Letiltották a béremet...de szerintem sokat

kávézós # 2012.11.08. 09:12

Üdvözletem...

Ma reggel kaptam az értesítést, miszerint az egyik végrehajtó 220.000 Ft összegig inkasszót rakott a számlámra.

Elképzelhető, hogy jogos a követelése, ezt nem is vitatom. Az 9összeget viszont igen. A havi fizetésem jó esetben kb nettó 280.000 Ft.

A törvények tudomásom szerint nem engednek ekkorra összeget egyben leemeltetni a számlámról. ezzel gyakorlatilag fizetésképtelenné válok, nem tudok lakáshitelt, rezsit, diákhitelt fizetni.A banknál azt mondták, semmilyen nyomát nem találják annak, hogy előzetes infót kért volna a végrehajtó az átlag fizetésemről, hanem GIRO-n keresztül benyújtotta a követelését automatikusan.

Mit tehetek? A munkáltatóm a következő fizetés beérkezésekor valóban ezt a 220.000 Ft-os összeget fogja leemelni a számlámról?

Előre is köszönöm a válaszokat.

wers # 2012.11.08. 09:24

A munkáltatóm a következő fizetés beérkezésekor valóban ezt a 220.000 Ft-os összeget fogja leemelni a számlámról?
??? pontosíts! A munkáltatóhoz érkezett letiltás, vagy a banka inkasszó?

kávézós # 2012.11.08. 09:46

wers-nek

A 2 ugyanaz....bankban dolgozom, és természetesen ott van a bankszámlám is...

A véletlenek egybeesése...

luck-666 # 2012.11.08. 09:51

Az inkasszó korlátai

A jogi személy adós bankszámláján kezelt pénzösszeg egésze inkasszálható.
A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, természetes személyt megillető összegből az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg korlátlanul végrehajtás alá vonható, az ez alatti összegből pedig az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege és az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese közötti rész 50%-a vonható végrehajtás alá.

luck-666 # 2012.11.08. 09:53

öregségi nyugdíj legalacsonyabb összege=28500 ft

kávézós # 2012.11.08. 09:54

Atyaég....

Lenne olyan jó valaki, és ezt lefordítaná az én nyelvemre is? :-)

Akkor ha feltételezzük, hogy a havi nettóm pl. 250.000 Ft, akkor mennyit utalhat el a munkáltatóm egyszerre?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.08. 10:19

Banki dolgozók általában tudnak számolni. 4*28500=114K.
Tehát kaszálható 280K-(114K+114K-28500)/2. De a bankok nem szoktak ilyen finomságokkal törődni, utalják a teljes követelés összegét, ha az egyenlegből futja.

kávézós # 2012.11.08. 10:24

Szia kbs, köszönöm.

Hát, ha ezt egy bank megteszi, akkor kvázi törvényt sért...ha jól értem...

Mármint gondolok itt arra, hogy a teljes összeget elutalja, holott tudja, hogy mennyit utalhatna elvileg...

Hozzáteszem, elismerem a tartozásunkat, függetlenül attól, hogy nem mi generáltuk...

luck-666 # 2012.11.08. 11:38

ha tudtál a végrehajtásról,miért nem kértél részletfizetést,úgy havonta kevesebből megúsztad volna

kávézós # 2012.11.08. 12:07

Ez érdekes kérdés....

Fizettem kb 8 hónapig, rendben jöttek is a kivonatok, aztán vagy 4 hónapja semmi....

Arra gondoltam, hogyha nem kapok visszajelzést, akkor nem vagyok hülye, hogy akkor is fizessek, ha nem igazolják vissza....

Úgyhogy igen, tudok is róla, meg nem is...ettől függetlenül a törvények a végrehajtókat is kötik, vagy ők törvényen felüliek?

Csődbe nem vihetnek egy családot a saját, adott esetben indokolt követelésük miatt sem...vagy igen?

wers # 2012.11.08. 12:19

nyissál új számlát, és oda utaltasd a fizudat, és mellesleg keresd fel a végrehajtót

luck-666 # 2012.11.08. 13:22

arra figyelj,hogy a számládra más pénz ne érkezzen,pl családi pótlék vagy ilyenek,mert nem nézik a jogcímet,csak viszik,amennyit lehet

luck-666 # 2012.11.08. 13:28

wers

ennél a banknál alkalmazott,bár akkor is megtalálja a végrehajtó s onnan tiltja le és rávernek még egy kis plusz költséget is

a jegjobb lenne,ha a fizu 30%-át tiltaná,3hónap alatt letudná

wers # 2012.11.08. 13:35

nem sok a különbség a törvényesen levonható, és a 220000 között.
Béla! nem szoktál te ilyent csinálni, kimarandt néhány (), ill. rossz helyen van.

wers # 2012.11.08. 13:41

de már ott az inkasszó, ha most ide érkezik a fizuja, már ne is nagyon keresse.
a jegjobb lenne,ha a fizu 30%-át tiltaná,3hónap alatt letudná
Persze, de ehhez előre kellett volna egyeztetni a végrehajtóval. A banknak pedig az inkasszót felülbírálat nélkül teljesítenie kell, még ha a törvényes mértékben is, 208.750-et utalnia kell (280.000-es fizu mellett)

kávézós # 2012.11.08. 13:56

Fiúk, ez kemény....

A héten már nem de jövőhéten mindenképp be kell menjek hozzájuk...

Mit mutat a joggyakorlat? Lehet még megállapodni a VH-kal?

Ti gondolom, jártasabbak vagytok ebben..a másik számla nyitása kontraindikált sajnos, meg nem hiányzik még plusz kiadás...

wers # 2012.11.08. 14:03

Fiúk, ez kemény....
:))) bár innen nem látszik, de nő vagyok.

Mivel ott van már az inkasszó s.o.s tűzolsra van csak időd. Lepucsolni a számlát (mármint kivenni ami rajta van), banki ügyintézővel egyeztetni, mikor utalják a pénzedet avh-nak. Szerintem mire a végrehajtóhoz érsz, a pénzed is ott lesz.

gerbera317 # 2012.11.08. 18:14

Kávézós,

A végrehajtó, ha egyszer már kiadta az inkasszót, nem jogosult azt visszavonni, csakis a végrehajtást kérő megengedő nyilatkozatára. Úgyhogy a végrehajtóhoz hiába is mész egyezkedési szándékkal. Ezt az inkasszót már le kell nyelned, de annyival is hamarabb szabadulsz a végrehajtásból. A 250e nettó egyenlegből legfeljebb 178750 forint vonható végrehajtás alá, a maradék 41250 forint miatt 35 napra sorbaállítják az inkasszót, tehát addig nem is férsz hozzá a számládhoz.

Ha banki dolgozó vagy - hacsak nem te vagy a büfés - illene kicsit jobban képben lenned inkasszó frontján. Olvass bele szerintem ebbe (2009. évi LXXXV. törvény
a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról, konkrétan: 60-63. §):
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…
Szerintem neked ezt a jogszabályt fejből kellene tudnod.

runningman # 2012.11.08. 21:37

Ilyen az amikor a hóhért akasztják?

erika1970 # 2012.11.09. 01:58

Tisztelt Fórumozok!

Tudna Nekem segíteni abban hogy tartozásunk van a NAV felé fizetés könnyítési kérelmet adtam be az elbírálása alatt az inkasszó érvényesíthető-e? Jövedelem letiltás is érkezett de az felfüggesztették. A banki inkasszót nem kellett volna? Csak egy megjegyzés ha valaki GYEDEN van az nem számít jövedelemnek sehol sem de ha tartozása van valakinek azt elvinni elvihetik.

kávézós # 2012.11.09. 06:53

Kedves gerbera,

először is köszi a hsz-t. Csak annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy aki például egy kórházban dolgozik, az se mind orvos.

Ugyanígy egy banknál is vannak más területek, amelyek köszönőviszonyban sincsenek a joggal, pénzügyekkel. Gondolod, ha értenék ezekhez, felraktam volna ide a kérdésemet?

Egyébként beletörődtem, hogy x hónapig ingyen kell dolgozzak...úgysem tudok mit csinálni, van egy ilyen gyanúm..mindenesetre bemegyek jövőhéten a VH-hoz, hátha...

luck-666 # 2012.11.09. 07:58

Azt megpróbálhatod,hogy ha nincs folyószámla hiteled,azt kérni és mínuszba vinni a számlát még az inkasszó előtt (munkabér kifizetés)

kávézós # 2012.11.09. 09:09

Kedves luck,

köszönöm a tippet, sajnos, azzal is rendelkezem már...

Szerintem a kör bezárult:-(

wers # 2012.11.09. 09:21

akkor mégsem olyan nagy a baj. Ugyanis, amikor a fizud megérkezik, és a számlád minuszban van (tegyél róla), akkor a fizu a hitelt tölti ki, azaz a számládon nem lesz plussz. Inkasszálni pedig csak a plusszt lehet.

wers # 2012.11.09. 09:24

hacsak nem úgy szerződlél a bankkal, hogy a hitelkeret ereéig ő is teljesíthet pl. csoportos megbízást.