Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Telekhatárra épített ház problematikája

1Gábriel # e-mail 2021.04.27. 11:55

drbjozsef.

Úgy lesz majd kérjék le ők ha dűlőre akarnak jutni, ne én fizessek érte.

drbjozsef #   2021.04.27. 10:42

1Gábriel,

Ha én lennék a vevő, úgyis csináltatnék egy kitűzést földmérővel. Ha aszerint az övé lesz, akkor az övé lesz. De jó esetben ennek valóban ki kell derülnie egyértelműen a térképszelvényből.
(Ez egyébként online is lekérhető, ha van ügyfélakapud, akkor az e-kozmu oldalon meg is tudod nézni, de ez nem hivatalos)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

1Gábriel # e-mail 2021.04.27. 10:27

Köszönöm a válaszokat!
Helyzet kicsit bonyolult. A tőlem jobboldali szomszéd telek már vagy 15 éve lakatlan, dzsumbujos, kerítése sincs már ennek a határán van a ház. A hátsó szomszédom csinált a kerítésére egy kis kaput és azon keresztül közlekedett a velem szembe lakó édesanyájához, engem nem zavart és legalább rendszeresen karba tartotta azt a részt hogy át tudjon járni.
Most végre valaki megvenné a telket de nyilván nem tetszene neki hogy a hátsó szomszéd jönne menne az ő kertjében.
És most ezen megy a vita, hogy az kinek a része, ha az enyém akkor engem továbbra se zavar hogy ott jön megy, ha viszont nem akkor a leendő tulaj jogosan mondja hogy ne tovább.
Az utcában sorba vannak igy építve a házak hogy a kerítés túl lóg a ház hátuljánál. A bal oldali szomszédom azt mondja hogy neki van is róla térképe és ott valóban az látszik hogy a ház mögött van a telekhatár tehát az az övé csak nyilván senki se fog 30-50 centire kerítést építeni a ház mögé.
Akkor a végső megoldás térképmásolatot kérni a földhivatalból.

bermuda háromszög #   2021.04.26. 19:12

Gyakori volt úgy építeni házat közel a telekhatárhoz, hogy a ház "mögötti" részt már a szomszéd használta, oda kerítést nem építettek.
Ilyen esetekben a kerítés nem a ház vonalában van, a ház sarkánál "befordul".
A telekhatár - papíron - a kerítés vonala
Lehet nálatok is ez a helyzet, de pontosan nem tudhatjuk

drbjozsef #   2021.04.26. 18:05

1Gábriel,

Azt mi nem tudhatjuk, hogy a két ellentétes állításodból melyik lehet az igaz.

Ha a ház a telekhatáron van, akkor a kerítés van rossz helyen, és az a rész nem a tied. Ha a kerítés a telekhatár, akkor a tied az a rész, de akkor a ház nincs a telekhatáron.

Meg kellene nézned a földhivatali térképen, hogyan van feltüntetve a ház, és ha biztosra akarnál menni, az alapján földmérővel kitűzedheted a telked pontos határait.

Mivel kerítést építeni főszabály szerint nem is kötelező, illetve hogy a szomszéddal való megegyezés hiányában csak teljes egészében a saját telkére építhet bárki is kerítést, így simán elképzelhető az is, hogy a ház is a telekhatáron van, és a kerítés is jó helyen, mert a szomszéd oda építette, de elvileg az a terület akkor nem a tied. De mit kezdene vele ő?

Ki építette azt a kerítést?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

1Gábriel # e-mail 2021.04.26. 16:26

Sziasztok!
A házunk hátulja a telekhatáron? van. A ház elött és hátul a kert részen a ház falától kb. 50 cm-re kezdődik a kerités. Ez azt jelenti, hogy a ház mögötti rész az én tulajdonom?

Leonardo2 # e-mail 2021.04.20. 16:51

Köszönöm a választ.''Oda nem szokás kerítést rakni. Minek?,jelenleg ott egy disznóól van amit a szomszéd le fog bontani,tehát ott is kerités lesz idővel.

drbjozsef #   2021.04.20. 06:08

Leonardo2,

A saját telkeden kell állnia teljes egészében. Nincs"távolság" megadva.
Építheted a meglévő kerítés mellé, ha az a szomszédé, akkor ne érjen hozzá, nem rögzíthetsz ahhoz semmit, és az építésnél ne rongáld meg (pl. a te lábazatod kiásásával).

Ha oldalhatáros beépítési mód van, és a szomszéd épületének fala a telekhatáron van, akkor úgy kell építsed, hogy az ne zavarja, akadályozza abban, hogy a falát karbantartsa, hozzáférjen (Ptk. 5:25.§-5:26.§). Oda nem szokás kerítést rakni. Minek?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Leonardo2 # e-mail 2021.04.19. 17:19

Tisztelt Jogi fórum!

A szomszéd kerítése mellett szeretnék kihúzni az én telkemen egy 2 méter magas kerítést 10 méter hosszan,mekkora távolságnak kell lennie a két kerítés közt?A kerités elmenne a szomszéd fala mellett is.

Leonardo2 # e-mail 2021.04.19. 17:19

Tisztelt Jogi fórum!

A szomszéd kerítése mellett szeretnék kihúzni az én telkemen egy 2 méter magas kerítést 10 méter hosszan,mekkora távolságnak kell lennie a két kerítés közt?A kerités elmenne a szomszéd fala mellett is.

lupesz # e-mail 2021.01.17. 23:55

A lakóépület mögött,melléképületet szeretnénk épiteni.
A beépités itt oldalhatáros,tehát a falat odaépithetném a telekhatárra. igenám,de a szomszéd kb 15 éve garázst épitett 1m-re a telekhatártól,a tető széle 50cm-re van a mezsgyétől.Erre az oldalra nem is épithetett volna.
Most nekem kell behúznom az éületet a telek közepére,azért hogy a 3m tüztávolság meg legyen?

Kitti39 # e-mail 2020.07.30. 23:10

drbjozsef

Köszönöm!
Szép estét!

drbjozsef #   2020.07.30. 20:27

Kitti39,

Semmilyenre, ha nem hozod nyilvánosságra a felvételt, akkor legfeljebb köteleznek, hogy töröld.
De ha megvan, akár még hivatalos eljárásban is felhasználhatod. Bíróságon jogszerűtlen eszközökkel szerzett bizonyítékot is figyelembe vehetnek, ha az igazság kiderítése semmilyen más módon nem lehetséges.

Én biztos, hogy levideóznám. Nem kell azt neki tudni, hogy te felveszed.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kitti39 # e-mail 2020.07.30. 18:26

Sziasztok!
Van beázás egy 2x1 méteres sárga folt - most még- és 2-3 méterrel odébb lévő pince berogyott - nem tudom van e összefüggés.
Más: Azért érdeklődöm, mert nem gyerekekről van szó, felnőttek, és ilyenekre képesek, van idejük, nem dolgoznak, kedvesek amúgy, mézes-mázosak, a hátad mögött meg ezt csinálják. Csodálkozik valaki, ha a lehető legtöbb fórumon eljárást akarok kezdeményezni ellenük? Jegyző, rendörség, bíróság. Csak tudnom kell hogy szerezhetek bizonyítékot, nehogy letagadja. Szerintem jót tenne nekik, ha kicsit kimozdulnának otthonról, emberek között lennének - rendörség, bíróság, polgármesteri hivatal, posta, bank - :)
Ha mégis átvideóznék, én mekkora büntetésre számíthatnék, fejemet csak nem vennék?

szupitijs # e-mail 2020.07.30. 18:13

Üdv!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.

Az utcafront felől nézve a telkem jobb oldalán lévő szomszéd elkezdett építeni párhuzamosan a telekhatárral egy fóliabordákból álló kb. 10x3 méteres tárolót/beállót. A problémám az lenne csak vele, hogy a kerítéstől/telekhatártól kb. 30-40 cm-re tette le a fóliaborda egyik felét.

Ez mennyire szabályos ? Erre kell-e építési engedély ?

Másik kérdésem.

Ugyanezen az oldalon a telkemen a meglévő telekhatáron lévő garázst szeretném elbontani, illetve egy új könnyűszerkezetes garázst szeretnék a helyébe. (Ez a garázs nem engedély köteles lenne azt biztosra tudom.)

Kell-e írásos formában tájékoztassam a szomszédot, illetve mire kell figyeljek, hogy ne sértsek meg semmilyen szabályzót.

Köszönöm

Zoltanuss # e-mail 2020.07.30. 14:13

Kitti kérdezte :

Azt lenne jó tudni milyen büntetést kaphat, kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?
” Majd ha bekövetkezik a kár, annak nagyságától függően ítélnek meg kártérítést.
Büntetés ?
Hát az is valahogy úgy mint az előző. Majd ha bekövetkezik egy baleset annak súlyosságától ítélnek meg büntetés.
pl kezdődhet a tudatos rongálástól, a veszélyeztetésig egészen a halálos balesetig minden. Leomlik a ház ezen fala... mázlija volt a bent lévőknek, kimenekültek, semmi bajuk a kimenekülőknek. Nos kártérítés, veszélyeztetés felmerülhet,, még ha a Miska annyira részeg volt, hogy nem tudott kimenekülni nos akkor az már tudatos vagy sem mindenesetre halát okozó veszélyeztetés. Majd a bíró megállapítja a büntetés mértékét.

Zoltanuss # e-mail 2020.07.30. 14:02

alf... kérdést kiegészítve :

Van a házadon esővíz elvezető csatorna?
Van alapja a házadnak?
Van szigetelés az alap és a felmenő fal között?
” és a legfontosabb, hogy miből van a falazat ?
Ha vályog akkor tragédia, ha jól megépített téglafal és megvan az első 3 feltétel is akkor had eressze szomszéd a slaggal a vizet, meg sem kottyan az épületnek.

wers #   2020.07.30. 13:10

Fotózni jogod nincs viszont van jogod átmenni, javítani, karbantartani a házadat, na ekkor tudsz képeket készíteni amit fel is tudsz használni bűncselekmény bizonyítására.

Na hozzuk össze az elejét és a végét. Nincs joga de mégis.

Te is úgy érted, hogy ha beengedik a házát felmérni, mit kell javítani akkor fotózhat? (amibe esetleg a környezet is belelóg)
Vagy esetleg egy drónnal megtekintheti a házának hátulját, ereszét, stb.?

nanemaaa # e-mail 2020.07.30. 12:46

Ezek szerint téged nem a probléma magoldása érdekel, csak az, hogyan lehetne megbüntettetni a szomszédot. Károd még nincs, de kártérítést is akarsz.
Ha a gyerek valami rosszat csinál, direkt nem szólsz rá, csak egyszerűen megvered? Biztosan megnevelnéd ezzel a felfogással a szomszédot is. :O

alfateam # e-mail 2020.07.30. 12:43

kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?
Hogyne-lenne, aki másnak jogellenesen kárt okoz az köteles kártalanítani!
Fotózni jogod nincs viszont van jogod átmenni, javítani, karbantartani a házadat, na ekkor tudsz képeket készíteni amit fel is tudsz használni bűncselekmény bizonyítására.
Egyébként meg túlzol, a szomszéd csak egyszerűen csak locsol!

Kitti39 # e-mail 2020.07.30. 11:24

Üdv. mindenkinek!
Sajnos ez egy régi ház szigetelés nincs, de nem volt jellemző a vizesedés eddig, van esőcsatorna is.
Én azt hiszem nem érdemes beszélgetni, mert csak máshol kezdené, vagy álcázná, ugyanis az ok rejtett, nem tudni miért csinálja. Most még mitsemselytéssel van elfoglalva. Azt lenne jó tudni milyen büntetést kaphat, kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?

nanemaaa # e-mail 2020.07.30. 08:06

Nyilvánvalóan birtokvédelem.
Bizonyíték maga a lyuk, ha a slag is benne van, miközben te lefotózod, akkor az még erősebb, de a non plus ultra egy szakértői vélemény lenne.
Sajnos különböző korok különböző építési technológiákat alkalmaztak, és az is előfordulhat, hogy nincs, vagy tönkrement az épületed falszigetelése is. De én sokkal nagyobb veszélynek gondolom, ha a slaggal sikerülne a szomszédnak az alapok alól a teherhordó réteget kimosatni.
Talán egy beszélgetést megérne a dolog. Esetleg közben felvételre bekapcsolt mobiltelefonnal. Nem biztos, hogy törvényes, de hatásos lehet.

alfateam # e-mail 2020.07.30. 07:20

Van a házadon esővíz elvezető csatorna?
Van alapja a házadnak?
Van szigetelés az alap és a felmenő fal között?

Kitti39 # e-mail 2020.07.30. 05:13

Sziasztok!
Kérdésem lenne, a ház a telekhatáron van, a szomszéd lyukakat furt a fölbe és slaggal vizet ereszt bele, a fal vizesedik elég vészesen. Milyen lehetőségek vannak, hogy ezt megtiltsák neki. Nehezíti a helyzetet, hogy semmi vita, károkozás nem történt részünkről, ezt véletlenül vettük észre, tehát egy aljas emberrel állunk szembe, aki nem tudni miért kárt okoz és veszélyezteti a ház állapotát.
pl. érdekelne az is hogy szerezhetek bizonyítékot

alfateam # e-mail 2020.07.23. 12:38

A tuják teljesen jogszerűen vannak a szomszéd telkén,
Na-ne-má!:)))