Elévülés

tudatlan3 # 2014.02.10. 10:16

Van telefontartozásom.Végrehajtónál van behajtásra.Több mint egy éve nem történt semmi az ügyben.A végrehajtónak jeleztem hogy szerintem elévült.Ő kioktatott hogy ne jogászkodjak mert nem 1év hanem 5 év az elévülés.
Itt a fórumon az ügyvédek írták hogy 1év.Milyen jogszabályra hivatkozhatok hogy 1év alatt elévült?A hírközlési tv-re nem hivatkozhatok mert a végrehajtó szerint mivel végrehajtáson van az ügy ezért erre a vht a háttér jogszabály amit alkalmazni kell.

Köszönöm előre is a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 17:29

Egy év.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 17:30

A végrehajtótól kérd, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást. Ha nem hajlandó, mehet a kifogás.

tudatlan3 # 2014.02.10. 18:32

Köszönöm.

A kifogás illetéke alól van illeték és költség mentesség?Mint a bírósági eljárásban?

ObudaFan # 2014.02.10. 18:51

Van. De itt nem kifogásnak van helye, hanem amennyiben nem szűnik meg a végrehajtás a Vht. 41. § szerinti eljárásban, akkor pert kell indítani a végrehajtás megszüntetése iránt. Ott is lehet költségkedvezményt kérni.

tudatlan3 # 2014.02.10. 18:55

köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.10. 19:51

De itt nem kifogásnak van helye,
Ha végrehajtó nem hajlandó lefolytatni a Vht. 41. § szerinti eljárást, akkor bizony kifogást kell emelni a mulasztásával szemben. A pernek csak a Vht. 41. § szerinti eljárás eredménytelensége esetén van helye.

medina02 # 2014.03.03. 12:16

Tisztelt Fórum,
2008-ban,az akkori partnerem unszolására vettem részletre ikertelefont.A kapcsolatnak vége szakadt és én nem voltam hajlandó tovább fizetni az ő telefonját is.20-éve leszázalékolt rokkantnyugdíjas vagyok,2900-ft járadékot kapok.Eddig a nyugdíjamhoz nem is nyúltak,de nemrég voltam felűlvizsgálaton, és megkaptam a 61000-ft,rehabilitációs ellátást is.
A kérdésem a következő,ennyi idő után nem évűl e el a végrehajtás?A másik pedig, hogy nyugdijellátásból letithatják e a 33%-ot?

ObudaFan # 2014.03.03. 14:07

Minden végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést.
Nyugdíjból éppen lehet vonni, kérdés, hogy te pontosan milyen ellátást kapsz.

ingatlan2014 # 2014.03.05. 09:30

Tisztelt Fórum, Tisztelt Ügyvédúr/Hölgy

Érdeklődni szeretnék, hogy egy ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog mikor évül el?
Mi a helyzet akkor ha a végrehajtást bejegyző végrehajtó nem áll szóba velünk (új tulajdonos) hogy rendezzük a tartozást, illetve azt mondja hogy mi keressük meg a jogosultat.Semmiféle információt nem ad.
A bejegyzést kérő illetve jogosult magánszemély pedig nem található a lakcímen, hivatalból sem találják.

• Mi a helyzet akkor ha meghalt?,
  • Vagy ha az halt meg aki tartozik neki?

Egy 1999 év előtti kölcsönről lehet szó a tulajdoni lap szerint.

Mi a menete a végrehajtás menetének?
Mi a feladata kötelessége a végrehajtónak?
Válaszát köszönöm,

Anna

Válaszát köszönöm,
Anna

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.05. 16:32

egy ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog mikor évül el?
Amikor a végrehajtandó követelés.

Grave7 # 2014.03.08. 22:36

@ingatlan2014: Meglepő ez a végrehajtói viselkedés, hiszen neki is érdeke hogy a tartozás ki legyen fizetve - legalább az összeget és a számlaszámát meg kéne mondania..
A földhivataltól talán ki lehet kérni a végrehajtási jog bejegyzési kérelmet, abból kiderülhet több információ a jogosultról illetve a végrehajtást elrendelő hatóságról - a hatóság (bíróság/közjegyző) talán együttműködőbb lesz (bár ez is 50% esély).
Illetve a végrehajtást foganatosító bírósághoz (amelyik bíróság illetékességi területének ügyeit intézi a végrehajtó) is megpróbálhatsz fordulni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 08:18

legalább az összeget és a számlaszámát meg kéne mondania..
Félreérted. Az a "semmiféle információt nem ad" költői túlzás. Úgy kell érteni, hogy nem tájékoztatja őket olyan adatokról, amelyekből valószínűsíteni tudnák, hogy a követelés elévült-e már. Ez ugyan szintén szabálytalan, de épp azért teszi, mert - ahogy írod - „neki is érdeke hogy a tartozás ki legyen fizetve”.

gerbera317 # 2014.03.09. 13:46

Azt az ingatlant végrehajtási joggal terhelten vásároltad meg. Hogyan nem vetted észre, és miféle ügyvéded van neked, aki nem hívta fel a figyelmedet erre a "kis" szépséghibára? A végrehajtónál hőzöngesz, ahelyett hogy a vásárláskor megszervezted volna az ingatlan tehermentesítését, ami akkor mehetett volna a Vht. 157. § szerint, most pedig csak úgy, hogy kifizeted az adós tartozását a végrehajtónak. Utóbbit a vásárláskor is megtehetted volna, mivel ez a másik lehetőség a 157. § mellett.

Úgyhogy ne telefonálgass a végrehajtónak, hanem írásban jelentsd be neki, mit szeretnél. Hivatkozz arra, hogy a jogi érdeked igazolt, az az ingatlan-nyilvántartásból megállapítható, ezért köteles elárulni neked, milyen módon kerülhetsz ki a kötelemből (gyakorlatilag: mennyit kell fizetni és hová, ld. Grave hozzászólását). A végrehajtással kapcsolatosan egyéb kérdésedre nem kaphatsz felvilágosítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.09. 16:53

Nem mondta, hogy vásárolta. :)

gerbera317 # 2014.03.09. 18:23

Ja, télleg. Csakhogy az adósról úgy ír, hogy „Vagy ha az halt meg aki tartozik neki?”, tehát mint abszolút távol álló valakiről. Ebből én arra következtettem, hogy nem örökölte az ingatlant, hanem vette. A lopást pedig egészen kizártam. :-)

MPanka # 2014.03.12. 13:55

Sziasztok!A kereset beadása előtt szeretném a véleményeteket kérni: Adós&készfizető kezes kölcsönszerződést kötött bankkal. A bank követelése a kezes ellen vezetett letiltásból 2007. 05. 02. napján megtérült. Mivel a kezesnek több letiltása is volt, nem tudta, hogy mikor mit vonnak neki. 2009-ben kért a banktól igazolást, hogy mennyi a fennálló tartozás. 2009.09.15. napján kelt a bank igazolása arról, hogy az adóssal és kezessel szembeni követelés 2007. 05. 02. napján megszűnt, és a kezestől kb.750.000,- Ft került behajtásra. Kérdésem, hogy a kezesnek az adóssal szembeni követelésének elévülése melyik nappal kezdődött (2007.05.02. vagy 2009.09.15.)? Fizetési felszólítás 2011. 08. 05. napján került kiküldésre az adósnak,ami "elköltözött" jelzéssel érkezett vissza a kezeshez, ezután 2012. 11. 23. napján ment fizetési felszólítás az adós új címére, ahol azt átvette.
Kérem és várom szíves véleményezéseteket.

pestszentlorinc # 2014.03.18. 17:06

Ezer éve csörtetnek utánam bírósági végzéssel, fizessek. Létezik, hogy az új ptk. szerint öt év után elévül a követelésük? Öt év múlva szabad leszek?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.18. 17:26

Ebben éppen nem változott a Ptk.

MajorDomus # 2014.03.18. 21:56

ha fizetsz,már holnap is szabad lehetsz

Sherlock # 2014.03.19. 07:48

A végrehajtási cselekmények is megszakítják, szóval sokszor öt év lesz az.

Vh-ügyes # 2014.03.21. 07:28

Nos annyi változott, hogy a jogosult felszólítása nem szakítja meg az elévülést...
Azonban ha az ügyed vh szakaszba kerül, akkor viszont a vh cselekmények szakítják...

Sherlock # 2014.03.21. 07:43

Az őt egyébként sem érinti, hogy mi változott.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.21. 09:30

A Ptk. hatályba lépése előtt esedékessé vált követelések elévülésére nem az új szabályokat kell alkalmazni?

Sherlock # 2014.03.21. 09:55

Nem, illetve még csak az sem kell, hogy a hatályba lépés előtt váljon esedékessé a követelés, ha jogviszony a régi Ptk. alatt keletkezett, akkor régi Ptk. (Ptké. 1. és 50. §§)