Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

Majordomus # 2023.10.17. 19:32

Fűrész.....

bkatuska # 2023.10.17. 12:20

Köszönöm Gerbera317!Akkor olvasgatok tovább!

gerbera317 # 2023.10.17. 12:06

Minden úgy van, ahogyan a végrehajtótól tudod: A kérelemtől számított 60 nap elteltével intézkedhet, de ez az intézkedés az lesz, hogy az átadást elhalasztja 2024. április 30-át követő időszakra.
Ez a topik szinte másról sem szól, mint hogy ilyenkor mi a teendő, különösen, ha az ingatlan üresen áll. Olvass hát bele a topikba, és meglátod, milyen kiskapu kínálja magát, szinte értelemszerűen...

bkatuska # 2023.10.17. 11:32

Kedves Drbjozsef!

2023-09.04.-én lezárult egy ingatlan árverés, amit megnyertem. Aláírtunk a végrehajtónál, kifizettem, letelt múlt pénteken a 30 nap, fellebbezés nem érkezett a tulajdonos részéről, akik eltűntek, nem elérhetőek. Ma beadtam a birtokbaadási kérelmem a végrehajtóhoz, aki tájékoztatott, hogy innen még 60 nap amire átvehetem az ingatlant, majd mivel belecsúszunk a kilakoltatási moratóriumba, majd tavasszal vehetek át. Mivel 10 éve lakatlan az ingatlan, és nem ez az állandó lakcíme az adósnak, kérhetem majd a bíróságon hogy ne vonatkozzon rá a moratórium és ha szerencsém van, majd januárban talán birtokba vehetem.
Kérdésem hogy ezt a 60 napot meg kell-e várni? Mivel az adós nem elérhető és semmilyen megkeresésre nem reagál, ezért nem kérhetem ugye hogy adja át nekem az ingatlant.
Ha volt már ilyen kérdés, elnézést, szorgalmasan próbáltam keresni választ a kérdésemre, de nem találtam.
Állagmegóvás (remélem jól írtam) bemehetek az ingatlanba vagy csak szemléljem kívülről? Nagyon köszönöm a választ! Kata

drbjozsef # 2023.10.04. 14:05

gabriella5,

Ha szeretsz veszélyesen élni, sok a felesleges pénzed, és a várható piaci ár 15%-ért megkapod, akkor vágj bele!

gabriella5 # 2023.10.04. 13:26

Kedves Majordomus!
Megnevezése: kivett, beépítetlen terület
Felszámolás alatt van az építtető cég, ahogy látom, nem lett befejezve a ház vagy nem úgy lett kivitelezve, ahogy az építési tervben szerepelt, szerintem nem kapták meg a használatbavételi engedélyt. Viszont a lakók beköltöztek. Az adósságokat Faktor cég hajtja be és igen leginkább ez a téma érdekelne, hogy a Társasház tartozásai végső soron behajtható-e a lakókon, de ahogy értelmezem, egyértelműen.

Kedves Osztap!
Igen, ezzel a részével tisztában vagyok csak az ködös számomra, hogyha széljegyre is kerülök, és vége a moratóriumnak tudok-e bármit így intézni, hogy osztatlan közös.

Nagyon nem hangzik jól, de még most a napokban próbálok többet kideríteni.
Köszönöm a segítségeteket!

Szomorú örökös # 2023.10.03. 09:02

MK240728

Tudok-e kifogással élni a végrehajtó ellen?

Lehet, de ettől még marad az ingatlan A jelenlegi tulajdonosnál szerintem.

Illetve, hogy kaphatom vissza a vételárat?

Nyilván az visszajár..

gerbera317 # 2023.10.03. 08:48

@MK2
az árverezési jegyzőkönyvet a bíróság megsemmisítette, és új intézkedés megtételére kötelezi
Itt valami nem kerek.
1) Ha az árverést azért semmisítették meg, mert azt a végrehajtó nem tűzhette volna ki, akkor nem kötelezik új intézkedés megtételére. Akkor azt úgy kell tekinteni, mintha nem is történt volna árverés. Vételár a vevőnek vissza, és kész.
2) Ha viszont meg kell ismételni az új intézkedést, akkor maga az árverés jó, csak valamit még igazítani kell a dolgon.
Nem világos viszont, hogy miért ködösít a végrehajtó (nem az iroda!). Ha a vételár / előleg visszajár, akkor azt nem tarthatja magánál. Ha más a teendő, akkor tegye azt. Persze, az is lehet, hogy a bíróság intézkedése még nem jogerős - ezt nem ártott volna megkérdezni (vagy ha ismert, itt közölni).
Egyébként, a végrehajtó vagy a bíróság által ügyfélnek nem tekintett árverési vevő legkönnyebben akkor ér el valamit, ha a MBVK-hoz küld egy panaszbeadványt azzal, hogy az nem végrehajtási kifogás, de kéri kivizsgálni, miért ködösít a végrehajtó. Mondanom sem kell, hogy azt a beadványt valamivel szakszerűbben kell megfogalmazni, mint itt a kérdést, mert ez így kezelhetetlen - fogalmazzunk úgy, hogy elolvasásra sem méltó.

drbjozsef # 2023.10.03. 07:54

MK240728,

Fontos részlet :
az adós részletfizetési megállapodást kötött a végrehajtást kérővel” VAGY a végrehajtó engedélyezett az adós számára a Vht. 52/A.§ vagy 52/B.§ szerint?

MK240728 # 2023.10.03. 07:30

Tisztelt Fórumozók!

A következő helyzetben szeretnék tanácsot kérni.

Árverésen vásároltam ingatlant, bő fél éve, de hiába jártam két hetente a végrehajtói irodába, semmi lényeges információval nem szolgáltak, (sőt, mint utólag kiderült az a kevés is amit mondtak hazugság volt) így úgy döntöttem - habár a végrehajtó azt mondta ne menjek,úgysem adnak ki nekem információt - elmegyek a Járás Bíróságra, és megpróbálok tőlük több infót megtudni az ügyről.
A beadványra 3 napon belül érkezett is válasz, ahol mindent apró részletet A-tól Z-ig le írt a bírósági titkár.
Nagyon röviden:
Az áll benne,hogy a végrehajtó jogszerűtlenül járt el, és az árverezési jegyzőkönyvet a bíróság megsemmisítette, és új intézkedés megtételére kötelezi!
Indoklás:
Mivel az adós részletfizetési megállapodást kötött a végrehajtást kérővel, amit fizet is tisztességesen, és erről küldtek is a végrehajtónak beadványt, de úgy látszik ő azt "semmibe" nézte.
Szóval a kérdésem a következő lenne:

Tudok-e kifogással élni a végrehajtó ellen?

Elvégre is, fél évig konkrétan a szemembe hazudott, illetve borzasztó kellemetlen helyzetbe hozott, mivel én naivan tényleg az adóst hibáztattam, miközben ő csak az igazát védte.

Hogy tud ekkorát hibázni egy végrehajtó?
Nem lesz semmi következménye rá nézve?

Illetve, hogy kaphatom vissza a vételárat?
Mivel nyilván ingatlant nem fogok kapni ezen információk tudatában.

Köszönöm, ha valaki válaszol.

Majordomus # 2023.10.02. 19:28

Ez már csak utórezgés és kapaszkodás az utolsó szalmaszálba...

drbjozsef # 2023.10.02. 15:26

Igazad lehet.
Bár azért a nem együttműködő adóstól tartanék, még ha szerinted nem is okos...

gerbera317 # 2023.10.02. 14:03

Ha az adós rendőrt hív, az bekopogtat, a vevő pedig kijön hálóingben-hálósapkában-papucsban, és megmutatja a tulajdoni lapot, megkérdezve, hogy mi a fäszt akarnak tőle, a tulajdonostól, akkor a rendőr tiszteleg és elmegy. Ha az adós feljelentést tesz, és a nyomozóhatóság kiszáll a helyszínre, akkor lesz túl nagy különbség. Igaz, a nyomozás eredménye már bizonyítékként használható fel egy kártérítési perben. De okosba' mindent meg lehet oldani.

drbjozsef # 2023.10.02. 13:47

Hosszú évek után sem éreztél még rá a birtokjog és a tulajdonjog különbségére...?
Hm.

Majordomus # 2023.10.01. 19:35

Hogy beköltözöl?

Elvileg megteheti a kérdező hiszen már bejegyzett tulajdonos.

gerbera317 # 2023.10.01. 12:29

Itt a jogorvoslattal történő időhúzás cél nélkül való, tehát az adós agyatlanul csinálja ezeket. Márpedig az agyatlan ellenfél nem ellenfél.
Én bele mernék vágni.

drbjozsef # 2023.10.01. 08:56

gerbera317,

Én is akartam írni, de azért azt olyan esetekre szoktuk, ahol az adós vagy együttműködő valamennyire, vagy legalábbis passzív. Ha valaki másodfokra fellebbez, akkor nem biztos, hogy együttműködő lesz...

gerbera317 # 2023.10.01. 08:37

Mondjuk, ha üresen áll a kecó, szinte kínálja magát egy megoldás...

Majordomus # 2023.09.30. 21:49

Szép miután minden hitelezőt kifizettek az ő pénzéből,még neki kell aggódni.

Gondolom a másodfok is elutasitja...

gerbera317 # 2023.09.30. 15:54

Ha a végrehajtást a jogorvoslati kérelem jogerős elbírálásáig függesztették fel, akkor az ingatlan nem adható birtokba, amíg a másodfok nem határoz.

Janos99 # 2023.09.30. 15:06

Az alábbi ügyben kérnék jótanácsot, hátha valaki járt már hasonló helyzetben.
2023. 04. 17-én vásároltam árverés útján egy 1/1-es, beköltözhető ingatlant. Az adós a lakásban nem lakott és a lakcíme is máshová szólt.
Az árverési jegyzőkönyv jogerőre emelkedett, átutaltam a fennmaradó vételárat, majd kaptam egy jegyzőkönyvet 2023. 05. 30-i keltezéssel a végrehajtótól, hogy az árveréstől számított 30 nap eltelt, a vételár megfizetésre került. Egyúttal ekkor kértem az ingatlan birtokbaadását is.
2023. 06. 2-án elmentem a földhivatalba és kértem az eredeti jegyzőkönyvvel az ingatlan-nyilvántartásba a bejegyzésemet. 2023. 06. 2-i dátummal a tulajdonjogom bejegyzésre került.
2023. 06. 22-én kaptam egy levelet a végrehajtótól, hogy a BKKB 2023. 06. 9-én kelt végzésével a végrehajtási eljárást adós jogorvoslati kérelmének jogerős elbírálásáig felfüggesztette.
Innentől kezdve semmiféle hivatalos tájékoztatást természetesen nem kaptam. Nem hivatalosan annyit tudtam meg az ügyintézőtől, hogy a vételárból minden hitelező ki lett fizetve, illetve augusztus elején a jogorvoslati kérelmét elutasították elsőfokon. Az adós ezt megfellebezte, azóta várunk az újabb döntésre, de semmi hír. Attól tartok, hogy ez bele fog csúszni a moratóriumba.
Tehetek-e valamit? Járt már valaki hasonló cipőben? Én vagyok a tulajdonos, a lakcímem is ide szól már. A lakásba egyébként rajtam kívül senki sincs bejelentve és legjobb tudomásom szerint most sem lakja senki.

Majordomus # 2023.09.29. 19:47

Felejtsd el.
Önként dugod a nyakad a hurokba.

Tisztázatlan a jogi helyzet.
Nem bizyos hogy tulajdonos leszel.
Ha a bank nem kapja meg a pénzét a kivitelezőtől,akkor tőled fogja kérni mert a sortartásos kezesség szabályai szerint felelsz a társasház tartozásaiért.
Ha egyáltalán tulajdonos leszel.

Mesélj erről a házról mert ez kissé zavaros.

Most épül.ezért nincs még hrsz?

Ha most épül hogy lehet hogy már árvereznek társasházi lakást ami még létre sem jött? Mármint a társasház. A gyakorlatban nincs 18 lakás osztatlan közös tulajdonban.
.
Szeritem egyszemélyi alapitásu társasház lesz ami még nincs albetétesítve.
Itt valami nem kerek...
Bontsd ki a történetet.

osztap # 2023.09.29. 14:23

gabriella5,

Miért van a 18 lakásos ház közös tulajdonként nyilvántartva, társasház helyett? Még épül, és az egész "beépítetlen terület" a tullapon? Mert ha nem, és a ház már áll, akkor ott valami komolyabb jogi/műszaki gondok lehetnek. Ezt ki kéne deríteni.

Majd Majordomus, aki társasházkezelő, mesél a közös tulajdon örömeiről. Például: mivel nem társasház, ezért nincs közös képviselő, elég nyögvenyelősen mennek a fejlesztések, vagy akár bárminek is a megjavítása. Kihez fordulsz, ha beázik a teto vagy csőtörés van? Ha magad megcsináltatod, hogyan szeded be a pénzt a többi tulajtól? Ha meg eladod, akkor minden egyes tulajdonosnak, gondolom van 30-40 a tulajdoni lapon, elővásárlási joga lesz a lakásodra...

Nyilván van olyan vételár, ami mellett az ember már bevállalja a fentieket. De az nem lesz magas.

A moratórium csak a kilakoltatást tolja el május 1. utánra.

gabriella5 # 2023.09.29. 13:48

Kedves Szakértők! Segítséget szeretnék kérni, kérlek ne szedjetek szét, ha már feltették előttem. Egy osztatlan közös tulajdonú, egy hrsz.-en lévő lakásra szeretnék licitálni (18lakás). A tulajdoni lapon fel van tüntetve, hogy az adott lakásnak mi lesz a várható helyrajzi száma. Az elővásárlási jogukkal a lakók ugyanúgy az árverezésen élhetnek. Sokkal rizikósabb így bevállalni egy árverezést, mint hogyha 1/1-es tulajdonú lenne? Osztatlan közösnél mik lehetnek még a buktatók? Illetve, ha október közepén jár le az árverezés, akkor már mindenképp belecsúszik a moratóriumba és semmit nem tudok majd intézni csak májustól, ha élnek a lakásban, jól gondolom?

eulimen # 2023.09.25. 08:17
@Majordomus „Na akkor fizesd be a lóvét és meséld el mi lett az ügy vége....” A végrehajtó a határidő lejárta előtt szóban tájékoztatott: átiratot küldött arról, hogy a fizetési a határidő még nem áll be, mivel a bíróság nem bírálta el a kifogást. Így külön értesítéssel fog majd felhívni a vételár megfizetésére (tehát [a kifogás halasztó hatályára vonatkozó] eredeti álláspontját végül gyakorlatilag a javamra megváltoztatta)
  • a tájékoztatást tartalmazó végrehajói átirat első kézbesítési kísérlete egyébként a jk.-ben megállapított fizetési határidő lejárta után történt...