Sziasztok!
a történetem, ennélfogva a kérdésem is - szerintem - rém egyszerű lesz.
Jó pár éve (akkor még volt ilyen) EUR-alapú lakáshitelt vettem fel 1/1-ben, adóstárs nélkül.
A havi induló törlesztő (bocs, de pontosan már nem emlékszem), olyan 300 EUR körül volt. A bank egyszer csak közölte, hogy innentől kezdve a törlesztő 550 EUR lesz, de nagyon nem volt indoklás.
Annyi nyilvános volt, hogy a hitel konstrukciója valami olyasmi volt, hogy első 1 évben csak tőkét fizettem, utána jött már hozzá a kamat, de nem ekkora mértékben.
Pár hónapig bírtam fizetni, közben többször kerestem a bankot, hogy beszéljünk, mert probléma lesz a likviditással. Semmi választ nem kaptam, csak annyit mindig, hogy megkapták a levelet, és majd keresnek.
Feladtam, ügyvédet kerestem és fogadtam. Ügyvéd tanácsára abbahagytam a havi törlesztők fizetését, mert kiszámolta,
hogy az eredeti törlesztőkhöz képest az általam befizetett összegek bőven lefednek pár havi törlesztőt, nem lesz gond.
Természetesen nem egészen így volt: a hitelt felmondta a bank,FMH, végrehajtás, minden indult. Én eközben ügyvédi tanácsra polgári pert indítottam a bank ellen.
Mentek a tárgyalások pár éven keresztül, a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, bár addigra már vagy 1.500.000 HUF-ot elvitt a VH. Egyszer csak megtalált a bank, és felajánlották, hogyha elállok a pertől, akkor tudnak egy megoldást, ami mindenkinek jó lesz.
Innentől lesz érdekes a történet, és jön a kérdésem:
- kötöttünk egy új hitelszerződést, mindenféle matekozás után egy x milliós HUF-os hitelkiváltó "hitelt" vettem fel,
és a szerintem lényeges mondat így hangzik a szerződésben: "jelen szerződés szerinti kölcsön folyósítását követően fennmaradó tartozás, amely az előző xyz. számú hitel esetén fennmaradt, teljes egészében elengedésre kerül,
így a jelen jelen kölcsön folyósításával és a folyósított összeg jóváírásával az 1.2-es pontban megjelölt ügyletből eredő követelések megszüntetésre kerülnek, azokkal kapcsolatban a Banknak jelen kölcsön folyósítását követően nem áll fenn követelése."
Ennek már jó pár éve, nincs is gond a fizetéssel, abszolúte jó ügyfél vagyok, bőséges túlfizetéssel havi szinten.
Viszont: puszta kíváncsiságból lekértem ügyfélkapun keresztül egy KHR-saját hitel jelentést, és látom,hogy a felmondott hitel, amit ugye, nem "veszteséggel leírt a bank", ahogy feljebb is írtam,
hanem "teljes mértékben elengedett", ott szerepel a KHR-jelentésen, kvázi, mint passzív státusz, mégpedig "Veszteségként leírt"-megjegyzéssel.
Semmilyen más bejegyzésem nincs, illetve van, de az csak a most fizetett hitelem adatait mutatja, de mint pozitív bejegyzés, fennálló, de késedelembe nem esett hiteltermék.
A kérdésem az lenne, hogy ha a második, Bank által valami ismeretlen okból felajánlott és általam elfogadott hitelszerződésben is az szerepel, hogy "elengedés", tehát nem "veszteségként leírás", akkor tarthat-e a bank, mint referenciaadat szolgáltató a KHR-en,
még ilyen esetben is passzív státusszal, vagy írhatok a BISZ-nek, hogy szerintem ezt a bejegyzést haladéktalanul és visszakereshetetlen módon töröljék a nyilvántartásból?
Feltúrtam az egész internet ilyen témákkal foglalkozó részét, megtaláltam a KHR-törvényt, elolvastam A-tól Z-ig, de nem találok arra törvényi rendelkezést, hogy "elengedett hitel" esetén is szerepelhetek a KHR-en?
Az megvan, ha "Veszteségként leírt", akkor az még +5 év, de ugye egyik szerződésben sem így szerepel.
Köszönöm, ha kisegítettek legalább törvényekkel, vagy olyan jogszabállyal, ami egyértelműen fogja a kezem és rávezet arra, hogy mit tehetnék.
Nem szeretnék most hitelt felvenni, nem ez a célom, de szeretnék egy teljesen tiszta KHR-tudakozványt látni, ép elég bosszúságot okozott az a bank, amelyik végül megkeresett, és az Ő ajánlatukra mentem bele ebbe a hitelkiváltó hitelbe.