Árverés kérvényezés


Majordomus # 2024.03.04. 21:33

Kérje a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.
Majd váltsa magához az 14-ed részt.
A vételárat úgyis elviszik a hitelezők.

Majordomus # 2024.03.04. 21:32

Kére a bíróságtól a közös tulajdon megszüntetését.
Majd váltsa magához az 14-ed részt.
A vételárat úgyis elviszik a hitelezők.

osztap # 2024.03.04. 17:18

Rati94,

A vh. kérőket mindet meg lehet keresni, de főleg a követeléskezelő cégek ritkán állnak harmadik féllel szóba. Szerintem két utad van:

  1. Próbálod behajtani rajta a fűnyírás stb. számlával igazolt költségeit, előbb tértis levélben felszólítva a fizetésre, majd fizetési meghagyást kiadatva ellene. Ha fűnek-fának tartozik, várhatóan nem fogja ezt sem kifizetni, ha szerencséd van, ellentmondani sem fog. Lesz egy végrehajtható FMH-d, a végrehajtótól kéred a végrehajtást, és felhívod a figyelmét, hogy foglalja le a telekbeli tulajdoni hányadát (tegyen rá vh. jogot). Majd a Vht. 139. § szerinti idő eltelte után mint végrehajtást kérő kéred az árverési értékesítést, ahol liciten megveheted.
  2. Gondolom, a telek nem elég nagy ahhoz, hogy a negyede nagyobb lenne, mint a minimum telekméret a helyi építési szabályzat alapján. Akkor pert indíthatsz a társtulajdonos ellen, kérve, hogy vagy (i) váltsa magához a Te 3/4-ed, vagy (ii) árverezzék el az egész telket. Az (i)-nél kéred a bíróságtól, hogy hívja fel teljesítőképességének igazolására. Mivel ehhez a vételárnak bankbetétben rendelkezésre kellene állnia nála, ezt nem fog menni, a bíró (ii)-t ítéli meg. (ii)-nél kiírják az árverést, és megveszed. Természetesen csak azt a tulajdoni hányadot kell kifizetned, ami még nem volt a Tied.

A perköltséget a vesztes félre terhelik, olvasgasd ezt a PK. véleményt:
https://kuria-birosag.hu/…-pk-velemeny

Rati94 # 2024.03.04. 13:57

Sziasztok!
Azzal kapcsolatban kérnék segítséget, hogy árverés útján megszereztük egy építési telek 3/4 részét és jelenleg az lenne a cél, hogy a maradék negyed részt is megvehessük végre.
Beszéltem a végrehajtóval, azt mondta h tartozás van bőven, tehát az alapján kitűzhető lenne végrehajtásra, de mégsem került erre sor. Elvileg én, mint a telek 3/4-ének tulajdonosa sehol, semmilyen módon nem kérvényezhetem azt, hogy tűzzék ki a maradék 1/4 részt is árverésre, de esetleg azzal próbálkozzak, hogy keressem fel ennek a résznek a tulaját és próbáljak vele megegyezni h adja el.. Na már most mi ismerjük ezt a nőt (meg a komplett családot), teljesen nem komplett, kizárt h belemenjen, ha meg igen akkor irreális árt kérne. Ősidők óta tartozik/tartoznak a férjével együtt, nem is értjük hogy miért nincs kitűzve a nő része is árverésre. A füvet, gazt természetesen nem vágják és soha nem is vágták rajta, mi gondozzuk már jó ideje a telket, hogy ne úgy nézzen ki, mint egy dzsungel. (a házunkkal szemben lévő telekről van szó)
Másik opció az volt, hogy nézzük meg a tulajdoni lapon, hogy kiknek tartozik és ahol a tartozás eléri az x összeget (az a baj h már hónapokkal ezelőtt volt ez a beszélgetés és nem emlékszem milyen összeget mondott a hölgy), ott próbáljuk felvenni a céggel a kapcsolatot, hogy ez és ez a helyzet, legyenek kedvesek tűzzék ki árverésre. Közben megpróbáltam az egyik ilyen céget felhívni, akik azt mondták telefonon nem adhatnak ki infót illetve én nem kérhetem az árverezést, max a tulaj maga.. Már nem azért, de ki az a hülye, aki maga ellen kér végrehajtást....?
Na szóval van valakinek valami ötlete, hogyan lehetne megszerezni a maradék 1/4 részt és mi lehet az oka, hogy ezer éve tartozik a hölgy és mégsem került árverésre a dolog?
Köszi előre is.