Végrehajtás

Voxcas # 2012.10.28. 18:49

Érdeklődnék egy olyan ügyben, hogy egy ügyfél tartozása (közös költség) 2010-ben végrehajtásra lett adva és a végrehajtó 2012-ben inkasszózta az ügyfél számlájáról a tartozás teljes összegét. A közös képviselet semmilyen tájékoztatást nem kapott, hogy melyik végrehajtóhoz került az ügy, a végrehajtó minden tájékoztatás nélkül leemelte a tartozást. Nem lett volna bárkinek is tájékoztatási kötelezettsége a képviselet felé? A végrehajtónak nem kellett volna nyilatkoztatnia a képviseletet a 2 éve húzódó végrehajtásról, hogy tartozik e még az ügyfél?

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.28. 19:01

De; nem.

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.29. 07:22

Voxcas

A végrehajtást kérőnek kötelessége a térülés haladéktalan bejelentése!!! Ennek mulasztása persze következményekkel jár...
Ha meg nem erről van szó, akkor meg mi baj?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.10.29. 07:34

A végrehajtó maga inkasszált, nincs mit bejelenteni neki. Azt, hogy van-e még tartozás, ugyancsak a végrehajtó számolja ki, és tartja nyilván.
(A hivatkozott szabály arra vonatkozik, ha az adós közvetlenül a végrehajtást kérőnek teljesít.)

vegrehajtasugyintezo # 2012.10.29. 07:53

"A végrehajtónak nem kellett volna nyilatkoztatnia a képviseletet a 2 éve húzódó végrehajtásról, hogy tartozik e még az ügyfél?"
Felteszem az itt a gond, hogy már nem...

gerbera317 # 2012.11.02. 08:08

Voxcas:

A végrehajtást elrendelő hatóság mindig tájékoztatja a végrehajtást kérőt, melyik végrehajtóhoz került az ügye, és a továbbiakban ott érdeklődhet a végrehajtás állásáról.

A megtérülés alapvetően két úton lehetséges:

1. A végrehajtóhoz folyik be minden, ő tartja nyilván a tartozás összegét, ami megegyezik a végrehajtható okirat szerint keletkezett fizetési kötelezettség és a befolyt összegek Vht. 164. § és Ptk. 293. § szerint elszámolt különbözetével.
  2. A végrehajtást kérőhöz folyik be minden, ám ezt ő köteles haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak, aki a bejelentés alapján az a) pontban foglaltak szerint tartja nyilván a tartozás összegét. Továbbá a végrehajtást kérő köteles a végrehajtónak a végrehajtási költségeket megfizetni.
  3. Létezik egy vegyes változat is, amikor hol ide, hol oda folyik be a pénz (pl. letiltás vagy részletfizetés, vagy egyéb megánakció következtében), amiből óriási kavarc tud származni, ha a végrehajtást kérő elhanyagolja a bejelentési kötelezettségét, és ennek általában az adós issza meg a levét, pedig igazából a végrehajtást kérőnek kellene.

Az a) és b) pont szerinti esetekben ha a tartozás elfogyott, a végrehajtó megállapítja azt, és a végrehajtás befejeződik. A c) pont szerinti esetről ne is beszéljünk...

lumi39 # 2012.11.08. 15:59

Szeretném megkérdezni, hogy Édesapán halála után örököltem egy fél lakást és egy fél telket, melyeken Édesanyám haszonélvezeti joga van, ezeket megterhelheti a végrehajtó az én adósságommal?

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.09. 12:13

Természetesen. A haszonélvezeti joggal terhelt ingatlannak is van értéke, tehát annak értékesítésével az adósság csökkenthető (még fontosabb szempont, hogy a végrehajtó megkeresi vele a saját pénzét)

alvin24 # 2012.11.12. 14:06

Tisztelt Fórumozók!

Most emelkedett jogerőre egy fizetési megyhagyásom, így elindíthatnám a végrehajtást. Viszont nem tudom, hogy az adós nevén van-e valami. A kérdésem az, hogy ha az első végrehajtás sikertelen, akkor el lehet indítani újra később? Ha igen, hányszor van erre lehetőségem?

pazs # 2012.11.12. 14:37

Neked elég egyszer megindítani, a többi a végrehajtó dolga. Őt persze nem fog ártani noszogatni, nehogy elévüljön a követelésed.

alvin24 # 2012.11.12. 14:38

köszönöm szépen :) ezt reméltem.

caolila # 2012.11.12. 15:08

Üdvözlöm Önöket!
A segítségüket szeretném kérni egy végrehajtással kapcsolatban. ( nekem tartoznak, én foglaltatok )
A végrehajtóm lefoglalta az adós magánszemély egy szabadalmát.
Hogyan lehet ezt a szabadalmat más, általam ismert gazdasági szereplő(k)nek értékesíteni, hogy az ebből befolyó összeggel a tartozás lerendezhető legyen?
Mi van abban az esetben,ha a szabadalom tulajdonos (adós) ezt a hasznosítási szerződést már mással korábban megkötötte?
Megismerhetem-e ezeket a szerződéseket, illetve kérhetem-e a továbbiakban ezek díjának a végrehajtóm vagy az én számlámra való irányítását?

szuzy81 # 2012.11.15. 16:25

Sziasztok!
A párom annak idején vett fel kölcsönt.Volt több kezese is.Sajnos már nem tudja fizetni,mivel nem dolgozik.Lassan a végrehajtóhoz kerül az ügy.Viszont nincs semmije,amit eltudnának tőle venni.Hozzám van bejelentve,de nem vagyunk házasok.Amikor a kölcsönt felvette,akkor még nem voltunk együtt.Az lenne a kérdésem,h ilyenkor mi a helyzet?Ráterhelhetik e a lakásomra?Követelhetik e tőlem valahogy a kölcsön rendezését?
Várom mielőbbi gyors válaszotokat!

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.15. 16:38
Sziszi55 # 2012.12.11. 13:38

Tisztelt Fórumozók!

Tanácsot szeretnék kérni hozzáértőktől. Édesanyámnak van hitele a Cetelem banknál. Sajnos munkanélküli lett így elmaradt 3havi törlesztéssel. Ma hívták őt, hogy az ügye átkerült az adósságkezelési csoporthoz. Az volna a kérdés, hogy mennyi idő után kerülhet végrehajtásra az ügye?

Karikittyom # 2013.01.03. 21:17

Kedves Fórumozók!
Szeretnék tanácsot kérni.
Kaptam egy levelet. Tárgy: végrehajtási jog bejegyzése
Ez egy határozatot tartalmaz ami az ingatlanomra vonatkozóan 300000 forint erejéig a végrehajtó a Bankot bejegyezte a Földhivatalnál.
Kérdésem az lenne, hogy vajon van-e lehetőségem ezt az összeget kifizetni még a banknak, vagy a végrehajtónak? 30 napig lehet fellebbezni,de mit fellebbezzek, ha fellebbezek, miután tisztában vagyok vele hogy a követelésük jogos? Van-e ilyenkor lehetőségem még az adósság rendezésére? És egyáltalán mi lesz ezzel később, mert semmilyen jövőre mutató utalást nem kaptunk.( sem csekk, számlaszám,)
Tudom, hogy ez így egy kicsit kusza, de, ha tudnak kérem segítsenek néhány jó tanáccsal, tapasztalattal.
Előre is köszönöm!

gerbera317 # 2013.01.05. 11:40

A végrehajtási jog bejegyzése az ingatlan lefoglalását jelenti. Ezt követően az ingatlanon már csak azzal a feltétellel lehet jogot szerezni, hogy az a végrehajtást kérő végrehajtási jogát nem sérti, és a végrehajtás célját nem hiúsítja meg.

Hamarosan fogsz kapni egy felhívást a végrehajtótól, mely szerint fizesd meg a tartozásodat. A pontos összeget - ami több lesz, mint amire te számítasz - a felhívás fogja tartalmazni. Ha tudsz fizetni, fizess, ha csak a felét, azt is, azután pedig kérj a fennmaradó hátralékra részletfizetést. Ha megfizettél mindent, a végrehajtási jogot töröltetni fogják az ingatlanról.

A teljesítés a végrehajtóhoz történjen, így később nem lesz vita abból, mi mikor és mennyi volt.

gerbera317 # 2013.01.08. 22:09

Ha a végrehajtást kérő belemegy, akkor megoldható. Egyébként 33%-os letiltásnak van helye.

szuperka # 2013.01.14. 14:18

Segitségeteket kérem a következőkben: Osztatlan közös tulajdon vizdijtartozását Vizművek átvette. A tartozást megállapodásban rögzitettük, melyre vonatkozóan két szerződés készült. Az egyik a mellékmérőmre vonatkozó, a másik a közös mérőre./Saját mérő 60 ezer, a közös 20 ezer/ Vizművek mindkét szerződésben tartozásként ugyan azt az összeget tüntette fel 80 ezer/, tehát kétszeresen követeli. A tartozás régen kifizetésre került, ezzel szemben két fizetési meghagyást adott ki ugyan arra a tartozásra, az egyiknél figyelembe vette a teljesitést, a másik végrehajtása a mai napig folyik.A jogtalanul befolyt összegről ugy nyilatkozott, hogy felhasználta.Személyes megbeszélésen észbe kaptak, hogyan követelhetem vissza a végrehajtási dijjal együtt a jogtalanul felhasznált dijat, nem beszélve arról, hogy a tartozásra beadott végrehajtás tőke összege a végrehajtói lap kiadásakor már Vizművek rendelkezésére állt, a végrehajtást a mai napig nem szüntette meg. Köszönettel

csilla0909 # 2013.01.14. 16:20

Tisztelt Szakértők!

Szeretném a segitségüket kérni, felmondott hitelszerződéssel kapcsolatban. Lehetséges az hogy közjegyző által megküldött hivatalos dokumentumon lévő bankszámlaszámon nem látják a számukra átutalt öszeget? Április hónapban kötöttünk egy megállapodást a közjegyzővel akinek a bank átadta az ügyünket, fizettük a megállapodás szerint, most pedig végrehajtásra adták, mert szerintük nem fizettük, ráadásul rátettek tetemes kamatot. Ma voltunk a végrehajtó irodában, ahol is bemutattuk a papirjainkat, fizetési bizonylatokat, majd a hölgy egy jegyzőkönyvet felvett, melyet elküldött az illetékes banknak. Nem értem ezt! Van valakinek valamilyen ehhez hasonló tapasztalata? Mit lehet tenni ez ügyben?

fodzsolt # 2013.01.23. 14:43

Üdvözlet mindenkinek!
Van egy telenor tartozásom, amit 2009-ben adtak át valami Vitári ügyvédi irodának (a telenoros ügyfélszolgálaton ennyit tudtak mondani). Az azóta eltelt jó pár évben nem érkezett megkeresés sem az ügyvédi irodától, sem más végrehajtótól sem ebben az ügyben. Egyszer még tán 2010-ben volt nálunk valaki, de az csak annyit mondott, hogy ott helyben fizessek...
Na most próbálom felhajtani az ügyet, hogy végre megszabaduljak a dologtól, de a tőketartozás kifizetése elvileg már nem sokat segítene. De nincs semmi kézzelfogható anyagom arról, hogy hova mennyit kéne fizetnem. Szerintetek, hova kéne fordulnom?
Nem akarnék kibújni az ügy alól, de mivel nem közüzemi számláról van szó, elvileg az előfizető szerződésekből eredő követelések 1 év után elévülnek, ha nem történik semmi egy évig a követelő részéről.

Alfrédó # 2013.01.24. 12:22

Érdeklődnék,hogy közjegyző előtt gyerektartásban meg lehet állapodni volt feleségemmel? És ezt a munkáltató a végrehajtás előtt köteles átutalni? Vagy csak bírósági úton lehet ezt intézni?? És a fizetésem összegéből mennyi lehet a maximum ami vonható a gyerektartásra?
Köszönöm várom a válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 12:41

Ha közokiratba foglaljátok a megállapodást, akkor per nélkül lehet rá végrehajtást kérni. A saját kérésedre akár az egész béredet is levonhatja és a másik szülőnek utalhatja a munkáltató. Végrehajtásként viszont a felét.

Alfrédó # 2013.01.24. 12:50

És ez a közjegyzői okirat meg előzi a velem kapcsolatos végrehajtásokat is??

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.24. 13:07

A tartásdíjkövetelés megelőz más követeléseket. (De a trükközéssel csak óvatosan, láttam már ilyenből 40 milliós bukott pert.)