Kilakoltatás csúszik egy éve


gerbera317 # 2023.09.20. 10:52

Most jövök rá, hogy te nem árverési vevő vagy, hanem végrehajtást kérő.
Nos, az ingatlan átadása az az árverési vevő és az adós közötti jogvita. Neked semmi közöd az eredményhez. Az csak egy dolog, hogy érintett vagy azáltal, hogy az adós történetesen a felső szomszédod, és a fejedre csurgatja a xarát. De ez nem jogosít fel téged arra, hogy beleszólj az adós és a vevő jogvitájába. A legtöbb, amit itt megengedhetsz majd, az, hogy amikor végre sor kerül a kilakoltatásra, integetsz a távozó adósnak, hogy szevasz.

ReasonableReptilian # 2023.09.20. 09:08

Az utolsó mondat kérdés akart lenni:

A kifogásolásnál nincs kötelező 30/60 napos határidő, ami miatt amúgy is buknánk az idei moratórium előtti kilakoltatást?

ReasonableReptilian # 2023.09.20. 09:06

Majordomus

Mi csak egyike vagyunk azoknak, akiknek jogerős követelése van ellene. Infót sem ad senki az ügyről. Egyelőre most úgy tűnik azon megy a vita, hogy a végrehajtó szerint az OTP kérte az árverést (így a vele való pereskedés végééig szünetel a kilakoltatás), pedig nem, mert a társasház kérte évekkel ezelőtt és egészen mostanáig semmi olyan információt nem kapott senki, miszerint valaki más kérésére árvereznék a lakást.

Milyen jogcímen tudnánk kifogásolni a végrehajtást? (Van a társasház - ami tudtunkkal elindította az árverést, van az OTP, mint a legnagyobb követeléssel rendelkező - vele pereskedik a adós, plusz van több kisebb végrehajtási joggal rendelkező, köztük mi is.) A kifogásolásnál nincs kötelező 30/60 napos határidő, ami miatt amúgy is buknánk az idei moratórium előtti kilakoltatást.

Majordomus # 2023.09.08. 19:54

Hát akkor kifogásold meg a végrehajást.

gerbera317 # 2023.09.08. 06:06

Ezért nem értjük, miért nem indulhat a kilakoltatás
Talán, mert a perben eljáró bíróság felfüggesztette a végrehajtást. De ez nem valószínű, mert a per eredményének nincs hatása az árverés eredményére, legfeljebb csak a vételár felosztására, ami viszont nem érinti az árverési vevőt és az ingatlant.
Inkább az lehet az ok, hogy te nem helyeztél kilátásba végrehajtási kifogást arra az esetre, ha a végrehajtó továbbra sem intézkedik a kiürítés iránt.

ReasonableReptilian # 2023.09.07. 21:54

Elvileg jogerős maga az árverés, csak az egyik féllel (nem azzal, akinek a kérésére kitűzték az árverést) pereskedik még.

Van egy ilyen részlet az ítéletben:
"Az ingatlan árverezésre került, és az árverési vevő az árverési jegyzőkönyvet 2022. x hó x napján aláírta, az ellen az alperes kifogást terjesztett elő. Az adós kifogása a végrehajtást foganatosító bíróság által elutasításra került, és az elsőfokú határozatot a Fővárosi Törvényszék, mint másodfokú bíróság helybenhagyta, a végrehajtó 2022. x hó x napján kelt árverési jegyzőkönyvet hatályában fenntartotta. Az árverés ezáltal jogerőssé vált."

Ezért nem értjük, miért nem indulhat a kilakoltatás.

Majordomus # 2023.09.06. 19:57

Sajnos drb.. nek igaza van.

Jogai csak az adósnak vannak. Én két és fél éve küzdök egy emberrel ráadásul úgy hogy az önkormányzat is (bérlakás)támogat. Már milliós károkat okozott az alatta lévő felújitott lakásban.
.
Már minden jogerős,már végrehajtónál van az ügy,de nem tűzi ki a kilakoltatást. Megint belecsúszunk a fűtési szezonba és várhatjuk a tavaszt.
Meg kell várnotok a másodfoku itéletet,majd a jogerőt,majd mire ez egvan október.

Tavasszal lesz ebből valami.

ReasonableReptilian # 2023.09.06. 19:34

Köszi a választ. Egészen abszurd, ha ez így működik, akkor nem is értem, hogyan vesztik el emberek a lakásukat. Annyi kell csak, hogy valahogy ismerőssel felrakass egy végrehajtási jogot valamekkora összeggel, aztán onnantól ha bármelyik másik követelés miatt elárverezik a lakást, ti ketten évtizedekig pereskedtek és vígan élsz a lakásban.

Ráadásul a végrehajtó is már a harmadik (az első benne volt a Schadl-ügyben, utána valami vidékihez került az ügy, akinek lövése nem volt semmiről, a jelenlegi pedig minden érintettnek - új tulajdonos, az árverést elindító közös képviselő, mi - mást mond az érdeklődésre.

Egy leépült alkeszről van szó amúgy, amikor a társasház próbált valami ismerőst találni, aki segíteni tudott volna rajta (szagproblémák is voltak), senkit nem találtunk - az egyetlen realisztikus elmélet az, hogy az általa látogatott kocsmába jár valaki a két sarokra lévő, ügyben eljáró bíróságról, aki segít neki, mert agyilag már nincs olyan szinten, hogy egyedül találjon magának szakszerű jogi segítséget.

drbjozsef # 2023.09.06. 18:03
  • Attól függ.
  • Nem mindig kell, de szokott.
  • Nem.

Az árverési vétel ilyen. Ha az adós ismeri és (vissza)él a jogaival, pár év is eltelhet.

ReasonableReptilian # 2023.09.06. 11:25

Tisztelt Szakértők!
Van egy lakásunk, ahol a fölöttünk lakó évek óta áztat minket, emiatt van is végrehajtási jogunk az ingatlanon. Neki több tartozása is van, ami fent van a tulajdoni lapon, a társasház felé és az OTP felé is. Ezek közül a társasház elindította a végrehajtást, ami árveréssel zárult, már új tulaja van a lakásnak papíron (a tulajdoni lapon emellett törlésre kerültek a jelzálogjogok) . Közben a régi, áztató tulaj pert indított az OTP-s végrehajtás miatt, amiért most áll minden.
Elsőfokú ítélet született, amiben az is szerepel, hogy az árverés jogerős, a végrehajtó mégis a bíróság válaszára vár, hogy hogyan tovább. Közben kiderült az is, hogy másodfokra kerül majd az ügy.
A kérdéseim a következők:

  • ha az árverés jogerős, miért nem lehet folytatni a kilakoltatást?
  • ilyen esetben tényleg állnia kell mindennek, az új tulaj nem tudja birtokba venni a saját lakását, stb?
  • valahogy lehet gyorsítani az ügyön?

Köszönöm szépen!