptam egyértelmű választ, ha nem lehet korábbi határidőre felmondani, akkor mindegy.
Sem a lakástörvényből, sem a Ptk-ból nem vezethető le az azonnali felmondás.
Azt viszont megteheted, hogy két különböző okból is felmondasz neki (közösségellenes viselkedés, illetve díjnemfizetés).

6:348. § [Felmondás szerződésszegés miatt]
(1) "A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személy a bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít; vagy a lakást vagy a közös használatra szolgáló területet nem rendeltetésszerűen vagy nem szerződésszerűen használja.
(2) A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni."

@szomorú örökös
tartsuk be, hogy ez elsősorban jogi fórum.
Ahol természetesen helye van annak, ha a fórumtársak rámutatnak, hogy a naivan hülye eulimen ötlete jogi szempontból kifogásolható, ingoványos.
Mert akkor ugyebár erkölcsi(?) okookból nem adhatnánk tanácsot azoknak sem, akik lakott területen 70nel lettek bemérve, vagy jaj gyógyszer hatása alatt elnehezült a lábuk a gázpedálon, amikor a kékpirost meglátták a visszapillantóban. De azért mégis szóba állunk velük. úgy-e? ;)

Majordomus # 2025.09.28. 20:19

Ha szeptember 15-én mondtál fel,addig pont letelik a 60 napos határidő

Szomorú örökös # 2025.09.28. 17:28

usesoli

Ahelyett, hogy le tudnám röviditeni ezzel csak hosszabbá válik az egész procedura.
Ráadásul november közepétől téli kilakoltatási moratórium is lesz.

usesoli # 2025.09.28. 16:54

Albérlet . Tisztelt Cimzett!
A rendkivüli vagy azonnali felmondás kérdésre nem kaptam egyértelmű választ, ha nem lehet korábbi határidőre felmondani, akkor mindegy. Szerződésünk sajnos nem szabályozza, csak sejtem hogy akkor nem jogszerű alkalmazni, mert nem szabályoztam.
A lehetőségeimet keresem.

1. felmondtam szept.15-ével a társasház közösség kérésére okt.31-i hatállyal.
  2. Nem fizeti az albérleti dijat, ezért most van a 8 napos felszólitás. Nem fog fizetni, ezért 2-án fel kell mondanom akkor telik le a határidő, csak nov.30-al tudom megtenni. Ha ezt a felmondást is kézhez kapja, azt hiszi még van 1 hónapja hogy ott tartózkodjon. Ezt nem tudom, hogyan tudnám elkerülni hogy ezzel takarózzon, hogy neki van még ideje a 2. felmondás szerint. Ahelyett, hogy le tudnám röviditeni ezzel csak hosszabbá válik az egész procedura.

köszönettel.

Szomorú örökös # 2025.09.28. 14:37

Niki2025

épp pár napja fordult elő,hogy törvénytelen reakciókra buzdítottad a kedves olvasót
Mikor is? Mivel is?

Szomorú örökös # 2025.09.28. 14:33

Niki2025

Eulimen javaslata,hogy tájékoztatni lehet az albérlőt egy kiköltözés utáni felújításról,NEM törvénybe ütköző!
A tájékoztatás nem törvénybe ütköző, de ha ezt utána meg is teszi, amire felhívja a figyelmet, az már viszont nagyon az! Ennyi!
Még egyszer én se fogom neked elmagyarázni, hogy pl. a nehéz fiúkkal való meglátogatása az albérlőnek legalább annyira gázos.
És bizony mindkettő leírásra került itt, ami egyáltalán nem segített a kérdezőnek.

Niki2025 # 2025.09.28. 12:40

Usesoli
De hát már felmondtál neki okt 31 határidővel mem??
A 2.felmondásról pedog beszéltetek dr bjozsef-el. Ami a rendkívüli lenne nem?
A közös megegyezéses felmondás nem hiszem hogy járható út de minek is ebben az esetben?
Ha korábban normálisabb volt a viszonyotok akkor beszélj vele,és tapogasd le,hogy vajon el fog -e költözni 1 hónap múlva? Akkor belengetheted eulimen ötletét az ablakcseréről.
Tudom,az utolsó kérdéseid ezzel nem válaszoltam meg,de a hozzászólásom nem jogászkènt írtam.

Niki2025 # 2025.09.28. 12:32

Szomorú örökös
Nem szeretem ismételni magam,de most megteszem .Eulimen javaslata,hogy tájékoztatni lehet az albérlőt egy kiköltözés utáni felújításról,NEM törvénybe ütköző! Ez egy konstruktív , bár laikus ötlet,ami ,tekintve a főbérlő kiszolgáltatottságát,igenis megfontolható!
Ami eulimen tv hivatkozàsát illeti, abban egyetértek veled,nem alkalmazható ezen tipp esetében.
Ezenfelül : egyetértek veled,hogy ez egy jogi fórum,de amikor ezt megjegyzed,akkor jusson eszedbe az a sok sok laikus vitatkozásod amikor próbálsz ellentmondani egy szakértő válasznak! Mert épp pár napja fordult elő,hogy törvénytelen reakciókra buzdítottad a kedves olvasót,de egy idő után már nem reagáltam rá...

Szomorú örökös # 2025.09.28. 11:03

eulimen

Én mindezt megértem, de engem is párszor már megszóltak érte, hogy nem kifejezetten jogi tanácsot adtam.
Nem hinném, hogy ez alól akár te, akár Niki2025 kivételek lennétek, tartsuk be, hogy ez elsősorban jogi fórum.
Amilyen tanácsokat márpedig adtál a kérdezőnek, az nem igazán a törvényes megoldás és megütheti a bokáját érte.

eulimen # 2025.09.28. 09:45

@szomorú örökös
Szürkezóna, abszolút, ezt elismerem.
Más ám ahhoz ragaszkodni, hogy jogilag kikezdhetetlen tanácsot adj kibicként, meg más kétségbeesetten végignézni, ahogy éveken keresztül élősködnek rajtad, amortizálják a vagyonodat, és az egész lakóközösség pellengérre állít, hogy ILYENEKet bujtogatsz a lakásodban, pedig majd megszakadsz, hogy.megszabadulj tőlük.

usesoli # 2025.09.28. 02:05

Alberlet Tisztelt Címzett! Amennyiben a nem fizetés esetén a felszólítást kovető határidő letelik, felmondhatok rendkívüli felmondással, 15 napos határidővel? A szerződésben az azonnali, rendkívüli felmondás nincs benne azonban jsz. engedi..Ha mégsem akkor közös megegyezéssel ?
Köszönettel.

Szomorú örökös # 2025.09.27. 19:46

eulimen

Akkor kiemeltem számodra a lényeget, amit ezek szerint te figyelmen kívül hagytál:

Lakástörvény 12.§ (4) "A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrzi. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles; ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, illetőleg a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén.

Szerinted ha te bemégy és önhatalmúlag leszereled a nyílászárókat, az vajon melyik kategóriába tartozik?
(bár szerintem ne is próbálkozz megmagyarázni, mert ez semmilyen szinten nem lenne törvényes)

eulimen # 2025.09.27. 18:42

@Szomorú örökös
Egyelőre ehhez be kéne jutnia a kérdezőnek a lakásba,
Lakástörvény 12.§ (4) "A bérbeadó a rendeltetésszerű használatot, valamint a szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente legalább egyszer vagy a szerződésben meghatározottak szerint évente több alkalommal – a bérlő szükségtelen háborítása nélkül – ellenőrzi. A bérlő arra alkalmas időben a lakásba történő bejutást biztosítani, és az ellenőrzést tűrni köteles; ez a rendelkezés megfelelően irányadó a rendkívüli káresemény, illetőleg a veszélyhelyzet fennállása miatt a lakáson belül szükséges hibaelhárítás elvégzésének biztosítása esetén."

Szomorú örökös # 2025.09.27. 18:18

Niki2025

feláll a nemlétező toll a hátamon az ilyen élethelyzettől
Egyébként nekem is! Bődületes, hogy nálunk ennyire védi a sok idióta s....ggfej bérlőt a jogszabály.
Németországban eleve nem költözhetsz be egy bérleménybe, ha nem vagy jogilag megbízható.
Konkrétan egy barátom története volt, mikor kint bérelni volt kénytelen egy lakást mindenféle komolyabb egzisztencia nélkül, de csakis mögötte állt egy olyan pártfogó, aki kezességet vállalt érte. Viszont a barátja már nem költözhetett vele, mert ő nem volt ilyen státuszban.

Szomorú örökös # 2025.09.27. 17:42

Niki2025

Tájékoztatni lehet.Jóhiszeműen,bízva abban,hogy a bérlő kiköltözik

Nem a tájékoztatás a törvénybe ütköző, hanem ez:
Én a felmondási idő lejárta után másnap zárat cserélnék és odacuccolnék a lakásomba pár markos legénnyel

Niki2025 # 2025.09.27. 15:46

Szomorú örökös
"Nem törvénybe ütköző,nem fenyegető”
Amíg a bérlő el nem hagyta a lakást, addig bizony ez törvénybe ütköző."
Amúgy nem törvénybe ütköző amit eulimen írt. : " Tájékoztatod, hogy a felmondási időszak végével felújítási munkák kezdődnek, "
Tájékoztatni lehet.Jóhiszeműen,bízva abban,hogy a bérlő kiköltözik....

Niki2025 # 2025.09.27. 15:33

Szomorú örökös
Tudom,ahogy le is írtam,nem ez a követendő pèlda. De feláll a nemlétező toll a hátamon az ilyen élethelyzettől.

Szomorú örökös # 2025.09.27. 15:30

Niki2025

Nem törvénybe ütköző,nem fenyegető
Amíg a bérlő el nem hagyta a lakást, addig bizony ez törvénybe ütköző.

Én a felmondási idő lejárta után másnap zárat cserélnék és odacuccolnék a lakásomba pár markos legénnyel.
Aztán beszélgetnénk birtokvédelemről

Utána meg mehetsz birtokvédelmi eljárásra a jegyzőhöz.....és szinte biztos, hogy veszíteni fogsz. Hajrá, csak így tovább! :-)

Niki2025 # 2025.09.27. 15:11

Szomorú örökös
Pedig jó ötlet. Nem törvénybe ütköző,nem fenyegető..
Én a felmondási idő lejárta után másnap zárat cserélnék és odacuccolnék a lakásomba pár markos legénnyel.. Aztán beszélgetnénk birtokvédelemről...
És ne szisszenjen fel senki,tisztában vagyok azzal,hogy a bérlő van a birtokon belül,és ez egy ösztönös reagálás

Szomorú örökös # 2025.09.27. 14:12

eulimen

Ne adj buta ötleteket! Egyelőre ehhez be kéne jutnia a kérdezőnek a lakásba,
viszont jó eséllyel nem lehetséges, mert a bérlő van birtokon belül.

eulimen # 2025.09.27. 07:32

@usesoli
Tájékoztatod, hogy a felmondási időszak végével felújítási munkák kezdődnek, ami abból fog állni, hogy leszeded az összes ablakot meg a bejárati ajtót, és elviszed.

drbjozsef # 2025.09.27. 05:07

usesoli,

Ha nem akar menni, te meg a jogszerű úton mész végig, akkor tényleg több éves procedúrának nézel elébe...

Alapos # 2025.09.27. 04:44

Lakhatási válság van!!

usesoli # 2025.09.26. 17:23

Albérlet. 5 éve lakik itt, pontos volt. Valami történt vele, szerintem bekattant, nem tudom mire vélni a viselkedését.
Természetesen mindent tagad, alaptalan, ő nem szólt senkinek semmit. A felügyelő bizottság foglalkozott az üggyel, lakókat megalázta, beszólogat, durva dolgok voltak, utólag mondták el nekem.