S.O.S!! vh meghatározott cselekményre

dragon64 # 2013.02.12. 11:41

T. Hozzáértők!
Sürgős segítségre lenne szükségem! Próbálom röviden leírni az előzményeket. Tavaly májusban jogerőre emelkedett válási ítéletem van (italozó, munkakerülő, agresszív férjemtől váltam el, az életvitele, nem pedig más férfi miatt), mely szerint mindkét fiam nálam lett elhelyezve természetesen, gyerektartásdíjat megállapították (egy fillért nem láttam belőle azóta sem), valamint minket jogosítottak fel a lakás kizárólagos használatára, egyben exet kötelezték 30 napon belüli kiköltözésre. Ez a határidő letelt tavaly júniusban, persze esze ágában sincs elköltözni. "Meghatározott cselekmény végrehajtásához" 2012.júliusában a bírósághoz beadtam a vh lapot, többszöri érdeklődésem eredményeképp megtudtam, hogy december 17-én átadták a végrehajtónak az anyagomat. Egyre sürgetőbb lett a dolog, mivel egyre nehezebben viseljük az állandó részegségét,de legfőképp nagyobbik fiam borult ki, szabályos idegösszeomlást kapott január végén. Nálunk él, használ mindent úgy, hogy semmi lakásfenntartási költséghez nem járul hozzá, azt már említettem, hogy a tartásdíjat sem fizeti. Anyagilag, idegileg nem bírjuk már tovább.. Most megkaptam a végrehajtótól a jegyzőkönyvet, mely szerint ahhoz, hogy érdemben foglalkozzon az üggyel, "csekély" 84.000.-Ft-ot kellene fizetnem neki! Ezt egyszerűen nem tudom kigazdálkodni egy fizetésből! Kérdésem az lenne, egyáltalán jogos-e egy ilyen nagyságrendű összeg?
Részletezem, amiket írt:
Végrehajtási ügyérték:15.000.-Ft - ez gondolom, talán a számításhoz szükséges..?
munkadíj: 32.000
költségátalány: 16.000
jutalék: 26.500
készkiadás: 40.000
ez összesen 114.500 , ebből kér előre tőlem 84.000 Ft-ot.
A másik: nem tudom, az a tény, hogy a válóperben teljes személyes költségmentességet kaptam, ez esetben nem jelent semmit? a vh-ra nem vonatkozik? hisz ez a válási ítélethez kapcsolódik, az abban foglaltakat szeretném érvényre juttatni. Rosszul gondolom?
Nagyon várom a hasznos válaszokat!
Köszönettel

gerbera317 # 2013.02.12. 15:50

a vh-ra nem vonatkozik?

Mi áll a végrehajtható okiraton? A végrehajtó ugyanis az alapján jár el, és ha azon nincs rajta, hogy "költségmentes", akkor fújhatod.

dragon64 # 2013.02.12. 16:47

Köszi a választ, ill. a kérdést, de én csak a végrehajtó által készített jegyzőkönyvet kaptam meg, amin a fizetendő összeget közölte, hogy a bíróság mit adott a végrehajtónak, nem tudom.. a kérdésem első részére - az összegre - nem tudsz valamit mondani nekem? jogos-e vagy sem?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.12. 16:50

a bírósághoz beadtam a vh lapot,
Akkor csak tudod, mit írtál bele?

gerbera317 # 2013.02.12. 17:40

Miért olyan nehéz megérteni, hogy a végrehajtó a végrehajtási költségeket jogszabály szerint számítja fel??? Persze, hogy jogos az általad sokallt összeg, vagy mit vártál? Itt nem az a kérdés, hogy jogos-e, hanem az, hogy ki előlegezi a költségeket: te vagy pedig a gazdasági hivatal. Ez pedig annak a függvénye, hogy a végrehajtható okirat szerint költségmentes vagy-e vagy sem.

dragon64 # 2013.02.13. 16:14

KBS - ha a 9. pontra gondolsz, "a végrehajtást kérőt költségmentesség illeti meg", akkor igen, ott bejelöltem, mivel a válásra teljes személyes költségmentességet kaptam.

gerbera317 - "Miért olyan nehéz megérteni?"- mert nem hiszem hogy ennyi költsége lesz a vh úrnak, készkiadás 40.000 ??? ugyan mire?? arra hogy kiküld majd az exnek egy levelet, amiben felszólítja hogy költözzön el?? és ugyan mennyi idő fog eltelni, hogy valóban kiköltözzön?? Mindeközben tönkremegy a családunk!! Persze, ez kit érdekel ebben az országban...!?!?
2012.07.25 óta ült a bíróság a papírjaimon, ők 2012.12.17-én átadták a végrehajtónak, azóta ő kotlott rajta, a jegyzőkönyv szerint 2013.01.23-án elkészítette, akkor meséld már el, miért 2013.02.07-én kaptam meg?? ad 30 napot a fizetésre, ugyanakkor belefoglalja, ha nem fizetem ki időben, akkor 2013.02.28-tól szünetelteti a végrehajtási eljárást, minden külön értesítés nélkül..! Tudtommal kézhezvételtől számítandó a 30 nap, akárhogy is számolom, az általa megadott 02.28. mint határnap, csak 21 nap, tehát már ez sem korrekt.
Hogy mit vártam??? Az önkormányzati ügyvéd azt mondta, max 20-25.000 lesz, amit meg kell előlegeznem, így hát ezt vártam, igen, felháborítóan soknak találom az összeget!!! Mondjam a gyerekeimnek, bocsi, de most egy hónapig nincs ennivaló, mert a végrehajtó bácsit kell kifizetnem?? Vagy a számlákat ne fizessem?? akkor villany és gáz nem lesz..
A jogszabály pedig engedne kevesebb összeget is, én úgy gondolom, hisz nem találtam olyat, hogy minimum ennyit kötelező a végrehajtást kérőtől beszedni.
Na, csak ennyit a kedves hangvételű válaszodhoz..

Ha valaki olyan tanácsot tudna adni, más úton hogyan lehet érvényt szerezni a jogerős bírói ítéletnek, nagyra értékelném.. családvédelem, gyerekvédelem, ilyesmire gondolok...hová fordulhatnék segítségért?
Sajna nem keresek olyan jól, hogy 84ezer meg se kottyanjon...ráadásul még csak nem is várható gyors végeredmény, állítólag hónapokig elhúzódik egy ilyen eljárás...ja, és még csak esélyem sincs arra, hogy ezt az összeget valaha is visszakapjam, mivel ex nem dolgozik (csak feketén), semmi nincs a nevén, be sem tudják rajta hajtani, ahogy a gyerektartásból sem fogok látni soha egy büdös vasat sem.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.13. 16:35

Akkor mehet a végrehajtási kifogás, elnézte a végrehajtó.

gerbera317 # 2013.02.13. 17:02

Hogy mit vártam??? Az önkormányzati ügyvéd azt mondta...

Így jártál Egy percet sem kellett vona várnod, hanem rátelefonálni a végrehajtóra, megérkezett-e már hozzá az ügyed, és ugyan küldje már meg a BGH-nak a költségfelhívást.

Egyébként nehéz elképzelni, hogy eddig kotlott rajta. Valószínűleg azonnal kiadta a költésgfelhívást a BGH-nak, ott kotlottak rajta, aztán visszadobták azzal, hogy a költségmentesség a meghatározott cselekményre nem terjed ki, hiába van rajta a vh-lapon. És ez után hívott fel téged az előlegezésre.

Mielőtt betolnád azt a vh-kifogást, érdeklődd meg udvariasan a végrehajtónál, miért te kapod, és miért csak most a költségfelhívást. Valószínűleg a fenti választ fogod kapni. Ha mégsem, akkor mehet a vh-kifogás.

40 ezer Ft készkiadás egy olyan mhcs esetén, ahol valószínűleg rendőri erő és lakatos közreműködése is szükséges lesz, legkevésbé sem túlzó.

más úton hogyan lehet érvényt szerezni

Nincs más út, csak ez. Esetleg még járj templomba, olvasd a Bibliát, és sürgősen szokjál le arról, hogy az ügyedet segítő hatóságokat látatlanban támadod, meg a rendszert szidod...

Könyv # 2013.02.16. 14:09

A jót is közzé kell tenni!

Az ellenem indított, abszurd kereseten alapuló pert megnyertem, a perköltségemet az önálló bírósági végrehajtó behajtotta, a meghatározott cselekmény is megtörtént, az általam megelőlegezett költség behajtásra került.

Eleget túráztattam magam az ügyben, mást is zaklattam vele, de most már VÉGE!

Kedves kbs, nagyon köszönöm a tájékoztatásokat.

gerbera317 # 2013.02.16. 14:32

Hurrá! Végül is erre találták ki a végrehajtás intézményét.

Egyébként (majdnem) minden panasz ellenérdekű oldalán egy pozitív vélemény is van, csak ők nem írnak ide. :-)

Könyv # 2013.02.18. 12:57

Kedves Gerbera!

Attól függetlenül, amit írtál, nem árt a jóról is írni, mert akkor lesz reális a kép.

Korábban nekem azt írták itt egyes fórumozók, hogy nem fogom megkapni az összeget. Ha ezt elhiszem, akkor esetleg nem küzdök érte ennyire.

kockacukor5 # 2014.07.07. 18:37

Végrehajtási lapot kaptam, miszerint egy jogerős bírósági döntés szerint adjam át volt férjemnek azt a szobát, amit a bíróság neki ítélt válásunkkor. Ezt nem szeretném megtenni. (4 éve nem él a lakásban, három évig lezárva tartotta a neki ítélt szobát. Ezt tavaly kinyittattam és oda velem élő kiskorú gyermekeim költöztek be. Volt férjem a lakás fenntartásához, hiteltörlesztésének fizetéséhez kiköltözése óta nem járul hozzá.)
Mit tehetek ilyenkor?

gerbera317 # 2014.07.07. 20:35

Végrehajtási lapot kaptam, ... Ezt nem szeretném megtenni.

Hát éppen ezért a végrehajtás. Nehéz felfogni? Nem tehetsz ellene semmit.

kockacukor5 # 2014.07.08. 06:39

Köszönöm a választ.
Igen, nehéz felfogni. Nem kerültem még ilyen helyzetbe, nem ismerem a lehetőségeimet.
Arra van-e valamilyen gyakorlat, hogy mennyi pénzbüntetést szabnak ki ilyenkor (azon túl, hogy 500e Ft-ig terjedőt) vagy hogy a rendőrök tényleg ide jönnek-e és a gyerekeim szeme láttára pakolják ki a szobát?

Sherlock # 2014.07.08. 06:44

Tekintve, hogy ígyis-úgyis végrehajtják (mivel ez a vh lényege), az már saját hülyeség hogy még fizetni is akarsz érte; kijöhetsz rosszul a történetből és mégrosszabbul is, nem érdemes az utóbbira hajtani.

gerbera317 # 2014.07.08. 07:22

Igen, nehéz felfogni.
Akkor talán ha elolvasnád néhányszor az ítéletet...

Nem büntetés, hanem a végrehajtás akadályozása miatti rendbírság. A magadfajtával szemben első körben 60 ezer szokott lenni a rendbírság. A második körben pedig úgyis kürítik a helyiséget, akármi is volt az előzmény. Nem a rendőrök, hanem a végrehajtást kérő erőemberei. Az úgy van, hogy a végrehajtó vezeti az eljárást, a munkások pakolnak, a rendőrök pedig felügyelik ezek biztonságát. A gyerekeket pedig az eljárás idejére el lehet vinni hazulról.

kockacukor5 # 2014.07.08. 09:58

Nehéz felfogni, hogy ilyen a magyar jogrend.
60 nm-es lakás három 12 nm-es szobával. Ebből egyet az exnek ítéltek, hiszen természetben megosztható. Ezt tartja zárva. Néha váratlanul, a legkülönbözőbb időpontokban megjelenik a lakásban, beletolakszik az életünkbe, kiabál, fenyegetőzik. Ja, azt nem írtam, hogy öt gyermekemmel lakok itt, gondolhatjátok mekkora élmény volt a kamasz fiaimnak évekig az anyukkal lakni egy 12 nm-es szobában.
Közben fizetem a 90 ezres lakáshitelt, amibe ő a válás óta egy fillért nem tett bele. Ha albérletbe költözök (hiszen sem vele lakni sem két szobában szorongani nem szeretnék, akkor úszik a lakás és egész életemben adós maradok pluszban a banknak. Szép kilátások.

kockacukor5 # 2014.07.08. 10:07

*anyjukkal

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.08. 10:10

Az rendben van, hogy a pervesztesnek sohasem tetszik az ítélet. ("S mi tessen rajt?") Az viszont komoly aránytévesztés, ha a pervesztése miatt rögtön a "jogrenddel" van baja.

kockacukor5 # 2014.07.08. 10:33

Persze, nincs vele baj. Csak az ilyen fajtával, mint én, aki soha nem ért meg semmit. Bocs, hogy raboltam drága időtöket.